Het is mijn verjaardag! En verjaardagen vragen om taart. Goede taart uiteraard! En aan dat criterium voldoet deze verrukkelijke vegan aardbeienkwarktaart zeker. Deze kwarktaart met aardbeien is heerlijk luchtig, smeuïg en subtiel zoet van smaak. En dat dan in combinatie met een brosse bodem van amandelen en met een feest van zomerfruit bovenop! Deze vegan aardbeienkwarktaart is ook nog eens verre van moeilijk om te maken én je proeft nauwelijks verschil met de niet-vegan optie. Eet je een lekker stukkie (of 2) mee voor mijn verjaardag? Zo maak je deze taart zelf.
Makkelijke aardbeienkwarktaart met een brosse bodem
Als kind koos ik al het liefst voor kwarktaart als ik zelf een stukkie taart van het dienblad mocht kiezen. Sinds ik vegan ben geworden, eet ik uiteraard geen kwark meer. Maar gelukkig is het helemaal niet moeilijk om een heerlijke vegan aardbeienkwarktaart te maken. Met agar agar in plaats van gelatine, en met sojakwark als vervanger voor kwark! Deze aardbeienkwarktaart is een lekker luchtig taartje waar je niet snel vol van zit en dat vooral op en top smaakt naar aardbeien in een romig jasje.
Ook heel lekker aan deze vegan aardbeienkwarktaart is de bodem. Die is gemaakt van verrassende ingrediënten. Er komt niet eens meel aan te pas! De bodem bestaat namelijk uit fijngehakte blanke amandelen in combinatie met kokosrasp (voor een zoet en zomers tintje) en agavesiroop (om de bodem lekker te zoeten). De stevige bodem is een heerlijke match met de luchtige kwarklaag. Een taartje waar je blij van wordt en waar je niet snel je buik vol van hebt (in letterlijke en figuurlijke zin).

Vegan aardbeienkwarktaart met een gezonder tintje
Weet je wat het leuke is aan deze vegan aardbeienkwarktaart? Hij is niet alleen ontzettend lekker, maar is ook nog eens gezonder dan je zou verwachten. De kwarklaag bestaat namelijk voornamelijk uit aardbeien en sojakwark. En oké, een vleugje agavesiroop (als alternatief voor suiker), maar niet eens verrassend veel. En de bodem? Die is gemaakt van amandelen, kokosrasp en agavesiroop. Daardoor smaakt hij zo lekker bros en een beetje zoet tegelijk.
De aardbeienkwarktaart is vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers, maar toch lekker zoet. Daardoor kunnen zoveel mogelijk mensen van dit taartrecept genieten.

Hoe gebruik je agar agar voor vegan kwarktaart?
Agar agar is een plantaardig bindmiddel dat uit zeewier wordt gewonnen. Het is een ideaal alternatief voor gelatine in vegan recepten. Wel werkt het net even anders dan gelatine. Wil je een stevige vegan kwarktaart zonder klontjes maken met agar agar? Dan ga je als volgt te werk:
- Weeg de juiste hoeveelheid agar agar af. Gebruik ongeveer 5 gram agar agar-poeder per 500 ml vloeistof. Dat is voldoende om je kwarktaart stevig te maken, zonder dat het al te rubberachtig wordt. Let op: voor deze taart gebruik ik agar agar in poedervorm, geen vlokken. Dat verschil is belangrijk, want van agar agar-vlokken heb je vaak 3x zoveel nodig.
- Meng de agar agar met een deel van de vloeistof. Giet het poeder in een kookpan, samen met een klein beetje van de vloeistof uit je recept (bijvoorbeeld plantaardige melk of een deel van de fruitpuree). Zo voorkom je klontjes. Breng het dan aan de kook en laat minstens zo’n 2 minuten doorkoken. Agar agar werkt pas als het kookpunt is bereikt én je het dan nog even laat koken.
- Voeg het mengsel toe aan de rest van je vulling. Haal het pannetje van het vuur en meng het snel door de rest van de kwarkvulling, voordat de agar agar gaat opstijven. Roer heel goed door (in dit gerecht met een handmixer!).
- Giet de vulling in de taartvorm. Schenk de kwarkvulling op je taartbodem en strijk de bovenkant glad.
- Zet de taart in de koelkast. Laat minstens 2-3 uur opstijven in de koelkast. Zo krijg je het meest stevige resultaat.
Let op: agar agar stolt niet opnieuw als het eenmaal is afgekoeld, dus je kunt het mengsel niet opnieuw opwarmen (wat wel kan met gelatine).
Goed om te weten: agar agar verliest na zo’n 3-5 dagen een deel van zijn bindkracht. De taart is dus het lekkerst als je hem binnen 3 dagen opeet. Als hij de 3 dagen al redt natuurlijk. Want ik moet zeggen: deze taart is té lekker om lang te laten staan 😉

Waar koop je agar agar?
Je kunt agar agar kopen bij bio-winkels zoals Ekoplaza, bij de toko of online. Ik koop het zelf graag in grotere verpakkingen. Daar doe je vaak best een tijdje mee.
Recept vegan aardbeienkwarktaart
Als je een lekkere zomerse verjaardagstaart wilt maken waarvoor de oven niet eens aan hoeft, dan is deze taart zeker een goede optie. De vegan aardbeienkwarktaart is makkelijk om te maken en ook nog onwijs lekker. Zo maak je ‘m:

Vegan aardbeienkwarktaart met amandelbodem (glutenvrij)
Equipment
- Springvorm van ongeveer 20 cm doorsnee
- Bakpapier
- Keukenmachine of notenhakker
- Handmixer
- Mengkom
- Kookpan
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 150 gram geblancheerde amandelen
- 75 gram agavesiroop
- 25 gram kokosrasp
- Plantaardige margarine om de vorm in te vetten
Voor de kwarklaag:
- 400 gram ongezoete plantaardige kwark (gebruik een stevige kwark, zoals sojakwark van Alpro)
- 300 gram aardbeien (eventueel uit de vriezer, mits je de aardbeien vooraf ontdooit)
- 75 gram agavesiroop
- 5 gram agar agar (gebruik agar agar-poeder, geen flakes!)
- 1½ tl vanille-extract
- ½ citroen (alleen de rasp van de citroenschil)
Voor de topping:
- Verse aardbeien
- Blauwe bessen
- Kokosrasp
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Schroef dan de springvorm erop en vet de randen van de springvorm in met plantaardige margarine.
- Begin met het maken van de bodem. Doe hiervoor de blanke amandelen, agavesiroop en kokosrasp samen in een keukenmachine of notenhakker. Vermaal tot een mengsel. Zorg dat je nog wat kleine stukjes amandelen ziet; het is lekker als de bodem nog wat bite heeft.
- Verdeel het notenmengsel over de bodem van de springvorm. Strijk glad met een lepel. Zet de springvorm voorlopig in de koelkast.
- Ga dan aan de slag met de kwarklaag voor de taart. Maak hiervoor eerst de keukenmachine of hakmachine goed schoon. Rasp de citroenschil. Doe dan de geraspte citroenschil, aardbeien, de agavesiroop en het vanille-extract samen in de keukenmachine. Vermaal tot een glad mengsel zonder stukjes.
- Zet alvast de handmixer en de mengkom klaar. Schep de plantaardige kwark in de mengkom en laat even staan. Bereid ondertussen het agar agar-mengsel. Schenk hiervoor het aardbeiensausje in een kookpan samen met de agar agar. Verwarm de pan op laag vuur en roer ondertussen het mengsel goed door. Ga een paar minuten door totdat het agar agar-mengsel begint in te dikken en nét kookt. Roer dan nog héél eventjes en haal dan de pan van het vuur.
- Pak de handmixer erbij en schenk het aardbeienmengsel beetje bij beetje bij de plantaardige kwark, terwijl je ondertussen op een lage stand blijft mixen. Mix het kwarkmengsel ongeveer 1 minuut.
- Schenk dan het kwarkmengsel op de taartbodem en zet de taart voor minimaal 3 uur in de koelkast, zodat hij goed kan opstijven. Verwijder dan de randen van de springvorm en versier de taart met vers fruit. Snijd dan in stukjes – zoveel of zo weinig als je maar wilt.

Hoe lang blijft deze vegan kwarktaart goed?
De kwark blijft zeker nog 3 dagen goed. Na 3 dagen kan hij wat minder stevig worden, dus ik raad aan om niet te lang te wachten met aanvallen bij deze taart.
Let op: wil je de taart versieren met doormidden gesneden aardbeien? Doe dat dan pas vlak vóór het serveren. Zonde als de aardbeien verpieteren!
Nog meer heerlijke kwarktaartrecepten?
Op mijn blog staan nog veel meer heerlijke vegan kwarktaarten dan alleen deze. Nog meer trek of lekkere taartenbakzin? Probeer dan ook zeker deze heerlijke vegan taarten:
Wat is jouw favoriete (vegan) kwarktaart?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
37 mindful momenten om te leven in het hier en nu (ook zonder yogamat!)
Merk jij dat je alweer met morgen bezig bent? Of dat dingen van gisteren nog door je hoofd spoken, die op dit moment helemaal niet spelen? Leven in het hier en nu helpt om de kleine, fijne dingen van vandaag niet te missen en de zorgen van morgen je hoofd uit te zwaaien. Dat hoeft helemaal niet iets groots en meeslepend te zijn waarvoor je duurbetaalde retraites moet bezoeken. Ik deel 33 simpele mindful momenten waarmee je elke dag meer kunt leven in het hier en nu. Ook als je maar 10 minuten hebt!
7x Wat ik leerde van mijn eerste baan?
22 mei 2017. De eerste werkdag bij mijn allereerste baan. Na een paar jaar in de collegebanken verscheen ik - een masterpapiertje rijker - in een net colbertje op mijn allereerste werkdag op kantoor. Er ging een wereld voor me open met collega's die een stuk ouder zijn, maar ook een wereld met KPI's, een bedrijfscultuur, personeelsfeesten, netwerkborrels, persoonlijkheidstesten en alles erop en eraan. Omdat ik over een maand hier de deur achter me dichttrek voor een nieuwe uitdaging, sta ik stil bij wat ik heb geleerd van mijn eerste baan. Deze 7 lessen leerde ik over mezelf én over het werkzame leven.
Bewijsdrang? Je hoeft jezelf niet te bewijzen! (9 inzichten)
Bewijsdrang. Het is misschien wel een van mijn grootste struikelblokken. Een eigenschap die je soms ver kan brengen, maar die je ook flink in de weg kan staan. Bijvoorbeeld omdat je door bewijsdrang over je eigen grenzen gaat of jezelf over de kop werkt. Daarom ben ik me sinds een tijdje juist in dit onderwerp gaan verdiepen. Ik weet dat ik niet de enige ben die bewijsdrang soms liever arm dan rijk is. Daarom dit artikel - voor jou en ook een beetje voor mij - met 5 lessen die ik heb geleerd over bewijsdrang.
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, fijne dag!
Van harte lieve Romy!
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag en nog een gezellige dag toegewenst 🥳
Romy, HARTELIJK GEFELICITEERD met je 32e verjaardag ! Het verjaardagszonnetje is al doorgebroken, maak er een mooie dag van en veel plezier, gezondheid en geluk voor het nieuwe levensjaar ! En de taart ziet er heerlijk uit.
Lieve groetjes, Ria.
Aardbeikwarktaart is zo lekker! En beetje laat, maar nog gefeliciteerd met je verjaardag!!! <3