vaarwel beugel

Vaarwel beugel, tot nooit meer ziens!

 • 21 januari 2021
 • 15 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
beugel eruit

Bijna anderhalf jaar geleden liet ik mezelf een flink ijzerwerk aanmeten. Geheel vrijwillig lag ik in de stoel van de orthodontist om slotjes op mijn ondertanden te laten plakken. Met een A4’tje vol adviezen en een wat pijnlijke mond vol metaal vertrok ik richting mijn werk. Bepakt met een lunch van brood zonder korstjes. Yup, mijn nieuwe bestaan als beugelbekkie was begonnen. En gisteren, meer dan één jaar later, was dan eindelijk het moment daar: de beugel en ik namen afscheid van elkaar. Voorgoed.

Mijn beugelverhaal

Mocht je nu denken “Beugel? Welke beugel?”, ik snap het helemaal. Mijn beugel schittert op de foto’s op mijn blog vooral door afwezigheid. Niet omdat ik een lesje Photoshoppen heb gehad, wel omdat ik alleen bij mijn ondergebit een beugel heb. Mijn lange beugelverhaal lees je in dit blogartikel. De korte samenvatting ervan? Ik bleek één tand te veel te hebben in mijn ondergebit en had daar geen plek voor in mijn mond. Foutje van Moeder Natuur! Om te voorkomen dat mijn tanden na een paar jaar over elkaar gaan schuiven, is die tand getrokken. Het gat tussen mijn ondertanden moest met een beugel gesloten worden, zodat de boel weer netjes naast elkaar zou staan.

Een terugblik op mijn start als beugelbekkie

Leuk hoor, zo’n beugel. Maar in mijn eerste week als beugelbekkie vroeg ik me regelmatig af waar ik in hemelsnaam aan begonnen was. Ik moest enorm wennen aan het metalen gevaarte in mijn mond. Ik weet nog dat ik na het plaatsen van de beugel hoopvol mijn tanden in een boterham zette en me acuut afvroeg of eten ooit weer op een normale manier zou kunnen. Het deed pijn en het voelde alsof de helft van de boterham ergens tussen mijn slotjes bleef plakken. Gelukkig stelde een collega me na die aanvaring met mijn bammetje gerust: “Het wordt beter, echt!”. En inderdaad, een week later at ik gewoon weer brood met korstjes en stonden er weer aardappels in niet gepureerde vorm op het menu.

En toen: een prima ervaring!

Sindsdien is beugelen me alles meegevallen. Ja, het was soms vervelend dat ik harde chocola, nootjes en harde broodjes moest laten staan. Dat er regelmatig spinazieslierten of broccolistukjes achter een slotje bleven hangen, was soms ook niet al te fijn en charmant. Maar verder heb ik niet veel last van mijn beugel gehad. Op één keer een losgelaten slotje na, is al het ijzerwerk netjes op zijn plek blijven zitten en vond ik de ortho-bezoekjes helemaal niet erg. Ook na de ortho-afspraken had ik nauwelijks last van tandpijn of dingen die ik niet kon eten.

Het lastigste vond ik nog de eerste weken zonder die ene tand. De getrokken tand leverde me tijdelijk een gat van 5 millimeter op midden in mijn mond. Waarschijnlijk viel het anderen niet zo op, maar die eerste weken vond ik het zelf best wel een ding. Qua hoe het eruitzag, maar ook met kauwen. Gelukkig went zoiets snel en is zo’n gat blijkbaar sneller dicht dan je denkt. Een half jaar later was er al niets meer van te zien.

Toen ik nog een beugel had. Eergisteren dus.

Mijn beugelles: bewaak je grenzen

Wat ik wel aan anderen zou willen meegeven die een beugel hebben of overwegen: bewaak je grenzen en besef dat een mooi gebit niet perfect hoeft te zijn. Als je eenmaal in zo’n beugeltraject zit, is het best verleidelijk om alsmaar meer en beter te willen. Het gekke is dat zo’n ortho-traject je opeens veel kritischer kan maken. Plotseling zag ik dat mijn onderkaak wat meer naar achteren stond of ging ik twijfelen aan hoe wit mijn tanden waren. Tja, als je je gebit groot op een scan voor je ziet en een ortho er ook nog eens heel kritisch naar kijkt, ga je opeens dingen zien die je anders nooit ziet.

Ik heb mezelf daarin echt tot de orde moeten roepen. Ortho’s gaan natuurlijk graag in onzekerheid mee en hebben voor alles wel een (prijzige) oplossing. Gelukkig kreeg ik na een tijdje een andere ortho bij mijn praktijk, die me juist vertelde dat het er prima uitzag. Daar ben ik inmiddels zelf ook van overtuigd. Het is goed zo. Ik ben hartstikke tevreden met mijn gebit. Het staat allemaal recht genoeg en ik ga er niets meer aan doen (behalve goed poetsen en flossen natuurlijk).

Zou ik het opnieuw doen? Ja!

Toen ik gisterochtend voor de laatste keer naar mijn gebeugelde glimlach in de spiegel keek, was ik eigenlijk heel tevreden. Het gat in mijn onderkaak is helemaal dicht, alles staat recht en dankzij een spalkje kan dat ook niet opeens veranderen. Ik krijg binnenkort nog een bitje tegen tandenknarsen, maar dat is het dan. Daarna geen gedoe meer in mijn mond!

Ik ben oprecht heel blij met het resultaat. Als ik opnieuw de keuze zou moeten maken, zou ik zonder twijfel opnieuw voor een beugel gaan. Het is wat gedoe in het begin, maar verder is het me alles meegevallen. En het belangrijkste: het resultaat is het mij zeker waard geweest.

beugel eruit

Vaarwel beugel!

Gisterochtend ragerde en stookte ik nog een laatste keer wat restjes appel tussen mijn ijzerwerk vandaan. Daarna streek ik voor de allerlaatste keer met mijn tong langs de scherpe ijzeren dingetjes op mijn tanden en stelde ik me alvast voor hoe het daarna zou zijn als mijn tanden weer glad zouden aanvoelde.

En inderdaad, dat gevoel bleek heerlijk. Gisteren was dan het moment daar waar ik al die tijd naar had uitgekeken. Nadat de ortho me binnen één minuut van mijn volledige beugel had verlost, kon ik weer met mijn tong voelen aan mijn gladde tanden. Poetsen ging ook een stuk sneller toen ik eindelijk niet meer op, onder en naast slotjes hoefde te poetsen. Ook voel ik geen metaal meer in mijn wang prikken. Maar het allerbelangrijkste: ik kan weer gewoon harde broodjes eten. Van beugel naar bagel – dat bevalt me wel.

Vaarwel beugel, tot nooit meer ziens! Het was me een waar genoegen en ik ben blij met wat je me hebt gebracht, maar ik ben ook blij dat onze wegen hier scheiden.

Heb jij een beugel gehad?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 21 januari 2021 op 8:00 am - Beantwoord

  Zo fijn dat je beugelbrii bent en het is o zo herkenbaar! Ik heb ook jaren een beugel gehad en nu twee spalkjes en daar moet ik soms nog aan wennen. Harde broodjes kan ik nu nog steeds niet eten maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven.

 2. Audrey 21 januari 2021 op 10:01 am - Beantwoord

  Aaaah, wat zal dat fijn voelen inderdaad! Je mag nu naast die harde broodjes ook extra veel chocola eten om het te vieren, he? 😉 Fijn dat je zo blij bent met het resultaat!

 3. Johanna 21 januari 2021 op 10:29 am - Beantwoord

  Fijn dat je je beugel kwijd bent en dat het resultaat goed is. Zelf heb ik er nooit een gehad alhoewel mijn tanden niet mooi staan, maar vroeger was dat luxe en voor mij is het totaal ok zo.

 4. Lianne 21 januari 2021 op 11:37 am - Beantwoord

  Wat heerlijk voelt dat hè? Voor mij is dat al zo’n 15 jaar geleden, maar ik weet nog dat ik het heerlijk vond dat die beugel eruit ging. Ik merk wel dat in de loop der jaren de boel her en der wat is verschoven. In de tussentijd is er nog een kies getrokken en dat spalkje achter mijn tanden heb ik sinds een jaar ook niet meer, is los gaan zitten. Je merkt dan wel verschil in wat tandartsen allemaal beweren. Toen dat ding de eerste keer losging, zei de ene tandartspratijk: ‘Oh daar moet zo snel mogelijk een nieuwe in anders gaat de boel verschuiven!’ Ongeveer een jaar later is hij nog een keer losgeraakt en zat ik bij een nieuwe tandarts. Die zei juist: ‘Nee, je hoeft niet per se een nieuwe. De boel kan wel ooit verschuiven maar dat hoeft niet zo te zijn en gebeurt ook niet zo snel.’ Dus toen heb ik maar bedankt. Ik heb nu dus een geheel beugelvrije mond!

 5. Evelyne - Gouden Momenten 21 januari 2021 op 11:38 am - Beantwoord

  Ik had een iets moeilijker gebit als jij. Ik heb een hele ijzerwinkel in mijn mond gehad en die begon met staafjes aan de zijkant. Het hele ding is 4x vervangen moeten worden omdat de staafjes die in elkaar schoven vastzaten en ik met een open mond zat die ik niet meer dicht kreeg (met een bijna gescheurde mond als gevolg) Tegen dat het dan eindelijk effect had was ik al een halfjaar of meer verder. Hoera, eindelijk verlost van die staafjes, mocht ik blokjes hebben. Dat ging gelukkig beter en na een kortere tijd dan gepland mocht ik plots volledig beugelvrij door het leven.

 6. Laurine 21 januari 2021 op 12:37 pm - Beantwoord

  Wat fijn voor je dat je van je beugel af bent! Ik heb zelf nooit een beugel gehad, maar als ik de mensen in mijn omgeving mag geloven is het een hele opluchting. Blij dat je tevreden bent en dat je nu weer naar hartenlust broodjes kunt eten!

 7. Meaghan 21 januari 2021 op 1:00 pm - Beantwoord

  Zo fijn dat je beugel er nu uit is en wat een mooi resultaten! Wat mooi dat je zo blij bent met die investering, maar dat je ook je grenzen kon aangeven en kan accepteren wanneer het voor jou helemaal goed is. Ik heb vroeger ook een beugel gehad toen ik een jaar of 11 was. Tot mijn dertiende heb ik die gehad en ik weet ook nog goed dat het aan het begin best pijnlijk was en dat er allemaal eten tussen bleef zitten, maar op een gegeven moment was de pijn weg en wende ik er ook aan. Ik heb nu nog wel een draadje achter tanden om de boel op zijn plek te houden. Ook dat vond ik aan het begin erg vreemd, maar nu weet ik ook niet beter dat het er hoort te zitten. Ik ben ook echt blij met mijn gebit!

 8. Amy 21 januari 2021 op 2:46 pm - Beantwoord

  Ik zag je post al op Instagram, wat fijn dat je klaar bent met beugelen én dat je zo tevreden bent over het resultaat. Ik heb ook een beugel gehad toen ik in de eerste 2 jaar van de middelbare school zat. Ik kan me nog wel herinneren dat ik niet ophouden met voelen hoe glad mijn tanden waren na het verwijderen van de plaatjesbeugel, haha!

 9. Naomi 21 januari 2021 op 5:36 pm - Beantwoord

  Heerlijk dat je er nu vanaf bent! Ik heb zelf geen beugel gehad. Ik had/heb hem wel nodig, maar ik heb niet zo’n moeite met de imperfectie van mijn gebit, dus ik heb er al heel jong voor gekozen om het zo te laten. Nog steeds geen spijt van. Overigens speelde ook wel mee wat jij zegt: ik had alleen een beugel nodig voor mijn boventanden, maar daar wilde de ortho die ik destijds raadpleegde niet aan. Nee, dan moest het onder ook. het kon écht niet alleen boven. Toen ben ik dus afgehaakt en besloot ik gewoon met een imperfect gebit door het leven te gaan.

 10. Borduursaramsades 21 januari 2021 op 6:16 pm - Beantwoord

  Raar gevoel he. Dat hij weg is

 11. Ida 21 januari 2021 op 7:21 pm - Beantwoord

  Wat fijn dat je beugel eindelijk eruit mocht! Ik heb vroeger wel 3 verschillende beugels gehad! Nu heb ik nog een spalkje achter mijn ondertanden. Dat dien je wel goed in de gaten te houden, want hij kan zomaar na jaren opeens makkelijk er uit gaan. Nu lekker genieten van het eten dat je eerst niet mocht eten!

 12. Maaike 22 januari 2021 op 4:16 pm - Beantwoord

  Fijn dat je er vanaf bent! Ik weet nog dat ik ook een beugel had, je went er wel aan, maar het is toch veel fijner om geen beugel te hebben 🙂

 13. Anouk 22 januari 2021 op 5:58 pm - Beantwoord

  Wat fijn zeg dat hij er uit mocht! Ik heb zelf van groep 6 tot klas 2 een beugel gehad, best wel lang eigenlijk! En toen ook nog een paar jaar eentje ’s nachts om te voorkomen dat ik ze weer scheef zou drukken met mijn tong (ik heb mezelf als kind verkeerd aangeleerd hoe je je tong gebruikt als je praat waardoor. Ik heb wel logopedie daarvoor gehad, maar soms druk ik mijn tong nog tegen mijn tanden ipv tegen mijn gehemelte) Nu staan mijn tanden gelukkig recht, alhoewel ik wel boven en onder nog een spalkje heb maar geen beugel meer.

 14. Saskia 23 januari 2021 op 9:47 pm - Beantwoord

  Lijkt me super fijn dat hij eruit is. Kan het me allemaal niet voorstellen aangezien ik er nooit eentje heb gehad…

 15. Karin 26 januari 2021 op 4:54 pm - Beantwoord

  Wat fijn dat hij er uit is! Ik weet nog hoe gek het bij mij voelde (had alleen boven) en hoe heerlijk glad mijn tanden voelden! En superfijn dat ik weer alles normaal kon eten zonder er bij na te hoeven denken of het wel goed zou gaan. Goed dat je het gedaan hebt hoor!!!

Recente blogs

Last van altijd druk zijn? 9 tips voor meer lucht in je agenda & leven!

12 december 2022|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

"Lekker druk" zijn we allemaal weleens. Niets mis met een deadline op z'n tijd of een spoedje tussendoor. Maar je kunt natuurlijk niet oneindig extra hooi op je vork blijven prikken. Er komt een moment dat alle hooi eraf valt, je hoofd een warboel is en je agenda zó uitpuilt dat je geen flauw idee meer hebt waar te beginnen. Ook ik ben graag een bezige bij totdat de heilige 'te druk'-grens is bereikt. Als ik daaroverheen ga, merk ik: er moet maar weer eens een rempedaal ingetrapt worden. Omdat ik vast niet de enige ben die het probleem van de vork en het hooi kent, zijn dit 9 tips tegen altijd druk zijn.

Ik beken | Ik ben een énorme navigatiekneus!

3 april 2019|Persoonlijk|

Aangenaam! Ik ben Romy en ik ben een navigatiekneus! De weg vinden is nooit mijn grootste talent geweest. En dat is eigenlijk nog zachtjes uitgedrukt. Hoeveel kilometers ik al niet ben omgelopen of omgereden doordat mijn wegwijsintuïtie me weer eens in de steek liet! Op zich kan ik links en rechts prima uit elkaar halen, kan ik omgaan met een plattegrond en heb ik ooit met een paar tienen voor topo de basisschool afgerond. Toch is die navigatieknobbel bij mij nooit echt ontwikkeld.

Geef jezelf vandaag een schouderklopje (of 15!)!

9 oktober 2018|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Zeg jij weleens tegen jezelf “Goh, dat heb ik goed gedaan!”? Geef je jezelf weleens een welverdiend schouderklopje? Daar is niets arrogant aan! Een veer in eigen kont heb je zo nu en dan meer verdiend en zelfs hard nodig. Mijn eerste artikel met veren in eigen kont was alweer van een tijdje geleden, dus vond ik het tijd voor een nieuw trots-lijstje. Niet om naast mijn schoenen te gaan lopen, maar vooral om mijn Hollandse bescheidenheid eens overboord te gooien. Dit zijn 15 kleine dingen waar ik onlangs trots op was. Doe jij met me mee door jouw eigen trots-lijstje te maken?