50mm2 4 2

Onzekerheid | 3 inzichten die mij goed hebben geholpen

 • 27 maart 2019
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei
onzekerheid belangrijke inzichten

Onzekerheid kan je het leven – helaas – soms flink zuur maken. Het is als een irritant stemmetje dat continu vervelende dingen uitkraamt. Dat je niet goed genoeg bent of dat je iets niet kunt bijvoorbeeld. Vaak zonder ook maar enige goede reden. Toch tettert het stemmetje vrolijk door en is het nog niet zo eenvoudig om die stem de mond te snoeren. Ook ik heb in mijn leven veel onzekerheid gekend. Nog steeds heb ik wel de nodige onzekerheden. Maar me laten leiden door onzekerheid, dat doe ik niet meer! Hoe dat zo is gelukt? Dit zijn 3 inzichten die mij daarbij hebben geholpen.

Onzekerheid, wachten totdat het over is?

Een “fout” die ik eerder weleens maakte, is mijn onzekerheid van alles laten bepalen. Ben ik bang dat ik iets niet kan? Dan probeer ik het wel niet! Maakt het me onzeker om in een wat strakker jurkje rond te lopen? Prima, dan draag ik wel wat anders! Ik had het idee dat er vast een moment zou komen waarop mijn onzekerheid vanzelf minder zou worden. Dán zou ik wel dat jurkje dragen. En dán zou ik wel presentaties durven geven. Een echt goede strategie was dat alleen niet. Van hardnekkige onzekerheid afkomen, is namelijk zo eenvoudig nog niet. En met enkel afwachten wordt die onzekerheid al helemaal niet vanzelf minder.

1. Doe wat je zou doen zónder onzekerheid!

Wat wel werkte bij mij? Regelmatig een dappere poging doen om mijn onzekerheid te negeren. Beeld je eens in wat voor keuzes je zou maken en welke stappen je zou zetten als je van je onzekerheid was verlost. Zou je dan andere kleding dragen? Of vaker eropuit gaan? Zou je meer uitdagingen aangaan? Of vaker contact maken met nieuwe mensen? Zou je je aanmelden op een datingsite? Of de stoute schoenen aantrekken door te solliciteren op een functie die jou geweldig lijkt?

Nu hoor ik je denken “Dat wil ik wel, maar daar ben ik te onzeker voor”. Maar wat nu als je het laatste deel van die zin eens vergeet. Dat wil je wel. Punt. Ga ervoor, al is het maar met piepkleine stapjes. Doe alsof je niet onzeker bent en alsof die tetterende troela in je hoofd er helemaal niet is, ook al is ze misschien juist dan luid roepend aanwezig. Door tóch een eerste stap te zetten en te doen waar jij onzeker over bent, ben je al een eind op weg.

2. Doe dingen die “echt jou” zijn!

Onzekerheid heb ik nog wel. Op sommige vlakken ben ik absoluut nog onzeker (“Vinden mensen me wel écht leuk?” en “Kan ik dit wel?”), maar mijn verbetering zit hem er vooral in dat ik mijn keuzes nu maak op basis van wat ik wil. Mijn onzekerheid zat hem er vaak in dat ik me wilde aanpassen om maar goed genoeg te zijn. Voor mij kwam het keerpunt in dat opzicht toen ik meer mijn eigen keuzes begon te maken, bijvoorbeeld over mijn kleding, werk en hobby’s. Dat deed me inzien dat ik best wat kan alleen en dat ik best oké ben zoals ik ben.

Daarom de tip om dingen te doen die echt jou zijn! Heb je een gekke hobby of een bijzondere kledingstijl? Of wil jij een totaal ander pad bewandelen dan ieder ander? Doe er iets mee. Dat stukje eigenheid maakt je namelijk niet alleen een leuker mens, maar geeft je ook meer vertrouwen in jezelf. Althans, dat is wat ik heb gemerkt. Zo leerde ik dat het prima is dat ik dansjes liever in de woonkamer met een stofzuiger in mijn hand maak dan in een discotheek nippend aan een cocktailachtig goedje. Juist door mijn eigen keuzes te maken en daar volledig achter te staan, heb ik een klein stukje van mijn onzekerheid kunnen uitzwaaien.

onzekerheid belangrijke inzichten

3. Ga uitdagingen niet uit de weg!

Met onzekerheid en de bijkomende angsten kun je op verschillende manieren omgaan. Je kunt ten eerste volledig meegaan in je negatieve gedachten Die strategie heb ik zelf lange tijd toegepast. Alleen op vakantie gaan? Nee, doe ik niet aan! Open sollicitatiebrieven sturen? Nope, te eng! Outfitfoto’s maken op straat? No way, veel te spannend! Kan ik niet, wil ik niet.

Tja, als je maar hard genoeg je best doet, kun je vaak prima onder je angsten uitkomen. Best verleidelijk wel! Maar heb je je weleens gerealiseerd wat meegaan in je onzekerheid je oplevert, behalve veiligheid en comfort? Door mee te gaan met je onzekerheid, voed je die onzekerheid eigenlijk. Iedere keer dat je een jurk in de kast laat hangen met het idee niet mooi genoeg te zijn, wordt het idee dat je niet mooi genoeg bent nóg sterker. Door iedere keer dat je nee zegt tegen een spannende afspraak, ga je er een volgende keer nóg meer tegenaan hikken.

Door soms wél over dat spannende randje van je comfortzone te gaan, zal je merken dat je meer aankunt dan je denkt. Je creëert succesmomenten, prestaties en overwinningen om trots op te zijn. Stuk voor stuk punten die je de volgende keer meer vertrouwen geven om wéér tegen het muurtje aan te schoppen dat onzekerheid heet. Want onzekerheid, waar heb jij dat nu voor nodig? Wat mij stap voor stap lukt, kun jij ook!

Waar ben jij weleens onzeker over?

3 nuttige inzichten over onzekerheid

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 27 maart 2019 op 6:43 am - Beantwoord

  Ik was vroeger echt heel, heel, heel erg onzeker en hier deed ik echt niets aan. Toen had ik al vaker dit soort inspirerende blogs moeten lezen. Tegenwoordig weet ik gelukkig beter hoe ik hiermee om moet gaan :-).

  • Romy 29 maart 2019 op 7:48 am - Beantwoord

   Wat een mooie reactie! En vooral heel mooi om te horen natuurlijk dat je nu veel beter met onzekerheid kunt omgaan 🙂

 2. Darina 27 maart 2019 op 6:58 am - Beantwoord

  Ik heb jaren geleden een tijd gehad dat onzekerheid mijn leven bepaalde.
  Op een gegeven moment ben ik hier aan gaan werken en het gaat stukken beter.
  Mooi artikel!

  • Romy 29 maart 2019 op 7:49 am - Beantwoord

   Wat goed en stoer dat je met je onzekerheid aan de slag bent gegaan om daar wat aan te doen! Prachtig om te horen dat die stappen je zo veel hebben opgeleverd en dat het nu een stuk beter gaat!

 3. chucky1012 27 maart 2019 op 7:18 am - Beantwoord

  Héél goed…
  Ik was ook lange tijd zeer onzeker en liet anderen mijn dinggen bepalen nou daar had ik van geleerd en het is over en uit.
  Ik doe lekker wat ik wil 😉

  Een mooie dag……

 4. Naomi 27 maart 2019 op 7:27 am - Beantwoord

  Onzekerheid had mijn tweede naam kunnen zijn, maar met name door wat bij jou tip twee is, wordt het minder. Ik ben ik. Ik maak mijn eigen keuzes en zo is het goed. De mening van anderen laat me dan nog wel eens twijfelen, maar ik merk dat anderen bewuste keuzes vaak ook makkelijker accepteren dan aarzelende keuzes en besluiten. Dus… Een duidelijk besluit levert minder commentaar op en dus weer nog minder twijfels. Win-win.

  • Romy 29 maart 2019 op 7:52 am - Beantwoord

   Wat prachtig gezegd en heel mooi dat je meer je eigen keuzes maakt! Je hebt gelijk: anderen hebben vaak meer respect voor je keuzes als je voor jezelf duidelijk hebt waarom die keuze de beste is voor jou en als je de keuze weloverwogen maakt. Zo te horen ben je hartstikke goed op weg om tegen je onzekerheid in te gaan. Knap hoor!

 5. Audrey 27 maart 2019 op 7:49 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Wat ik ook altijd wel handig vind om te bedenken, is dat anderen veel minder gefocust zijn op jou dan jezelf. De gedachte dat het hen waarschijnlijk amper opvalt als ik iets doe dat voor mij een hele stap is helpt vaak ook een heel stuk 🙂

  • Romy 29 maart 2019 op 7:53 am - Beantwoord

   Helemaal waar! Uiteindelijk zijn mensen vooral op zichzelf gefocust en zijn ze alleen al daarom helemaal niet zo gefocust op jou als je soms denkt. Dat is altijd goed om bij stil te staan.

 6. evelien 27 maart 2019 op 8:57 am - Beantwoord

  Vroeger was ik erg onzeker over mijn lichaam, gelukkig is dat nu stukken minder geworden. <3
  Op de middelbare school droeg ik álles wat ik leuk vond, en had ik daar echt lak aan. Zo droeg ik paarse nikies, met een roze legging, en een paars rokje haha. Mijn motto was dan ook: kleuren maken de vrouw.
  Mijn liefde voor mode, en out of the comfort zone gaan is altijd gebleven.
  Op dit moment ben ik erg onzeker tijdens mijn rijlessen.. hoeveel mensen ook zeggen dat het niet nodig is, ik blijf het toch zelf hebben. Lastig!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 29 maart 2019 op 8:00 am - Beantwoord

   Wat prachtig om te lezen dat je nu al veel minder onzeker bent over je lichaam. En terecht, want je bent prachtig! <3 Tof dat je sinds de middelbare school lekker draagt waar jij blij van wordt. Ook ik ben gek op kleurrijke kleding en merk dat kleding die mij blij maakt al veel voor mijn zelfvertrouwen heeft gedaan.
   Die onzekerheid tijdens de rijlessen is wel herkenbaar. Ik kan uit ervaring zeggen dat dat vanzelf minder zal worden, zeker als je wat meer rij-ervaring opdoet. Er komt ook veel op je af als je sinds een paar maanden voor het eerst elke keer zelf achter het stuur zit. Maar ik weet zeker dat dat uiteindelijk wel goed komt <3

 7. Liset - Beautydagboek 27 maart 2019 op 9:04 am - Beantwoord

  Vroeger was ik was ik meer onzeker, maar dat kwam omdat ik ook heel verlegen was :). Nu ik ouder ben, laat ik me niet meer tegenhouden omdat ik iets niet durf, dat vind ik veel te zonde! Het is gewoon DOEN als je iets wil of leuk vindt en niet nadenken wat andere denken. Ik zit nu comfortabel in mijn vel en durf helemaal mezelf te zijn. Ik denk ook dat dat iets is wat door de jaren heen groeit en waar je ervaring in krijgt.

  • Romy 29 maart 2019 op 8:02 am - Beantwoord

   Wat prachtig om te lezen dat je nu beter in je vel zit en ook meer bent gaan doen wat jij wilt en waar jij blij van wordt! Ik merk ook dat onzekerheid in de loop der jaren door levenservaring en dingen die je meemaakt steeds iets minder wordt. Toch een goed teken! 🙂

 8. Ilona Wielinga 27 maart 2019 op 9:22 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik was zelf ook altijd vrij onzeker, maar ben daar de laatste jaren grotendeels overheen gestapt. Ik denk dat het voor mij ook erg hielp om op een school terecht te komen waar ik me eindelijk geaccepteerd voelde. En door de vele presentaties die ik moet geven over producten die ik ontworpen heb, heb ik ook gewoon geleerd zekerder te zijn over wat ik heb gemaakt en wat ik te vertellen heb. Hierin hielp ‘fake it till you make it’ heel goed bij mij. Door te doen alsof ik voor de volle 100% achter mijn eigen product stond merkte ik dat ik op een gegeven moment ook echt volledig achter mijn producten stond.

  • Romy 29 maart 2019 op 8:04 am - Beantwoord

   Hartstikke mooi en knap dat het principe ‘fake it till you make it’ jou zo heeft geholpen. Zeker een goede methode! Als je nog niet zeker over iets bent, helpt het al enorm om te doen alsof totdat je dat wél echt bent. Hoe stoer dat je regelmatig presentaties geeft over de producten die je hebt ontworpen! Ik kan me voorstellend at dat achteraf een mooie boost geeft aan je zelfvertrouwen 🙂

 9. Irene 27 maart 2019 op 9:28 am - Beantwoord

  Die eerste tip vind ik echt een goeie! Ik hou me dat regelmatig voor als ik kleren wil aan doen waar ik onzeker over ben. ‘Ja maar de zelfzekere Irene zou dat gewoon aan doen!’ en dan doe ik het aan. Het helpt me wel 🙂 En ook wat Audrey zegt, anderen zijn ook vooral met zichzelf bezig, net zoals ik. Mooi artikel dit!

  • Romy 29 maart 2019 op 8:05 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! En inderdaad, gewoon doen wat de zelfverzekerde kant van jou zou doen. Alleen al die insteek kan helpen 🙂

 10. Veronique 27 maart 2019 op 9:46 am - Beantwoord

  Mooie tips. Ik werk bij een bedrijf en wanneer ze me vragen om iets te ontwerpen voor offline media dan raak ik lichtelijk in de stress. Ik ben dan onzeker over mijn werk… Uiteindelijk maak ik het altijd en gaat het ook echt goed. Maar ik twijfel dan wel aan mezelf.

  • Romy 29 maart 2019 op 8:06 am - Beantwoord

   Wat goed dat je, ondanks je twijfels en stress over dat soort ontwerpen, toch die uitdagingen op je werk aangaat. Hopelijk helpt alleen al het feit dat het steeds lukt je om steeds meer in te zien dat je echt wel kunt 🙂

 11. Edith-Sofia 27 maart 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Goed artikel! Ik was vroeger ook erg onzeker. Tegenwoordig kan ik er steeds beter mee omgaan. Ik probeer gewoon te doen wat ik leuk vind en te staan voor wat ik belangrijk vind. Als je dichtbij jezelf blijft en staat voor wat je doet kan het nooit fout zijn en voel je je een stuk zekerder. Wat mij ook heeft geholpen is om niet meer constant te denken wat zal die of die hier wel niet van denken. Door de jaren heen ben ik er achter gekomen dat veel mensen, maar tijdelijk ik je leven zijn, waarom zou je je leven leiden door mensen die je misschien nooit meer ziet.

  • Romy 29 maart 2019 op 8:08 am - Beantwoord

   Zeker een inspirerend inzicht dat mensen vaak maar tijdelijk in je leven zijn. Dat zette mij ook even aan het denken. Alleen al om die reden heeft het inderdaad weinig zin om steeds stil te staan over wat anderen wel niet van je keuzes vinden. mooi om te horen dat jij in de loop der jaren steeds meer bent gaan staan voor wat jij belangrijk vindt. Alleen al dat is een mooie stap naar meer zelfvertrouwen op zich!

 12. Yaëlle 27 maart 2019 op 10:07 am - Beantwoord

  Mooi atrikel! Ik ben ook best wel onzeker aangelegd. Vooral het toch aangaan van uitdagingen helpt mij, meestal blijkt het dan toch wel mee te vallen. Maar het is niet altijd makkelijk!

  • Romy 29 maart 2019 op 8:10 am - Beantwoord

   Over je onzekerheden heen stappen door uitdagingen tóch aan te gaan, is inderdaad niet makkelijk. Juist daarom onwijs goed dat je die uitdagingen tóch aangaat! Wat je zegt, die geslaagde uitdagingen kunnen je uiteindelijk wel een flinke zelfvertrouwenboost geven.

 13. Anna 27 maart 2019 op 10:19 am - Beantwoord

  Wat een goede en praktische tips! Soms moet je inderdaad over je eigen grenzen heenstappen, bijvoorbeeld wat betreft het dragen van kleding. Als het dan blijkt mee te vallen, is het de volgende keer stukken makkelijker om het te dragen!

  • Romy 29 maart 2019 op 8:12 am - Beantwoord

   Precies! Juist door uitdagingen aan te gaan, gaat het de volgende keer vaak al een stuk makkelijker. Alleen al dat is een goede reden om je tóch aan bepaalde uitdagingen te wagen.

 14. Lianne 27 maart 2019 op 11:58 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik was vroeger ook heel onzeker. Ik vertelde niemand iets écht over mezelf of waar ik mee zat, bang wat ze van me zouden vinden. Nog steeds ben ik nog wel eens onzeker door openlijk te vertellen aan mensen dat ik schrijf, maar dat komt misschien omdat het iets heel persoonlijks is. Dan denk ik: wat zullen ze daar wel niet van vinden? Dat ik een rare hobby heb ofzo? Maar vaak is die onzekerheid iets wat alleen bij jezelf ligt. Je kan jezelf soms behoorlijk druk maken om iets terwijl het een ander niet eens opvalt. Daarom is het ook zo’n vervelend iets. Stapje voor stapje overwin ik al die onzekerheden wel!

  • Romy 29 maart 2019 op 8:17 am - Beantwoord

   Onzekerheid is ook gewoon ontzettend rot, zeker als het jezelf in de weg zit om echt jezelf te zijn en te doen waar jij blij van wordt. Goed dat je al wel heel wat stappen hebt gezet om minder onzeker te worden. En die stap om uit te komen voor je schrijfwerk komt echt vanzelf nog wel! <3
   Wat je zegt, vaak ligt onzekerheid meer in jezelf dan bij anderen. Zoals Audrey hierboven ook aangaf, anderen zijn vaak minder met je bezig dan je soms denkt. Dat is op zich wel een geruststellende gedachte.

 15. Inge | Monsieur Mango 27 maart 2019 op 3:37 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, Romy! Aan mijn onzekerheid moet absoluut gewerkt worden, maar wat je zegt: eigenlijk moet je het gewoon doen. Je moet de cirkel zien te doorbreken, anders zal het nooit beter gaan. Kleine stapjes zijn ook stapjes! 🙂

  • Romy 29 maart 2019 op 8:18 am - Beantwoord

   Inderdaad! Met kleine stapjes kom je er wel. Hopelijk kun jij ook je onzekerheid stapje voor stapje meer achter je laten 🙂

 16. Evelyne 27 maart 2019 op 4:05 pm - Beantwoord

  Ik ben een heel onzeker iemand. Maar echt in àlles. Mijn vriendinnen zien echt af met mij op dat gebied. Ik lijk wel elke dag over iets onzeker te zijn en dan heel erg klagerig en zagerig over te komen. Terwijl ik gewoon even bevestiging nodig heb of ik het wel goed doe of aankan. Klinkt misschien heel erg vreemd, maar ik durf haast geen beslissingen te nemen zonder er met iemand over gesproken te hebben. En toch kan ik dat heel soms dan wel, maar lijkt het niet altijd de juiste beslissing en ben ik dan weer kwaad op mezelf.

  • Romy 29 maart 2019 op 8:20 am - Beantwoord

   Wat lastig dat je je zo onzeker voelt over sommige keuzes die je maakt! Ik weet zeker dat je vriendinnen het heus niet zo erg vinden als je denkt dat je regelmatig om bevestiging vraagt. Als die kleine bevestiging je geruststelt, doen ze dat ongetwijfeld echt met liefde.
   Hopelijk kun je toch stukje bij beetje wat meer zekerheid over jezelf en over je keuzes in jezelf vinden. Je doet het écht al goed zoals je het doet!

 17. Nikita 27 maart 2019 op 10:57 pm - Beantwoord

  Met onzekerheid kan ik gelukkig steeds beter omgaan. Ik las vandaag voor een paar blogartikels mijn blog terug en ik was eigenlijk wel echt trots op wat ik las. Want ik weet hoe anders het nu is. Ik ben nog niet op de top van mijn zelfvertrouwen, want ik merk ook dat ik mijn verleden nog niet helemaal verwerkt heb. Maar het gaat al veel beter, en zeker sinds ik therapie heb gehad. Nu ik aan het solliciteren ben, ben ik ook echt wel op mijn gevoel aan het afgaan. En mensen hebben sowieso meningen, altijd. Maar als ik een ding geleerd heb in de afgelopen tijd, is het wel dat je moet doen wat jou gelukkig maakt. Want de job waarvoor je solliciteert, die moet een ander niet doen. Jij moet hem doen (als je aangenomen wordt). Dus kun je maar beter voor de dingen solliciteren waar jij je goed bij voelt. En dat zal ik ook doen. Uitdagingen uit de weg gaan deed ik vroeger heel veel, maar nu niet meer. Gisteren was ik aan het tekenen op mijn tekentablet en ik raakte gefrustreerd omdat er iets niet wilde lukken aan mijn tekening. En de ‘oude’ Nikita zou die hele tekening weggummen en iets nieuws beginnen. Ik heb dat niet gedaan. Mijn werk is nog niet af, maar het ziet er wel al goed uit. Al zeg ik het zelf!

  • Romy 29 maart 2019 op 8:24 am - Beantwoord

   Wat prachtig wat je zegt! Alleen al uit wat je beschrijft, blijkt dat je heel wat stappen hebt gezet op het gebied van zelfvertrouwen. Wat goed dat je besloot de tekening even te laten liggen. Het hoeft niet in één keer perfect en ik weet zeker dat de tekening nu al prachtig was en alleen maar nóg mooier wordt 🙂
   Doen wat jou gelukkig maakt, is het allerbelangrijkste. Zeker ook als je met solliciteren bezig bent. Je zit daar niet alleen om aan een werkgever te laten zien wat je kunt, maar ook om te ontdekken of die werkplek wel echt is waar jij blij van wordt. Dat is minstens zo belangrijk.

 18. Silke 29 maart 2019 op 9:53 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! 🙂 De eerste tip ga ik eens proberen! Ik maak niet bewust keuzes om dingen niet te doen uit onzekerheid. Ik kan weleens in de gaten houden of ik dat misschien onbewust wel doe? Dat zou namelijk best kunnen, net die kleine dingen of zo.

  De laatste weken heb ik trouwens voor mezelf iets bedacht wat mij helpt. Ik zeg letterlijk tegen mezelf, ik heb zelfvertrouwen punt. Wanneer ik me even niet zo zeker voel herhaal ik dit. Ik moet er zelf dan soms ook om lachen, dus hoe dan ook een glimlach op mijn gezicht haha! 🙂

  • Romy 2 april 2019 op 7:11 am - Beantwoord

   Wat een mooie tip om je zelfvertrouwen een kleine boost te geven! Ik kan me voorstellen dat dat nog best goed werkt ook, ondanks dat het wat ongemakkelijk voelt. ‘Fake it till you make it’ eigenlijk en zo werkt het soms echt 🙂

Recente blogs

Noedels met banaan, miso, kokos & vega-kip (vegan & simpel!)

2 april 2024|Recepten|

De combinatie van noedels met banaan klinkt waarschijnlijk niet als je standaard noedelcombinatie. Maar echt: het is het proberen méér dan waard. De banaan en kokosmelk door de woksaus geven deze noedels een heerlijk zoet tintje. De miso en sojasaus zijn daarbij een lekkere tegenhanger. En het fijne is: voor deze noedels hoef je maar weinig uit de kast te trekken én heb je hooguit 25 minuten in de keuken nodig. Dan staat dit simpele vegan gerecht al op tafel. Vol groenten én met een beetje fruit dus.