Aubergine – you love it or hate it! Ik ben er zelf aardig dol op, zeker sinds ik weet hoe je het écht lekker klaarmaakt. Lekker lang laten garen is de truc. In deze aubergine-curry zit dat sowieso helemaal goed. Dit gerecht is net even anders dan je standaard curry door de combinatie van aubergine, paddenstoelen en een scheutje sojasaus. Verwacht een romige curry, maar dan met een umami smaak, veel bite en een flinke berg groenten. Zo zet je de curry in ongeveer 30 minuten op tafel!
Aubergine, wat moet je ermee? In de curry, hoppatee!
Ik heb mezelf de “Wat moet je nu met aubergine?”-vraag tot drie jaar geleden ook vaak gesteld. Ik at regelmatig heerlijke aubergine-gerechten in restaurants. Maar zelf vond ik het maar een lastige groente (officieel is het “nachtschade” trouwens, geen groente!). Ik kreeg vaak commentaar van mijn testpanel (lees: Bart) dat mijn aubergine te taai was, behalve als ik het ellenlang op het vuur liet staan. Maar ja, te erg stuk gekookt wilde ik aubergine ook weer niet eten.
Gelukkig weet ik me inmiddels beter raad met deze groente. De truc met aubergine is om ‘m óf te roosteren in de oven op hoog vuur óf te bakken in saus (zoals sojasaus, sesamolie of gewoon tomatenpassata of tomatenblokjes). En dat laatste dan lekker lang! Zo krijg je na een tijdje een smaakvolle aubergine die zacht is van binnen en geen té taai korstje meer heeft.
Precies op die manier bereid ik de aubergine ook in deze curry. Eerst even apart roerbakken en dan zo lang mogelijk laten mee sudderen in de kokosmelk en tomatenblokjes. Geloof me: daarna zit je nooit meer met het “Wat kan ik met aubergine?”-dilemma. In de curry ermee!
Kruidige aubergine-curry met paddenstoelen
Voor mij moeten perfecte curry’s altijd aan een paar strenge eisen voldoen: de curry moet kruidig zijn, een romige textuur hebben én veel groenten bevatten. Deze aubergine-curry vinkt al die eisen af. Het is een heerlijk kruidige curry met een romige textuur en een flinke lading groenten. In de curry gebruik ik namelijk (voor 2 personen) één aubergine, wat champignons en shiitake, en ook nog tomatenblokjes. Groenten genoeg zo! Bovendien zijn de paddenstoelen een heerlijke toevoeging. Ze geven de curry een heel andere smaak dan als je standaard curry-groenten zoals paprika en wortel gebruikt.
Verder is de aubergine-curry op en top kruidig. Dat ligt deels aan de halve rode peper die ik erin gebruik (en die natuurlijk totaal optioneel is!). Deels komt het door de mix van extra kruiden die niet mag ontbreken. Voor deze curry ga ik voor een combinatie van ui, knoflook, komijn, kerriepoeder, kurkuma, peper en gember. Daarnaast schenk ik er een eetlepel sojasaus bij, omdat die saus geweldig matcht met de aubergine en een heerlijk umami tintje geeft. Een geslaagd extraatje in deze curry!
Peulvruchten voor extra eiwitten
In curry’s mogen wat mij betreft peulvruchten niet ontbreken. Linzen-dahl is dan ook één van mijn favoriete curry-achtige gerechten. Daarin spelen linzen zelfs de hoofdrol. In deze aubergine-curry gebruik ik ook linzen (gewoon de bruine uit blik!) en daarnaast zo’n 100 gram kikkererwten. Al met al krijg je zo nogal wat peulvruchten binnen. Een goede eiwitbron in de curry! Dat maakt in mijn ogen curry’s ook een perfect gerecht om een avondje vega(n) te eten als je dat niet zo gewend bent. Je mist in dit gerecht zeker geen vleesvervanger.
Ben jij niet zo van de kikkererwten of linzen? Je kunt ook lima-bonen of andere soorten bonen in de curry gebruiken. Of roer er een extra schep pindakaas doorheen. Ook een smakelijke bron van eiwitten die prima past bij dit gerecht!
Het recept voor de vegan aubergine-curry
Klinkt de combinatie van aubergine en curry jou als muziek in de oren? Of sta je er wel voor open om eens iets nieuws te proberen (je krijgt vast geen spijt!)? Dit is hoe je deze heerlijke vegan aubergine-curry maakt, in niet meer dan 30 minuten:
Vegan aubergine-curry met paddenstoelen & kikkererwten
Equipment
- Wokpan
- Steelpan of kookpan
Ingrediënten
- Naanbrood of basmati-rijst
- 1 aubergine
- 150 gram linzen bruine linzen of beluga-linzen, uit blik
- 100 gram kikkererwten uit blik
- 150 gram tomatenblokjes uit blik
- 100 gram kastanjechampignons
- 100 gram shiitake
- 100 ml kokosmelk
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- ½ el sojasaus
- ½ rode chilipeper = optioneel
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- Peper naar smaak
- Sap van een halve limoen
Instructies
- Snijd de aubergine in kleine stukjes en hak de champignons en shiitake in smalle reepjes. Snipper daarnaast de ui.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de aubergine en de sojasaus toe en bak ongeveer 5 minuten mee.
- Voeg vervolgens de shiitake en champignons toe aan de pan en roerbak opnieuw 3 minuten totdat de paddenstoelen geslonken zijn. Strooi dan de kruiden (kurkuma, gember, kerrie, komijn en peper) over het groentemengsel en schenk ook de kokosmelk en tomatenblokjes erbij. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
- Schep daarna de kikkererwten en linzen bij de curry. Snijd daarnaast de rode peper (als je die gebruikt) in kleine stukjes en roer ook die door de curry. Laat nog heel even pruttelen totdat de aubergine en paddenstoelen beetgaar zijn.
- Serveer de curry met de rijst en garneer eventueel met sesampitjes of verse peterselie. Geniet!
Meer aubergine-recepten?
Kook jij graag met aubergine? Of wil je ook ontdekken hoe je van dit ingrediënt een echt smaakvolle show-steler in je gerecht maakt? Probeer, naast deze vegan aubergine-curry, ook eens de volgende gerechten:
- Woknoedels met sticky aubergine
- Risotto met aubergine en tomaat (“alla norma”)
- Quinoasalade met aubergine en sinaasappel
- Vegan risotto met aubergine
- Vegan ratatouille met gepofte aardappels
Wat is jouw favoriete aubergine-gerecht?
Erg lekker! Ik kook dus eigenlijk nooit met aubergine, maar deze moest ik proberen. En inderdaad, zo lukt het wel om het goed gaar te krijgen 🙂