vegan restaurants amsterdam 8

Mijn 7 favoriete vega & vegan restaurants in Amsterdam

  • 26 mei 2023
  • 1 Reactie
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Kun je nieuwe restaurants en lunchrooms testen een hobby noemen? Ik vind het in elk geval een leuke bezigheid om het internet af te struinen op zoek naar leuke lunch- en eetplekjes. Uiteraard is het een nóg leukere bezigheid om die tentjes vervolgens zelf uit te testen. Vegetarisch of vegan eten kan tegenwoordig bij bijna elk restaurant wel (oké, misschien uitgezonderd van je lokale sparerib-bar). Maar ik vind het extra tof als restaurants of lunchrooms écht veel vega(n) opties hebben of zelfs all the way plantaardig gaan. Omdat er vast meer mensen zijn die graag eens iets nieuws proberen op restaurantvlak, deel ik mijn favorieten na uitgebreid testen. Dit zijn mijn 7 lievelings vega of vegan restaurants in Amsterdam.

Hoe vind je vegan restaurants in Amsterdam?

De zoektocht en het hunkeren naar het eten dat straks voor je neus staat, is al part of the fun, vind ik zelf. Zelf scrol ik dan ook graag blogs en Instagram af op zoek naar restaurants. Echt vaak gaan wij niet uit eten of uit lunchen. Dus áls we gaan, dan vind ik het belangrijk dat het eten ook echt anders is dan wat ik zelf zou serveren. Iets luxer, unieker en bijzonderder dan ik het zelf zou maken. Noem me een snob, maar ik houd ervan om het hele restaurant van tevoren online alvast te screenen: de menukaart, de foto’s op Instagram, de recensies… Dan weet ik zeker dat ik niet voor een simpele pasta naar de hoofdstad afreis.

Zelf heb ik veel van de onderstaande vegan restaurants in Amsterdam gevonden via een overzicht op Your Little Blackbook met maar liefst 39 (!) tips. Daarnaast vind ik Happy Cow een ideale site/app om nieuwe restaurants en lunchrooms te ontdekken. Je kunt via die site/app in elke stad in Europa restaurants en horecazaken vinden die vega of vegan opties serveren. Ook in het Zwarte Woud in Duitsland hebben we daar bijvoorbeeld dankbaar gebruik van gemaakt.

Mijn favoriete vega en vegan restaurants in Amsterdam

Elk van de restaurants hieronder heeft een menukaart die volledig vegetarisch of zelfs 100% plantaardig is. Nu vind ik dat zelf overigens totaal geen must. Het maakt me nooit zo uit waar ik terechtkom, als ik maar minimaal één lekkere optie op de kaart zie staan die wél vega(n) is. Maar ik vind het gewoon tof als restaurants er bewust voor kiezen om volledig op de plantaardige of vegetarische toer te gaan. Vaak vind ik de gerechten bij die restaurants net wat verrassender dan de zoveelste truffelrisotto of salade met hummus. Daarom zoek ik graag dit soort restaurants op. Oh ja, en ik support ze gewoon graag in hun missie! Vandaar ook dit overzicht 🙂

Dit zijn dus 7 hippe vega of vegan restaurants waar ik graag kom in Amsterdam en waarvan ik weet dat je er qua menukaart je hart op kunt halen als je geen vlees, vis en/of zuivel eet. Er zitten zowel lunchrooms als restaurants bij. En zowel hotspots voor de zoete trek als plekken waar je voor een hartige hap terecht kunt. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn allemaal plekken waar ik graag neerplof om absoluut meer dan alleen een muntthee te bestellen.

J9
vegan restaurants amsterdam 10

1. Bloem Eten & Drinken

Toen ik dit restaurant tegenover Artis ontdekte, stond ik perplex. Hoe konden we dit niet eerder hebben gevonden? Bart eet glutenvrij en ik eet vegetarisch, dus we kunnen niet zomaar elk willekeurig restaurant binnenstappen. Bij Bloem Eten & Drinken kunnen we dus wel allebei terecht. Hier is al het eten op de kaart zowel glutenvrij als vegan (en ook nog biologisch). Wauw, wat een walhalla! Alleen al daarmee scoorde dit restaurant direct pluspunten.

Uiteraard is het daarnaast een nog veel groter pluspunt dat het eten fantastisch is. Bart roept waar hij maar kan dat hij nog nooit zo lekker heeft gegeten buiten de deur als hier, terwijl hij normaal in dit soort tentjes het vlees op de kaart wel mist. Ik geef hem geen ongelijk! De keuze is beperkt (vaak drie hoofdgerechten). Maar wat er op de kaart staat, is dan wel geweldig. Het zijn allemaal verrassende gerechten die je niet op de doorsnee menukaart aantreft, en groente staan n in de hoofdrol. Zo at ik een vegan lasagne gemaakt van pompoenbladen met een heerlijk romige saus.

Als je dan bij Bloem Eten & Drinken bent, sla de desserts zeker niet af. Ze hebben de lekkerste dingen plantaardig gemaakt. Ik genoot van een plak bevroren bananencake (zie hierboven); Bart bestelde een fantastisch stukje appeltaart. De gerechten zijn trouwens niet bijzonder duur. En als ik toch al met pluspunten aan het strooien ben, het uitzicht is er ook zeker één. Bloem ligt in één van mijn lievelingsstraatjes van Amsterdam: aan het Entrepot, pal tegenover Artis.

Bloem Eten & Drinken – Entrepotdok 36, 1018 AD Amsterdam.

vegan restaurants amsterdam 9
vegan restaurants amsterdam 12

2. Station Amstelveen

Oké, het is officieel geen vegan restaurant in Amsterdam. Maar Amstelveen is bijna Amsterdam, toch?! En echt, deze lunchroom is anders de omrit waard. Voor een vegan ontbijt of lunch (of brunch) is dit mijn favoriete stek. Het zit in het Oude Dorp van Amstelveen in – hoe kan het ook anders – het oude stationsgebouw. Dat is volledig opgeknapt en heel knus ingericht met overal waar je kijkt gezellige planten. Veel daarvan zijn ook te koop, voor als je zelf nog een plekje overhebt in je eigen urban jungle.

Maar vergeet tussen het kijken naar de planten door ook zeker niet eten te bestellen. Op de kaart staan de lekkerste plantaardige recepten. De hele kaart is veganistisch en veel gerechten doen wat Scandinavisch aan. Ik ga zelf standaard voor iets zoetigs: een zoete smoothie bowl met vers fruit bijvoorbeeld. De chiapudding trekt me ook aan en er staat daarnaast een heerlijke brownie op de kaart: een van de meest fluffy exemplaren die ik ooit heb geproefd. Ook de sandwiches zijn een aanrader. Naast de kaart met all day brunch-recepten is er vaak een gerecht van de dag. Zo bestelde ik eens deze sandwiches met bietenrisotto en vegan feta, waar ik nog steeds watertandend naar kijk.

Het enige jammere is dat Station Amstelveen alleen op vrijdag t/m zondag open is voor ontbijt en lunch. Anders zou ik er met liefde nog veel vaker langsgaan. Let op: de website van dit restaurant is nogal summier. Je kunt er alleen met heel goed zoeken iets over een lunchroom/restaurant vinden. Als je naar Station Amstelveen wilt gaan, raad ik je aan om (wanneer je in de buurt woont) gewoon langs te lopen of anders van tevoren te bellen voor een reservering.

Station Amstelveen – Stationsstraat 28, 1182 JN Amstelveen.

Chez Nina 2
Chez Nina

3. Chez Nina

Ik ben blij dat mijn broertje in de krant over dit vegetarische restaurant las en ons (vrijwillig) “meesleepte”. Chez Nina zit pas sinds krap een jaar in Amsterdam-West, vlak bij het Westerpark. Je kunt hier terecht voor shared dining van allerlei bijzondere vegetarische (en vaak ook vegan) gerechtjes. Het is best een prijzig restaurant, maar je krijgt dan ook wel echt iets unieks op je bordje(s). En doordat je van ieder gerecht een kleine portie krijgt en die met elkaar deelt, kun je van alles wat proeven. Denk aan gefrituurde bloemkool, panko tofu en heerlijke gerechtjes met een sausje. Het zag er allemaal heel culinair en chic uit.

Echt een leuk restaurant om op een zwoele zomeravond langs te gaan! De eigenaar van het restaurant is Nina Olsson, een bekende chef. Verwacht dus zeker culinaire hoogstandjes. Nu moet ik zeggen: de prijs is daar ook wel naar. Wij rekenden voor drie personen meer dan € 120,- af en hadden nog niet eens een toetje besteld. Dus een budgetproof restauranttip is het zeker niet. Om eerlijk te zijn vind ik veel restaurants die de helft goedkoper zijn minstens zo lekker. Maar het is absoluut een aanrader als je een keer op de luxere toer wilt, het zwoele-zomeravond-gevoel zoekt en van een gezellige bistro- en shared dining-sfeer houdt.

Chez Nina – Van Limburg Stirumplein 10A, 1051 BE Amsterdam.

vegan restaurants amsterdam 11
J13

4. Mr. Stacks

Over dit restaurant heb ik volgens mij al talloze keren promotiepraatjes gehouden op mijn blog. En terecht! Als je van pannenkoeken houdt (niet een beetje, maar een boel!), dan moet je hier absoluut naartoe gaan. Je krijgt er standaard een stapel van drie mega-dikke American pancakes geserveerd. En de toppings die ze daarop serveren, zijn allesbehalve karig. Bereid je voor op een lunch of ontbijt waar je nog wel een paar uur goed van vol zit. Ik kies zelf het liefst voor de mierzoete pancakes, zoals die met hazelnoot en chocola of de Banana Breakfast Stack.

Heb je liever iets hartigs op je bord liggen? Kies dan voor één van de hartige gerechten, zoals de Plant Based Gyros Stack of twee pannenkoeken met vegan BBQ-chicken. Ik heb ze zelf nooit genomen (als zoetekauw), maar op andermans borden zag het er heerlijk uit.

Ook goed om te weten: álles wat op de kaart staat bij Mr. Stacks is vegan. En bijna alle pannenkoeken zijn ook glutenvrij te serveren. En als je toch niet genoeg hebt aan zo’n flinke stapel pancakes, kun je er allerlei extra toppings los bij bestellen. Zo weet je zeker dat er geen enkel gaatje in je maag leeg overblijft.

Let op: in het weekend is reserveren bij Mr. Stacks niet mogelijk en kun je soms in een lange rij belanden. Het restaurant is blijkbaar een TikTok-hype geworden. Dus wees voorbereid als je daar op zaterdag rond lunchtijd zonder reservering aan komt lopen en in een lange rij terechtkomt. Ik kan je wel verzekeren: het eten is het waard!

Mr. Stacks – Govert Flinckstraat 122, 1072 EM Amsterdam

vegan restaurants amsterdam 5
vegan restaurants amsterdam 6

5. Madre

Dit restaurant ontdekte ik laatst toen ik naar vegan restaurants in Amsterdam zocht. Madre is een 100% plantaardig restaurant dat alleen maar Mexicaanse lekkernijen serveert. Verwacht typisch Mexicaanse gerechten die je zeker niet in je standaard Knorr-pakje aantreft. Denk aan taco’s, heerlijke fajita’s met een pittig tintje en uiteraard nacho’s met een flinke lading saus. Wij aten hier gisteren en waren er zeer over te spreken. Het restaurant ademt gezelligheid én heerlijke geuren en gerechten.

Je kunt hier shared dining bestellen en krijgt dan een heleboel kleine porties om hapjes van te nemen. Maar wij kiezen liever voor ieder ons eigen bord met precies dat wat wij lekker vinden. Bart nam bijvoorbeeld deze mega-portie nacho’s met een niet bepaald karige hoeveelheid saus. Ik ging zelf voor de taco’s met mole negro. Dat is een saus gemaakt van chili met pure chocola, noten en meer. Een bijzondere combinatie, maar lekkerder dan je zou denken!

Over lekker gesproken: als je hierheen gaat, moet je zeker ruimte overhouden voor het toetje. Zie je de zoetigheid hierboven? Die is ook in het echt onweerstaanbaar lekker – té lekker om aan je neus voorbij te laten gaan. Bestel zeker de mole rosa (het roze bordje op de foto). Dat was één van de goddelijkste dingen die ik ooit had gegeten.

Madre – Westerstraat 186 BG, 1015 MR Amsterdam

vegan restaurants amsterdam 2
vegan restaurants amsterdam

6. Wild & The Moon

Bij dit lunchtentje ben ik inmiddels redelijk vaste klant geworden. De hele kaart is er zowel vegan als glutenvrij (en nog biologisch). Ze serveren er de lekkerste versbereide ontbijt- en lunchgerechten. Of je nu van zoete bowls houdt, van heerlijke vegan scones of muffins, of van een hartige hap voor de lunch – hier moet je zijn!

Bart was bijvoorbeeld zéér te spreken over de jackfruitsaté. Ik ben zelf vooral een sucker voor hun acaï bowls die écht heel rijkelijk gevuld zijn, alhoewel hun havermout en zelfgebakken scones of muffins ook verrukkelijk zijn. De gerechten op de menukaart zijn net even anders dan ik ze van de meeste hippe tentjes tegenwoordig ken. Alles is dus ook nog glutenvrij, biologisch, huisgemaakt, plasticvrij en weet ik veel wat allemaal nog meer. Maar het belangrijkste: het is lekker. Echt. Heel. Lekker.

Het interieur ziet er ook nog eens erg leuk uit door de planten en ze verkopen er als extraatje allerlei gezonde smoothies (die ik zelf wel een tikkie overpriced vond, maar dat terzijde). Oh ja, er zijn twee vestigingen van dit vegan restaurant in Amsterdam: eentje in De Pijp en één op loopafstand van Station Zuid. Die in De Pijp is qua uitzicht het leukst. De vestiging in Zuid wint het qua bereikbaarheid.

Wild & the Moon De Pijp – Van Woustraat 138, 1073 LT Amsterdam.
Wild & the Moon Zuidas – Arnold Schönberglaan 9, 1082 MJ Amsterdam.

oliver green lunch

7. Oliver Green

Hier at ik een tijdje geleden met Laurie in Amsterdam. En nu ik de salade op de foto hierboven opnieuw zie, besef ik dat ik er snel weer langs wil gaan. Deze bak vol groenten, quinoa, amandelen, en hummus vulde mega-goed en was ook errug lekker. Ik ben vaak wat sceptisch als je ergens hummus-achtige bowls bestelt. Als het maar niet een karig bakje met groenten en superfoods is. Maar dat was bij deze bowl zéker niet het geval!

Oliver Green is een leuk takeaway-restaurant dat op twee plekken in Amsterdam zit. Je kunt er dus eten afhalen, maar vaak zijn er ook wel een paar plekjes vrij om binnen te eten. Oliver Green staat voor gezond eten. Ze serveren geen geraffineerde suikers en staan naar eigen zeggen vooral voor een plantaardig dieet. Niet 100% vegan, maar wel veel ingrediënten die puur natuur en gezond zijn.

Nu geloof ik zelf niet dat alles wat je in je mond stopt 100% übergezond moet zijn en mag ik regelmatig graag mijn tanden in iets suikerachtigs zetten, maar ik vind het altijd tof als eettentjes laten zien hoe lekker gezond en groenterijk eten kan zijn. Oliver Green is één van die tentjes die daar heel goed in slaagt. Je kunt er salades, warme bowls en wraps bestellen.

Toen ik er was, vond ik de smoothies en acaï bowls er overigens ook erg aanlokkelijk uitzien. Zo hebben ze een heerlijke cacao-smoothie en eentje met aardbeien. Als ik weer eens in de buurt ben, loop ik zeker met de chocolade-smoothie de deur uit!

Oliver Green Amsterdam-Oost – Eerste Oosterparkstraat 7H, 1091 GT Amsterdam.
Oliver Green Amsterdam-West – Kinkerstraat 74A, 1053 EA Amsterdam.

Ken jij nog meer toffe vega/vegan restaurants in Amsterdam (of juist in een andere stad in Nederland)? Tips zijn zeer welkom!

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 26 mei 2023 op 11:13 am - Beantwoord

    Zelf heb ik (en mijn gozer) geen specifieke dieetwensen/noodzaken. Maar ik kies best vaak voor vega(n). Soms pakt dat wat beter uit dan anders. Laatst had ik een vegetarische geitenkaas-salade, met rode biet en aubergine. Heel lekker, met balsamico azijn. Maar dat was in Londen, bij Caffè Concerto.
    Wel een aanrader. Want hoewel het een beetje saaie keten is, is dit wel een van de lekkerdere opties in Londen – we liepen bij een Italiaans restaurant dat ‘homemade’, ‘orginal’ & ‘authentic’ zei te zijn een enorme blauwtje. Het smaakte echt naar NIKS. En weet je hoe goed je je best moet doen om Italiaans eten naar NIKS te laten smaken???

Recente blogs

Dilemma: minimaliseren, is het wat voor mij?

8 januari 2017|Groen doen, Lifestyle|

Gisteren plaatste ik een foto van een beker vol kleine versiersels op mijn Instagram. Een beker vol met spullen waar ik oprecht heel erg blij van word. Toch bracht de foto me ook aan het twijfelen: heb ik al die spullen wel nodig? Doe ik het wel goed? Een goed voornemen dat ik de laatste tijd overal voorbij zie komen, is namelijk minimaliseren. Minimalisme houdt kort gezegd in dat je langer met minder spullen doet en dingen niet koopt om het kopen. Vol bewondering volg ik bloggers die hieraan meedoen. Hoe zit het dan met mij? Dat is de vraag waar ik de afgelopen weken flink over heb nagedacht, gepiekerd en gepeinsd. Minimaliseren, is het wat voor mij?

9x Waar ik deze kerst naar uitzie?

24 december 2018|Persoonlijk|

Na wekenlang aftellen is het nu toch echt zover. Al wekenlang staat in veel huizen een versierde kerstboom te pronken, de straten zijn sfeervol verlicht en in de winkels zijn de luxe lekkernijen voor het kerstdiner niet aan te slepen. En terwijl de winkels nog even profiteren van de topdrukte voor last minute kerstdineraankopen, geniet ik vooral van de voorpret voor de feestdagen. Ook zonder een spectaculair kerstdiner met zeven gangen heb ik namelijk zeker 9 leuke dingen waar ik naar uitzie deze kerst.

New in | Blauwe waterkoker, roze dekbed & kringloopvondsten

13 augustus 2020|Lifestyle|

De afgelopen tijd deed ik een aantal leuke (online) aankopen. Een paar waren bijzonder hard nodig; een paar - ahum - ietsje minder. Zo scoorde ik voor het eerst weer een paar kringloopkoopjes, kon ik mijn kapotte waterkoker vervangen door een nieuw exemplaar en deed ik een wel heel goede vondst bij Action waar ik mijn eigen DIY-project van maakte. Kijk je mee naar mijn nieuwe en tweedehands aanwinsten?