Stel je voor: je hebt trek in iets lekkers, maar je koek- en snoepla ziet er akelig leeg uit. Eigenlijk wil je het ook wel over een gezondere boeg gooien. Voor dat soort snackmomenten ben ik groot fan van deze vegan amandelcake. Een dikke plak ervan vult goed, maar de cake is tegelijkertijd vrij van geraffineerde suikers en gezonder dan je zou denken. Maar het belangrijkste: hij smaakt zó lekker dat ik me moet inhouden om niet meteen naar een tweede plak te grijpen. Deze cake heeft een subtiele amandelsmaak, een flinke dosis smeuïgheid en wordt nog beter met een flinke laag frambozensaus bovenop. Maak hem zelf om je trek te stillen en je dag meteen een beetje vrolijker te maken.

Vegan amandelcake met frambozen

Sinds ik het magische goedje heb ontdekt dat amandel-extract heet, geef ik het liefst al mijn baksels een amandelsmaak. En oh ja, dat fantastische flesje ligt ook nog eens gewoon in de supermarkt voor maar een paar euro. Je hoeft er dus zeker niet allerlei eco-winkels voor af te struinen. Met maar één theelepel van dit spul geef je deze cake al een heerlijke amandelsmaak. En dat smaakt dus verrassend goed in combinatie met de luchtige cake, frisse frambozensaus en het vleugje zoetheid dat deze amandelcake ook heeft. Kun jij de smaak van amandelspijs of amandelcroissants ook wel waarderen? Dan word je sowieso blij van deze smeuïge vegan amandelcake met een flinke laag zelfgemaakte frambozensaus.

Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig om deze cake op tafel te zetten. En hij is zoals je dat van een cake zoekt: lekker luchtig, niet te stevig en toch perfect om de lekkere trek mee te verhelpen zonder dat je daar meteen de rol met chocoladekoekjes voor hoeft te plunderen. Verder is de cake dus vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. En als je niet tegen soja kunt, is hij ook makkelijk sojavrij te maken. Zo kan bijna iedereen van de cake eten.

vegan amandelcake met frambozensaus 11

Wat heb je nodig voor deze vegan amandelcake?

Het magische goedje dat amandel-extract heet dus (en dat overigens gewoon in het bakschap van de meeste supermarkten staat – naast zijn zusje genaamd vanille-extract). Daarnaast heb je voor de cake zelf dit rijtje ingrediënten nodig:

  • Havermeel en amandelmeel. Die mix van meelsoorten tref je aan in bijna al mijn baksels. Het is een ideale combinatie om baksels glutenvrij te maken. Amandelmeel is een perfecte meelsoort voor cake, omdat hij van nature iets vettiger en smeuïger is. Havermeel geeft daarnaast elk baksel stevigheid. Ideaal om te gebruiken in combinatie met het wat vettigere amandelmeel dus.
  • Appelmoes. In deze vegan amandelcake dient de appelmoes als eivervanger. Appelmoes helpt het beslag om te binden. Gebruik wel altijd 100% appelmoes, dus een variant zonder toegevoegd suiker of andere toevoegingen. Anders wordt de cake mierzoet.
  • Frambozen. Voor de frambozensaus bovenop de cake gebruik ik diepvriesframbozen. Maar door het beslag heen roer ik gewone frambozen. Snijd ze vooraf in kleine stukjes. Dan kun je ze makkelijker in cake verwerken. Als je te groot fruit door cakebeslag roert, heeft het beslag vaak meer moeite om te binden (en dus stevig rechtop te blijven staan).
  • Agavesiroop. Voor de zoetigheid in de cake! Je kunt overigens ook een ander zoetmiddel gebruiken als je dat al in de kast hebt staan. Zo werkt ahornsiroop of rijstsiroop ook goed.
  • Plantaardige melk. Ook plantaardige melk is in deze cake een middel om het beslag te binden. Gebruik een ongezoete melksoort. Zelf gebruik ik vaak sojamelk, maar amandelmelk of havermelk werkt ook prima.
  • Amandel-extract. Dat is het geniale goedje waar ik net al over had en waar de amandelcake zijn amandelsmaak aan te danken heeft. Ik gebruik altijd deze van Dr. Oetker.
  • Vanille-extract. Een kleine theelepel van dit extract (ook een tamelijk magisch goedje gezien de hoeveelheid heerlijke smaak die het afgeeft!) is genoeg voor extra zoetigheid. Een lekkere toevoeging naast de agavesiroop!
  • Kaneel. Aan één theelepel heb je genoeg voor extra smaak in de cake.
  • Baking soda en appelazijn. Daarmee help je de vegan amandelcake een handje om hoger te worden in de oven. Roer deze twee pas als allerlaatste door het beslag en schep ze dan tegelijkertijd op het beslag. Dan kan de baking soda goed borrelen en doet het optimaal zijn werk.
  • Amandelschaafsel. Last but not least is dit een heerlijke toevoeging om over de cake heen te strooien. Voor de looks én voor de smaak. Een amandelcake is pas echt compleet met amandel bovenop, toch?
vegan amandelcake met frambozensaus 9

Hoe maak je de frambozensaus?

Deze vegan amandelcake is ook “kaal” al hartstikke smakelijk. Maar met een paar flinke scheppen frambozensaus eroverheen wordt hij nog een tikkeltje beter. En de frambozensaus is ook nog eens niet moeilijk om te maken! De heerlijk frisse smaak die de frambozensaus afgeeft, is de 5 minuten extra in de keuken staan zéker waard.

Voor de frambozensaus heb je maar 3 ingrediënten nodig:

  • Diepvriesframbozen. Gebruik ze écht uit de diepvries. Die frambozen zijn al wat vochtiger van zichzelf, waardoor je er (in combinatie met chiazaad) nog beter een echte saus van kunt maken. Bij verse frambozen wordt dat lastiger.
  • Chiazaad. Deze zaadjes nemen vocht op en zorgen daarmee voor een dikke, geleiachtige substantie. Precies wat je zoekt voor de saus!
  • Agave- of ahornsiroop. Omdat frambozen van zichzelf wat zurig kunnen zijn en een zurige cake geen feest is, roer ik er 2 flinke eetlepels agave- of ahornsiroop doorheen. Daarmee wordt de saus precies zoet genoeg van smaak, zonder dat het too much is.

Doe die drie ingrediënten samen in een steelpan en verhit ze – al roerende met een houten lepel – op laag vuur. Dan heb je voordat je het weet een heerlijke saus. Schep de saus pas op de cake zodra de cake volledig is afgekoeld. Anders kun je last krijgen van inzakkingsgevaar door de hitte van de saus.

vegan amandelcake met frambozensaus 3
vegan amandelcake met frambozensaus 17

Recept voor amandelcake met frambozen

Goed, dat was een hoop geklets en uitleg over frambozen, amandelextract en een verrukkelijke vegan amandelcake. Laat ik maar gewoon eens het recept voor die laatste delen. Zo maak je deze amandelcake in hooguit een uur (waarvan de oven ook nog eens driekwart van het werk voor je doet).

amandelcake met frambozensaus 9

Vegan amandelcake met frambozensaus en pistache

Romy
Maak een heerlijk smeuïge amandelcake met de subtiele smaak van amandelspijs en een friszoete frambozensaus bovenop. Een simpel baksel dat toch verrukkelijk goed smaakt!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 1 cake

Equipment

  • Cakevorm
  • Bakpapier
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 150 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 150 gram amandelmeel
  • 250 gram 100% appelmoes
  • 100 gram frambozen
  • 75 gram agavesiroop of een ander zoetmiddel
  • 55 ml plantaardige melk
  • 1 tl amandel-extract (verkrijgbaar op de bakafdeling van de supermarkt)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn
  • Snufje zout
  • Amandelschaafsel

Voor de frambozensaus:

  • 125 gram frambozen uit de diepvries
  • 2 el agave- of ahornsiroop
  • 1 el chiazaad
  • Pistachenoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 165 graden (heteluchtstand). Bekleed de bakvorm alvast met bakpapier of vet de vorm in met plantaardige boter.
  • Roer de appelmoes, plantaardige melk en agave- of ahornsiroop met een lepel door elkaar. Roer ook het amandel-extract en vanille-extract erdoorheen.
  • Meng dan het havermeel en amandelmeel met de vochtige ingrediënten, samen met een snuf zout.
  • Voeg dan ook de baking soda en het appelazijn tegelijk toe. Laat ze kort samen borrelen en roer dan in één keer door het beslag.
  • Snijd de verse frambozen in kleine stukjes. Schep dan het grootste deel van het beslag in de cakevorm en druk de framboosstukjes in de cake (tot ongeveer halverwege het beslag). Strijk het laatste beetje beslag eroverheen en strooi amandelschaafsel over de bovenkant van de cake.
  • Schuif de amandelcake voor 45 minuten in de oven. Check daarna met een satéprikker of de cake goed gaar is. Zodra je satéprikker schoon uit de cake komt, is de cake klaar om uit de oven te halen.
  • Laat de cake nog 10 minuten afkoelen in de cakevorm en daarna nog 30 minuten buiten de vorm. Maak de frambozensaus door de diepvriesframbozen, het chiazaad en de agave- of ahornsiroop in een steelpannetje te verwarmen. Roer door totdat je een stevige saus hebt. Schenk die over de amandelcake en versier ten slotte met pistachenoten en eventueel verse frambozen.
Trefwoord Amandelen, Cake, Framboos, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan amandelcake met frambozensaus 12

Hoe lang kun je de vegan amandelcake bewaren?

Wees gerust: je hoeft deze cake niet binnen één dag tot op de laatste kruimel opgegeten te hebben. Je kunt de cake prima nog 3 dagen in de koelkast bewaren. Houd er wel rekening mee dat de frambozensaus minder lang houdbaar is dan de cake, ook in de koelkast. Dus als je de cake langer wilt bewaren, raad ik aan om de frambozensaus er los bij te maken en in een apart bakje in de koelkast te zetten.

Eventueel kun je de cake ook in losse plakken invriezen (zonder de frambozensaus). Als je dan een keer lekkere trek hebt, hoef je alleen nog maar een plak vegan amandelcake te ontdooien en ligt er dan al iets heerlijks voor je klaar.

Nog meer vegan, glutenvrije en suikervrije cake-recepten

Voor iets lekkers bij de thee ben ik altijd in. En van sommige cakesoorten snoep ik stiekem ook weleens wat bij de lunch. Zeker als ze suikervrij of zelfs relatief gezond zijn. Heb je ook snoepzin gekregen én vind je het geen probleem om er eventjes voor in de keuken te staan? Dan zijn dit nog meer simpele maar o zo lekkere cake-recepten:

Wat is jouw favoriete cake om bij de thee (of koffie) van te snoepen?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs