4x Zo ga je van dromen naar doen!

Ik ben een echte dromer. Al op mijn veertiende had ik een hele toekomst voor ogen, tot aan de namen van mijn toekomstige kinderen aan toe. Nog steeds kan ik dagdromen over de toekomst en fantaseren over wat het leven me zal brengen. Maar van dromen naar doen? Dat is dan weer een volgende stap, die vaak iets lastiger is. Hoe pak je dat aan? Hoe maak je van je dromen werkelijkheid? Voor Saskia’s blog schreef ik laatst een artikel over mijn grote droom: voor mijn werk iets met schrijven, taal of communicatie kunnen doen. Een van haar vragen was hoe ik dat wilde aanpakken. Dat vormde de inspiratie voor dit artikel: van dromen naar doen, hoe doe je dat?

van dromen naar doen

Wakker je motivatie aan 

Een eerste stap om van dromen naar doen te gaan, is dat je iets daadwerkelijk wilt doen. Een flinke dosis motivatie maakt het al een stuk haalbaarder om je dromen te realiseren. Je kunt je motivatie bijvoorbeeld aanwakkeren door een moodboard samen te stellen of door je droom op papier uit te werken. Ben je ervan overtuigd dat je echt met je droom aan de slag wilt gaan? Dan ben je al een heel eind. Twijfel je of je je droom wel echt wilt of durft waar te maken? Bedenk je dan dat je beter spijt kunt krijgen van wat je wel hebt gedaan dan van wat je niet durfde te doen. Je leeft maar één keer en het is zonde als je je droom uit angst niet volgt.

Stel prioriteiten

Mijn eigen dromenlijstje is eindeloos. Een droombaan staat hoog op mijn lijstje, maar ook een droomman en een paar droomreizen. Ik droom daarnaast van een eigen droomhuisje met een eigen kat en een bloesemboom. Oké, you get the point. Als je van dromen naar doen wilt gaan, zal je prioriteiten moeten stellen. Je kunt niet tegelijkertijd aan elke droom werken. Als je je tijd en geld in die ene grootste droom investeert, dan is de kans groter dat die droom werkelijkheid wordt. Weet je niet goed voor welke droom je moet kiezen? Vraag jezelf dan af waar je op dit moment het meest gelukkig van wordt. Waar gaat je hart het hardst van kloppen? Vaak voel je diep vanbinnen wel wat voor jou het meest waardevol is om aan te werken.

Maak er bewust tijd voor vrij

Een droom wordt niet vanzelf werkelijkheid. Om van dromen naar doen te gaan, moet je bewust tijd vrijmaken voor de droom die je wilt realiseren. Wil je een droomreis maken? Steek dan tijd in het uitzoeken van bestemmingen, hotels, excursies etc. Wil je een droombaan vinden? Misschien moet je daar wel moeite voor doen door een cursus te volgen, je cv uit te breiden, tientallen sollicitaties te versturen… En die droomman? Nee, ook die loop je helaas ook meestal niet in de supermarkt letterlijk tegen het lijf. Oké, voor die droomman heb je ook een flinke dosis geluk en toeval nodig. Een droom realiseren kost tijd, moeite en soms ook geld, maar het zal uiteindelijk alles meer dan waard zijn.

Van dromen naar haalbare doelen

Dromen en doelen zijn iets anders, zoals ik eerder schreef in dit artikel. Dromen zijn vaak abstract en zijn bedoeld voor de lange termijn. Doelen zijn concreet en haalbaar. Je kunt een droom vaak opsplitsen in kleinere doelen of stappen die je een voor een kunt nastreven. Wil je bijvoorbeeld die droombaan vinden? Begin dan met stage lopen of een cursus volgen, stel vervolgens een professioneel cv op en ga daarna met solliciteren aan de slag. Wil je een droomreis maken? Leg eerst elke week wat geld opzij, regel dan een periode vrij en ga vervolgens met het boeken van de reis aan de slag. Je grootste dromen zijn vaak niet in één keer waar te maken. Gelukkig is ook de weg naar je droom toe vaak al een klein feestje. Van dromen naar doen…let’s do this!

Wat is een droom waar jij graag aan wilt werken? 

Volg:
Deel:

37 Reacties

 1. 24 april 2017 / 06:27

  Duidelijk opgeschreven allemaal Romy! Het is erg fijn om zo te lezen merk ik. :) Wat mijn droom momenteel is? Mijn opleiding afronden en samenwonen met mijn vriend. Ik ervaar alleen erge druk die ik mezelf opleg en dat is best wel vervelend. Het gaat mij niet snel genoeg zegmaar… Wel denk ik in subdoelen en dat werkt wel heel fijn. Ook heb ik genoeg motivatie, herinner ik mezelf vaak opnieuw aan mijn dromen en stel ik prioriteiten. Zo kom je er uiteindelijk wel! :)
  Sandra blogde over…Ik ben weer terug van de Filipijnen & Indonesië!

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:12

   Wat een mooie doelen om naartoe te leven! En zo te horen ben je al hartstikke goed op weg! Ik herken trouwens wel wat je zegt van die druk. Ik ben ook wel iemand die snel denkt in termen van ‘Ik wil voor mijn 25e het huis uit en ik wil binnen zoveel maanden een baan’, terwijl het helaas niet altijd zo werkt in het leven ;)

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:12

   Wat een mooi doel, reizen! Ik hoop dat je de komende tijd veel mooie plekken mag bezoeken om die droom waar te maken :)

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:16

   Wat een mooie droom! Ik ben niet zo’n avontuur, haha, maar vind het wel heel stoer als mensen echt de wereld rond reizen!

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:13

   Wat een prachtige droom, zeker omdat je die al zo lang hebt. Ik hoop heel hard voor je dat je die droom kunt realiseren!

 2. 24 april 2017 / 08:29

  Goed geschreven! En ook leuk dat je een gastblog mocht schrjiven! (Hee, dat valt natuurlijk precies binnen jouw schrijfdroom!)

  Sommige dromen zijn denk ik makkelijker op eigen initiatief te verwezelijken (een baan) dan andere (een leuke man tegenkomen). Maar ik denk dat optimistisch blijven voor allebei een grotere slagingskans met zich mee brengt.
  Josephine blogde over…Victoriaanse haarverzorging: Haren wassen met rozemarijnwater

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:18

   Dankjewel voor je compliment! Ja, die gastblog paste helemaal in mijn straatje :) Je hebt gelijk wat betreft de man, alhoewel ik er soms wel een beetje iets aan kan bijdragen. Ik leef nogal in een vrouwenwereld, dus een keer eropuit gaan naar een leuk café vergroot in ieder geval mijn kansen, haha. Maar gelukkig ben ik niet heel hopeloos en kan ik wat die man betreft ook wel afwachten totdat er echt een leuk persoon op mijn pad komt.

 3. 24 april 2017 / 09:58

  Fijne dromen heb je hoor, Romy! En ze klinken ook nog eens zeer haalbaar, vooral met je eigen tips ;-). Ik ben momenteel hard aan het werk om mijn droom te realiseren. Het duurde wel even voordat ik stappen durfde te nemen, want ja, wat als het tegenvalt? Wat als ik het toch niet kan waarmaken? Maar ja, als je het niet probeert, weet je het ook niet. Wat jij zegt, je droom komt niet zomaar uit. Het is hard werken, maar dubbel en dwars waard!

  Ik heb mijn droomman trouwens gewoon in de trein ontmoet, dus in de supermarkt is helemaal niet onrealistisch :p
  Johanne blogde over…De weg naar acceptatie: verandering is goed

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:20

   Dankjewel voor je reactie! En zo mooi en inspirerend om te horen hoe jij met je dromen aan de slag bent gegaan, ondanks de gedachten die daarbij om de hoek komen kijken. Ik hoop zo dat je je droom kunt waarmaken!
   En wauw, een man in de trein… dat schept hoop, haha. Misschien moet ik morgen toch eens goed opletten als ik weer in de trein zit ;)

 4. 24 april 2017 / 10:18

  Ik heb ontzettend veel geluk dat ik die droomman heb gevonden ja! En verder, heb ik het soms nog wel moeilijk met over zo veel dingen dromen dat ik niet weet wat ik dan het meest prioriteit wil (of kan) geven. Er zijn zoveel leuke dingen, maar je kan niet alles tegelijk, daar heb je gelijk in!
  Sofie blogde over…Chronisch ziek en schuldgevoel: afspraken afzeggen

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:23

   Wat mooi om te horen dat je die droomman in ieder geval hebt gevonden! Op de trouwfoto’s zien jullie er ook echt uit als een prachtig en heel gelukkig stel :) Het is inderdaad ook bij mij een valkuil om soms te veel dromen te hebben. Het is goed om veel te fantaseren, maar het kan ook lastig zijn als je heel veel tegelijk wilt. Hopelijk lukt het je toch om er misschien toch eentje van uit te kiezen. Desnoods kies je eerst de droom die het makkelijkst te realiseren is en ga je daarmee aan de slag. Dat is in ieder geval iets wat bij mij vaak helpt :)

 5. 24 april 2017 / 10:34

  Mooi artikel, en heel herkenbaar! Ik heb ook vele dromen, maar de belangrijksten waar ik dit jaar aan werk zijn: een boek schrijven en een reis naar Amerika maken. Mijn vriend en ik hebben al geboekt voor september, dus dat is al één droom die ik kan waarmaken! Net wat jij zegt werk ik ook stapje voor stapje alles uit. Mijn droom is om een boek uit te geven. Ik heb van die droom ook haalbare doelen gemaakt, zoals: voor Kerstmis wil ik de eerste versie klaarhebben, en zo is het me gelukt. Op die manier kom je er wel. Good things come to those who work hard. Hopelijk vind jij ook snel je droombaan en je droomman!

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:24

   Wat ontzettend mooi dat je je twee grootste dromen al dit jaar (hopelijk) kunt waarmaken. En zo knap hoe je echt vaart hebt gezet achter de droom om een boek uit te geven en daar al zo fanatiek en enthousiast mee aan de slag bent gegaan! Heel inspirerend :) Dankjewel voor je lieve reactie!

 6. Lisette
  24 april 2017 / 09:54

  Mooi geschreven! Veel van mijn dromen heb ik gelukkig kunnen waarmaken. Zo heb ik er natuurlijk nog genoeg over. Die komen straks ook wel aan de beurt. Die bloesemboom heb ik in ieder geval al?
  Lisette blogde over…Recept # 4. Panini broodjes.

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:18

   Wat mooi om te horen dat je al zoveel dromen hebt kunnen realiseren! Oh, die bloesemboom! Ik ben jaloers :)

 7. 24 april 2017 / 11:03

  Vind vooral de laatste tip heel goed. Vaak lijken dromen zo onbereikbaar, maar als je ze concreter en haalbaarder maakt, blijkt dat vaak toch helemaal niet zo te zijn!
  Loes blogde over…Levende Loes op Reis – Aruba

 8. Klaske
  24 april 2017 / 11:03

  Wat een fijn artikel weer! Ik heb zoveel dromen, haha. 1 daarvan is een eigen bedrijfje oprichten in schrijven/communicatie/fotografie. Lijkt me zo leuk! Al wil ik ook graag op de afdeling communicatie/marketing van een tof bedrijf werken. Genoeg motivatie om mijn studie door te komen dus. ;)
  Klaske blogde over…Duurzaam leven als student: het kan!

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:26

   Oh wat ontzettend tof, zo’n eigen bedrijfje! Ik vind het ook helemaal bij je passen! Een combinatie van die drie dingen lijkt me trouwens ook heel gaaf, zowel voor jou als voor de klant. Zet hem op met je studie, maar die twee dromen in het vooruitzicht zorgen in ieder geval al voor een flinke motivatieboost inderdaad! :)

 9. 24 april 2017 / 12:08

  Ik ben ook best wel een dromer en soms komen ze uit soms niet. soms ben ik enorm gemotiveerd en wil ik ervoor gaan en soms komt er niets uit handen om een droom waar te maken. Dan laat ik maar voor wat het is.
  Maar gek genoeg heb ik soms het idee dat als ik er vaak over “denk” dat het zomaar wel kan gebeuren, gek is dat, hé?
  Babs blogde over…Cadeautip! Een cadeauset van Erica voor moederdag

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:27

   Dat laatste herken ik wel een beetje. Soms komen je dromen juist uit op het moment dat je er wel in je hoofd mee bezig bent, maar toch niet heel actief stappen aan het zetten bent. Soms moet je voor een droom ook gewoon een flinke dosis geluk hebben naast heel wat motivatie.

 10. 24 april 2017 / 14:58

  Wat gaaf om te lezen, en zooo herkenbaar, goede tips! Ik droom ook nog steeds over het prinsesje op het witte paard en heb haar helaas nog niet mogen ontmoeten. Maar, daarnaast heb ik ook een hoop andere leuke dromen. Ik noem ze vaak wolken. Sommige wolken komen al jaren voorbij zweven en lukt het helaas (nog) niet om er op te springen (of je springt er compleet ernaast, maar daar leer je alleen maar van ;-) ) Inmiddels worden sommige dromen, soms na jaren, toch wel steeds serieuzer. Wat ik mezelf altijd wijs probeer te maken; never give up and keep trying!

  • Romy
   Auteur
   24 april 2017 / 18:28

   Wauw, wat ontzettend mooi verwoord! Ik word er stil van. En je hebt helemaal gelijk: ook als je een totale misstap zet op weg naar je dromen, is dat eigenlijk een leerschool. Zo mooi om te horen hoe je erin staat! En houd dat laatste zeker vast: geef niet op en blijf doorgaan totdat je kunt waarmaken waar je zo hard van droomt :)

 11. 24 april 2017 / 20:26

  Nou.. als ik jouw blog zo zie dan moet dat met jouw droom wel goedkomen. Je hebt in een half jaar bloggen al heel veel bereikt en je artikelen spreken heel veel mensen aan. Heel knap! :) Mijn droom? Goh.. ik weet het eigenlijk niet. Misschien zou ik soms eens wat meer moeten dromen. Dat maakt het leven ook spannend/uitdagend natuurlijk!
  Sara | MevrouwMiauw blogde over…HOORAY! 4 dubbel feest vandaag

  • Romy
   Auteur
   25 april 2017 / 00:05

   Wauw, dankjewel voor je compliment! Ik ga er bijna van blozen :) En niet dromen, is ook geen punt toch. Het is eigenlijk ook heel mooi dat je juist in het nu leeft en tevreden bent met wat je op dit moment hebt in plaats van altijd van meer te dromen.

 12. 24 april 2017 / 20:50

  Wat een prachtig, motiverend artikel! En dank voor het vernoemen van je interview op mijn blog. Ben nog steeds super blij & trost dat je hieraan hebt willen deelnemen. Ik probeer ook zoveel mogelijk dromen waar te maken, vandaar ook mijn blog naam :-)

  • Romy
   Auteur
   25 april 2017 / 00:06

   Super bedankt voor je lieve reactie! Ik vind het altijd zo inspirerend hoe jij je op je dromen focust en daar ook veel over schrijft. Er is niets mooiers dan je dromen achternagaan :)

 13. 24 april 2017 / 22:42

  Fijne tips! Het klopt, je moet er helemaal voor gaan en er ook echt zelf in geloven. Pas dan lukt het!
  Toch kan ik je vertellen dat ik mijn meeste dromen al gehaald heb, alleen de dromen die niet ‘te koop’ zijn, zijn het moeilijkste. We houden vol :-) liefs, Josine
  Josine blogde over…fashion trend 2017: I see through

  • Romy
   Auteur
   25 april 2017 / 00:08

   Wat ontzettend mooi om te horen dat je je meeste dromen al hebt kunnen waarmaken! En inderdaad, geef niet op bij die andere dromen. Het gaat je vast lukken, ook al kost het misschien even tijd <3 Liefs!

 14. Nienke
  25 april 2017 / 10:33

  Er tijd voor vrij maken is inderdaad erg belangrijk! Anders kom je nooit aan de dromen toe. Zo goed artikel weer, jeetje echt top inspiratie en stimulerende artikelen! :)
  Nienke blogde over…De beste tips om geld te besparen.

  • Romy
   Auteur
   25 april 2017 / 19:08

   Wauw, dankjewel voor je mooie compliment :) Fijn dat je iets met mijn artikelen kunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge