Ananas doet het verrassend goed in warme gerechten. Zo ook in curry’s. Daar is deze kruidige ananascurry hét bewijs van. Je maakt deze heerlijke ananascurry met lekker veel groenten, met een smaakvolle mix van kruiden én met krokante stukjes tofu tussendoor. Ook fijn: het is een reuze-simpel gerecht waaraan je weinig tijd kwijt bent en waarmee je meer dan genoeg groenten binnenkrijgt voor een hele dag. Dus zoek je nog een lekkere curry met een subtiel zoet en kruidig tintje? Maak deze ananascurry zelf en laat je verrassen door hoe goed ananas het wel niet doet in een romige curry.
Ananascurry: kruidig met een zoet tintje
Deze ananascurry is lekker kruidig, zoals je dat van een curry gewend bent. Echt pittig is hij trouwens niet (tenzij je zelf extra rode peper toevoegt). Wel is hij heerlijk warm gekruid met onder andere kerrie, kurkuma, komijn en kaneel. De ananas zorgt daarnaast voor een subtiel zoet tintje in de curry en iets lekker zachts om op te kauwen tussen de groenten door.
Tip: voor deze ananascurry kun je prima ananas uit de diepvries gebruiken. Dat scheelt je een heel ananas schillen en hakken. En het is nog een stuk goedkoper ook! In de pan ontdooit de ananas vanzelf, dus je kunt de stukjes rechtstreeks vanuit de vriezer in de pan gooien.

Ananascurry zonder pakjes en zakjes
Aan deze ananascurry komen ook nog eens geen pakjes en zakjes te pas. Je gebruikt allerlei gedroogde kruiden zoals kerrie, kurkuma en komijn. Als je die samen met gember, ui, knoflook en olijfolie even opbakt, weet je zeker dat de curry straks volledig naar deze kruiden smaakt. De kokosmelk maakt de ananascurry daarna lekker romig.
Toen ik net begon met curry’s maken, haalde ik daarvoor vaak nog de pakjes met currypasta in huis van Fairtrade. Die zijn ook heel lekker, maar ik heb inmiddels ontdekt dat je prima zelf (zonder pakjes en zakjes) smaak kunt geven aan je curry’s. Wist je dat currypasta’s vaak voor een groot deel gemaakt zijn van tomatenpuree? Als je dat als basis gebruikt en daar gedroogde kruiden aan toevoegt, heb je in no-time je eigen currypasta klaarstaan. Dat scheelt meteen weer een paar euro én zo heb je precies de smaken die jij lekker vindt in je currypasta zonder dat er gekke andere toevoegingen bij zitten.

Welke groenten zijn lekker bij deze ananascurry?
Ik houd ervan om mijn curry’s vol met groenten te gooien. Zo krijg je nog eens lekker veel vitamines binnen. In deze ananascurry gebruik je meer dan 350 gram groenten per persoon. Zelf vind ik de ananascurry het lekkerst met een wortel, een gele paprika, een flinke hand spinazie en edamame-bonen. Maar je zou eventueel ook broccoli (kook die dan wel kort voor in een aparte pan!), tuinerwten, courgette of boerenkool kunnen gebruiken. Ook die smaken goed bij deze curry!
Zo maak je de knapperige tofu voor de curry
Als eiwitbron voor deze ananascurry gebruik ik blokjes tofu. En die maak ik graag extra lekker door ze kort aan te bakken in olijfolie, gember en sesamolie. Als je ze een tijdje in een goede laag olie bakt, komen ze uiteindelijk licht krokant uit de pan. Bak ze hiervoor zo’n 5-7 minuten op vrij hoog vuur en draai de blokjes regelmatig om. Roer ze op het eind door de ananascurry, zodat ze niet te zompig worden en een lekker zachte toevoeging aan de ananascurry zijn.

Recept vegan curry met ananas
Wil je deze romige curry met ananas zelf maken? Dat is appeltje-eitje en je hebt er ook maar 2 pannen voor nodig. Met dit recept maak je de vegan ananascurry heel makkelijk zelf:

Vegan ananascurry met veel groenten en tofu
Equipment
- Kookpan
- Hapjespan
- Bakpan
Ingrediënten
Voor de ananascurry:
- 100 gram basmati-rijst
- Naanbrood (= optioneel, laat weg als je glutenvrij eet)
- 125 gram ananas (in blokjes, vers of uit de vriezer)
- 100 gram verse spinazie
- 100 ml kokosmelk
- 1 gele paprika
- 1 wortel
- 50 gram edamame (ik gebruik edamame-bonen uit de vriezer)
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper
- 1 tl gember (uit een potje of verse gember fijngesneden)
- 1 tl kerrie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- ½ tl kaneel
- ¼ tl citroengras
- Sap van een ½ limoen
Voor de tofu:
- 150 gram tofu (= uitlekgewicht)
- 1 el olijfolie
- 1 tl gember uit een potje of vers gehakt
- 1 tl sesamolie
Als garnering:
- Pinda's
- Bosui
Instructies
- Snijd de paprika in stukjes en de wortel in plakjes. Hak daarnaast de rode peper zo fijn mogelijk en snipper de ui. Laat verder de tofu goed uitlekken, dep droog en snijd dan in blokjes.
- Kook alvast de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit daarnaast de ui en knoflook aan in wat olijfolie en bak dan de gember, rode peper, kerrie, komijn, kurkuma, citroengras en kaneel 2 minuten mee.
- Voeg vervolgens de wortel en gele paprika toe en roerbak 5 minuten mee op hoog vuur. Schenk er zo nodig wat extra olie bij.
- Bak in een aparte bakpan de blokjes tofu in de gember, olie en sesamolie aan. Draai de blokjes regelmatig om en ga ongeveer 7-10 minuten door totdat de buitenkant van de blokjes wat knapperig is.
- Schenk dan de kokosmelk bij de groentemix en voeg ook de spinazie, de ananasblokjes en de edamame-bonen toe. Laat ongeveer 5-10 minuten pruttelen totdat de curry iets is ingedikt.
- Roer de tofublokjes door de ananascurry en bak de naanbroden 1 minuut aan in de koekenpan van de tofu, totdat ze wat bruiner kleuren.
- Serveer de ananascurry met de rijst, een scheutje limoensap, stukjes pinda en bosui.

Nog meer lekkere curry-inspiratie
Ben jij, net als ik, een echte curryfanaat? Dan word je misschien, naast de ananascurry, ook blij van deze heerlijke curryrecepten:
- Aubergine-linzencurry met pindakaas
- Zoete kikkererwtencurry met mango
- Vegan zoete-aardappel-curry met kikkererwten
- Vegan pompoencurry met pindakaas
- Vegan tofu-curry met harissa
Hoe ziet jouw lievelingscurry eruit?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Inkiekje #15 | 1 impulsieve actie, 2 aanraders en een boel katten
De afgelopen weken maakte ik een uitstapje naar het strand, naar Amsterdam en naar de bouwmarkt. Bij dat laatste werd ik vreemd aangekeken door een verfverkoper en besloot ik ietwat impulsief "het helemaal anders" te doen. Verder zette ik een paar aanraders op de foto, was ik dolblij dat me voortaan veel herrie bespaard blijft en had Pippa de schrik van haar leven. Tijd voor mijn nieuwe Inkiekje vol huis-tuin-en-keukenmomenten.
Hoe oud (of jong) voel jij je?
"Je bent zo oud als je je voelt." Als kind vond ik dat vooral een suffe uitspraak voor oude vrouwen die een excuus wilden hebben om alsnog een korte jurk of leren rok aan te trekken. Twintig voelden ze zich, zestig waren ze. Inmiddels ben ik gaan beseffen dat in die uitspraak een kern van waarheid zit. Dat mijn leeftijd 26 is, hoeft helemaal niets te zeggen over hoe ik me voel en hoe mijn leven eruitziet. Soms voel ik me piepjong, dan weer ontzettend volwassen.
Ons weekend weg naar Landal Hoog Vaals | Zalig Zuid-Limburg
Al een paar maanden waren we de dagen aan het aftellen. Na ons weekje weg naar Gelderland hadden we nog een mini-vakantie tegoed: een lang weekend naar Landal Hoog Vaals. We verruilden ons Randstad-dorp voor zonnig en zalig Zuid-Limburg. Het waren maar drie dagen, maar die paar dagen in een typische Landal-cottage tussen de Limburgse heuvels voelden alsof we een week in Frankrijk hadden doorgebracht. De hoogtepunten (buiten de heuvels om!) heb ik voor je verzameld.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…