vegan amandeltaart met appel 14

Vegan amandeltaart met appel & kaneel (ook glutenvrij!)

  • 19 november 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Heb jij ook een zwak voor zachte, luchtige taarten waar je taartvorkje zo doorheen glijdt? Geen machtigheid in je maag, wel een heerlijk zoet en zacht taartstukje dat in één keer heel veel lekkere zoetige en nootachtige smaken op je smaakpapillen mikt! Met dat in mijn achterhoofd maakte ik deze vegan amandeltaart. Een heerlijke lekkernij voor wie dol is op amandelspijs, houdt van zoetigheid, en cakeachtige taarten het allerlekkerst vindt. Door de appelstukjes en kaneel krijgt dit amandeltaart-recept een extra bijzonder tintje en iets fris. Terwijl ik dit recept uitwerk, krijg ik zin om alweer naar het taartplateau naast me te lopen voor nóg een stukje. Maar nu eerst…het recept voor deze vegan en glutenvrije taart!

Amandeltaart: luchtige taart met de smaak van amandelspijs

Zijn er meer mensen die bij kerstbrood altijd het amandelspijs tot het laatst bewaren? Dat hele rozijnenbrood kan me op zich gestolen worden; het is de amandelspijs die dit broodje zo fantastisch maakt. Een taart die de smaak van amandelspijs heeft, is dan ook helemaal my cup of tea (pardon, piece of pie). Dat zit bij deze amandeltaart helemaal goed! Je maakt de amandeltaart van amandelmeel en (glutenvrije) bloem. Daarnaast gebruik ik een theelepel amandelextract in de taart. Dat spul is machtig lekker als je ook zo’n amandelspijsliefhebber bent. Je hebt er maar een piepklein beetje van nodig om je baksel direct amandelspijsachtig te laten smaken. Sinds ik dit kleine flesje heb ontdekt, gaat het spul dan ook door veel baksels en havermoutbakjes heen. Het geeft deze taart echt een amandelspijsachtige smaak én structuur.

Amandeltaart is verder een heerlijk luchtige taart. De taart heeft de structuur van cake en is zo zacht dat je vorkje er moeiteloos doorheen glijdt. Verder heeft de taart, naast de amandelsmaak, een lekker zoet tintje. En in deze taart is die niet te danken aan een half pak suiker, maar aan een flinke scheut agavesiroop. Daarmee is de taart ook vrij van geraffineerde suikers, mocht dat voor jou (of je mede-taarteter) belangrijk zijn.

vegan amandeltaart met appel 7

Extra lekkere combinatie: amandeltaart met appel

Amandeltaart is van oorsprong een Spaanse taart, afkomstig uit de mooie provincie Galicië. Daar is het een heerlijke lekkernij die je op allerlei manieren kunt bereiden, bijvoorbeeld ook met sterke drank erdoorheen. Aan mijn amandeltaart komt geen druppel alcohol te pas. Maar met mijn appel-en-kaneel-variant heb ik er wel bewust een lekkere en Hollandse oma’s-appeltaartachtige twist aan gegeven.

Appel en kaneel is wat mij betreft een combinatie die het gewoon áltijd goed doet. Ook in deze vegan amandeltaart zijn die twee een topteam. De stukjes appel geven de taart wat bite tussendoor en geven de taart ook een licht fris tintje. Kies bij voorkeur voor zoete appels, zoals Elstars. Die passen heel goed bij de amandelsmaak van de taart!

Verder zorgt de kaneel in de amandeltaart voor nog meer smaak. Ik vind dit een heerlijke smaakmaker in veel gerechten. En laten we eerlijk zijn: waar appel is, moet kaneel ook zijn. Daarom strooi ik er rijkelijk mee in dit taartrecept. Er gaan maar liefst twee theelepels in één taart.

vegan amandeltaart met appel 10

Een paar tips voor deze taart

Ga je deze amandeltaart maken? Dan zal je snel genoeg merken dat het echt a piece of cake is. Zowel om de taart te maken als om deze tot op de laatste kruimel op te krijgen. Ik had zelf in elk geval geen enkele moeite met dat laatste 😉

Wil je amandeltaart zo lekker mogelijk maken? Dan zijn dit een paar baktips:

  • Gebruik amandelmeel in combinatie met een stevigere meelsoort (zoals ik in dit recept ook heb gedaan). Amandelmeel is uiteraard een must in een taart die “amandeltaart” heet. Bovendien zorgt deze meelsoort voor veel smeuïgheid en zachtheid, iets wat goed bij de taart past. Wel is het handig om amandeltaart te combineren met een stevigere meelsoort. Ik gebruik zelf glutenvrije bloem (glutenvrij bakmeel, niet zelfrijzend, kan ook). Amandelmeel wordt snel zompig en erg stevig; een meelsoort als bloem, gewoon bakmeel of eventueel havermeel laat de taart fier rechtop staan.
  • Kies voor baking soda + appelazijn in plaats van bakpoeder. Bakpoeder werkt in onder andere muffins vaak perfect. Maar voor luchtige taarten vind ik zelf de mix van baking soda en appelazijn fijner. Die twee samen geven naar mijn mening meer luchtigheid aan een taartbeslag en laten het ook meer rijzen. Overigens kun je in plaats van appelazijn ook citroensap gebruiken (in dezelfde verhouding als appelazijn).
  • Gebruik een kleinere bakvorm. Ik werk met een bakvorm van ongeveer 20 centimeter doorsnee. De taart wordt dan iets hoger, waardoor je de luchtigheid van de cake nog beter kunt proeven en de stukjes er net iets mooier uitzien.
  • Schil de appel voordat je er stukjes van snijdt. De appel wordt in het cakebeslag heerlijk zacht; een schilletje smaakt er dan minder lekker bij. Dus pak, net als bij de meeste appeltaarten, je schilmesje erbij voordat je de appel in stukjes snijdt en door je beslag roert.
  • Zet de taart in het midden van de oven. Bij taarten bakken steekt het altijd heel nauw waar je de taart in de oven zet. Let erop dat je deze taart in het midden van de oven zet en de heteluchtstand gebruikt. Dan wordt de taart aan alle kanten even warm én wordt het amandelschaafsel bovenop niet geflambeerd.
  • Wacht even met aansnijden totdat de cake iets is afgekoeld. Dit is bijna altijd bij taart een belangrijke tip. Hoe verleidelijk het ook is om meteen je mes in een heerlijk geurende bakcreatie te zetten, houd je toch liever nog heel even in. De taart is nog heel zacht als hij net uit de oven komt. Geef de taart daarom eerst de kans om in de taartvorm af te koelen (ongeveer 10 minuten). Zet de taart daarna nog even op een raster zodat het vocht kan verdampen en de taart tot kamertemperatuur afkoelt. Snijd hem daarna aan. Dan is de structuur helemaal zoals die zou moeten zijn.
vegan amandeltaart met appel 15

Het recept voor de amandeltaart (vegan & glutenvrij)

Klaar met lekker maken, laten we de taart maken! Dit is het recept voor de amandeltaart, waarmee je deze taart binnen ongeveer 1 uur op tafel tovert. Oh ja, het recept voor de amandeltaart is zowel vegan als glutenvrij.

vegan amandeltaart met appel 5

Vegan amandeltaart met appel (ook glutenvrij!)

Romy
Ben jij dol op de smaak van amandelspijs? Dan word je sowieso heel gelukkig van deze vegan amandeltaart met appel en kaneel. Het recept is simpel, 100% vegan, suikervrij en heel makkelijk glutenvrij te maken.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Nagerecht
Keuken Spaans
Porties 10 stukjes

Equipment

  • Bakvorm van ongeveer 20 cm doorsnee
  • Oven
  • Bakpapier
  • Keukenmachine = optioneel

Ingrediënten
  

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram bloem (evt. glutenvrij, gebruik dan bijvoorbeeld de bloem van Doves Farm of glutenvrije basismeel van Koopmans)
  • 260 ml plantaardige melk bijvoorbeeld amandelmelk, havermelk of sojamelk
  • 110 gram agavesiroop of een ander zoetmiddel
  • 75 gram gesmolten kokosolie
  • 1 Elstar-appel
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl amandel-extract (dit staat in de supermarkt bij de bakproducten, naast het vanille-extract)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn of citroensap
  • Amandelschaafsel
  • Poedersuiker
  • Plantaardige margarine om de bakvorm in te vetten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtstand).
  • Vet de randen van de bakvorm in met margarine en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Meng vervolgens agavesiroop, plantaardige melk, gesmolten kokosolie, vanille-extract en amandel-extract met elkaar. Dat kun je doen met een keukenmachine, maar ook gewoon door goed te roeren met een lepel.
  • Voeg daarna het amandelmeel, de bloem en de kaneel toe en roer goed door totdat je geen klontjes meer ziet.
  • Schil de appel en snijd in kleine stukjes (van ongeveer 1×1 centimeter). Roer ook die door het beslag. Schep dan een theelepel baking soda bij het beslag en schenk de appelazijn of het citroensap er direct overheen. Dan kunnen die twee op elkaar reageren. Roer vervolgens door het beslag en laat ongeveer 3 minuten staan.
  • Schep het beslag nog één keer om en verdeel dan over de bakvorm. Strooi vervolgens amandelschaafsel over de taart en schuif de taart ongeveer 50 minuten in de oven. Check na 50 minuten met een satéprikker of de taart gaar is en haal hem dan uit de oven. Laat nog 10 minuten in de bakvorm afkoelen op een raster en vervolgens nog 20 minuten uit de bakvorm op een raster.
  • Strooi vervolgens poedersuiker over de taart en snijd er stukjes van (zoveel als je wilt). En dan… geniet van deze lekker luchtige en zoete amandelspijsachtige taart!
Trefwoord Amandelen, Appel, Glutenvrij, Kaneel, Lactosevrij, Suikervrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan amandeltaart met appel 8

Nog meer suikervrije taartrecepten

Ik geloof zelf in een gezonde balans tussen soms lekker all the way van chocola, koekjes en suiker genieten, en het soms iets gezonder aanpakken. Nu wil ik zeker niet beweren dat deze vegan amandeltaart gezond is. Maar geraffineerde suiker komt er niet aan te pas en mis je ook zeker niet in deze taart! Zoek je nog meer suikervrije (en vegan) taartrecepten. Ook deze heerlijke taarten, muffins en cakes tikken die boxen af:

Kende jij amandeltaart al?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Vegan nasi met saté & tofu (simpel gerecht!)

2 augustus 2023|Recepten|

Als er een gerecht is dat bij Bart en mij allebei enthousiast wordt ontvangen, dan is het wel nasi. Voeg er een flinke klodder satésaus aan toe en wij zijn allebei een gelukkig mens. Nu eet ik er zelf uiteraard geen kip of gehakt bij. Maar gelukkig zijn er prima opties om een vegan nasi te maken die minstens zo lekker is. Deze nasi maak ik met tofu, een zelfgemaakte satésaus en veel groenten. Strooi er wat uitjes en pinda's bij en je hebt een heerlijk gerecht dat vast bij meer nasi-liefhebbers in de smaak valt.