foto5 1

Van achter de camera naar voor de lens | Foto-angst overwinnen

 • 17 juli 2020
 • 30 Reacties
Deze foto’s en de twee hieronder zijn gemaakt door Iris Zaagman.

Close-upfoto’s maken van bloemen, mijn opa en oma portretteren en op reis elk detail vastleggen? Yep, ik heb altijd “iets” met fotografie gehad. Of beter gezegd: met achter de camera staan. Zelf voor de lens poseren was lange tijd minder mijn ding. Als je me jaren geleden had gezegd dat ik nu blij word van een professionele fotoshoot, had ik je vast vierkant uitgelachen. En als je me had gezegd dat ik die foto’s op internet zou delen, was ik al helemaal in lachen uitgebarsten. Gelukkig maar dat ik die lach nu ook op de foto’s zelf durf te laten zien. Van foto-angst naar fotopret.

Handstandfoto’s en gekke bekken

Als kind vond ik het helemaal prima om op de foto te gaan. In bikini, met gekke bekken en in halve net-niet-gelukte handstand? Kon allemaal. Maar aan het eind van mijn puberteit veranderde dat langzaamaan. Ik was vast niet de enige puber die opeens uiterlijk een ding vond. Geen foto was goed genoeg. Ik durfde niet voluit te lachen. Vond het sowieso maar gênant om ergens te poseren. En mezelf écht laten zien – dat vond ik al helemaal spannend. Foto’s van mezelf zag ik als een soort bevestiging van wat al in mijn hoofd zat: dat het niet goed genoeg was.

Van cameraschuw naar outfitfoto’s

Toen ik mijn blog begon, veranderde er iets. Ik wilde op mijn persoonlijke blog mijn gezicht laten zien. Daarom verscheen ik vaker voor de camera. Na een tijdje besloot ik me zelfs aan outfitfoto’s te wagen. Heb ik even mazzel dat mijn ouders nooit de beroerdste waren (en zijn) om weer eens mijn nieuwe kloffie op de gevoelige plaat vast te leggen. Vond ik tegelijkertijd wel heel spannend! Want wat nu als er iemand langsloopt? Of – erger nog – als mensen het maar gek vinden? Maar oefening baart kunst. Hoe vaker je iets doet wat buiten je comfortzone ligt, hoe meer het binnen je comfortzone komt te liggen.

Voor de professionele cameralens

Zo’n drie jaar geleden liet ik voor het eerst door een fotograaf foto’s maken. Ik wilde een keer professionele foto’s op mijn blog hebben. Van tevoren vond ik het een tikkeltje eng. Ik vond mezelf gewoon niet zo’n typische fashionblogger die van nature stralend op elke foto staat. Zou er dan wel wat leuks uit komen? Gelukkig wel. Een goede fotograaf zal je altijd aanwijzingen geven om mooi op de foto te staan en je kunt vaak meekijken op het schermpje. Een fotograaf zal het ook heus zeggen als je gek lacht of raar kijkt of als er lipstick op je tanden zit. Vond ik een hele geruststelling.

Zelfvertrouwen door foto’s

Het bijzondere is dat die fotoshoot me uiteindelijk juist een oppepper heeft gegeven. Toen ik de foto’s later in mijn mailbox kreeg, moest ik een paar keer knipperen. Was ik dat? Die tikkeltje onzekere meid die opeens zelfverzekerd op de foto stond?

De foto’s hielpen me om vanaf een afstandje naar mezelf te kijken. Als je steeds haast met je neus op de spiegel gedrukt elk puistje en putje in detail bekijkt, lijken de imperfecties enorm. Maar heb je weleens een blik op het grotere plaatje geworpen? Dat is waar mooie foto’s mij bij helpen. Dan zie ik niet dat pukkeltje of die gekke elleboog of de rare knie. Dan zie ik alleen maar hoe ik er in totaal bij sta. En dan zie ik of ik oprecht lach. Dat is veel belangrijker dan hoe mooi of niet je op de foto staat.

Deze twee foto’s zijn gemaakt door Melanie Smulders.

Een fotoshoot als cadeautje voor jezelf

De afgelopen jaren heb ik een paar keer een zakelijke fotoshoot gedaan. Je moet ook haast wel als zelfstandig ondernemer als je zelf je bedrijf bént. Op mijn zakelijke site wilde ik geen selfies of vakantiekiekjes zetten, maar echt goede foto’s. En dus schakelde ik Iris – mijn favoriete fotograaf – weer in.

Het leuke is dat het steeds wat minder onwennig voelt om op de foto te gaan. Sterker nog, ik vind zo’n fotoshoot juist heel leuk om te doen. Natuurlijk schiet soms door mijn hoofd “Zullen mensen niet denken ‘Heb je haar weer!’.” Maar dat probeer ik naast me neer te leggen. Een fotoshoot voelt namelijk haast als een cadeautje. Een cadeautje voor jezelf.

Deze twee foto’s zijn gemaakt door Georgina Fotografie.

Dat wilde ik gewoon even zeggen. Als jij onzeker bent of je blijft frustreren over jezelf, doe jezelf juist dan een fotoshoot cadeau. Vraag een dierbare om je in een mooie outfit op de foto te zetten. Of vraag of je voor iemand proefmodel mag zijn. Of boek een professionele shoot bij een fotograaf en laat je verrassen. Soms zie je op een foto pas hoe je gegroeid bent. Niet per se in breedte of in lengte, maar als mens. En soms zie je pas op een foto dat jij er mag zijn. Meer dan je zelf denkt.

Heb jij weleens professionele foto’s van jezelf laten maken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 17 juli 2020 op 6:36 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s, vooral die op de houten steiger vind ik heel mooi. Mijn vader is fotograaf dus ik stond vroeger vaak voor de lens. Dat vond ik altijd heel leuk.

 2. Daenelia 17 juli 2020 op 7:02 am - Beantwoord

  Mijn gozer gebruikt nog steeds een foto die ik van hem gemaakt heb op zijn zakelijke profielfoto voor zijn werk.
  … eerlijk gezegd, ik heb 1x een korte foto shoot gehad een jaar of wat terug, echt een grote naam blijkbaar, maar ik vond de foto’s niet geslaagd. Ik heb ze ook niet meer en gebruik ze ook niet. Ik maak zelf echt betere foto’s.
  Maar ja, het is ook erg lastig om jezelf te fotograferen.

  • Romy 25 juli 2020 op 7:20 pm - Beantwoord

   Jammer dat die foto’s zo tegenvielen! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet elke fotograaf even geslaagd vind. Ik ben zelf nooit zo van de heel zakelijke en formele foto’s. Daarom kies ik altijd voor fotografen die ook net wat meer een eigen stijl hebben en, net als ik, van kleur houden. Als ik heel formeel op de foto sta, trek ik vast ook niet de juiste klanten aan 😉

 3. Naomi 17 juli 2020 op 7:46 am - Beantwoord

  Mooie gedachte, om juist als je onzeker bent foto’s van jezelf te laten maken. Ik ga ook niet graag op de foto, maar eigenlijk heb je gelijk in die gedachte (en in het feit dat je de daad bij het woord voegt).
  Prachtige foto’s in dit artikel!

 4. Audrey 17 juli 2020 op 9:24 am - Beantwoord

  Mooi artikel en dito foto’s! Ik vind het ook altijd heel tof om professionele foto’s van mezelf te hebben.

 5. Madelon 17 juli 2020 op 9:50 am - Beantwoord

  Mooi artikel en heel herkenbaar die foto-angst! Een fotoshoot cadeau geven aan mijzelf is inderdaad een mooie gedachte, dat moet ik misschien maar eens doen. En wat een mooie foto’s staan er in dit artikel!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:26 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je lieve compliment! En zeker een goed idee om jezelf eens een fotoshoot cadeau te doen! Foto’s heb je voor altijd en zijn alleen al daarom zo waardevol, maar zo’n fotoshoot kan ook echt iets magisch met je doen 🙂

 6. Meaghan 17 juli 2020 op 9:54 am - Beantwoord

  Mooie foto’s allemaal en ook weer een super inspirerend artikel! Volgens mij heeft bijna iedereen in de puberteit wel die fase dat je jezelf niet meer mooi vind op foto’s. Ik had dat ook heel erg tussen mijn twaalfde en zestiende n daarom zijn er van die periode maar heel weinig foto’s waar ik op sta. Vanaf mijn zeventiende begon ik weer wat vaker de camera op te zoeken. Nog steeds ga ik niet altijd op de foto, vooral als dit onvoorbereid is (wanneer mijn haar verwilderd zit, ik geen leuke kleding aan heb of niet mijn dag heb), maar ik vind het ook geen ramp om een aantal foto’s met mezelf erop te maken, zeker niet als er andere mensen bij staan. Dan vind ik het juist wel gezellig!
  Wat mooi ook dat jij jezelf zo af en toe een professionele fotoshoot cadeau doet om je vertrouwen te boosten. De foto’s zijn ook echt prachtig geworden. Zelf vind ik het altijd best veel geld kosten dat ik liever aan wat anders besteed, maar als ik ooit met mijn vriend verloofd ben en ga trouwen, willen we wel een verlovings- en trouwshoot doen. Dat lijkt me echt geweldig!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:30 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij tegenwoordig ook met wat meer zelfvertrouwen op de foto durft te gaan, zeker na die periode in je puberteit.
   Een professionele fotoshoot is inderdaad helaas niet heel goedkoop, maar ik heb inmiddels ontdekt dat mooie foto’s soms waardevoller zijn dan spullen. Het lijkt me trouwens ook heel leuk om nog eens een professionele fotoshoot met mijn vriend te doen in de buitenlucht. Dat soort foto’s samen lijken me echt geweldig om te hebben.

 7. bychristiana 17 juli 2020 op 11:31 am - Beantwoord

  Ik vind het altijd heel erg leuk als we een fotoshoot doen voor mijn blog;-) En natuurlijk ben ik ook wel eens onzeker (wie niet) maar ik denk dat het heel erg veel scheelt als je een fijne en geduldige fotograaf hebt! En de beste tip die ik ooit van mijn fotograaf gekregen heb? Als een positie onnatuurlijk voelt, dan ziet deze er meestal ook niet goed uit op de foto. Vaak zijn foto’s waar je gewoon ontspannen bent of bijvoorbeeld loopt of zit en dan je benen laat bungelen het mooist.

  • Romy 25 juli 2020 op 7:38 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip en helemaal waar! Ik heb ooit een fotoshoot gehad waarbij de fotograaf me steeds allerlei houdingen liet aannemen die ik helemaal niet bij mij vindt passen. Later waren de foto’s ook echt niet mij. Een fijne fotograaf is dus echt heel belangrijk. Iris is daarin altijd zo fijn 🙂
   Mooi dat jij ook zo’n goede fotograaf hebt gevonden. Ik vind jouw foto’s op je blog ook altijd prachtig.

 8. Giovanna Jansen 17 juli 2020 op 11:58 am - Beantwoord

  Mooie blog!! Gek eigenlijk dat we voor de spiegel zo ingezoomd en afkeurend naar elk puistje, kuiltje of rimpeltje kunnen kijken, maar dat foto’s ons een breder perspectief kunnen geven. Een paar jaar geleden heb ik ook een professionele fotoshoot laten maken, erg leuk. Ik wil binnenkort weer eens een nieuwe laten maken.
  Heel mooi inzicht trouwens: ‘Hoe vaker je iets doet wat buiten je comfortzone ligt, hoe meer het binnen je comfortzone komt te liggen.’

  • Romy 25 juli 2020 op 7:40 pm - Beantwoord

   Wat tof dat jij ook een professionele fotoshoot hebt gedaan! En zeker doen hoor, nog een keer zo’n fotoshoot plannen. Het is soms zo leuk om jezelf daarmee te verwennen. En als ondernemer is het natuurlijk ook gewoon heel handig om professionele foto’s van jezelf te hebben 🙂

 9. Evelyne 17 juli 2020 op 1:26 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Zelf sta ik liever achter de camera dan er voor. Ik droom stiekem wel eens van een professionele shoot, maar durf die stap niet echt te wagen..

  • Romy 25 juli 2020 op 7:43 pm - Beantwoord

   Ah wat jammer! Het is zo waardevol om jezelf eens zo’n shoot te gunnen. Natuurlijk is het spannend, maar ik weet haast zeker dat het beter zal gaan dan je denkt. Soms weet je jezelf te verrassen 🙂

 10. johanna 17 juli 2020 op 1:39 pm - Beantwoord

  Leuk artikel en hele mooie foto’s. Ja, dat zou ik ook eens moeten proberen. Hoe kies jij je fotograaf? Dat lijkt mij wel lastig. Kun je daar een paar tips geven.

  • Romy 25 juli 2020 op 7:50 pm - Beantwoord

   Mijn beste tip is om de voorbeeldfoto’s van een fotograaf altijd goed te bekijken. Ik heb zelf steeds gewerkt met fotografen die ik via Instagram kende, omdat ik qua fotografen graag kies voor ambitieuze ondernemers die echt vanuit een passie zijn gaan fotograferen. Ook vind ik het belangrijk dat een fotograaf natuurlijke foto’s maakt. Via hun Instagram-profiel kon ik al heel goed zien of iemand goed in dat plaatje past.
   Maar meer in het algemeen denk ik dat voorbeeldfoto’s al heel veel zeggen. Als je bijvoorbeeld van kleuren houdt, kun je aan de foto’s al heel goed zien of een fotograaf bij jouw stijl past. Hetzelfde geldt voor het verschil tussen zakelijke foto’s en meer ontspannen/informele foto’s. Ook daarin kun je vaak al aan een Instagram-profiel zien of een fotograaf bij je past.

   Lang verhaal kort: bekijk goed de foto’s van iemand en lees ook iets over de werkwijze van de fotograaf. Past dat bij je en past het budget ook bij wat je te besteden hebt? Dan is het hopelijk de juiste fotograaf voor jou.

 11. Lianne 17 juli 2020 op 8:15 pm - Beantwoord

  Wat mooi dat je zo gegroeid bent en je zo ontwikkeld hebt in je fotoshoot-skills! Ik heb geen moeite om op de foto te gaan. Nooit gehad ook, eigenlijk. Ik vind mezelf juist mooier als iemand anders foto’s van mij maakt. Op selfies heb ik vaak wel dat ik elk klein detail zie en onzeker word. Wel al veel minder, gelukkig! Die foto’s van jou bij die pier zijn echt mooi, magisch bijna!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:53 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij het juist wel leuk vindt om op de foto te gaan! Ik herken wel helemaal wat je zegt over selfies trouwens. Ik ben ook bijna nooit tevreden over selfies. Het is alsof foto’s vanzelf al mooier zijn als iemand anders ze van je maakt. Of ik moet gewoon een langere arm hebben, zodat ik iets minder close-up op de foto sta 😉

 12. Karin 18 juli 2020 op 1:15 am - Beantwoord

  Ahhh heel herkenbaar dit! Ik had een paar jaar geleden ook niet verwacht dat ik zoveel foto’s van mezelf online zou zetten. Soms vind ik het nog steeds eng maar foto’s zonder hoofd vind ik ook niets bijdragen, haha!
  Poseren voor anderen vind ik nog steeds een beetje eng/awkward… Maar gelukkig heb ik nu een statief en de canon-app als afstandsbediening en kan ik er zo lang over doen als ik zelf wil 😀

  • Romy 25 juli 2020 op 7:54 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk dat jij ook zo’n fan bent van de Canon-app! Die gebruik ik zelf ook altijd voor de foto’s die ik van mezelf maak. Ideaal! En inderdaad, zo heb je nooit last van een ongeduldige fotograaf.
   Leuk trouwens dat je je toch aan de foto’s met hoofd hebt gewaagd! Ik vind dat de foto’s van jou je blog meteen veel persoonlijker en leuker maken 🙂

   • Karin 25 juli 2020 op 10:01 pm - Beantwoord

    Het liefst zou ik nog een afstandsbediening voor mijn camera kopen, want ik moet soms een beetje moeite doen om mijn mobiel achter m’n rug te verstoppen 😉 Maar tot zover nog niet eentje kunnen vinden die ik wireless kan aansluiten.

    Dankjewel! Ik heb me er denk ik maar bij neergelegd en de kledingstukken komen wel wat beter uit met een hoofd erboven, hihi 😀

    • Romy 25 juli 2020 op 10:26 pm - Beantwoord

     Dat probleem heb ik inderdaad ook steeds. Ik vind het overigens al knap dat je je telefoon achter je rug kunt verstoppen. Mij lukt dat nooit. Tenminste, niet als ik ook nog het juiste knopje wil kunnen vinden 😉

 13. Iris 19 juli 2020 op 10:20 am - Beantwoord

  Jaaa zo goed dat je dit voor jezelf doet en wat lief dat je mij hier zo noemt! Het is zo leuk om iemand voor de camera te zien ontpoppen, dat is een van de leukste dingen van mijn fotografiewerk!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:55 pm - Beantwoord

   Thanks voor je lieve reactie! En natuurlijk voor alle toffe foto’s 🙂

 14. Iris 19 juli 2020 op 12:12 pm - Beantwoord

  Ik vind het hebben van foto’s heel erg leuk, maar het moment dat ze gemaakt worden vind ik toch wat ongemakkelijk. Hoe zit mijn haar, sta ik wel rechtop, bla bla bla. Maar eigenlijk wordt het natuurlijk alleen maar makkelijker door het vaker te doen en inderdaad een fijne fotograaf te hebben. Jouw foto’s zijn geweldig!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:57 pm - Beantwoord

   Dank je voor je lieve compliment! Op de foto gaan kan inderdaad wat ongemakkelijk zijn, maar een goede fotograaf helpt je daar gelukkig meestal wel bij, bijvoorbeeld als je haar verwaaid zit of je wat onhandig staat. Dat scheelt al 🙂

 15. Justine 19 juli 2020 op 8:54 pm - Beantwoord

  Wat mooi om te lezen hoe je zo gegroeid bent. En gelukkig maar, want kijk hoe mooi deze foto’s zijn! Je staat er zeker goed op en je straalt. Wauw!

  • Romy 25 juli 2020 op 7:59 pm - Beantwoord

   Wat lief zeg! Dank je voor je lieve compliment!

 16. Anouk 22 juli 2020 op 1:04 pm - Beantwoord

  Ik heb nog nooit professionele foto’s gehad, lijkt me wel een keer leuk! Volgende week ga ik trouwen en dan zal er natuurlijk ook een professionele fotograaf zijn, dat is natuurlijk nog wel iets anders omdat je dan met je geliefde op de foto gaat en niet alleen.

Recente blogs

Outfit | In mijn groene blouse tussen het groen

20 juni 2020|Outfits|

Groen. Het is een van de kleuren waar ik lange tijd vrij weinig mee had. Ik ben gek op groene planten en heb een knalgroene auto, maar in mijn kledingkast was maar weinig groens te ontdekken. Hooguit een paar sokken. Dat was totdat ik een jaar geleden deze blouse tegenkwam bij Costes. Vrolijk gestippeld - daar scoor je bij mij punten mee. Daarom loop ik er tegenwoordig een stuk vaker in het groen bij. Toen ik gisteren met mijn moeder langs een net zo groene oprijlaan liep, kon ik het niet laten daar een paar foto's te (laten) maken. Deze outfitpost is het resultaat.

7 écht goede Nederlandse series die ik graag kijk

12 augustus 2020|Lifestyle|

Voor sommige mensen is het vloeken in de kerk: Nederlandse series kijken. Maar ik ben er eerlijk gezegd dol op. Ik heb zelfs speciaal NLZIET (in plaats van Netflix) genomen, omdat ik gek ben op Nederlandse series. Juist tijdens de coronatijd vermaak ik me prima met een leuke serie op z'n tijd. Het liefst een serie van Hollandse bodem dus. Mijn grootste aanraders van de afgelopen tijd zet ik graag voor je op een rij.

15 willekeurige feitjes over mij #10

4 april 2020|Persoonlijk|

Hoe dan? Ik heb gewoon al tien keer 15 willekeurige feitjes over mezelf gedeeld. En blijkbaar is er nog steeds aan totaal onbenullige informatie over mij geen gebrek, want ook in dit artikel deel ik weer 15 nieuwe feitjes met je. Zo heb ik al vanaf de middelbare school een slechte verstandhouding met een broodnodig gebruiksvoorwerp. Ook heb ik een bekentenis te doen over mijn koelkastinhoud én over mijn slaaptaferelen. En ik vertel je waar je mij op verjaardagen écht niet blij mee maakt.