Vaderdag | Een kleine ode aan mijn vader

18 jun 2017 | Persoonlijk | 31 reacties

Het is je vast niet ontgaan: vandaag is het Vaderdag. Hét moment om alle hardwerkende, lieve of stoere vaders eens in het zonnetje te zetten. Helaas stak mijn vader daar zelf een stokje voor. Hij is nu namelijk op fietsvakantie in Spanje, dus een ontbijtje op bed en cadeaus zitten er dit jaar niet in. In plaats daarvan leek het me leuk om op mijn blog wat lovende woorden over mijn vader uit te spreken. Dit zijn 4 redenen waarom mijn vader voor mij bijzonder is. Papa, als je dit leest vanuit Spanje, dit artikel is voor jou!

mijn vader voor mij bijzonder

Foto gemaakt in 2011 in de Keukenhof.

Mijn vader is heerlijk nuchter

Ik heb soms het ‘talent’ om al in de stress te schieten of in te zitten over iets heel kleins. Mijn vader is op zo’n moment vaak de persoon die dan heel nuchter zegt “Waar gaat dit nu eigenlijk over?”. Op dat moment zelf kan ik die opmerking niet altijd waarderen, maar het heeft me bij nader inzien vaak geholpen om dingen in perspectief te zien. Maak ik me druk om een afspraak? Dan weet hij me gerust te stellen. En ben ik bang voor iets wat helemaal niet zo realistisch is? Dan is mijn vader er om te zeggen “Joh, waarom zou je je daar druk om maken?”. Zo af en toe is het nog best lastig als iets voor mij echt een ding is en hij daar onwijs nuchter in staat. Maar over het algemeen is zijn nuchterheid net wat ik op zo’n moment nodig heb.

Mijn vader is een soort duizendpoot

Als ik aan mijn vader denk, dan zie ik zo’n tekenfilmfiguur voor me in een superheldenpak met allerlei gadgets in zijn handen. Niet omdat mijn vader een geweldige klusjesman is, maar omdat hij wel van (bijna) alle markten thuis is. Hij is aan de ene kant een soort lopende encyclopedie (serieus, hij verslaat me altijd met quizzen op tv!) en is altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Hij kan banden plakken, lampen ophangen en muggen doodslaan. En voor de belastingaangifte van mijn halve familie draait hij zijn hand niet om. Bij dezen, sorry pap voor al die keren dat ik je hulp inschakelde vanwege je duizendpootcapaciteiten.

Mijn vader lacht om zijn eigen grappen

Er is één ding waar mijn vader niet altijd een talent voor heeft en dat is goede grappen maken. Als je een flauwe grap wilt horen, dan ben je bij mijn vader aan het juiste adres. En het leuke is dat hij zelf vaak zijn lachen niet kan inhouden als hij zo’n grap heeft gemaakt. Zijn mondhoek krult dan voorzichtig omhoog en hij kijkt dan in het rond om te zien of iemand anders moet lachen. Als we hem dan weer eens plagen met “Pap, goede grap”, begint hij echt te lachen. En stiekem moeten wij daar dan weer om gniffelen. Lang verhaal kort: eigenlijk is het best leuk om iemand te hebben die in ieder geval zijn eigen grappen weet te waarderen. Dat maakt mijn vader zo leuk.

Mijn vader is altijd wel voor dingen in

Na mijn vwo-eindexamen was het mijn vader met wie ik een last-minute naar New York boekte. En een dagje drie uur in de trein zitten naar de andere kant van Nederland? Ja hoor, hartstikke leuk! Of heb ik even foto’s nodig van mezelf voor mijn blog? Ook dat vindt hij geen probleem. Ik koester warme herinneringen aan de vele tripjes die we samen hebben gemaakt. En nog een pluspunt: mijn vader kan kaartlezen en reisgidsen lezen als de beste. Met hem als gezelschap loop je niet snel verkeerd en weet je zeker dat je geen enkele toeristische highlight mist.

Mijn cadeau voor mijn vader

De vorige alinea is meteen een mooi bruggetje naar mijn Vaderdagcadeau. Het is nu al een tijdje geleden dat ik samen met mijn vader een dagje weg ben geweest. Speciaal voor Vaderdag wil ik daarom binnenkort een dagje met mijn vader naar een stad van zijn keuze in Nederland gaan. Dus pap, als je dit leest, ook op een Vaderdag in Spanje word je niet vergeten. Dankjewel voor alles!

Wat doe jij vandaag om je vader op Vaderdag in het zonnetje te zetten?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

31 Reacties

 1. Maaike

  Wat mooi geschreven! Eigenlijk heeft een blog op deze manier veel verschillende functies. Heeft toch iets bijzonders om zulke mooie woorden voor je vader online te zetten zodat ook iedereen het kan lezen. Dat maakt je kwetsbaar wat het Is heel persoonlijk maar het maakt het ook erg mooi!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik vond het ook mooi om het op deze manier te zeggen, zeker nu hij in Spanje zit, en ik weet dat mijn vader het heel erg kan waarderen om op deze manier in het zonnetje gezet te worden :)

   Antwoord
 2. Eric

  Hoi Romy, wat een verrassing! Toch nog een vaderdag gevoel vandaag!
  Dank je wel voor je lieve woorden. En ik zie uit naar weer een dagje weg met jou!
  Liefs, Papa.

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat het zo’n verrassing voor je was! Natuurlijk mag Vaderdag niet onopgemerkt voorbijgaan :) Ik hoor binnenkort wel waar ons dagje samen naartoe gaat.

   Antwoord
 3. Darina

  Wat een prachtige ode aan je vader! Ik organiseer een bbq voor mijn vader vandaag. Hij is er dol op!

  Antwoord
  • Romy

   Wat gezellig om samen te bbq’en vandaag! Geniet er lekker van!

   Antwoord
 4. Michelle

  Wat lief en leuk gedaan! Ik ben benieuwd waar jullie naar toe gaan :)

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Ik ben ook heel benieuwd wat de bestemming wordt :)

   Antwoord
 5. Sandra

  Wat een lieve blog over/voor je vader! Super leuk dat jullie samen een dagje weg gaan. :) Dat je vader een duizendpoot is herken ik heeeel erg. Mijn vader is er namelijk ook zo’n eentje! Soms vraag ik mezelf wel eens af wat hij níet kan of weet? Haha! Vaderdag hebben wij al gevierd, maar alsnog gaan we vandaag lekker grillen in de tuin om het nog extra te vieren. :)

  Antwoord
  • Romy

   Ideaal hè, zo’n duizendpootvader?! :) Echt bizar hoeveel vaders soms weten en kunnen, maar wel heel erg handig soms ;) Wat gezellig, zo’n grill in de tuin! Geniet ervan!

   Antwoord
 6. Loes

  Ah wat een lief artikel! Mijn vader is ook heel goed in flauwe grappen maken haha, misschien is dat gewoon vader-eigen! Wij vieren eigenlijk nooit vader/moederdag, omdat mijn ouders dat niet zo nodig vinden. En ik moet ook gewoon werken en studeren vandaag.. Maar heb hem natuurlijk wel even een fijne dag gewenst!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ik denk ook dat flauwe grappen en vaders gewoon bij elkaar horen ;) Hopelijk heb je een fijne dag gehad vandaag met alle werken en studeren!

   Antwoord
 7. Josephine

  Wat een lief artikel! Daar zal je vader vast blij mee zijn. Jullie staan leuk op de foto samen! (Ik dacht: hè, Romy zonder bril?! Haha. ;) )

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Mijn vader reageerde inderdaad heel enthousiast vanuit Spanje :) Haha, de foto is al een oudje inderdaad uit de periode dat ik nog elke dag lenzen droeg ;)

   Antwoord
 8. Danique

  Wat een lief artikel! Zo te horen heb je een hele leuke vader.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Ja, ik heb zeker een lieve vader :)

   Antwoord
 9. marije

  Wat lief! Groot gelijk dat je een ode hebt geschreven voor een vader zoals de jouwe.

  Antwoord
 10. Susan

  Wat een lief en leuk artikel <3

  Antwoord
 11. Johanne

  Oh wat lief!! Superleuk dat je hier op deze manier aandacht aan besteed. Was toevallig vanmorgen op zoek naar een foto van mijn vader en mij, maar ik kon niets vinden. We staan gewoon nooit samen op de foto haha. Superjammer! Mijn paps is echt het tegenovergestelde van nuchter en dat heb ik dan ook (helaas) van hem overgenomen. We zijn allebei van die heerlijke stresskippen! Mijn vader kan wel supergrappig zijn, maar omdat Nederlands niet zijn eerste taal is snapt hij onze grapjes soms helemaal niet. En dan zijn we weer tien minuten bezig om het uit te leggen. Maar dit zijn juist de dingen die we zo leuk vinden aan hem ?❤️

  Antwoord
  • Romy

   Wat jammer dat je niet echt foto’s hebt van jou en je vader. Ik moet toegeven dat ik ook goed moest zoeken; daarom is dit ook een oudje ;) Hoog tijd om wat vaker foto’s samen te maken! Haha, het heeft ook wel wat als je vader je grappen niet altijd begrijpt. Juist dat soort dingen maken je vader dan zo uniek :)

   Antwoord
 12. Amy

  Wat een mooi artikel, bijzonder om te lezen dat je zo’n goede band hebt met je vader.

  Antwoord
 13. Elisabeth

  leuke blog

  Antwoord
 14. Charel

  Zo ontzettend lief! Bijzonder om zo’n band te zien!

  Antwoord
 15. Cindy

  Liefff! Jouw pa is ook echt een schat! :-)

  Antwoord
 16. Nesrin

  Wat ontzettend mooi Romy! Ik vind het heel leuk om te lezen dat jouw vader van flauwe grappen houdt en er zelf om kan lachen, ik ben er zelf ook zo één ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, heerlijk toch?! Het is altijd fijn dat er in ieder geval iemand is die om zo’n flauwe grap kan lachen: hijzelf ;)

   Antwoord
 17. Esmee

  Wat lief! En wat een leuke foto van jullie samen. Mooi hè, helemaal blauw liggen om je eigen grappen. Wat supergoed dat je vader zo behulpzaam en gezellig is – Heel veel plezier op jullie tripje binnenkort! Ik heb lekker geluncht en ben toen met mijn vader naar het American Motorcycle Museum (aan de andere kant van het land – twee uur heen en twee uur terug oei oei :-)) geweest. Was supergezellig en hij vond het ook heel erg tof (en daar draait het natuurlijk om)!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewewl voor je lieve reactie! Ja, ik bof echt met mijn vader! Wat heerlijk dat je met je vader een dagje weg hebt gedaan en dat jullie samen hebben geluncht. Het klinkt als een dag vol fijne quality time :)

   Antwoord
 18. Jenn

  Wat mooi en lief geschreven!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs