1 3 3

9 vakantiegewoontes om ook ná de vakantie vol te houden

 • 6 augustus 2018
 • 28 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Op vakantie is het leven een feestje. Dan maakt het niet eens uit of je je dagen spendeert op een tropisch strand, geniet van een barbecue op de camping of dagelijks in een knalgeel jurkje flaneert over Italiaanse markten. Maar wat nu als het daarna weer tijd is voor het normale leven, inclusief dagelijkse verplichtingen, eten wat de pot schaft of de oude badkamer die nog steeds wel een opknapbeurt kan gebruiken? Houd je vakantiegevoel ook thuis vast! Dit zijn 9 typische vakantiegewoontes om vooral ook ná je vakantie mee door te gaan.

15 tips vakantiegevoel vasthouden

 1. Jezelf iets gunnen. Op vakantie ben je misschien eerder geneigd om jezelf wél op een wat duurder jurkje of een overheerlijk hotelontbijt te trakteren. Maar waarom zou je jezelf niet óók thuis af en toe verrassen met iets leuks of lekkers?! Nee hoor, dit is geen excuus om elke week los te gaan bij Zalando, maar zo nu en dan mag je best iets kopen of doen waar je écht naar hunkert. Een ballonvlucht? Als dat je droom is, doe het gewoon!
 2. De toerist uithangen (in eigen omgeving). Voor een vakantie struin ik vaak het hele internet af op zoek naar prachtige bestemmingen. Elke mooie kathedraal moet opeens op de foto en ik zie veel meer de charme in van leuke steegjes dan als ik door mijn eigen dorp wandel. Maar ook je thuisomgeving verdient best een ontdekkingstocht! Met een kort fietstochtje beland je soms ook al op de meest prachtige locaties in eigen land.
 3. Telefoon uit en in de tas. Op vakantie doen je mailbox en notificaties voor social media er opeens nog maar nauwelijks toe. Bizar eigenlijk als je thuis je telefoon veelvuldig gebruikt, wanneer je dat ding op vakantie moeiteloos in je tas laat zitten? Dat is best een fijne gewoonte om ook thuis over te nemen. Zo kun je meteen je aandacht verleggen naar wat écht belangrijk is: fijn gezelschap, leuke dingen en de geluksmomentjes van alledag.
 4. Je op de stapel ongelezen boeken storten. Heb jij, net als ik, de neiging om op vakantie opeens wél alle boeken erbij te pakken die je al héél lang wilde lezen? Pak er ook gerust ná je vakantie eens een boek of tijdschrift bij. Bombardeer jouw balkon of tuin tot de nieuwe leesplek bij uitstek. Wie zegt dat lezen alleen op een strandbedje of in de trein op reis kan?!
 5. Je sd-kaart volschieten met foto’s. Op vakantie raken mijn sd-kaarten vol voordat ik er erg in heb. Ik maak soms wel 400 foto’s op een dag van alles wat ik om me heen zie. Het leuke van fotograferen is dat het je doet inzien hoe mooi alles om je heen is. Best een geslaagd idee om er ook thuis eens op los te fotograferen dus! Loop een blokje om met je fototoestel of telefoon en ontdek hoe mooi ook jouw omgeving is.
 6. Mañana mañana. Misschien lijkt thuis een kwartier wachten op de bus al een eeuwigheid te duren of erger je je regelmatig aan mensen die niet doorfietsen. Toch frappant dat het op vakantie opeens geen probleem is als je lang moet wachten totdat een maaltijd wordt geserveerd of als je wel 20 minuten bij de halte staat te wachten. Een “mañana mañana”-gevoel kan ook (voor zover mogelijk) echt een verademing zijn.
 7. Op standje ‘genieten’! Op vakantie zijn we vaak opeens verrassend goed in de levensgenieter uithangen. Het eten is lekker, het weer is fijn, de mensen zijn vriendelijk en de winkeltjes zijn leuk. Maar het positieve inzien van elke dag, kan natuurlijk ook thuis. Koester ook thuis alle kleine genietmomenten die het dagelijks leven leuk maken. Noteer die momenten desnoods. Die momenten zijn er namelijk zeker, maar je moet er alleen even oog voor hebben.
 8. Niets hoeft, alles mag! Op vakantie doet het er niet toe als je geen make-up draagt, maakt het niet uit als je eens ongezond eet en is het ook geen enkel probleem om een keer om tien uur ’s ochtends pas je bed uit te rollen. Dingen laten gaan. Heerlijk! Een fijne mentaliteit, die je ook best zo nu en dan thuis kunt aannemen!
 9. Waarderen wat je thuis hebt. En het grappigste van alles? Op vakantie zie je tegelijkertijd ook in hoe fijn sommige dingen zijn die je alleen thuis hebt. Geen bed slaapt zo lekker als je eigen bed, ons eigen supermarktassortiment blijkt verrassend fijn en ook de Nederlandse hagelslag, autowegen en alles wat bij jou om de hoek zit thuis heeft eigenlijk wel zijn charme. Wat nu als je elke dag meer waardeert wat je thuis hebt? Het leven is mooi, ook alle weken van het jaar waarin je níet op vakantie bent.

Wat staat voor jou gelijk aan het “ultieme vakantiegevoel”?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 6 augustus 2018 op 6:16 am - Beantwoord

  Ik vind dit hele goede tips, maar ben zelf altijd mega snel weer uit de vakantiemodus haha. Overigens zit ik nu wel in de fase, manana manana.. maar dat is een combi van de hitte en mijn zwangerschap ;-).

  • Romy 7 augustus 2018 op 7:09 am - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat die combinatie reden genoeg is om het rustig aan te doen. Sterkte! Ik hoop voor je dat het snel iets afkoelt, want het lijkt me inderdaad geen pretje om met dit weer zwanger te zijn ❤️

 2. Marije 6 augustus 2018 op 6:34 am - Beantwoord

  Ik neem mij altijd voor om het vakantie gevoel vast te houden maar ik val alweer snel terug in de routine van alledag helaas.

 3. Darina 6 augustus 2018 op 6:45 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik probeer het vakantiegevoel ook zo lang mogelijk vol te houden door de meeste dingen die je noemt.

 4. Josephine 6 augustus 2018 op 7:16 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk, ik ben het met bijna al je punten roerend eens! Vooral die telefoon uit, lekker rustig 😉

  Voor mij is het ultieme vakantiegevoel een ontbijtbufffet, haha. Gelukkig worden we thuis ook steeds beter in het maken van uitgebreide ontbijtjes.

  • Romy 7 augustus 2018 op 7:12 am - Beantwoord

   Oh ja, zo’n uitgebreid ontbijtje is ook een fijne vakantiegewoonte. Heerlijk om die gewoonte thuis nog even voort te zetten ?

 5. Iris - Thebeautymagazine.nl 6 augustus 2018 op 7:47 am - Beantwoord

  Vanaf vandaag begin in met Manana manana. Goed idee!!

 6. Judith 6 augustus 2018 op 8:46 am - Beantwoord

  Fijne tips! Met deze zomerse dagen in Nederland houd ik het vakantiegevoel sowieso al langer vast gelukkig 🙂 Na een lange dag werken lekker ’s avonds nog even naar buiten voor een ijsje of een rondje wandelen!

 7. Yvonne 6 augustus 2018 op 9:02 am - Beantwoord

  Op mooie dagen na mijn werk nog een terrasje pakken of ergens wat gaan eten samen met vrienden of vriendinnen.. Liefst ergens langs het water. Dat geeft mij toch een soort verlengd vakantiegevoel.

  • Romy 7 augustus 2018 op 7:16 am - Beantwoord

   Dit zonnige weer maakt het vasthouden van je vakantiegevoel inderdaad al een stuk makkelijker ?Lang leve deze zomerse avonden, ook in Nederland! ?

  • Romy 7 augustus 2018 op 7:17 am - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijke besteding van een zonnige avond na je werkdag! ?

 8. Anja - Minimalist Dutchie 6 augustus 2018 op 9:19 am - Beantwoord

  Wat grappig, onze blogposts (die van mij van zaterdag) en deze zouden “zusjes” kunnen zijn. Mooie tips, Romy – en wat straal je op de foto!

  • Romy 7 augustus 2018 op 7:38 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! ?
   En wat leuk van jouw artikel! Great minds thinking alike ? Ik ga jouw artikel vanavond even lezen.

 9. Mariska 6 augustus 2018 op 9:19 am - Beantwoord

  Dat ik geen wekker hoef te zetten en zelf mijn dagen kan indelen en bepalen 🙂

 10. Charel 6 augustus 2018 op 9:47 am - Beantwoord

  Fijne tips weer meid! Ik vind het heerlijk om te doen en laten wat ik wil… Lekker niks moeten en leuke dingen weg plannen.

 11. Lianne 6 augustus 2018 op 12:26 pm - Beantwoord

  Heerlijk lijstje! Met dit weer, en sowieso in de zomer, heb ik sowieso altijd wel het vakantiegevoel. Prima om het wat langer vast te houden, want genieten mag altijd!

  • Romy 7 augustus 2018 op 7:22 am - Beantwoord

   Ja, dit fijne weer wakkert bijna altijd wel een vakantiegevoel aan. Heerlijk! ?

 12. Hermien - KouweKleren 6 augustus 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

  Zo fijn om te lezen nu ik net terug ben. Ik probeer altijd even bewust in de vakantiemodus te blijven hangen, ik heb het ook altijd even nodig om te ‘ aarden’. Daarom heb ik lekker veel gelezen de afgelopen dagen en doe ik het even rustig aan. Wens jou hetzelfde!

  • Romy 7 augustus 2018 op 7:26 am - Beantwoord

   Goed bezig! Er is niets zo fijn als de vakantiemodus nog even vasthouden voordat het gewone leven weer begint. Geniet er nog even lekker van! Ik ben nog twee dagen in Italië en hoop ook daarna het vakantiegevoel nog even voort te zetten ?

 13. Anna 6 augustus 2018 op 9:11 pm - Beantwoord

  Wat een super fijn artikel! Ik vind het altijd heel moeilijk om na een vakantie weer in het ritme te komen, haha! Op vakantie lijkt alles gewoon zoveel leuker, ik kan best een beetje heimwee hebben naar een vakantieplek. Maar het is inderdaad ook belangrijk om thuis te kunnen genieten, dat probeer ik ook zeker te doen. Morgen wordt het weer prachtig weer en ga ik lekker naar het strand. Er zijn nog genoeg dingen die ik gedaan moet krijgen, maar inderdaad, morgen weer een dag, en overmorgen… 😉

  • Romy 7 augustus 2018 op 7:29 am - Beantwoord

   That’s the spirit! Op vakantie lijkt vaak alles leuker, maar ook thuis kun je je dagen extra leuk en vakantieachtig maken, bijvoorbeeld met zo’n dag naar het strand ? Geniet er lekker van vandaag!

 14. Dinja 6 augustus 2018 op 10:13 pm - Beantwoord

  Toevallig dacht ik ook al aan een aantal tips voordat ik je artikel las (zoals tip 4 en 6 haha)
  Na mijn vakantie ben ik wel echt lekker losgegaan met het lezen van boeken trouwens, ik begon er tijdens mijn vakantie mee op de een na laatste dag en thuis ben ik gewoon verder gegaan. Niet super snel (ik lees niet elke dag) maar er zijn al 3 boeken doorheen!

 15. Nikita 8 augustus 2018 op 8:56 am - Beantwoord

  Van de week mocht ik maandagavond twee uur eerder naar huis en dinsdag moest ik maar om 12u beginnen. Een goede reden om nog eventjes buiten te zitten na thuiskomst van het werk! En ik heb er zeker van genoten! Ik heb echt geen vakantie nodig om te genieten van de zon. Toen ik nog school had en het tropisch zomerweer was lag ik altijd in het zonnetje op de zitblokken op het schoolplein. Weliswaar iets minder zomers gekleed. Het grappige was dat ik daardoor ineens geen zin meer had om naar de les Nederlands te gaan op donderdagnamiddag. Grappig, want Nederlands is echt mijn favoriete vak. Ook vanwege de leerkracht afgelopen jaar.

  • Romy 8 augustus 2018 op 6:37 pm - Beantwoord

   Altijd fijn om op die manier ook thuis te genieten van een vrij moment. Met het zonnetje erbij kan het ook als vakantie aanvoelen als je niet op een tropische bestemming verblijft ?

 16. Saskia 8 augustus 2018 op 11:37 am - Beantwoord

  Ja heerlijk om dat vakantiegevoel vast te houden! Ik moet nog even wachten op mijn vakantie hihi, nog 2.5 week werken… Daarna is het wel weer erg druk @ werk dus ik ga extra genieten<3

  • Romy 8 augustus 2018 op 6:47 pm - Beantwoord

   Oh wat een heerlijk vooruitzicht, die vakantie! Geniet alvast lekker van de voorpret.

Recente blogs

Rood haar: hoe is het om een ginger te zijn?

3 oktober 2016|Persoonlijk|

“Hé, vuurtoren!” of “Stoplicht, wanneer spring je op groen?” Als roodharige kun je de gekste opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgen. Gelukkig is het bij mij nooit echt verder gekomen dan “Ginger!”, wat ik niet eens echt een scheldwoord vind. De een heeft blonde lokken, de ander bruine krullen en weer een ander heeft een prachtig zwart afrokapsel. Maar ik ben ooit geboren met een hoofd vol rood haar. Vind ik dat erg? Nee! Mooi rood is niet lelijk, toch? Ik ben er inmiddels juist trots op dat ik tot de 1-2% van de wereldbevolking behoor die roodharig is. Benieuwd hoe het is om met rood haar door het leven te gaan? Vandaag vertel ik je er alles over.

Thuiswerken met je partner | 9 tips om frustraties te voorkomen

8 juli 2022|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Thuiswerken met je partner is sinds de eerste lockdown het nieuwe normaal in huize Romy-Bart. Toen ik besloot fulltime te ondernemen, wist ik zeker: thuiswerken is mijn ding. Wist ik toen veel dat we ooit bijna de hele week samen zouden thuiswerken. Vijf dagen per week tik ik vanaf de eettafel teksten; Bart stort zich 3 dagen per week vanuit huis op zijn werk. In het begin vond ik het best een uitdaging samen in ons niet heel grote huis. Zit je net midden in een serieuze tekst, verklaart je partner zijn digitale vrijmibo voor geopend inclusief feestbril en snackpakket (true story). Maar we hebben onze draai er prima in gevonden en vinden het ook wel gezellig. Dit is hoe wij samen thuiswerken aanpakken zonder frustraties.

Inkiekje #100 | Kerstboom, keuken & Keizersgracht-avontuur

18 december 2023|Interieur|

Wauw, ik kom net tot de ontdekking dat dit alweer de honderdste keer is dat ik je laat mee "kieken" in mijn leven. Dit is namelijk Inkiekje #100. Een mijlpaal op zich! En dat was niet de enige mijlpaal de afgelopen weken. We zetten ook de kerstboom op (en dat was per ongeluk een iets groter exemplaar dan gedacht), zagen onze nieuwe keuken ontstaan en beleefden spontaan een heel leuk 4 uur durend avontuur aan de Keizersgracht. Iets met een vondst langs de weg, een te krappe auto en werkkamerplannen! Verder gaf ik een gastcollege in Eindhoven, werd ons toilet letterlijk opgefleurd (met bloemetjestegels) en nemen de verhuisvoorbereidingen steeds serieuzere vormen aan. Kiek maar mee!