geleerd over werken 3

Van starter naar young professional | Wat ik heb geleerd over werk?

 • 9 juli 2019
 • 24 Reacties
van starter naar young professional

Alweer drie jaar geleden rondde ik mijn studie Nederlandse Taal & Cultuur af en ging er een deur naar een compleet nieuwe wereld voor me open. De arbeidsmarkt! Ietwat onwennig verstuurde ik mijn eerste sollicitatiebrief, belandde ik in mijn eerste échte sollicitatiegesprek en begon ik een tijdje later aan het werkzame leven. Ik vond het allemaal maar een spannende bedoening als starter op de arbeidsmarkt. Inmiddels werk ik alweer een paar jaar en durf ik te zeggen dat ik mijn weg op de arbeidsmarkt veel beter heb gevonden. Tijd voor een terugblik! Wat heb ik tot nu toe geleerd over het werkzame leven?

Ter info: ik krijg weleens de vraag wat ik doe voor werk. Ik werk parttime als beleidsmedewerker voor een Talenplatform op de universiteit. Daarnaast doe ik verschillende freelance klussen voor opdrachtgevers als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger.

1. Solliciteren is ook “gewoon” kennismaken

Als starter vond ik sollicitatiegesprekken eng. Doodeng. Ik had het idee dat ik een werkgever ervan moest zien te overtuigen dat ik de perfecte persoon ben, terwijl er ongetwijfeld nog tien andere mensen zouden rondlopen met iets meer dan een paar bijbaantjes op hun cv. Althans, zo dacht ik. Inmiddels kijk ik anders tegen sollicitatiegesprekken aan. Ik zie het niet als mijn moment om mezelf te bewijzen, maar als een goede kennismaking. Van twee kanten! Niet alleen moet het bedrijf enthousiast over jou zijn, maar je moet er zelf ook een goed gevoel bij hebben. Sinds ik op die manier naar sollicitatiegesprekken kijk, ga ik er een stuk zelfverzekerder in.

2. Uiteindelijk werk je vooral voor jezelf

Ik ben iemand die graag loyaal is naar werkgevers en opdrachtgevers toe. Bovenstaande zin zou een jaar geleden dan ook nooit uit mijn mond zijn gekomen. In het begin heb ik door mijn instelling nogal eens over me heen laten lopen. Vakantie opnemen? Nee hoor. Weggaan op een werkplek omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging? Echt niet. Al snel merkte ik echter dat mijn instelling niet bepaald handig was. Uiteindelijk werkt vrijwel iedereen vooral voor zichzelf. Voor het plezier, voor een niet-droge boterham, voor de voldoening en uitdaging. In ieder geval niet voor niets.

Mijn vorige manager leerde me de waardevolle les dat je soms keuzes moet maken die vooral voor jou goed zijn. Niet omdat je egoïstisch bent, maar omdat anderen bij hun beslissingen ook niet direct aan jou denken. Oftewel, neem jouw gevoelens en ideeën serieus.

3. Geef je behoeften aan

Dit punt hangt samen met het vorige. Toen ik net aan het werk was, was ik vooral bezig met voldoen aan de wensen van anderen. Ik cijferde mijn eigen behoeften “graag” weg om maar goed te presteren. Nu ik wat langer werk, weet ik dat ik mijn behoeften ook kenbaar mag maken. Je kunt best vragen om een cursus die jou interessant (en natuurlijk relevant) lijkt, ook als daar kosten aan zijn verbonden. Sterker nog, dat maakt je misschien wel een betere medewerker.

Merk je dat je een paar dagen vrij nodig hebt om bij te komen? Ga daarover in gesprek. En wil je een hogere workload of juist minder werk? Of zoek je meer uitdaging dan je nu krijgt? Maak het duidelijk. Je leidinggevende kan niet alles ruiken.

van starter naar young professional

4. Zoek een sparringpartner

Heel waardevol vind ik het om met mensen in gesprek te gaan over mijn carrière. Bijvoorbeeld over waar ik sta in mijn carrière, waar ik tegenaan loop (eerst als starter, nu als young professional) en wat ik nog meer zou willen. Min of meer onbewust heb ik tot nu toe altijd wel een sparringpartner opgezocht met wie ik daarover kan praten. Dat kan je leidinggevende of een dierbare collega zijn of juist iemand buiten het werk om. Ik merk dat je er enorm veel van kunt leren om te praten met mensen die iets (of wat meer dan “iets”) verder in hun carrière zijn dan jij. Zo bespreek ik ook regelmatig dingen met mijn vader, die natuurlijk al 26 jaar verder is dan ik. Heel waardevol!

5. Zorg zelf voor vakanties en rust

Zoals ik al eerder zei, was mijn valkuil als starter onder meer dat mijn vakanties nogal eens sneuvelden. En uiteraard merkte ik pas iets te laat dat een vakantie hier en daar zo’n slecht idee niet was geweest. Gelukkig heb ik daar wijze lessen door geleerd en let ik er nu zelf goed op dat ik mijn vakantiedagen opneem. Nog steeds vind ik het niet makkelijk om anderen met mijn werk “op te zadelen”, maar ik weet dat ik gewoon recht heb op die dagen. Wat voor mij goed helpt, is om vakanties al ver van tevoren in te plannen. Dan kun je het op tijd aankondigen aan de mensen met wie je werkt. En zo vergroot je je eigen vakantievoorpret ook nog eens natuurlijk!

6. Blijf trouw aan jezelf – altijd!

Op het werk krijg je – of je het nu wilt of niet – vaak wel te maken met mensen die anders zijn dan jij. Ik geloof dat die verschillen juist heel waardevol zijn voor iedere werkplek en dat het mooiste wat je kunt doen altijd trouw blijven aan jezelf is. Blijf ook trouw aan jouw idealen en wereldbeeld. Voelt iets echt niet oké of strookt iets niet met jouw gevoelens? Wees daarin dan eerlijk naar jezelf toe. Heb je het gevoel dat je echt niet jezelf kunt zijn of dat er dingen gebeuren die tegen jouw waarden ingaan? Dan is het misschien tijd om wat anders te zoeken.

7. Begin een side-project (een blog!)

Als young professional heb ik er ontzettend veel aan gehad om naast mijn baan altijd een side-project te hebben. In mijn geval mijn blog dus! Zoek je extra uitdaging of wil je je op een ander vlak ontwikkelen? Dan is bloggen niet alleen een waardevolle, maar ook een ontzettend leuke bezigheid. En beginnen met bloggen is zo moeilijk nog niet (zie ook mijn 9 tips!). Ik bedacht simpelweg een leuke blognaam, sloot een abonnement voor hosting af bij Antagonist en ging aan de slag. Mocht je ook een blog willen beginnen, dan kan ik je Antagonist van harte aanraden voor je hosting (#nospon!). Ook zonder kennis van WordPress en HTML ben ik mede door hun service een heel eind gekomen. Bijvoorbeeld door de fijne WordPress-handleiding en hun snelle reacties op mijn (soms ietwat knullige) vragen.

8. Zorg voor je eigen werkplezier

En de belangrijkste: waar je ook werkt en wat je doet, je kunt vaak ook zelf een belangrijke bijdrage leveren aan jouw werkplezier. Mis je contact met collega’s? Vraag iemand van een andere afdeling om samen te lunchen. Voel je je onvoldoende uitgedaagd? Pitch een goed plan bij je werkgever. Word je gek van een dag achter de computer zitten? Ga in de pauze naar buiten, maak een praatje met mensen of trakteer jezelf op een luxe koffie van de koffiecorner om de hoek. Natuurlijk heb je niet alles zelf in de hand, maar je kunt wel deels je eigen werkplezier vergroten.

» Lees ook: Werkplezier | 10 tips om je werkdag (nóg) leuker te maken.

elke werkdag een topdag

Elke werkdag een topdag

Over werkplezier gesproken: Mirjam Wiersma heeft onlangs het boek ‘Elke werkdag een topdag’ geschreven, waarvoor ze maandenlang allerlei manieren uitprobeerde om van je werkdag een topdag te maken. Minder drukte, meer ruimte in je hoofd – dat is het streven. Haar bevindingen beschrijft ze op een leuke, praktische manier. Ik mocht een exemplaar van het boek ontvangen om te lezen en heb er tot nu toe al een paar fijne uitzichten uit opgedaan. Zodra ik het boek uit heb, ga ik er zeker nog een uitgebreider artikel over schrijven.

Wil je daar niet op wachten? Vind je werkgeluk, productiviteit en carrière net als ik razend interessant? Je kunt eventueel jouw eigen exemplaar van het boek bestellen via Libris of bol.com (*affiliate links).

Heb jij nog een belangrijke les toe te voegen?

Pinterest van starter naar young professional

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Simone 9 juli 2019 op 7:57 am - Beantwoord

  Hele fijne blog weer en wat herken ik me hierin! Vooral het nemen van rust, op tijd, schiet er ook nu nog wel eens bij in. Voor jezelf opkomen als werknemer en niet meegaan in alles wat je werkgever van je verlangt is echt zo belangrijk!

 2. Laura 9 juli 2019 op 8:42 am - Beantwoord

  Ik heb in de afgelopen jaren ook veel geleerd op het werk. Vooral punt 5 en 7. Ik had een collega die altijd moeilijk deed over mijn vakanties, dus dan annuleerde ik ze maar weer, terwijl ze dan uiteindelijk zelf vaak niet eens die dagen opnam! Ook is het zo dat je uiteindelijk voor jezelf werkt, dus dat neem ik tegenwoordig mee in de keuzes die ik maak.
  Een collega van mij vertelde ook eens dat ze liever alleen luncht, omdat ze graag een boek leest en dan tot rust komt, maar haar directe collega’s konden dat niet echt waarderen. Toch heeft ze doorgezet en dat vind ik echt goed van haar! Zelf had ik zo’n situatie echt lastig gevonden.

  • Romy 9 juli 2019 op 11:45 pm - Beantwoord

   Wat goed inderdaad dat je collega bij haar standpunt bleef om alleen te lunchen. Als dat is hoe jij het liefst luncht en tot rust komt, dan is dat helemaal prima, toch?! Maar zelf zou ik dat inderdaad ook best lastig vinden als mensen om je heen daar wat van vinden.
   Mooi dat jij ook veel lessen hebt geleerd van het werken! Net wat je zegt. Je doet werk eigenlijk vooral voor jezelf. Veel mensen doen wat voor hen het beste is op de werkvloer, dus je hebt er alle recht toe om dat ook te doen.

 3. Naomi 9 juli 2019 op 8:57 am - Beantwoord

  Beste een confronterende blog voor mij, maar tegelijk heel leerzaam. Ik heb veel en veel te lang doorgelopen in een baan die me niet gelukkig maakte. Ik was er goed in, maar het kostte me meer energie dan ik had. Ik gaf het vaak aan, dat het niet ging. Ik had te veel taken en rollen. Ik wilde terug naar ‘eenvoud’, naar één rol en taak. Ik wilde rust. Het werd niet gehoord. Maar in plaats van te vertrekken, bleef ik hangen, want ik wilde de organisatie helpen. Hóe dom kon ik zijn. Alsof de organisatie mij helpt, nu ik ziek ben. Het enige wat mijn werkgever me nu geeft, is onbegrip. Kortom, ik heb mijn lesje (met zeer hoge prijs) wel geleerd. Op de arbeidsmarkt moet je een beetje ‘egoïstisch’ zijn.

  • Romy 9 juli 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen in wat voor situatie je zit! En heel erg oneerlijk hoe je werkgever je heeft behandeld, juist omdat je meerdere keren hebt aangegeven waar je behoefte aan had. Zeker als je je volledig inzet voor een werkgever, zou je eigenlijk ook als jij het nodig hebt begrip en waardering terug mogen verwachten.
   Je hebt er enorm veel van geleerd, maar inderdaad wel met zeer hoge prijs. Ik hoop oprecht dat je er uiteindelijk beter uit komt (en weet zeker dat dat lukt – al kost het tijd) en dat er dan een werkplek op je pad komt waar je wel vindt en krijgt wat je verdient <3

 4. Audrey 9 juli 2019 op 9:02 am - Beantwoord

  Mooi artikel weer! Voor mij is mijn afstuderen nu alweer bijna 6 jaar geleden. Wat je schrijft over sollicitatiegesprekken herken ik heel erg. Daar ben ik door de jaren heen enorm in gegroeid. En trouw blijven aan jezelf is echt het allerbelangrijkste. De les die ik op een harde manier heb geleerd is dat mensen helaas niet altijd het beste met je voor hebben en alleen aan hun eigen belang denken. Dus ja, dan kun jij maar beter ook jezelf op 1 zetten, want dat gaat niemand anders voor je doen.

  • Romy 9 juli 2019 op 11:40 pm - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Op het werk krijg je soms te maken met vervelende situaties of lastige mensen, die erom vragen dat je voor jezelf kiest. Niet altijd makkelijk, maar wel heel hard nodig, omdat anderen dat in werksituaties ook (bijna) altijd zullen doen.

 5. Ilona Wielinga 9 juli 2019 op 9:03 am - Beantwoord

  Wat een handig en waardevol artikel. Ik vond het zelf in het begin erg lastig om bepaalde bedragen te vragen, omdat ik bang was dat anderen het goedkoper zouden doen en ze daarom niet voor mij zouden kiezen. Maar inmiddels heb ik geleerd dat ik weet wat ik waard ben, en dat er dus ook voor kan vragen. En als iemand niet akkoord gaat vanwege de prijs, is dat ook oke.

  • Romy 9 juli 2019 op 11:38 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je vasthoudt aan de prijs die je vraagt! Iets wat ik altijd maar denk als ondernemer, is dat mensen die mij mijn prijs niet waard vinden waarschijnlijk ook niet de mensen zijn met wie ik graag wil samenwerken (omdat ze vooral voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten). Die gedachte kan ook al helpen 🙂

 6. Anna 9 juli 2019 op 9:07 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel Romy! Super goede tips 🙂 Ik werk nu voor mezelf, maar wie weet ga ik ooit weer in loondienst. Maar ook voor zzp’ers zijn dit hele waardevolle tips! Het boek dat je momenteel aan het lezen bent lijkt me heel interessant, ben benieuwd naar je review!

  • Romy 9 juli 2019 op 11:37 pm - Beantwoord

   Zeker een interessant boek, ook als ondernemer 🙂 Er staat ook veel in over productief werken en dingen die je daarvoor kunt uitproberen. Dat vind ik zelf altijd een heel interessant onderwerp.

 7. Jessica J. 9 juli 2019 op 11:30 am - Beantwoord

  Echt gek hoe snel de tijd gaat, hé?! Ik werk intussen ook alweer bijna vijf jaar op m’n huidige werkplek! Waardevol artikel, dit. Vooral trouw blijven aan jezelf is ontzettend belangrijk. Je werkt dan misschien wel in loondienst, maar dat wil niet zeggen dat je dingen moet doen waar je zelf niet achter staat.

  • Romy 9 juli 2019 op 11:37 pm - Beantwoord

   Absoluut! Uiteindelijk ben je ook aangenomen omdat je zelf een mening hebt over dingen en een “echt persoon” bent, dus is het juist belangrijk dat je ook jouw mening laat blijken. Hoewel dat niet in elke situatie makkelijk is natuurlijk.

 8. Irene 9 juli 2019 op 12:30 pm - Beantwoord

  Oh dat eerste puntje! Dat is ook echt een goeie tip eigenlijk! Ik wou dat ik er zo naar keek toen ik ging solliciteren, dat had me wel wat stress gescheeld denk ik 🙂 Trouw blijven aan jezelf vind ik ook super belangrijk! Uiteindelijk ben je toch een groot deel van je tijd aan het werk dus het zou heel stom zijn om je anders voor te doen. Daar pest je alleen jezelf mee.

  • Romy 9 juli 2019 op 9:46 pm - Beantwoord

   Precies! Werk is toch een belangrijk onderdeel van je leven, alleen al gezien de tijd die je op het werk doorbrengt in je leven. Dan is het wel zo belangrijk dat je echt jezelf kunt zijn.

 9. Evelyne 9 juli 2019 op 7:53 pm - Beantwoord

  Leuk artikel en zo waar. Alhoewel.. Solliciteren blijf ik echt doodeng vinden.. Zoals je zelf vernoemt, het is een soort van kennismaking langs beide kanten, maar ik heb helaas ook al mogen ondervinden dat je echt ondervraagt word. Wellicht had mijn ontslag er iets mee te maken. Op Outplacement werd je gezegd dat je best niet negatief bent over je vorige werkgever én niet uitwijd over de reden van ontslag. Probeer dat maar eens vol te houden, wanneer ze blijven doorvragen 😉

  • Romy 9 juli 2019 op 9:45 pm - Beantwoord

   Hmm, lastige vraag inderdaad! Als ze doorvragen, denk ik dat het niet eens zo veel kwaad kan om eerlijk te antwoorden waarom je niet meer op je vorige werk zit. Dan vragen ze er immers zelf naar en ben je niet uit jezelf negatief over een eerdere werkgever 😉 Iets wat mij vaak helpt, is om van tevoren een paar mogelijke lastige vragen op papier te zetten en alvast over een antwoord op die vragen na te denken. Dat kan helpen om bij een eventuele volgende keer al van tevoren te hebben bedacht wat je op die vraag wilt zeggen, zodat je je niet onder druk gezet voelt op het moment zelf 🙂

 10. Giovanna Jansen 9 juli 2019 op 9:02 pm - Beantwoord

  Mooie lessen! Stuk voor stuk heel waardevol!

 11. Nikita 10 juli 2019 op 3:42 pm - Beantwoord

  Als er een ding is wat ik heb geleerd door te stoppen met studeren, is het wel dat je keuzes moet maken die je gelukkig maken. Zo kan een job in de horeca meer verdiensten hebben, maar wat heb je daaraan als je niet gelukkig bent? Want inderdaad, je werkt voor jezelf. Om je leven zin te geven, maar ook om te kunnen sparen voor later en voor die toffe dingen die je nog wilt doen in je leven. Werk is belangrijk, maar je (mentale) gezondheid is nog belangrijker. Dus zorg dat je een job hebt die je gelukkig maakt, waar je graag bent. En dan komt het allemaal wel goed 😉

  • Romy 14 juli 2019 op 9:50 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en je hebt helemaal gelijk. Het belangrijkste is dat je doet waar jij blij van wordt. Je moet immers wel met plezier naar je werk kunnen gaan. Dat is belangrijker dan het bedrag op je loonstrookje 🙂

 12. Jacqueline 10 juli 2019 op 6:00 pm - Beantwoord

  Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik in het eerste jaar dat ik werkte, geen enkele vakantiedag had opgenomen. En niemand die je daaraan herinnert, dat moet je echt zelf doen, haha!
  Inmiddels heb ik het wel een beetje opgegeven om carrière te maken en werkplezier zit er ook niet altijd bij. Klinkt wat pessimistisch, maar het zit er gewoon niet meer zo in. Dus mijn les aan anderen zou zijn om ervoor te zorgen dat je op een goede plek terechtkomt voor je net als ik zo vastgeroest bent.

  • Romy 14 juli 2019 op 10:04 am - Beantwoord

   Haha, héél herkenbaar wat je zegt. Bij mijn eerste baan heb ik uiteindelijk bijna al mijn dagen moeten opnemen toen ik wegging of laten uitbetalen. Zo suf dat ik nooit vakantie opnam. Gelukkig heb ik daar toen wel van geleerd 😉
   Jammer dat je niet zo veel plezier beleeft aan je werk. Wel een mooie les voor anderen!

 13. Meaghan 10 juli 2019 op 9:11 pm - Beantwoord

  Dat boek lijkt mij zeker heel interessant! Die gaat op mijn leeslijst! En wat een heerlijk artikel over jouw groei als young professional. Gaandeweg leer je steeds meer, maak je fouten en gaat ook steeds meer goed! Wat fijn dat je al zo veel hebt geleerd en er ook zo zelfverzekerd instaat. Ik studeer nu natuurlijk nog, maar ik heb al diverse stages gelopen en ik heb een goede bijbaan waarbij ik ook al veel lessen heb geleerd. Nog steeds moet ik mezelf ontwikkelen en zal ik volgend jaar naar mijn master waarschijnlijk pas echt stappen gaan maken op carrièregebied, dus tegen die tijd kan ik ook wel meepraten!

  • Romy 14 juli 2019 op 9:54 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook al veel dingen hebt kunnen leren van stages en bijbaantjes! Dat is toch maar mooi ervaring die je in je zak kunt steken voor na je studie 🙂 En ik weet zeker dat je straks na je master nog veel meer waardevolle en mooie stappen kunt gaan zetten. Dat gaat helemaal goed komen!

Recente blogs

10 willekeurige feiten over mij #2

6 januari 2017|Persoonlijk|

Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om op mijn blog een aantal willekeurige feiten over mezelf te delen. Tijdens onze metroritten in Barcelona had ik gelukkig ruim de tijd om in mijn mobiel een aantal feitjes te noteren. Heb ik bijvoorbeeld muzikaal talent? En welke thee vind ik echt niet te pruimen? In dit artikel heb ik 10 feiten voor je onder elkaar gezet. Zet je schrap voor 10 gekke, grappige of suffe dingen die je nog niet over mij wist.

Mijn random verlanglijstje (van keukenschorten tot 30-jaar-jurken)

24 maart 2023|Lifestyle|

Windowshoppen is één van mijn stiekeme hobby's. Het liefst online. Ik kan heel goed allerlei digitale winkelmandjes volgooien en daar vervolgens nooit meer wat mee doen. Wel zo goedkoop! En zo blijft er nog wat te wensen over voor als je jarig bent of als de man met de mijter in het land is. Vandaag deel ik weer wat dingen die op dit moment hoog op mijn verlanglijstje staan. Sommige haal ik waarschijnlijk al binnen een paar maanden in huis; bij andere dingen fantaseer ik (soms vanwege de prijs) nog even weg.

Inkiekje #68 | Dansen, duinen, diagnose & diploma’s met confetti

26 september 2022|Persoonlijk|

Confetti in je pakketje stoppen is altijd een goed idee - not. Ach, het leverde weer een leuk bloopermoment op waar ik smakelijk om kon lachen. Verder danste ik op één avond meer dan ik in drie jaar heb gedaan (wat een unicum is voor mij als doe-mij-maar-een-pyjama-avond-meid). Ik werd heel blij van een doos groenten, een uitstapje naar Utrecht en een bijzondere pen die met een bijzondere brief bij de post zat. Verder waren het ook twee weken van verwarring, stress en opluchting (allemaal door elkaar) doordat ik eindelijk ontdekte waar mijn buikpijn vandaan komt. Kiek je mee naar mijn Inkiekje?