ontbijtpannenkoeken

Van maaltijdopwarmer naar soort-van-keukenprinses | Zo maakte ik koken leuker!

 • 30 juni 2021
 • 9 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Diepvriesgroenten met aardappels en een vega-burger. Dat was mijn standaardmaaltijd toen ik net op mezelf woonde. Koken kon ik wel, maar ik vond er bijzonder weinig aan. Mijn recepten moesten vooral binnen 15 minuten op tafel staan. De oven heb ik zelfs het eerste half jaar niet aangeraakt. Dat kan ik me nu niet meer voorstellen. Ik ben zeker niet die culinaire meid die elke dag een uur kookt en bakt, maar koken is onbewust wel een van mijn lievelingshobby’s geworden. Ik neem je mee in mijn groei van maaltijdopwarmer naar kookliefhebber. En ik deel 7 tips om koken leuker te maken.

De maaltijdopwarmer in de luxe keuken

Het begon allemaal toen ik een appartement kocht met een vrij luxe keuken. De vorige bewoners hebben een muur doorgebroken om een grote open keuken te maken. Voor een appartement is-ie énorm. Ik heb een aanrecht van ongeveer 4 meter lang en een fornuis met zes pitten. Van menig culinair persoon kreeg ik jaloerse blikken toegeworpen toen ik voor het eerst de Funda-foto’s van mijn huis liet zien. Ik als totaal-niet-kok. Ook ik dacht na een tijdje: met een fornuis met zes pitten móet er eigenlijk wel iets kunstigers op tafel komen dan het zoveelste eenpansgerecht.

En dus ging ik koken. In het begin zijn vele maaltijden aangebrand, heb ik weleens een maaltijd weggegooid om toch maar broodjes met hummus en tomaat te eten, of bedacht ik soms combinaties waar ik later met een vies gezicht en lange tanden van “genoot”. Maar ach, gaandeweg word je er steeds handiger in.

Van Bonduelle naar kookexperimenten

Die fijne keuken was één van de redenen dat ik voor dit appartement viel. Ik droomde altijd al van een strakke designkeuken. Dit appartement had het allemaal, in tegenstelling tot veel andere appartementen die ik had bezichtigd en die vaak een oubollig keukentje hadden. Ik herinner me nog de oranje Bruijnzeel-keuken uit de jaren ’60 die zo in een retromuseum zou passen. Maar mijn keuken was niets van dat alles. Toen ik hier eenmaal woonde, wilde ik daar toch maar dankbaar gebruik van maken.

Ik heb in die periode zeker de nodige kookbloopers begaan. Alle begin is moeilijk. Überhaupt deed ik in de eerste maanden niet aan kruiden. Ik had een potje kerrie staan en that’s it. Daarnaast had ik zo mijn eigen onhandige gewoontes en sneed ik regelmatig per ongeluk in mijn hand in plaats van in de groenten.

Ik herinner me nog goed dat ik voor het allereerst iets “bijzonders” probeerde: ratatouille. Geloof het of niet, maar ik kende ratatouille alleen uit de Bonduelle-blikjes (ook heel lekker overigens!). Bleek dat je dat prima zelf kunt maken. Toen ontdekte ik de wokpan, ging ik vaker nieuwe groentensoorten kopen, kwamen er steeds meer kruidenpotjes in huis en kwam Bart hier ook “opeens” over de vloer. De beste jongen wilde natuurlijk ook eens iets anders eten dan de zoveelste groentewok. En dus ging ik experimenteren, steeds iets meer. Totdat ik er zelf de lol van ging inzien.

ontbijten met fruit smoothie bowl recept

En nu: culinairdoenerij en dromen van nog grotere keukens

Grappig genoeg kook ik nu weleens dingen waarbij ik aan zes pitten net genoeg heb. Mijn lades in de keuken puilen uit van de kruidenpotjes en lekkere toppings voor ontbijtjes. Soms droom ik als enthousiaste soort-van-keukenprinses en (nog enthousiastere) ontbijtmaker van een keuken met meer opbergruimte. Mijn lade puilt uit door zakken kokossnippers, potten met muesli, bakjes met rozijnen en soorten kruiden. Het lijkt me dan ook geweldig om ooit een mooie design keuken te hebben met meer dan genoeg kastjes en lades om alles in potjes en bakjes te kunnen uitstallen. En dat terwijl het er toch keurig netjes uitziet doordat die vele potjes achter deurtjes verstopt zijn.

Specifiek vind ik een SieMatic keuken (en dan vooral het model SLX3 – zie link) heel gaaf. Daar schijnt ook nog een Quooker in te zitten. Wauw, die mis ik nog in mijn leven als theeleut. Ooit, ooit komt het er vast en zeker van. Gelukkig ben ik op het gebrek aan opbergkastjes na, mega-tevreden met de keuken die ik heb. Het is en blijft mijn favoriete onderdeel van dit appartement.

recept voor tortellini

Hoe maak je koken leuker?

Er is dus zeker het nodige veranderd aan mijn kookstijl en aan de menu’s die hier op tafel staan. Tuurlijk, ik heb nog steeds dagen dat ik totaal geen zin heb om langer dan een kwartier in pannen te roeren en dus maar iets (gezonds) uit de diepvries op tafel zet. Of dagen waarop mijn maaltijden gigantisch aanbranden. Maar in het algemeen vind ik koken veel leuker dan ik het altijd vond, en bak ik er ook (letterlijk) meer van dan toen ik net op eigen benen stond.

Er zijn vast meer mensen die, net als ik toen, geen bal aan koken vinden. Misschien heb je dan iets aan deze 9 tips om in koken toch iets leuks te gaan zien. Dit zijn een paar manieren die mij koken meer lieten waarderen.

 1. Verdiep je in recepten. Pinterest staat vol met lekkere recepten en ook Google barst van de ideeën. Door me te verdiepen in wat anderen zoal op tafel zetten, ontdekte ik dat er veel meer mogelijk is dan de AVG’tjes en pasta’s die ik steeds maakte. Recepten helpen je ook om creatiever te worden. Ik ben meestal te eigenwijs om recepten nauwkeurig op te volgen, maar haal wel altijd leuke ideeën uit combinaties van ingrediënten.
 2. Oefen zelf met je lievelingsingrediënten. Het leukste aan koken vind ik om zelf wat aan te rommelen. Kijk hoe je recepten meer eigen kunt maken of hoe je met de restjes uit je voorraadkast iets creatiefs kunt kokkerellen. Zo kwam ik bijvoorbeeld op het recept voor mijn lievelingspasta met doperwtensaus. En voor het bedenken van mijn pompoentaartje heb ik gekeken wat voor ingrediënten je zoal in een ontbijttaartje gooit en ben ik daar vervolgens zelf mee gaan experimenteren.
 3. Haal niet altijd dezelfde boodschappen. Noem me een overenthousiaste huisvrouw, maar ik vind het geweldig om me in de supermarkt in nieuwe producten te verdiepen, ingrediëntenlijstjes uit te pluizen en met voor mij onbekende producten thuis te komen. Dus: koop eens iets voor jou onbekends. De ene keer valt het (letterlijk) vies tegen; de andere keer ben ik blij verrast. Zo heb ik op die manier ontdekt hoe geweldig lekker verse pasta is en heb ik een heleboel toppings voor smoothie bowls staan waar ik nog nooit van had gehoord. Too Good To Go is ook een goede stimulans om soms buiten je comfortzone qua eten te gaan.
 4. Nodig eters uit. Nog steeds heb ik meer zin om iets lekkers te maken als iemand anders kan meeproeven van mijn kookkunsten. Toen ik nog 24/7 alleen woonde, vond ik het dan ook fijn om soms anderen uit te nodigen voor het eten. Nu eet Bart meestal mee en ik merk dat ik op de dagen dat hij er is vanzelf culinairder doe dan als ik in mijn uppie mijn eten naar binnen werk.
 5. Maak foto’s van je eten. Ja, ik doe mee aan hét Instagram-cliché, met zelfs soms tot gevolg dat mijn eten al afgekoeld is voordat ik er mijn tanden inzet. Maar nee, ik kan het niet laten. Sinds ik regelmatig foto’s maak van wat ik op tafel heb gezet, vind ik het veel leuker om – ook als ik een avond alleen ben – me uit te sloven in de keuken. Niet eens om het gerecht uitgebreid op Instagram te showen – het zal veel mensen een worst wezen wat ik heb gegeten (worst sowieso niet trouwens!) – maar meer om later zelf nog eens terug te zien of om trots aan Bart of mijn broertje te laten zien.
 6. Creëer een fijne, opgeruimde keuken. Een fijne keuken met voldoende snijruimte, uitnodigende potjes en een opgeruimd aanrechtblad wakkert bij mij de kookzin extra aan. Dus: een goed excuus om jezelf, als je keuken aan een opfrisbeurt toe is, misschien toch een upgrade te geven. Mooie stijlvolle keukens zijn er genoeg en zijn de investering absoluut waard als je kijkt hoeveel kookplezier je ervoor terugkrijgt. Ook een kleine upgrade, zoals je handgreepjes vervangen, kan al een totaal ander gezicht geven.
 7. Zet een podcast op. Oké, ik gebruik podcasts om alles wat ik eventueel niet zo leuk vind leuker te maken. Zelfs stofzuigen doe ik met een zelfhulpgoeroe tetterend in mijn oor. Ook tijdens het koken luister ik naar podcasts. Daardoor vergeet ik de (wacht)tijd tijdens het koken volkomen.
 8. Eet met aandacht. Het wordt niet echt aantrekkelijk om je eens flink uit te sloven in je keuken als je vervolgens, zoals ik altijd deed, je avondeten heel snel opeet en ondertussen met een half oog naar je telefoon kijkt. Eet met aandacht, kauw echt op elke hap en geniet van wat je eet. Ook als je geen eetgezelschap hebt. Sinds ik meer van eten geniet, kan ik ook meer genieten van koken.
 9. Ga op zoek naar lekkere én simpele recepten. Mijn belangrijkste tip om koken leuker te maken: leg jezelf niet meteen op dat je op sterrenniveau moet koken. Je kunt ook heel lekker maar toch simpel koken. Zo maak ik veel van mijn ontbijtjes in maar 5 of 10 minuten klaar. Toch vind ik ze veel lekkerder smaken dan de stapeltjes met boterhammen die ik eerder at en die me hooguit 4 minuten minder kostten. Alleen al ietsje langer in de keuken staan, kan al een enorm verschil maken. En mocht je nog verlegen zitten om receptinspiratie die aan de criteria ‘lekker’ en ‘simpel’ voldoen, werp eens een blik op Lekker en Simpel. De naam zegt genoeg.

Kook jij graag?

koken leuker maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 30 juni 2021 op 7:01 am - Beantwoord

  Sinds een tijdje vind ik koken ook leuker maar het is mijn man die de lekkerste gerechten op tafel zet. Ik maak vooral salades, soepen en quiches en daar heb ik dan best wel plezier in ook al zal het nooit echt een hobby worden.

 2. bychristiana 30 juni 2021 op 8:41 am - Beantwoord

  Dit zijn zeker goede tips! Ik pas ze alleen niet toe, want ik vind koken dus gewoon niet leuk. Ik kook echt zelden, dat doet Andre. Daarentegen maak ik dan altijd weer de keuken schoon, best goed verdeeld toch 😉

 3. Audrey 30 juni 2021 op 9:11 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen over de reis die je op dit gebied hebt afgelegd! Ik ben gewoon HEEL erg dol op eten, dus in koken had ik als tiener eigenlijk al interesse. Alleen weigerde ik dan saaie dingen te maken als AVG’tjes met gekookte groenten. Vooral pasta’s en gerechten met gebakken aardappels waren toen mijn ding. Inmiddels is mijn repertoire aardig uitgebreid. Mijn vriend kookt meestal doordeweeks en neemt dan ook de wekelijkse dubbele portie pasta voor zijn rekening, en ik experimenteer wat af in de weekends. Inmiddels heb ik trouwens wel een hele lijst aan zelf bedachte of zelf aangepaste recepten die ik heel lekker vind.

 4. Daenelia 30 juni 2021 op 9:44 am - Beantwoord

  Nou, graag koken doe ik niet. Maar als ik kook dan komt er ook wat op tafel. Ook in 20 minuten. Het liefst met één pan. Maar realistisch zijn het altijd 3 pannen. Soms smokkel ik, dan gebruik ik één pan voor twee dingen achter elkaar. En eigenlijk maak ik desondanks bijna geen avg’s (ik ben niet zo gek op gekookte aardappelen en vind groenten het belangrijkste deel van de maaltijd). Op dit moment is onze vrijdagavond Flammkuchen Friday. Lekker makkelijk, met meer groenten dan bedoeld, maar zo lekker en met zo veel variatie. En geen pannen 🙂

 5. Johanna 30 juni 2021 op 2:18 pm - Beantwoord

  Goede tips. Eén tip ben je nog vergeten. Of misschien zijn het er twee. Ten eerste volg eens een kookcursus. Bij veel goede koks kun je 1 daagse cursussen volgen, die je dan tips en tricks leren. En vooral veel plezier en nieuwe ideeën. Vaak krijg je de recepten mee. DUs je kunt het nog eens proberen. Wij doen dat ca. 2x per jaar. En dat is altijd leuk. Tweede tip, vraag advies aan een bevriende kok, ergens in de familie etc is wel een provesionele kok, en die weten zo veel over groenten en bereidingswijzen. Daar heb ik al veel van geleerd. Elke keer als er weer iets niet zo is geworden als ik wilde, dan vraag ik dat. Maar dat doe ik ook in een restaurant, als er iets spannends op tafel staat. Meestal geven ze graag uitleg, vooral omdat ze ook weten, dat jij het niet zo eenvoudig kunt namaken.. Problematisch wordt het natuurlijk als het een “slecht” restaurant is, waar de spullen niet “vers” of “zelf” worden klaar gemaakt. Maar ja, dan heb je ook iets geleerd, namelijk “niet meer terugkomen, potjes opwarmen kun je zelf ook!” Succes, en guete of bon appetit…..

 6. Iris 30 juni 2021 op 4:51 pm - Beantwoord

  Nee!! Geen quooker kopen! Ik had er één in mijn vorige huis en miste het ritueel van thee zetten echt enorm. Nooit geweten dat ik daar zoveel waarde aan hechtte, maar even water inschenken, wachten, dan inschenken en rustig opdrinken, dat is dus niet compleet met kraan open, soppen en klaar.

  Wel handig voor het avondeten overigens.

 7. Geke 30 juni 2021 op 8:42 pm - Beantwoord

  Nee, ik vind koken echt niet leuk.
  Dat ligt vooral aan mijn chronisch energiegebrek. Het laatste van de dag, na het werken, het is er gewoon teveel aan.
  Dus altijd een moeten.
  Ik smokkel wel geregeld met koken voor twee dagen (zo’n maaltijdpakket voor curry vb) en voorgesneden groente is me ook niet vreemd. Alles waar ik een beetje energie mee kan uitsparen dus.

 8. Shirley 30 juni 2021 op 9:38 pm - Beantwoord

  Ik vind koken leuker sinds ik het voor 2 doe en nog leuker sinds ik thuiswerk. Geen reistijd = tijd om in de keuken te staan. Zolang alles goed gaat, vind ik het best ontspannend. Tof dat jij het koken ook ontdekt hebt. Extra lekker dat je zo’n fijne, grote keuken hebt. Maakt het nog aangenamer!

 9. Anouk 2 juli 2021 op 9:32 am - Beantwoord

  Ik ben niet zo dol op koken. Ik vind het vooral leuk als dingen makkelijk maar toch heel lekker zijn. Samen koken vind ik leuker trouwens, deels ook omdat moeilijke gerechten dan niet zo lang duren.

Recente blogs

Het verhaal achter mijn Best Nine van 2019

23 december 2019|Lifestyle, Persoonlijk|

De terugblikweken zijn weer aangebroken, zo aan het eind van het jaar. Dit keer doe ik gezellig mee met de Best Nine-hype die op Instagram rondgaat. Via een aantal heerlijk Amerikaanse sites kun je achterhalen welke van je Instagram-foto's het meest geliefd waren in het afgelopen jaar. Nu moet ik zeggen dat aantallen vind-ik-leuks me niet zo heel veel doen. Maar ik kon me niet bedwingen uit pure nieuwsgierigheid toch mijn Instagram-account in de hoge hoed te gooien om de populairste foto's van 2019 te achterhalen. En natuurlijk wijd ik daar in dit artikel met liefde wat woorden aan.

Hoe kun je besparen op je verhuizing? 13 tips uit eigen ervaring!

21 november 2023|Lifestyle|

Verhuizen is niet de goedkoopste bezigheid. Daar zijn wij ook wel achter, nu we midden in onze eigen verbouwing en verhuizing zitten. Over twee maanden gaan we over naar het nieuwe huis en we merken allebei dat het geld best rap van de rekening vliegt als je naar een ander huis verkast én dat naar je smaak laat maken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om te besparen op je verhuizing. Zo hoef je misschien niet zoveel geld uit te geven aan verhuisdozen, kan Marktplaats zomaar je nieuwe beste vriend worden en is een verhuizing ook een goed moment om op sommige standaard kosten te besparen. Dit zijn onze 13 tips voor mede-verhuizers om meer geld in de portemonnee te houden.

9x Ik dacht dat ik het niet kon en het lukte tóch!

6 maart 2018|Persoonlijk|

Angst is een slechte raadgever en hetzelfde geldt voor de gedachte dat je iets niet kunt. Toch heb ik regelmatig twijfels of ik iets "Dat kun jij niet!" Heb jij weleens een vervelend stemmetje in je hoofd dat je die zin toefluistert? Het is dat stemmetje dat je er misschien van weerhoudt om je comfortzone te verlaten. En het is ook dat stemmetje dat je misschien bang maakt. Toch kun je méér dan je denkt en heb je daar waarschijnlijk zelfs bewijs voor: jouw eigen 'ik-dacht-dat-ik-het-niet-kon-en-het-lukte-tóch'-lijst. Ik daag jou graag uit om terug te denken aan dingen die jij dacht niet te kunnen, maar tóch kon. Gewoon om het vertrouwen in jezelf terug te winnen. Ter inspiratie deel ik 9 dingen die mij tot mijn verbazing beter lukten dan verwacht.