uit je comfortzone 2

Uit je comfortzone gaan | 33 simpele manieren (zonder backpack en parachute)

 • 21 oktober 2022
 • 7 Reacties

Bij avontuur denk je misschien een aan een backpackroute lopen op een berg in Nepal. Of aan je hele hebben en houden in Nederland achterlaten en ijsjes gaan verkopen op een Afrikaans eiland. Maar uit je comfortzone gaan kan hem ook in piepkleine dingen zitten. Ik ben geen grote avonturier. Meer een huismus met haar eigen rituelen en gewoontes. Toch ga ik graag op avontuur. Op micro-avontuur in mijn geval. Uit je comfortzone gaan op kleine manieren laat je namelijk de mooiste dingen meemaken, ook op doodgewone dagen. Dit zijn 33 kleine manieren om zonder halsbrekende taferelen je leven wat op te spicen.

Uit je comfortzone gaan = écht leven

Als er iemand gek is op routines en gewoontes, dan ben ik het wel. Ik sta elke dag rond dezelfde tijd op, plan mijn werkdagen graag nauwkeurig van uur tot uur in en smeer elke werkdag dezelfde pindakaas op hetzelfde broodje uit de supermarkt. Maar… als mijn leven één grote routine zou worden, zou ik wel gillend gek worden. Op mijn eigen kleine manieren ga ik graag uit mijn comfortzone. De laatste tijd meer dan ooit tevoren, en dat heeft een reden.

De afgelopen twee jaar ben ik meerdere dierbaren verloren. Het maakte me aan de ene kant bang. Aan de andere kant liet het me inzien dat tijd een kostbaar bezit is en dat je niet weet hoeveel je ervan hebt. Een coach zei daarover iets wat ik nog steeds bijna dagelijks herhaal voor mezelf:

Het gaat erom dat je écht leeft. Niet de dagen aftelt totdat het ooit voorbij is. Maar dingen doet die jouw dag een beetje onvergetelijk maken. Kijk de tijd niet weg, maar maak er écht iets van.

Sindsdien ben ik nog meer gehoor gaan geven aan de spontane kant die – naast de rituelenliefhebber – ook in mij zit. Vaker dingen doen buiten mijn comfortzone. Avonturen oppakken die op mijn pad komen. Simpelweg om niet dag na dag weg te kijken en to-do’s af te vinken. Ik wil leven – écht leven.

Lees hier 6 dingen die ik leerde over buiten je comfortzone gaan.

uit je comfortzone 3

Netwerkborrels, loopbanden en parachutesprongen

Nu ben ik de laatste persoon die zomaar even bungelend aan een bungeejump-koord hangt. En voor vakanties ga ik liever naar de Duitse bergen dan naar een tropisch oerwoud of de Noordkaap. Maar het mooie is: buiten je comfortzone gaan hoeft helemaal niet zo groots te zijn. Tuurlijk, je kunt het groots maken. Maar jij bepaalt zelf wat voor jou spannend genoeg is.

Als jij nog nooit een voet in de sportschool hebt gezet, is een kwartier lopen op de loopband misschien al een buiten-je-comfortzone-ding. En waar een netwerkborrel voor de één aanvoelt als een natuurlijke leefomgeving (“lekker sociaal doen”), kan het voor de ander aanvoelen als één grote uitdaging (mede-introverten, laat je hóren!).

Maak je uitdagingen zo klein of groot als je zelf wilt. Ga uit je comfortzone op een manier die jij tof vindt of die je een stap dichterbij mooie doelen brengt.

Uit je comfortzone stappen kan je veel moois opleveren. Plezier omdat je iets nieuws doet. Maar vaak ook – in elk geval bij mij – zelfvertrouwen omdat je iets doet waarvan je dacht het nooit te kunnen. Mooi wel dus! Alleen al dát besef is soms een fantastische reden om je vertrouwde zo-doe-ik-het-altijd-ritmes overboord te gooien en het dit keer compleet anders te doen.

Maak uit je comfortzone gaan klein – 33 manieren

“Goh zou jij niet eens…?”. Ik geloof niet dat uit je comfortzone gaan begint met die vraag. Het is veel belangrijker dat je dingen doet die voor jou als een fantastische uitdaging voelen. Ook omdat alleen jij weet wat je wel spannend maar niet als-ik-dit-doe-val-ik-flauw-spannend vindt. Ik bedoel: uit een vliegtuig springen lijkt mij ook spannend. Maar dan wel SPANNEND op een manier waar Capslock-letters en drie uitroeptekens nog geen recht aan doen. Als in: dat gaat niet gebeuren.

Dus wat een ander ook zegt of subtiel oppert, ga alleen uitdagingen aan die voor jou belangrijk en waardevol zijn. En laat liggen wat nu nog veel te ver buiten je comfortzone ligt. Alles op z’n tijd!

Met deze 33 ideeën wil ik je inspireren om uit je comfortzone te gaan op een kleine manier. Kies vooral de tips uit die bij jou klikken. En laat de rest lekker liggen voor een andere keer. Of voor nooit – kan ook.

Zo kun je uit je comfortzone gaan:

 1. Geef toe aan spontane plannen. Sta jij op met een wild plan en denk je er meteen achteraan “Ja maar, dat kan tóch niet?!”. Vergeet die laatste gedachte en ga er lekker toch voor. Ik ben de laatste tijd veel vaker gehoor aan het geven aan impulsieve plannen die in me oppoppen (mits ik er niet mijn halve spaarrekening voor hoef om te kieperen). Dat maakt me zó gelukkig. Denk je ook maar vijf seconden “Ik moet Lennard weer eens bellen” of “Ik heb echt zin in…”? Besluit om het niet op je bucketlist of misschien-ooit-lijst te zetten, maar maak er meteen werk van.
 2. Doe dingen alleen die je normaal samen doet. Reserveer in je eentje een plek in jouw lievelingsrestaurant. Ga met je eigen XXL-bak popcorn in de bioscoop zitten bij die ene film die helemaal jouw ding is. Of pak in je uppie de trein om een dag aan de andere kant van het land door te brengen. Dat laat je vaak inzien dat je zelf leuker gezelschap bent dan je denkt.
 3. Plan een boudoir-shoot: een fotoshoot in lingerie. Gewoon voor eigen gebruik. Zoiets schijnt een enorm waardevolle ervaring te zijn als je onzeker bent over je lichaam. Hoe mooi is het om op deze bijzondere foto’s te zien hoe prachtig je bent?!
 4. Leer nieuwe mensen kennen. Ook al hoef je heus geen XXL-vriendenclub te creëren, dan nog kan het fijn zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Meld je aan voor een event of workshop waar je nog niemand kent. Spreek met mensen af die je tot nu toe alleen online kent (een berichtje sturen kan altijd!). Ga tóch naar die verjaardag waar je buiten de jarige om geen enkele persoon kent. Of ga helemaal uit je comfortzone en meld je aan voor een app als Bumble. Daar kun je niet alleen online daten, maar je kunt er ook op vriendschappelijke basis mensen leren kennen in jouw buurt.
 5. Spreek een vreemde aan. Spreek uit naar de vrouw bij het bushokje dat je haar jurk zo leuk vindt. Vraag een voorbijganger met een schattige hond wat voor ras het is. De keren dat ik een compliment van een vreemde kreeg over mijn outfit of uitstraling, maakte dat mijn dag. Het kan de mooiste gesprekken of anders in elk geval een lach opleveren.
 6. Pak het openbaar vervoer. Ga een keer niet via de snelste route van A naar B, maar neem het OV (ha, dat rijmt – had de nieuwe slogan van OV9292 kunnen zijn!). Waarom zou je dat doen? Nou, omdat je dan nog eens iets ziet van een mooie omgeving waar je normaal hard doorheen zou sjezen. Doorbreekt zo lekker de sleur!
 7. Bestel eens niet je favoriete maaltijd van de menukaart. Ga een keer niet voor je geliefde truffelrisotto of voor die ene vega-burger die nooit teleurstelt. Bestel iets compleet anders wat je nog nooit hebt gegeten. Het kan natuurlijk ronduit smerig uitpakken, maar voor hetzelfde geld ontdek je zo nieuwe favorieten.
uit je comfortzone
 1. Bel spontaan iemand op. Het liefst een persoon die je al té lang niet hebt gesproken. Vraag hoe het gaat en haal uitgebreid herinneringen op. In een tijd waarin appen, Instagram-DM’s en spraakjesberichtjes dé communicatievorm zijn, is een ouderwets belletje juist zo fijn.
 2. Grijp “Ja maar durf ik dit wel?”-kansen met beide handen aan. Dit is een afspraak die ik lang geleden met mezelf heb gemaakt. Door mijn blog en onderneming komen er regelmatig kansen op mijn pad waarvan ik denk “Ehm, leuk, maar DOODeng”. Ook al kan ik op zo’n moment de kriebels al haast voelen, dan nog zeg ik volmondig ‘ja’. Simpelweg omdat dat de makkelijkste manier is om jezelf uit je comfortzone te pushen. Die afspraak zorgde er bijvoorbeeld voor dat ik een lezing gaf bij de Roodharigendag en dat ik als 16-jarige scrapbookworkshops verzorgde voor vrouwen die mijn moeder hadden kunnen zijn. Altijd met zenuwen vooraf maar ook met een fantastisch trots gevoel na afloop.
 3. Verruil je bekende lunchtentjes voor iets anders. Struin het internet af op zoek naar restaurants of eettentjes die je nog niet kent en schuif daar een keer aan in plaats van bij de plek waar je de menukaart al haast kunt dromen.
 4. Laat iemand anders de film uitkiezen. Zo krijg je een keer totaal ander leesvoer dan de 132e romcom die verdacht veel weg heeft van zijn 131 voorgangers.
 5. Probeer een nieuwe sport. Neem een proefles in de sportschool (zoals ik deed met zumba en later met spinning) voor een sport die je nog nooit hebt beoefend. Ga een keer baantjes trekken in het zwembad in plaats van hardlopen. Of trek juist je hardloopschoenen uit de kast als gewichtheffen normaal meer je ding is.
 6. Meld je aan voor een cursus. Eentje die voor de verandering niets te maken heeft met dingen die je al goed kunt. Kies iets wat ver uit je comfortzone ligt. Een cursus Aziatisch koken, boekhouden of papieren vliegtuigjes vouwen – er is op het internet overal wel een cursus voor te vinden.
 7. Zeg ‘ja’ tegen iets waar je normaal ‘nee’ op zou zeggen. Ga toch naar dat ene feestje waar je jezelf met enige tegenzin naartoe moet slepen. Of ga alsnog mee naar een workshop waarvan je denkt “Mwah, is dat wel mijn ding?”. Alleen zo kun je ontdekken of het tegendeel misschien waar is.
 8. Zoek de hoogte op. Maak een ballonvaart (lijkt mij geweldig!), boek een helikoptervlucht of beklim een toren die hoger is dan je hoogtevrees normaal zou toelaten. Als ik een uitkijkpunt mag tippen: de Martinitoren is leuk om eens in je leven gezien te hebben. De A’dam Tower ook trouwens. En als je toch je hoogtevrees aan het overwinnen bent: pak dan ook de schommel bovenop de A’dam Tower. Een van de bijzonderste (en engste!) dingen die ik heb meegemaakt!
 9. Laat de ander kiezen wat jullie gaan doen. Plan samen een dagje weg en geef je partner of vriend(in) carte blanche om de dag in te vullen zoals hij/zij dat wil. Van locatie tot activiteiten tot lunchplekken. Laat je verrassen!
 10. Prik een willekeurige plek op de kaart van Nederland en reis daar vandaag naartoe. Of het nu Opperdoes is of Zuid-Limburg of hartje Utrecht, dit wordt jouw bestemming voor de dag.
 11. Overnacht in een tiny house. Ik kan je een verblijf in de houten huisjes van Buitenplaats Beekhuizen zeker aanraden. Ook op Natuurhuisje.nl vind je een heleboel mini-verblijven midden in de natuur. Zo kom je nog eens op bijzondere plekken waar je niet zomaar een groot hotel of Landal Greenparks-park vindt.
 12. Las een smartphonevrije dag in. Ai ai, dit zou ik pittig vinden. Maar het draait niet voor niets om uit je comfortzone gaan. Leg je smartphone een dag op vliegtuigstand in de kast en kijk wat er gebeurt. En vooral: kijk wat je opeens aan leuke dingen gaat doen met de zeeën aan tijd die je erdoor cadeau krijgt.
 13. Draai ochtend- en avondrituelen om. Ga =’s ochtends voor dag en dauw wandelen in plaats van ’s avonds na je werkdag. Neem ’s avonds een uitgebreide douche als je dat normaal ’s ochtends vroeg in alle haast doet. Wie weet ontdek je zo verrassend fijne nieuwe gewoontes.
uit je comfortzone 2
 1. Zet een stap richting het overwinnen van je angst. Al is het maar een mini-stapje. Beklim bijvoorbeeld wél de Martini-toren ook al vindt je hoogtevrees dat geen best idee. Of stap in de auto voor een klein stukje als je rij-angst je daar normaal van weerhoudt. Angsten raak je pas kwijt als je ze stapje voor stapje gaat uitdagen. De eerste mini-stap kun je vandaag al zetten.
 2. Trek een compleet nieuwe outfit uit de kast. Een combinatie die je misschien normaal eerder naar een feestje zou aantrekken. Haal hem lekker alsnog uit de kast. Waarom zou je feestoutfits laten hangen totdat er eindelijk iemand gaat trouwen of totdat je weer een jaar ouder bent?
 3. Doe iets zelf wat je normaal zou uitbesteden. Schilder bijvoorbeeld zelf je plafonds, bak een verse appeltaart in plaats van een kant-en-klaar-exemplaar te kopen of probeer zelf de kitrand in de douche te vervangen. Je kunt altijd meer dan je denkt. Waarschuwing: dingen als elektra aanleggen zijn misschien niet de beste lekker-zelluf-doen-uitdaging om mee te starten. Ik sta niet in voor de gevolgen 😉
 4. Zeg ‘nee’ tegen iets waar je normaal met tegenzin ‘ja’ op zegt. En dan het liefst zonder excuus en zonder jezelf te verantwoorden. ‘Nee’ is ook een antwoord. Zeker als alles in je roept dat je hier helemaal geen zin, tijd of puf voor hebt.
 5. Ga voor een compleet ander kapsel dan je standaardrecept bij de kapper. En prent jezelf hét haarcliché in: het groeit vanzelf weer aan.
 6. Laat je adviseren door een kledingstylist of verkoper in de winkel. En koop een outfit die je normaal nooit zelf zou uitkiezen.
 7. Laat iemand anders je reisbestemming kiezen. Of boek een complete reis via bijvoorbeeld SPRS.me. Maar je kunt ook gewoon je reisgezelschap opdragen om de plek uit te kiezen en een reis te regelen. Dan weet je op het moment zelf pas of het Noorwegen, Zuid-Spanje of iets daartussenin wordt.
 8. Ga veel te vroeg ergens naartoe, zodat je meer tijd overhoudt om de locatie te ontdekken. Neem de tijd om bijvoorbeeld in een lunchtent neer te ploffen, langs het water te lopen of een boetiekje in te duiken.
 9. Geef een presentatie. Juist als je spreekangst hebt en je afvraagt of jij dit wel tot een goed eind weet te brengen – doe het! Presentaties geven is zoiets wat ik altijd met beide handen aangrijp, omdat ik mezelf niet de beste presentator vind. Het dwingt me om én buiten mijn comfortzone te gaan én te ontdekken dat het me beter afgaat dan ik denk.
 10. Neem video’s op als je jezelf geen videomaker vindt. Verschijn toch een keer pratend op Instagram of LinkedIn. Experimenteer ermee! Ik ben ook bewust meer video’s waarin ik praat in Instagram Stories gaan delen. Niet vanwege algoritmes of liefde voor video, maar puur omdat ik eindelijk af wilde van de gedachte dat ik dat niet kan.
 11. Stel een vraag die je nooit durft te stellen. Vraag je vriendin die pas moeder is geworden hoe het nou écht met haar gaat. Niet uit brutaliteit, maar uit oprechte interesse. Zo zijn er wel meer vragen die niemand stelt, maar die soms voor de beantwoorder wel fijn zijn om te krijgen.
 12. Vertel meer over jezelf dan je normaal doet. Deel je eerlijke verhaal over iets lastigs wat je hebt meegemaakt. Vertel over je thuissituatie. Praat over een onzekerheid. Of deel een lastig dilemma waar je mee worstelt. Durf je kwetsbaar op te stellen. Dat kan enorm opluchten, levert vaak diepere gesprekken op en het laat ook vaak genoeg zien dat jij niet de enige bent met een verhaal.
 13. Stap op een schommel of ga van de glijbaan. Ook als je denkt dat je daar de leeftijd niet meer voor hebt. Júist dan! Echt leven, weet je nog?

Wanneer ging jij voor het laatst uit je comfortzone?

1 7

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 21 oktober 2022 op 7:22 am - Beantwoord

  Haha, ik dacht bij de meeste punten: hm, nee, dat is eng. Oh, wacht, dat was juist de bedoeling hiervan;).
  En toch ben ik iemand die liever binnen de comfortzone blijft. Als het niet anders kan, ga ik er wel uit, maar anders zit ik prima, daar in die comfortzone.

 2. Darina 21 oktober 2022 op 8:41 am - Beantwoord

  Mooi lijstje. Ik zou wel wat meer uit mijn comfort zone mogen stappen, juist om eens andere dingen te ervaren of een andere kijk op dingen te krijgen.

 3. Daenelia 21 oktober 2022 op 9:34 am - Beantwoord

  Je geeft weer leuke tips en ik denk dat er altijd wel iets tussenzit wat leuk is om te doen. Weet je … – kom ik weer – Het is niet zo dat je comfortzone een permanent afgebakende veilige haven is. Je vergroot je comfortzone door dingen te doen die daar buiten liggen. Dus ik zie het niet meer als ‘buiten je comfortzone stappen’, maar mijn comfortzone vergroten. Wat je aandacht geeft groeit, toch? Mijn allereerste spreekbeurt was een ramp (goed, ik was 7 jaar), maar ik sta nu makkelijk voor een grote groep te spreken – zonder te bibberen. Zelfs als ik niks heb voorbereid! Het is een reis, maar wat je nu eng vindt, wordt ook routine als je het maar vaak genoeg doet. De eerste keer de sportschool binnenstappen was niet fijn, zelfs de route er naar toe was nieuw en anders. Maar na een maand was het al normaal en nu is het routine, waar ik bijna niet zonder kan. Ha! 🙂 De eerste keer de hondendrol opruimen buiten was oncomfortabel (wat denken mensen wel niet) en nu zou ik me juist schamen als ik het niet deed!

  • Romy 7 november 2022 op 7:38 am - Beantwoord

   Yes, helemaal mee eens! Buiten je comfortzone gaan, doe je juist om je comfortzone groter te maken. Zo vond ik ooit in een auto stappen (als bestuurder) al spannend. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer het gaat voelen als iets doodnormaals.

 4. Simone 21 oktober 2022 op 11:06 am - Beantwoord

  Wat een leuke ideeën om eens wat anders te doen. Sommige dingen doe ik al wel eens en dat is heel leuk!

 5. Zo simpel is dan geluk 23 oktober 2022 op 7:44 pm - Beantwoord

  De laatste keer dat ik van de glijbaan ging, op mijn verjaardag nota bene, kwam ik zo vervelend neer dat de artsen op mijn werk nog even dachten dat mijn rug gebroken was. Gelukkig was dit niet zo, maar tip van mij: doe voorzichtig met die glijbaan. Haha!

  • Romy 7 november 2022 op 7:35 am - Beantwoord

   Oh jeetje, dat klinkt erg pijnlijk! Dan inderdaad maar niet te enthousiast van de glijbaan af gaan 😉

Recente blogs

Tijd voor een Vaker Vrolijk winactie!

23 maart 2017|Lifestyle|

Vandaag heb ik een aantal feestjes te vieren. Mijn blog bestaat iets meer dan een half jaar, ik heb 200 volgers op Bloglovin en op Instagram heb ik de 400 volgers gehaald. Nu gaat bloggen natuurlijk niet alleen om cijfertjes, maar toch wil ik graag jullie bedanken voor alle support. Zonder de lieve reacties, likes en e-mails zou het bloggen niet zo'n feestje zijn geweest als het nu is. Daarom staat er vandaag iets leuks (al zeg ik het zelf) voor je klaar. Ik ga namelijk een klein prijspakketje weggeven aan één lieve volger. Ik shopte daarvoor een aantal leuke items bij elkaar bij HEMA, Kruidvat en AliExpress. Doe je mee met mijn winactie?

De Keukenhof | Een dag in een kleurrijk tulpenparadijs

7 mei 2018|Op reis|

De toerist in eigen land uithangen, is absoluut een van mijn favoriete weekendactiviteiten. Ook afgelopen zaterdag vertoefde ik met veel plezier tussen de duizenden toeristen, minstens zoveel selfiesticks én heel veel prachtige tulpen in alle kleuren van de regenboog. Zelfs als je de titel van dit blogartikel nog niet had gezien, kun je nu vast wel raden waar ik deze zaterdag was. Juist ja, de Keukenhof! Traditiegetrouw reisde ik ook dit jaar naar Lisse af om dit prachtige bloemenpark met eigen ogen te bewonderen. Ik geef je graag een kijkje in mijn enthousiaste verslag van ons geslaagde bezoekje.

Er waren eens twee niet-sportschoolgangers die een spinning-les namen

7 oktober 2021|Persoonlijk|

Ken je van die fanatieke sporters die er elke zaterdagochtend al voor hun ontbijt vijf kilometer op de loopband op hebben zitten? Die met gemak een kilo of twintig met hun afgetrainde armen de lucht in tillen? En die vervolgens een reuze-gezonde smoothie met eiwitpoeder achterover klokken omdat dat de spieropbouw alleen maar ten goede vond. Nou, wij zijn dus niet van die mensen. Onze zaterdagochtenden brengen we liever ontbijten, kletsend en door Instagram-scrollend door. Maar niet afgelopen zaterdag. Om elf uur stipt begon onze eerste spinningles.