Als ik mijn hoofd niet af en toe een halt toe zou roepen, dan zou die grijze hersenpan van mij gerust de hele dag op volle toeren draaien. Stom ding! Ik ben zo iemand die het presteert om tijdens een mindfulnesscursus meer aan mijn boodschappenlijstje te denken dan aan mijn ademhaling. Lig ik in een ongemakkelijke yogapose? Grote kans dat ik in mijn hoofd al met mijn taken voor die middag bezig ben. Sufferd die ik ben! Ben jij net als ik nogal een denker en wil je vaker uit je hoofd komen? Dan heb je misschien ook iets aan deze 10 tips, waarmee zelfs ik mijn hoofd even “uit” kan zetten.
1. Geef mindfulness toch een kans!
Het kostte wat overtuigingskracht, maar iemand heeft me toch zover gekregen dat ik wat vaker mindful probeer te zijn. Wel op mijn manier overigens, dus lekker nuchter en niets spiritueels. Af en toe doe ik wat yoga-oefeningen en verder betekent mindfulness voor mij vooral niet al te inspannende dingen doen waarbij ik mijn hoofd alsnog een beetje nodig heb. Creatief bezig zijn bijvoorbeeld. Mijn gedachten staan dan uit, maar niet zó erg uit dat ik de ruimte voel om aan boodschappenlijstjes te denken. Ook een boek lezen kan helpen. Tijdens het lezen heb je je hoofd immers nodig, dus voor andere gedachten is weinig plek.
2. Houd een verwenkwartier (of -halfuur)
Dit idee heb ik pas net ingelast. Laatst ging ik voor het eerst sinds járen een keer naar de schoonheidsspecialiste. Gewoon als pure verwennerij. Ik vond het verbazingwekkend hoe ontspannen ik uit de behandeling kwam. Zoiets zou ik eigenlijk wekelijks moeten doen, realiseerde ik me direct. Maar ja, elke week € 40 neertellen voor massages en maskertjes past niet helemaal binnen mijn starter-op-de-arbeidsmarkt-en-net-een-huis-gekocht-budget. Daarom heb ik een nieuwe gewoonte ingevoerd: elke week een verwenkwartier houden. Dan ga ik op de bank liggen met een maskertje en doe ik even helemaal niets. En als dat kwartier een halfuur wordt, dan is dat ook oké.
3. Doe dingen met aandacht
Uit je hoofd komen klinkt meteen best wel zwaar. Alsof je ingewikkelde capriolen moet gaan uithalen of op z’n minst een zweverige cursus moet volgen om dat waar te maken. Gelukkig kun je het ook wat laagdrempeliger maken voor jezelf. Bijvoorbeeld door wat meer aandacht te besteden aan waar je mee bezig bent. Besteed wat extra aandacht aan de omgeving tijdens een fietstocht of busrit, let tijdens een korte wandeling wat meer op de natuur om je heen of ga volledig op in een serie in plaats van ondertussen half iets anders te doen. Dat kan al helpen om je hoofd wat rust te geven.
4. Doe iets actiefs
Je hoofd uit- en je lichaam aanzetten is ook een goede optie om uit je hoofd te komen. Ik ben soms een enorme denker, waardoor ik even vergeet dat ik ook nog een lichaam heb dat signalen afgeeft en waar ik voor moet zorgen. Actief bezig zijn is daarom voor mij een geweldig “medicijn”. Als je een pittig hardlooprondje rent, is de kans bijvoorbeeld klein dat je in je hoofd nog bezig bent met de dag overdenken. Door actief bezig te zijn, voorkom je dat je gedachten op volle toeren blijven draaien. Je hoofd even op pauze, je lichaam aan.
5. Eet en kook met aandacht
Ben je net als ik vooral een snelle koker, die als voornaamste criterium heeft dat het eten binnen 20 minuten op tafel staat? Ik heb gemerkt dat koken best wel een rustgevende bezigheid kan zijn. Niet dat ik nu uren in de keuken sta om mijn eigen eten in elkaar te flansen. Maar iets meer tijd besteden aan een voedzame maaltijd kan helpen om even uit je hoofd te komen. Wie weet helpt dat ook om daarna met volle aandacht van de maaltijd te genieten die je met zo veel zorg en beginnende vakkennis op tafel hebt weten te zetten.
6. Komt tot rust voor bedtijd
Als er iets is wat ik heb geleerd, dan is het wel dat druk bezig zijn tot middernacht geen slimme zet is. Ten eerste is de kans klein dat er geweldig werk uit je handen komt om die tijd. Ten tweede ga je dan vaak tegen je eigen moeheid in. Het gevolg is dat je extra adrenaline aanmaakt en daardoor allesbehalve rust in je hoofd krijgt. Die extra energie ’s avonds lijkt misschien positief, maar zorgt er wel voor dat je minder makkelijk in slaap valt. En dat is de volgende dag dan weer niet zo fijn als je wakker schrikt van je wekker. Neem dus liever ’s avonds tijd om je gedachten uit te zetten voordat je je bed opzoekt. Met een boek, een fijn gesprek of desnoods een dagelijks ontspanritueel.
7. Zoek ontspanning buiten de deur
De omgeving waarin je op dit moment bent, kan nogal veel invloed hebben op of je aan staat of niet. Zodra ik een voet in mijn woning zet, sta ik bijvoorbeeld vaak al snel op standje “Handen uit de mouwen!”. Dan zie ik dat ik weer kan stofzuigen en heb ik acute zin om de voorraadkast op te ruimen. Tja, zo kun je elke dag wel bezig blijven. Daarom zoek ik soms bewust plekken buiten de deur op die me wel in de ontspanmodus brengen. Het park vlak bij mijn huis bijvoorbeeld. Zodra ik daar ben, voel ik me direct een stuk rustiger en verdwijnen alle taken (of gedachten daaraan) als sneeuw voor de zon.
8. Creëer een ontspanplek in huis
Maar goed, ontspanning altijd buitenshuis moeten zoeken is natuurlijk ook niet ideaal. Daarom heb ik ook bewust een paar ontspanplekken in huis gecreëerd. Bombardeer je bank, die ene stoel of een bepaalde kamer tot een ontspanplek. Oftewel, een plek die je met name gebruikt voor ontspannende dingen. Ik ben er bijvoorbeeld sinds kort heel strikt in dat ik mijn laptop niet meeneem mijn slaapkamer in. Ook ga ik bewust alleen op de bank zitten om te relaxen en gebruik ik mijn bank niet als werkplek. Klinkt misschien vreemd, maar het is alsof de rondvliegende gedachten door dat idee vanzelf minder worden zodra ik op de bank plof.
9. Onthoud: oefening baart kunst!
Ten slotte gaat uit je hoofd komen ook om blijven proberen. Geef niet zomaar op als je het lastig vindt. Als ik mijn hoofd vol gedachten nooit eens een halt zou toeroepen, dan zou ik waarschijnlijk dag en nacht aan het denken zijn. Daarom probeer ik mezelf soms (niet hardop!) tot de orde te roepen als ik weer eens de neiging krijg om alsnog iets “nuttigs” te doen.
Dat is wat ik ook jou zou willen zeggen. Misschien lukt het niet in één keer om je hoofd op pauze te zetten. Ongetwijfeld knaagt er nog een heel lijst taken aan je. En waarschijnlijk gebeurt dat de volgende paar keer ook nog wel. Maar dwing jezelf soms tóch om een paar minuten te zitten. Hoe vaker je dat doet, hoe beter het lukt om even niet aan je takenlijst te denken. Oefening baart kunst.
Wat helpt jou om minder na te denken?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Toerist in eigen land uithangen | Zo vind je de leukste plekken!
Over het algemeen ben ik geen wereldreiziger die de ene maand in de jungle en de volgende maand op de Noordpool loopt met een loodzware tas op haar rug. Hoewel ik graag zo nu en dan iets nieuws van de wereld zie, speel ik met net zoveel plezier voor toerist in eigen land. Regelmatig ontdek ik nieuwe plekken waarvan het me soms zelfs verbaast dat die zich binnen de Nederlandse landsgrenzen bevinden. Hoe ik dat aanpak, leuke plekken vinden in eigen land? Dit zijn 12 handige tips waarmee jij ook voor toerist in eigen land kunt spelen. En dat nog leuk vindt ook!
Hoe schrijf je een blog? Mijn 11 schrijftips!
Schrijven is na 27 jaar nog altijd mijn liefste bezigheid. Ooit deed ik dat in een dagboekje voor mezelf; nu deel ik mijn anekdotes, tips, struggles en random gedachten alweer 4,5 jaar hier op mijn blog. Schrijven voor een blog is natuurlijk wel net even anders dan je hersenspinsels aan een dagboek toevertrouwen. Daarom leek het me leuk om na zo'n 1500 artikelen een veelgestelde vragen te beantwoorden: "Hoe schrijf je een blog?". Dit zijn mijn 11 beste schrijftips op basis van mijn eigen blogervaring.
Beginnen met scrapbooken | Mijn beste tips op een rij!
Heb je weleens gehoord van scrapbooken. Oftewel: het creatief inplakken van foto's? Mijn liefde voor scrapbooken begon meer dan 10 jaar geleden. Inmiddels staan er in mijn kast talloze albums vol met scrapbookpagina's en mijn kasten puilen uit van de materialen. Nog steeds is scrapbooken een van de dingen die ik het liefst doe. Lijkt het jou ook wel wat om te beginnen met scrapbooken? Met deze tips help ik je een eind op weg, zodat ook jij straks een mooi scrapbookalbum kunt maken.
Wat een fijn artikel! Voor mij wel een beetje herkenbaar, dat je hoofd altijd overuren draait. Bij mij werkt het dan inderdaad om lichamelijk wat actiefs te doen. Het grappige is: Vaak draait mijn hoofd dan buiten eerst nog overuren, maar na een tijdje stopt het en hoor ik de vogels fluiten enzo. Hetzelfde geldt voor creatief bezig zijn.
Grappig trouwens, wat jij doet met je bank. Ik doe dat ook. De bank is voor ontspanning (boeken, films, enz.) en als ik met iets bezig ben, doe ik dat aan tafel of in een andere stoel. Niet op de bank;).
Ha, wat leuk dat ik iemand heb gevonden die dat ook heeft met ontspanplekken. Ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen een beetje vreemd klinkt, maar voor mij (en voor jou ook zo te horen) werkt het prima 😉
Mooi dat actief bezig zijn voor jou ook goed helpt! Soms duurt het even voordat je hoofd tot rust komt, maar als je maar lang genoeg volhoudt, lukt het vaak uiteindelijk wel.
Herkenbaar! Mij helpt het om bewust te zijn van mijn ongeving, bijvoorbeeld als ik aan het wandelen ben. Luisteren naar de vogels en me daar op concentreren.
Heel fijn inderdaad om op die manier even tot rust te komen. Ik kan ook echt genieten van zo’n moment van “bezinning”.
Mooi artikel en heel herkenbaar! Ik ben ook echt een denker en soms heb ik daar best wel last van. Ik probeer nu meer mindfullness en wandelen of creatief bezig zijn. Het een traject, ik ben er nog niet, maar het gaat al de goede kant op.
Wat goed al dat je hier zo mee bezig bent! Dat is al een belangrijke stap 1. Moeilijk is het hè om als denker uit je hoofd te komen? Maar met volhouden moet het zeker lukken, dat merk ik ook. Hoe lastig ook soms.
Wat een mooi artikel. Mindfullness heb ik een aantal keer geprobeerd, maar is toch echt niet m’n ding. Ademhalingsoefeningen werken dan wel weer heel goed voor me. En gewoon lekker met mijn handen aan de slag gaan.
Zo te horen heb je wel een andere fijne manier ontdekt om te ontspannen. Juist goed dat je het op jouw manier doet! Creatief bezig zijn kan ook echt heel fijn zijn.
Wat een fijn artikel en goed dat je hiermee bezig bent! Net zoals dat je jezelf kunt opleggen om een to do-list in je hoofd te maken, zo kun je jezelf ook opleggen om even niks te doen en met je lichaam bezig te zijn. Ik denk wel eens: van wie behalve mezelf moet ik het eigenlijk doen? Dat helpt me toch om gewoon eens even ‘niks’ te doen. Met mijn laptop op de bank werken maak ik mezelf enorm schuldig aan, haha! Maar straks als mijn werkkamer af is komt dat hopelijk wel goed.
Wat jij misschien eens zou kunnen proberen om minder in je hoofd te zitten, is een sessie moeiteloos helen. Ik heb een boek geredigeerd van een vrouw die dat als het ware heeft ‘uitgevonden’, echt een eye-opener. Je gaat hiermee bewust uit je hoofd weg en voelen wat je lichaam tegen je zegt. Alles mag gehoord en gevoeld worden en pijn mag je niet wegstoppen, maar er gewoon laten zijn. Wij zijn altijd geneigd om pijnen e.d. te negeren en door te gaan, maar op deze manier kan je lichaam je echt vertellen waar het mee zit en wat het nodig heeft. Kan best heftig zijn, maar ik heb er best veel aan! En daarbij werkt het ook heerlijk ontspannend om even alleen maar te voelen en niks te hoeven!
Wat mooi gezegd en je hebt zeker een punt! Drukke dingen kun je inplannen in je agenda en wat tijd voor jezelf of gewoon een rustig moment eigenlijk ook. Hopelijk kun jij ook weer lekker op de bank ontspannen zodra je werkkamer helemaal naar jouw zin is 🙂
Mooi om te horen trouwens dat het moeiteloos helen je zo veel heeft gebracht. Ik ben zelf soms een beetje sceptisch bij dingen die spiritueel klinken (omdat ik nogal nuchter ben ingesteld), maar moeiteloos helen klinkt zeker wel als een mooie manier om naar je lichaam te luisteren en om tot rust te komen. En eigenlijk juist niet spiritueel, omdat je hierbij heel erg met je lichaam bezig bent. Dank je wel voor de tip! 🙂
Oefening baart echt kunst! Ik zag vroeger ook niet goed in hoe mindfulness me zou kunnen helpen maar nu ben ik fan! Bij mij helpt het ook vooral om me heel bewust te zijn van het nu. Bijvoorbeeld: ik lig nu in bed en moet slapen, dat kan ik dus no need to worry. En ook heel bewust dingen doen. Als ik ga wandelen echt met aandacht mijn voeten neerzetten of voelen hoe het windje langs m’n huid strijkt. En niemand ziet het dat je daarmee bezig bent.
Wat goed dat je nu een stuk beter bent geworden in dingen heel bewust doen! En net wat je zegt, vaak zijn het kleine dingen waar anderen helemaal niets van merken, terwijl het jouzelf wel helpt.
Fijne tips, waar ik ook eens mee aan de slag zou moeten kunnen gaan. Mindfullness zegt mij niet zo veel, maar misschien moet ik het toch wel eens een kans geven.. Meestal probeer ik mijn gedachten te verzetten door ontspannende dingen te doen zoals tv-kijken, bloggen en foto’s maken/bewerken. Even gewoon aan niks denken behalve aan datgene waar je mee bezig bent. Toch lukt mij dat niet altijd. Zeker niet bij een recente gebeurtenis die in je gedachten blijft rondzoemen. Ik wou zo graag eens een knop in mijn hoofd installeren om het even uit te zetten.. Mocht dit eens bestaan..
Wat zou zo’n knop inderdaad fijn zijn! Doe mij er ook zo een 😉 Ontspannende activiteiten zijn natuurlijk ook altijd heel fijn om tot rust te komen. Mindfulness betekent eigenlijk gewoon iets doen met extra veel bewustzijn. En dat kan bijvoorbeeld ook al met fotografie 🙂
Veel te veel denken, dat herken ik wel. Een aantal van je tips werken voor mij ook altijd goed.
Ik ben ook een enorme denker. Hoewel ik daardoor ook veel wijsheden opdoe, is het soms ook echt wel zwaar. Ik kan perfect een boek lijken te lezen, terwijl ik eigenlijk al meer dan twee minuten naar dezelfde plek op mijn pagina aan het staren ben omdat ik afgeleid ben door gedachten. Vaak ga ik dan iets doen waar ik mijn volle aandacht automatisch bij heb. Tekenen is daar eentje van. Omdat ik wil dat mijn tekening klopt, en dan ben ik daar automatisch op gefocust. Heel vaak voel ik me na een tekening beter dan ervoor. Ik kan wel de gedachten die ik heb beter relativeren dan vroeger, op een of andere manier. Dus ergens boek ik wel vooruitgang 🙂
Zo te horen heb je al heel goed een manier gevonden om minder in je hoofd te zitten. Het helpt inderdaad vaak om iets te doen waar je je volledige aandacht bij nodig hebt, maar wat tegelijkertijd niet heel energierovend is. Goed bezig, hoor! 🙂