Veel Nederlanders verruilen hun eigen bed nu voor een ligbedje aan het strand of een plek op de camping. Ondertussen zit ik nog middenin de last minute vakantiekeuzestress. Want waar gaat onze reis dit keer naartoe? Pas eind september ga ik een paar dagen weg, maar het knopen doorhakken kost nu al een paar maanden. Gaan we boetiekjes in Parijs bezoeken, hotspots ontdekken op Ibiza of toch uitrusten in Toscane? Mijn favorietenmap puilt inmiddels uit met de meest geweldige travelblogs en reisadviezen die me laaiend enthousiast maken. Geweldig allemaal. Maar de vraag blijft: welke bestemming is de meest geweldige?

keuzestress vakanties

Van Pisa naar Moskou en weer terug

Gaan we voor rodelen door de Oostenrijkse bergen? Wil ik Instagramwaardige foto’s maken tussen de Franse zonnebloemenvelden? Of wil ik toch echt de toren van Pisa eens heel clichéwaardig op de foto beschermen tegen omvallen? Gaan we voor flamencodansen met knappe Spaanse obers of voor English breakfast in een bruine pub? Wil ik de Zweedse Ikea eens in het echt bekijken? Of ga ik voor een muntje gooien in de Trevifontein? En dan die onweerstaanbare foto’s van Santorini, geweldige verhalen over Venetië en dat spannende idee om naar Moskou te gaan. Keuzes, keuzes. Het is een enorm luxeprobleem, dat realiseer ik me. Ik voel me bevoorrecht dat ik op vakantie kan en de wereld mag ontdekken. Maar zie met al die mooie bestemmingen maar eens de juiste keuze te maken.

Plannen die van hot naar her vliegen

Wij vliegen tijdens onze vakanties niet van hot naar her, maar in gedachten gebeurt dat wel als we vakantieplannen proberen te maken. Het ene moment zien we ons al in de helderblauwe zee vertoeven bij het zonnige Zakynthos, het volgende moment willen we Rome nog een tweede keer bezoeken en even later is Terschelling ook een serieuze kanshebber. Die vakantiekeuzestress is alleen nog maar toegenomen door de vele mooie reisblogs die ik volg. Ik heb al over zoveel mooie bestemmingen gelezen dat de keuze alsmaar lastiger wordt. En aangezien een Amerikaans ’tourtje Europa’ met elke dag vliegen naar een andere hoofdstad ons niet zo rustgevend leek, moeten we toch een keuze maken. Zie dan uit al die aanraders maar eens die ene meest perfecte bestemming te kiezen.

Of toch maar een staycation?

En zoals het gaat bij alle keuzes, is het een kwestie van keihard wikken en wegen. “Estland is mooi!” “Ja, maar dan moet je vaccinaties halen.” “Venetië wil ik graag zien.” “Ja, maar daar zijn zoveel toeristen.” “IJsland is zo mooi.” “Ja, maar ook heel duur!”. Als je maar lang genoeg doorredeneert, kom je bijna tot de conclusie dat thuis misschien nog wel het beste vakantieoord is. Wordt het een stedentrip? Of een reis naar de middle of nowhere, zodat ik eindelijk eens aan de kant van het meer in alle rust een boek kan lezen? Gaan we met het vliegtuig? Blijven we op één plek? Of gaan we een keer een hippe roadtrip maken? Bij elk van die reizen kan ik wel wegdromen. Maar welke gaat het worden?

Maar we zijn er (voorlopig) uit!

Eerder was ons plan nog om naar Toscane te gaan. Toch ga ik met mijn nieuwe baan liever niet meteen een week weg en dus werd het een stedentrip. Na talloze overwegingen plaatste ik een oproepje voor een leuke bestemming op Facebook en Twitter. De kracht van social media mocht zijn werk gaan doen. Uiteindelijk kreeg ik van meerdere mensen dezelfde tip: Lissabon en Sintra. Ik ben nog nooit in Portugal geweest en Lissabon stond al tijden hoog op mijn lijstje. Over Sintra, een stad met de meest sprookjeachtige paleizen, heb ik ook al veel goede verhalen gehoord. Ik droom weg bij de plaatjes alleen al. Nu nog even 2 dagen dat ‘Ja, dat is het!’-gevoel zien vast te houden. Dan kan de twijfel daarna hopelijk plaatsmaken voor een flinke dosis voorpret voor een heerlijke reis.

Ga jij op vakantie deze zomer? En wat is jouw bestemming?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Jonna@Burgertrutjes 29 juli 2017 op 7:29 am - Beantwoord

  Ik ben nog nooit in Lissabon geweest maar ik hoor er ook veel enthousiaste verhalen over. Prachtige cultuur, lieve mensen en heerlijk eten. Volgens mij is het de perfecte bestemming voor een stedentrip. Marleen is er vorig jaar geweest en het zag er echt heel tof uit. Ik ga eind september naar Amerika voor een roadtrip van vier weken. Zo veel zin in!!

  • Romy 29 juli 2017 op 7:36 pm - Beantwoord

   Ja, ik heb er ook zoveel goede verhalen over gehoord. Ik ben heel erg benieuwd hoe Lissabon zal zijn 🙂 En die roadtrip naar Amerika…wauw! Dat wordt vast een geweldige reis 🙂

 2. Susan 29 juli 2017 op 7:39 am - Beantwoord

  Lissabon is mooooi <3

 3. Darina 29 juli 2017 op 7:39 am - Beantwoord

  Ik ben ook nog nooit in Lissabon geweest maar deze stad staat zeker op mijn lijstje. Lijkt me een prachtige stad. Ik ga in september naar Barcelona en Alicante.

 4. Maaike 29 juli 2017 op 8:08 am - Beantwoord

  Ik heb je artikel met spanning gelezen, zal het gelukt zijn een bestemming te kiezen… ja Lissabon! Supertof! Ik ben er nog nooit geweest maar het staat hier wel op het lijstje van bestemmingen om in het najaar met zijn tweetjes nog een weekend weg te gaan. Dus veel mooie foto’s maken voor een artikel! :p

 5. Els 29 juli 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Ik vind het ook altijd moeilijk om te kiezen :-). Ik ben ook eens in Lissabon geweest. Ook Sintra (al vind ik het dorp een beetje tegenvallen). Het paleis is trouwens prachtig! We sliepen in Cascias. Hele mooie plaats!

  • Romy 29 juli 2017 op 7:37 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je naar Barcelona en Alicante gaat! Ik ben in januari voor de tweede keer naar Barcelona geweest, omdat mijn broertje daar een tijdje woonde. Echt een prachtige stad!

  • Romy 29 juli 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Haha, met die foto’s gaat het vast goed komen! Ik zie nu ook al zo uit naar het lange weekend Lissabon. En wat een heerlijk vooruitzicht dat je in het najaar nog een weekend weggaat met je man!

  • Romy 29 juli 2017 op 7:40 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik ben ook heel erg benieuwd wat we van Lissabon zullen vinden. Mallorca lijkt me ook heel mooi trouwens! En Edinburgh ga ik ook op mijn lijstje zetten om volgend jaar eens naar te kijken. Mijn broertje is toevallig net terug uit Schotland (Glasgow) en hij was ook erg enthousiast over Schotland in het algemeen.

  • Romy 29 juli 2017 op 7:41 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je ook eens naar Lissabon en Sintra bent geweest! Het paleis lijkt mij ook geweldig mooi. We willen maar één dagje naar Sintra gaan, dus dan gaan we vooral uitgebreid het paleis bekijken 🙂 Ik ga ook eens naar Cascias kijken. Je maakt me nieuwsgierig.

  • Els 29 juli 2017 op 7:50 pm - Beantwoord

   Cascias had toen ik er was ook gratis huur fietsen :-). Erg leuk dorp, vriendelijk en mooi. Je hebt er ook (makkelijk met de fiets te komen) boca inferno. Vanaf cascias kon je ook goedkoop met de trein naar Lissabon.

   • Romy 29 juli 2017 op 8:40 pm - Beantwoord

    Oh goed om te weten! Ik ga me er meteen eens in verdiepen. We hadden een leuk appartement in het centrum van Lissabon op het oog, maar Cascias lijkt me ook wel een goede optie. Ik ga even kijken 🙂

 6. Josephine 29 juli 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Veel plezier in Lissabon! Daar heb ik inderdaad ook goede verhalen over gehoord. Zelf ben ik dit jaar naar Mallorca geweest.

  Overigens kan ik je ook echt Edinburgh aanraden. Misschien wat voor de keuzestress van volgende keer? 😉

 7. Neverdullmoments 29 juli 2017 op 9:18 am - Beantwoord

  Leuk geschreven! Waar zal ze nou toch heengaan?! Portugal is mooi!! Lissabon ken ik niet, maar daar hoor ik inderdaad goeie dingen over! Wij zijn net terug van een weekje Texel (met mijn familie) en mijn vriend en ik gaan later ook nog een weekje naar Terschelling haha! Met ons huis dat we gekocht hebben, hoeven we dit jaar niet zo duur/ver. Zin in!

  • Romy 29 juli 2017 op 7:43 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat een wereldreis er nu even niet in zit 😉 Maar Texel is ook superleuk en over Terschelling heb ik ook al veel goede verhalen gehoord. Heerlijk vooruitzicht! Ken je trouwens de blog Cynthia.nl? Zij heeft al heel wat artikelen geschreven over leuke uitjes en hotspots op Terschelling. Echt een aanrader 🙂

 8. Aneta 29 juli 2017 op 9:19 am - Beantwoord

  Ik hoor weer de ‘ja, maar’tjes’ Hihi ? Het is ook echt lastig om een vakantie bestemming te kiezen. Bij mij moet het vooral niet te duur zijn en er moet zon zijn. Dan ben ik al snel tevreden. Wij gaan ergens in oktober pas op vakantie. Mijn vriend is nu bezig met afstuderen. En ik aan het zoeken naar een nieuwe baan. Mocht ik iets anders vinden dan is het nog maar de vraag of we gaan. Is ook raar als ik tijdens m’n proefperiode op vakantie ga

  • Romy 29 juli 2017 op 7:46 pm - Beantwoord

   Vakanties plannen terwijl je naar een baan aan het zoeken bent, is inderdaad nog best lastig. Je weet nooit wat dan je opties zijn. Hopelijk kunnen jullie toch nog even ertussenuit in het najaar. Als je zon en goedkoop zoekt, is Lissabon misschien nog wel een optie. De appartementen daar zijn in ieder geval echt heel erg betaalbaar, zag ik al 🙂

 9. marije 29 juli 2017 op 9:22 am - Beantwoord

  Lissabon is een aanrader. Ik ben al naar Tenerife geweest maar ga in September nog even weg. Alleen weten we nog niet waar naar toe.

  • Romy 29 juli 2017 op 7:46 pm - Beantwoord

   Heerlijk dat je nog een vakantie in het vooruitzicht hebt! Ik ben benieuwd welke bestemming jullie uiteindelijk kiezen!

 10. Donna 29 juli 2017 op 11:12 am - Beantwoord

  Portugal lijkt me super! Ik snap je struggle helemaal, ik begin ook binnenkort aan mijn baan en wil mijn vakantiedagen ook het liefst een beetje opsparen voor een wat grotere reis.

 11. Marieke 29 juli 2017 op 11:46 am - Beantwoord

  Ik hoop van het najaar nog een paar dagen weg te kunnen, een stedentrip vind ik altijd erg leuk. Lissabon ben ik nog nooit geweest. Ik hoop dat je veel verhalen/foto’s gaat delen, want ik ben erg benieuwd!

  • Romy 29 juli 2017 op 7:47 pm - Beantwoord

   Ja, er volgt zeker weten naderhand een uitgebreid blogartikel met veel foto’s 🙂 Ik ben ook zo benieuwd wat ik ervan zal vinden.

 12. Evelyne 29 juli 2017 op 1:05 pm - Beantwoord

  Ik hoorde ook al vaak over Lissabon en dat het er zo mooi is. Staat ook wel op mijn TravelBucketList, maar of ik er ooit raak is een andere vraag, haha. Deze zomer ben ik gewoon thuisgebleven (zoals de voorgaande zomers sinds ik werk). Mijn mama is een huismus en gaat niet graag op reis. En iemand anders heb ik niet om even er op uit te trekken.. Alleen is ook maar alleen en dat zie ik trouwens al helemaal niet zitten. Wat we wel vaak doen is dagtripjes maken. Eens naar Sluis, Maastricht, ..

  • Romy 29 juli 2017 op 8:33 pm - Beantwoord

   Wat jammer dat een vakantie er dit jaar niet in zit. Maar dagjes weg zijn gelukkig ook vaak heel leuk! En het gaat je vast ooit lukken om naar Lissabon te gaan 🙂 Er worden ook weleens groepsreizen georganiseerd voor mensen zonder eigen reisgezelschap. Misschien is dat nog een leuke optie? Een vriendin van mij is daar heel enthousiast over.

 13. Sarah 29 juli 2017 op 2:33 pm - Beantwoord

  Oeh, Lissabon. Nog nooit geweest maar ook al weel heel veel goede dingen van gehoord. Veel plezier alvast 🙂 Mijn volgende bestemming is Praag. Ook om er enkele dagen tussenuit te kunnen. Ik ben benieuwd 🙂

  • Romy 29 juli 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik ben zelf ook echt razend benieuwd. Wat leuk dat je naar Praag gaat! Daar ben ik een paar jaar geleden geweest en ik vond het ook een hele mooie stad. Veel plezier!

 14. Irene 29 juli 2017 op 4:32 pm - Beantwoord

  Haha heel herkenbaar. En wij zijn dan nog altijd veel te laat met keuzes maken ook. Een week voor onze vakantie begint: ‘oja, waar gaan we heen?’. En de goedkoopste dingen zijn al weg dan. Wij zijn dan dit jaar ook maar “gewoon” naar NL gegaan. Was wel super fijn maar we zijn van plan om onze zomervakantie voor 2018 in het begin van het nieuwe jaar al vast te leggen. Van het ene uiterste in het andere :p

 15. Merel 29 juli 2017 op 5:13 pm - Beantwoord

  Het blijft lastig om te beslissen waar je heen wilt gaan op vakantie, en inderdaad een luxe probleem. Ik blijf deze zomer eens lekker thuis. Wie weet ga ik volgend jaar als vakantie op taalcursus. Maar daar is het aanbod ook al zo groot. Of het wordt costa rica of Malaga. Maar gelukkig heb ik nog een heel jaar om het te overdenken. Ik ben benieuwd hoe je Lissabon gaat vinden!

 16. Melissa 29 juli 2017 op 6:22 pm - Beantwoord

  Sintra ken ik nog niet! Oh, Santorini staat ook erg hoog op mijn lijstje! Leuk dat je iets passends gevonden hebt. Ijsland is inderdaad prijzig ja, maar zo de moeite waard!! Echt één van de mooiste reizen die ik gemaakt heb. Dit jaar staan voor mij midweekjes naar Duitsland en een midweek Texel op se planning. Niet super spannend, maar er zijn even andere prioriteiten. Ik hoop volgende zomer weer een droomvakantie te boeken!

 17. Nikita 29 juli 2017 op 7:40 pm - Beantwoord

  Ik wil ooit de wereld zien, dat zeker. Maar momenteel ben ik heel blij met uitstapjes in ons eigen België-landje 🙂

  • Romy 29 juli 2017 op 8:36 pm - Beantwoord

   Haha, heel herkenbaar! Onze reis naar New York had ik bijvoorbeeld 6 dagen van tevoren geboekt. Oeps! Maar met een baan is het wel handig als ik het iets verder van tevoren kan aangeven 😉 Zo’n reisje naar NL kan ook heerlijk zijn! Maar ik kan me voorstellen dat het ook fijn is om al snel iets geboekt te hebben. Dan kun je ook extra lang genieten van de voorpret 🙂 Nog een pluspuntje!

  • Romy 29 juli 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

   Een staycation kan ook heerlijk zijn 🙂 Op die vier dagen na, ga ik verder ook niet weg en dat vind ik eigenlijk wel prima. Ik ben heel benieuwd waar jouw keuze volgend jaar op valt 🙂 Zo’n talencursus lijkt me ook wel wat!

  • Romy 29 juli 2017 op 8:38 pm - Beantwoord

   Onder andere door jouw reisverslag ben ik wel heel erg enthousiast geworden over IJsland. Wie weet komt het er nog eens van 🙂 Het lijkt me daar zo mooi! Die twee midweekjes weg klinken ook heerlijk. Het is altijd fijn om er even tussenuit te zijn en Texel is sowieso altijd goed 🙂

  • Romy 29 juli 2017 op 8:39 pm - Beantwoord

   Dat kan ik me voorstellen 🙂 België is ook al zo’n mooi land met veel prachtige steden.

 18. Marloes 29 juli 2017 op 8:01 pm - Beantwoord

  Lissabon is zeker leuk 🙂 Ik ben er vorig jaar een paar dagen geweest. Lekker eten en drinken en door de stad struinen en van de zon genieten. Sintra ken ik niet, maar paleizen zijn altijd gaaf! En eh, vaccinaties voor Estland? Nee joh :p Ook een ontzettende aanrader, trouwens.

  • Romy 29 juli 2017 op 8:41 pm - Beantwoord

   Oh echt? Ik hoorde van een vriendin dat je voor Estland verplicht een tekenvaccinatie moet halen als je daar ook maar een paar dagen naartoe gaat. Dat vond ik zelf wel een dingetje. Maar voor nu zijn we blij dat de keuze op Lissabon is gevallen. Ik ben heel benieuwd 🙂 Leuk om te horen dat jij er ook een fijne tijd hebt gehad!

 19. Marloes 29 juli 2017 op 8:52 pm - Beantwoord

  Heb ik het toch even opgezocht, want je maakt me aan het twijfelen: het is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Haha, oeps! We hebben lekker door de bossen lopen banjeren en gekampeerd, geen teek gezien 🙂 Maar meer daarover volgt uiteraard op de blog :p

  • Romy 30 juli 2017 op 9:19 pm - Beantwoord

   Goed om te weten! Ik ben zelf best wel geschrokken van een aantal verhalen over de ziekte van Lyme in mijn omgeving en bij andere bloggers, dus van het woord ’teken’ alleen al word ik een beetje bang 😉 Maar wie weet ga ik (met vaccinatie) toch eens naar Estland. Ik ben heel benieuwd naar je artikel 🙂

 20. Shirley 30 juli 2017 op 9:05 am - Beantwoord

  Ja, leuk dat de knoop (soortvan) is doorgehakt. Je had mijn tips al gelezen zag ik! Ik vind het heerlijk om vakantieplannen te maken en vliegtickets te checken en in gedachten van hot naar her te gaan. Dat is wat ik op dit moment dan ook doe, want er staat niets vast. En vriend kan op dit moment maximaal een lang weekend vrij nemen. Geniet van de voorpret!

  • Romy 30 juli 2017 op 9:25 pm - Beantwoord

   Dankjewel! We hebben toevallig dit weekend officieel geboekt, dus de voorpret kan nu echt beginnen. Hopelijk zit er voor jullie ook nog een lang weekend weg in dit jaar 🙂

 21. Danique 30 juli 2017 op 12:43 pm - Beantwoord

  Wat tof dat je naar Lissabon gaat! Ik ben ook een aantal keren in Portugal geweest en ik vind het echt een prachtig land!

 22. Katrien 30 juli 2017 op 2:47 pm - Beantwoord

  Wat leuk geschreven, ik snap je overpeinzingen maar al te goed, ik zit ook steeds boordevol ideeën. Maar dan is het zaak om toch maar eens concreet te worden en haalbare beslissingen te nemen ;-).
  Lissabon is zo mooi!! Ik was er vorig jaar een weekje en zou zo terug willen. Dus gaan, zou ik zeggen!

  • Romy 30 juli 2017 op 9:57 pm - Beantwoord

   Precies! Het is heerlijk om met zo veel ideeën te zitten, maar het is nog zoveel fijner om dan een definitief besluit te nemen. Wat leuk om te horen dat jij ook zo enthousiast bent over Lissabon! Wij hebben gisteren officieel geboekt, dus ik ben heel benieuwd 🙂

 23. Yvonne 30 juli 2017 op 8:39 pm - Beantwoord

  Lissabon lijkt me een prima keus en in september wellicht ook nog mooi zomers. Zelf ben ik weleens een weekend in Porto geweest en dat was echt top. Naar horen zeggen is dat wel een heel andere stad dan Lissabon, dus ik ben er ook wel benieuwd naar. Ik kan me trouwens nog wel herinneren dat ik het met mijn eerste baan ook wel gek vond om een week weg te gaan, maar hier hoef je je niet bezwaard om te voelen hoor 🙂

  • Romy 30 juli 2017 op 10:05 pm - Beantwoord

   Oh, Porto lijkt mij ook een hele mooie stad! Ik heb daar ook al veel positiefs over gehoord. Wie weet gaat daar een volgende stedentrip nog eens naartoe 🙂
   En wat lief, je opmerking over het op vakantie gaan met een nieuwe baan! Ik vind dat ook best wel een dingetje, terwijl ik weet dat ik van mijn werk op zich best een week weg zou mogen. Maar dat komt vast volgend jaar wel 🙂

 24. Mike 3 augustus 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

  Klinkt als een luxeprobleem, hihi. Mocht je nog een keertje een leuk land willen bezoeken, dan is Noorwegen een aanrader 🙂 Owh, uhm, sorry…, Noorwegen is eenmaal mijn favoriete land. Maar ook hier in Noorwegen valt nog zoveel te zien zoals het nordlys. In ieder geval, ik ben nu al heel erg benieuwd naar je foto’s!

  • Romy 4 augustus 2017 op 11:23 pm - Beantwoord

   Haha, ik had al zo’n vermoeden dat jij groot fan bent van Noorwegen 🙂 Daar ben ik nog nooit geweest, maar het lijkt mij ook zeker een mooi land. Wie weet kom ik er ook nog eens!