aubergine curry 8

Vegan aubergine-curry met paddenstoelen & kikkererwten

  • 17 januari 2024
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Aubergine – you love it or hate it! Ik ben er zelf aardig dol op, zeker sinds ik weet hoe je het écht lekker klaarmaakt. Lekker lang laten garen is de truc. In deze aubergine-curry zit dat sowieso helemaal goed. Dit gerecht is net even anders dan je standaard curry door de combinatie van aubergine, paddenstoelen en een scheutje sojasaus. Verwacht een romige curry, maar dan met een umami smaak, veel bite en een flinke berg groenten. Zo zet je de curry in ongeveer 30 minuten op tafel!

Aubergine, wat moet je ermee? In de curry, hoppatee!

Ik heb mezelf de “Wat moet je nu met aubergine?”-vraag tot drie jaar geleden ook vaak gesteld. Ik at regelmatig heerlijke aubergine-gerechten in restaurants. Maar zelf vond ik het maar een lastige groente (officieel is het “nachtschade” trouwens, geen groente!). Ik kreeg vaak commentaar van mijn testpanel (lees: Bart) dat mijn aubergine te taai was, behalve als ik het ellenlang op het vuur liet staan. Maar ja, te erg stuk gekookt wilde ik aubergine ook weer niet eten.

Gelukkig weet ik me inmiddels beter raad met deze groente. De truc met aubergine is om ‘m óf te roosteren in de oven op hoog vuur óf te bakken in saus (zoals sojasaus, sesamolie of gewoon tomatenpassata of tomatenblokjes). En dat laatste dan lekker lang! Zo krijg je na een tijdje een smaakvolle aubergine die zacht is van binnen en geen té taai korstje meer heeft.

Precies op die manier bereid ik de aubergine ook in deze curry. Eerst even apart roerbakken en dan zo lang mogelijk laten mee sudderen in de kokosmelk en tomatenblokjes. Geloof me: daarna zit je nooit meer met het “Wat kan ik met aubergine?”-dilemma. In de curry ermee!

aubergine curry 5

Kruidige aubergine-curry met paddenstoelen

Voor mij moeten perfecte curry’s altijd aan een paar strenge eisen voldoen: de curry moet kruidig zijn, een romige textuur hebben én veel groenten bevatten. Deze aubergine-curry vinkt al die eisen af. Het is een heerlijk kruidige curry met een romige textuur en een flinke lading groenten. In de curry gebruik ik namelijk (voor 2 personen) één aubergine, wat champignons en shiitake, en ook nog tomatenblokjes. Groenten genoeg zo! Bovendien zijn de paddenstoelen een heerlijke toevoeging. Ze geven de curry een heel andere smaak dan als je standaard curry-groenten zoals paprika en wortel gebruikt.

Verder is de aubergine-curry op en top kruidig. Dat ligt deels aan de halve rode peper die ik erin gebruik (en die natuurlijk totaal optioneel is!). Deels komt het door de mix van extra kruiden die niet mag ontbreken. Voor deze curry ga ik voor een combinatie van ui, knoflook, komijn, kerriepoeder, kurkuma, peper en gember. Daarnaast schenk ik er een eetlepel sojasaus bij, omdat die saus geweldig matcht met de aubergine en een heerlijk umami tintje geeft. Een geslaagd extraatje in deze curry!

aubergine curry 3

Peulvruchten voor extra eiwitten

In curry’s mogen wat mij betreft peulvruchten niet ontbreken. Linzen-dahl is dan ook één van mijn favoriete curry-achtige gerechten. Daarin spelen linzen zelfs de hoofdrol. In deze aubergine-curry gebruik ik ook linzen (gewoon de bruine uit blik!) en daarnaast zo’n 100 gram kikkererwten. Al met al krijg je zo nogal wat peulvruchten binnen. Een goede eiwitbron in de curry! Dat maakt in mijn ogen curry’s ook een perfect gerecht om een avondje vega(n) te eten als je dat niet zo gewend bent. Je mist in dit gerecht zeker geen vleesvervanger.

Ben jij niet zo van de kikkererwten of linzen? Je kunt ook lima-bonen of andere soorten bonen in de curry gebruiken. Of roer er een extra schep pindakaas doorheen. Ook een smakelijke bron van eiwitten die prima past bij dit gerecht!

aubergine curry 9

Het recept voor de vegan aubergine-curry

Klinkt de combinatie van aubergine en curry jou als muziek in de oren? Of sta je er wel voor open om eens iets nieuws te proberen (je krijgt vast geen spijt!)? Dit is hoe je deze heerlijke vegan aubergine-curry maakt, in niet meer dan 30 minuten:

aubergine curry 10

Vegan aubergine-curry met paddenstoelen & kikkererwten

Romy
Deze vegan aubergine-curry is kruidig, romig en vol van groenten. Wat wil je nog meer? Binnen 30 minuten heb je deze gezonde én simpele curry al op tafel staan.
5 (1 stem)
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Equipment

  • Wokpan
  • Steelpan of kookpan

Ingrediënten
  

  • Naanbrood of basmati-rijst
  • 1 aubergine
  • 150 gram linzen bruine linzen of beluga-linzen, uit blik
  • 100 gram kikkererwten uit blik
  • 150 gram tomatenblokjes uit blik
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 100 gram shiitake
  • 100 ml kokosmelk
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ el sojasaus
  • ½ rode chilipeper = optioneel
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • Peper naar smaak
  • Sap van een halve limoen

Instructies
 

  • Snijd de aubergine in kleine stukjes en hak de champignons en shiitake in smalle reepjes. Snipper daarnaast de ui.
  • Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de aubergine en de sojasaus toe en bak ongeveer 5 minuten mee.
  • Voeg vervolgens de shiitake en champignons toe aan de pan en roerbak opnieuw 3 minuten totdat de paddenstoelen geslonken zijn. Strooi dan de kruiden (kurkuma, gember, kerrie, komijn en peper) over het groentemengsel en schenk ook de kokosmelk en tomatenblokjes erbij. Laat ongeveer 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
  • Schep daarna de kikkererwten en linzen bij de curry. Snijd daarnaast de rode peper (als je die gebruikt) in kleine stukjes en roer ook die door de curry. Laat nog heel even pruttelen totdat de aubergine en paddenstoelen beetgaar zijn.
  • Serveer de curry met de rijst en garneer eventueel met sesampitjes of verse peterselie. Geniet!
Trefwoord Aubergine, Champignons, Curry, Glutenvrij, Kikkererwten, Lactosevrij, Linzen, Paddenstoelen, Shiitake, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
aubergine curry 10

Meer aubergine-recepten?

Kook jij graag met aubergine? Of wil je ook ontdekken hoe je van dit ingrediënt een echt smaakvolle show-steler in je gerecht maakt? Probeer, naast deze vegan aubergine-curry, ook eens de volgende gerechten:

Wat is jouw favoriete aubergine-gerecht?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Charissa 11 februari 2024 op 1:47 pm - Beantwoord

    5 sterren
    Erg lekker! Ik kook dus eigenlijk nooit met aubergine, maar deze moest ik proberen. En inderdaad, zo lukt het wel om het goed gaar te krijgen 🙂

Beoordeling recept




Recente blogs

6x Wat ik leerde over buiten je comfortzone gaan!

26 juni 2018|Persoonlijke groei|

Je comfortzone is veilig en vertrouwd en voelt vaak fijn. Van alles binnen je comfortzone weet je immers dat je het kunt. Toch is het soms goed om dingen te doen die buiten je comfortzone liggen en die je je misschien wél angstzweet, knikkende knieën en klotsende oksels bezorgen. Ook ik heb me de afgelopen jaren gewaagd aan dingen die (soms zelfs mijlenver) buiten mijn veilige zone lagen, variërend van mijn allereerste Tinderdate tot spannende autoritten of onlangs mijn switch van baan. In dit artikel deel ik 6 lessen die ik leerde door juist de grenzen van mijn comfortzone op te zoeken.

Inkiekje #104 | Verrassende Valentijnscadeaus, verbouwde trappen & volksverhuizingen met plant

12 februari 2024|Persoonlijk|

Van interviewen en verhalen schrijven vanaf mijn kantoorzolder tot muren verven in mijn vlekkerige joggingbroek. Dat is zo'n beetje hoe mijn weken er nu voornamelijk uitzien. Hopelijk ben je mijn inkiekjes vol verbouwfoto's nog niet zat, want ook de afgelopen weekenden klusten we er weer op los. Maar los van ons eigen kluswerk gebeurde er nog een hoop. Zo werd onze trap in een week tijd omgetoverd tot iets compleet anders, trakteerden Bart en ik elkaar dit jaar op wel heel bijzondere (vervroegde) Valentijnscadeaus, ontdekten we eindelijk of er een romance in zit tussen Pippa en de brutale buurkat en viel ik als een blok voor een flauwe woordgrap op een waszak. Spiek je mee in mijn afgelopen twee weken?