Een van de leukste dingen aan jarig zijn, vind ik dat je geheel geoorloofd een dag op taart mag leven. En dat je dan ook nog helemaal zelf kunt uitkiezen welke taart dat wordt. Mijn keuze viel dit jaar op een vegan aardbeientaart. Eentje die ik zelf maakte uiteraard! En ook als er geen verjaardag te vieren valt, kan ik hem je enorm aanraden. Het is een heerlijk zomerse taart met een luchtige laag van custard, een zachte bodem en een heerlijke laag jam en aardbeien bovenop. En de taart is nog een makkie om te maken ook! Zo maak je deze smeuïge aardbeientaart zelf.
Vegan aardbeientaart met custard
Toen ik de verse Hollandse aardbeien in de supermarkt zag liggen, wist ik dat mijn verjaardagstaart een flinke hoeveelheid aardbeien moest bevatten. Dat vind ik altijd zó lekker. Deze aardbeientaart is veel makkelijker dan de meeste cheesecakes. De romige laag is namelijk niet gemaakt van (vegan) kwark, cashewnoten of roomkaas. Nee, het is een laag van custard. Dat is een puddingachtige substantie. Een beetje lobbig en iets steviger dan kwark. De custard in deze aardbeientaart is ook nog eens lekker zoet. Je roert er namelijk een beetje aardbeienjam doorheen. Daar dankt de taart zijn roze kleur aan én het geeft veel heerlijke smaak af.
Maar ook de andere onderdelen dan de custard maken deze taart fantastisch lekker. De taart heeft een zachte, smeuïge bodem die is gemaakt van onder andere amandelmeel en plantaardige margarine. Je vorkje glijdt er zo doorheen. Superlekker! Daarnaast ligt bovenop de taart een laag jam met gehalveerde aardbeien. Dat maakt de taart qua looks op en top feesttaart-waardig en geeft ook nog meer lekkere zoete smaak.
Hoe maak je vegan custard?
Je kent vast wel de zakjes met kant-en-klare custardpoeder uit de supermarkt. Maar je kunt custard ook heel goed zelf maken. In de zakjes zit meestal een mix van maïzena, zout en kleurstoffen. Zonde om je geld in te steken, want die ingrediënten heb je waarschijnlijk ook gewoon zelf in huis (en als kleurstof gebruik je in deze taart gewoon jam). Er zelf de keuken voor in duiken, levert zelfs een nog lekkerdere custard op.
Voor deze taart maak ik vegan custard van de volgende ingrediënten:
- Kokosmelk
- Vanille-extract
- Ahornsiroop
- Maïzena
- Aardbeienjam
- Plantaardige melk (zoals amandel- of sojamelk)
Verwarm de kokosmelk samen met alle ingrediënten (behalve de maïzena) in een pan. Voeg zodra de vloeistof begint te borrelen de maïzena al roerend met een garde toe. Terwijl het mengsel kookt, zal het steeds iets verder indikken. Zo ontstaat een goede custardsubstantie. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben. Het kan wel 5 minuten duren voordat je de goede substantie hebt. En vergeet niet goed door te roeren. Zo voorkom je maïzenaklontjes.
Tips als je deze vegan aardbeientaart gaat maken
Deze vegan aardbeientaart is zeker niet moeilijk om te maken. Wel is het belangrijk dat je de taartbodem en de gehele taart op tijd in de koelkast zet. Eerst bak je de bodem 20 minuten in de oven. Daarna zet je de bodem direct in de koelkast (met vorm en al), zodat hij goed kan afkoelen. Maak dan pas de custard en schenk die vervolgens in de afgekoelde bodem. Schuif de bakvorm met taart dan opnieuw in de koelkast. Zo kan ook de koelkast goed afkoelen. Versier de taart vervolgens pas met de jam en aardbeien als de custard helemaal is afgekoeld. Anders kan de jam in de custard zakken.
Verder zijn dit een paar tips om de taart nog lekkerder te maken:
- Wil je de taart zonder geraffineerde suikers maken? Dan kun je eventueel suikervrije jam gebruiken. Los van de jam, bevat de taart alleen ahornsiroop en vaille-extract als zoetmiddelen.
- Versier de taart eventueel met kokosrasp of amandelschaafsel voor nog meer vrolijkheid.
- Bedek de taart in de koelkast met aluminiumfolie. Daarmee voorkom je dat de bovenkant hard wordt.
- Roer de custard goed door met een garde terwijl je die maakt. Zo voorkom je maïzena-klontjes.
Let op: deze vegan aardbeientaart is niet heel lang houdbaar, vanwege de aardbeien bovenop. Eet hem het liefst binnen 2 dagen op. Gelukkig is de taart lekker genoeg om dat – als je wat gezellig gezelschap hebt – snel voor elkaar te krijgen 😉
Recept vegan aardbeientaart met custard en jam
Word jij ook blei (spelfout intended) van aardbeien? En houd je wel van een luchtige, zomerse taart die makkelijk weghapt? Dan is dit een perfecte taart om te maken én van te smullen. Je maakt ‘m als volgt:
Vegan aardbeientaart met custard en jam
Equipment
- Taartvorm van ongeveer 30 centimeter
- Handmixer
- Oven
- steelpan
- Garde
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram havermeel evt. glutenvrij
- 100 gram plantaardige margarine
- 75 gram ahorn- of agavesiroop
- Snufje zout
Voor de custard:
- 400 ml kokosmelk (geen light!)
- 100 gram aardbeienjam
- 100 ml plantaardige melk zoals soja- of amandelmelk
- 70 gram ahorn- of agavesiroop
- 4 el maïzena
- 1 tl vanille-extract
Voor bovenop de taart:
- Aardbeienjam
- Verse aardbeien
- Kokosrasp of poedersuiker = optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in met plantaardige margarine.
- Mix met een handmixer de ingrediënten voor het taartbeslag tot een glad deeg.
- Maak van de deegbal een bodem van de taart door het deeg uit te spreiden over de bodem en randen van de taartvorm. Schuif de taartbodem dan 20 minuten in de oven. Haal hem uit de oven zodra de randjes wat bruiner zien.
- Laat de taartbodem 10 minuten afkoelen buiten de koelkast en zet hem dan direct in de koelkast.
- Maak, zodra de taartbodem wat is afgekoeld, de custard. Doe daarvoor de kokosmelk, vanille-extract, plantaardige melk, jam en ahornsiroop bij elkaar in een steelpan en verwarm op laag vuur. Roer door met een garde. Voeg, zodra de vloeistof begint te borrelen, de maïzena beetje bij beetje toe. Blijf goed roeren. Ga door totdat de custard dik wordt. Dit kan 3-5 minuten duren.
- Verdeel de custard over de taartbodem en smeer goed uit. Zet voor minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Versier de taart daarna met jam, gehalveerde aardbeien en eventueel kokosrasp of poedersuiker.
Notities
Meer ideeën voor zomertaart?
Voor taart is altijd een goed moment te bedenken, nietwaar? Zeker in de zomer kan ik een luchtige én lekkere taart altijd wel waarderen. Naast deze vegan aardbeientaart, zijn dit nog een paar heerlijke taarten om op een zonnige dag te maken:
- Vegan cheesecake van cashewnoten
- Vegan chocolade-cheesecake met sinaasappel
- Tarte tatin met nectarine
- Vegan rabarbercake
- Vegan amandeltaart met appel en kaneel
Als jij zelf je verjaardagstaart mag kiezen, wat voor taart wordt dat dan?
Oh, ziet er lekker uit! Ik ben gek op aardbeien 😀