avocado brownies 4

Vegan avocado-brownies (gezonder & glutenvrij)

  • 23 maart 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Wie houdt er nu niet van goed smeuïge brownies? En als ze dan ook nog gezond(er) zijn, heb je al helemaal een goede reden om er lekker je tanden in te zetten. Het concept ‘avocado-brownies’ klinkt misschien niet meteen als iets waar je van gaat watertanden. Maar geloof me: dit smaakt veel beter dan de naam doet vermoeden! Van de avocado proef je niets terug. Wat je wel proeft? Een heerlijk smeuïge textuur met een intense chocoladesmaak! Deze gezondere brownies zijn ook nog eens binnen binnen 45 minuten klaar. Kortom: genoeg reden om ze snel zelf te bakken, toch?!

Ga direct naar het recept.

Avocado-brownies zonder avocadosmaak

Als je brownies gezonder wilt maken, heb je allerlei opties. Zo maak ik ook regelmatig zoete-aardappel-brownies en zijn dadelbrownies al net zo’n succes. Maar mijn laatste vondst zijn avocado-brownies. Oftewel: brownies gemaakt van onder andere 2 hele avocado’s. Verder komen aan dit recept allerlei gezonde ingrediënten te pas, zoals havermeel, amandelmeel en plantaardige melk. De chocoladesmaak danken de brownies aan cacaopoeder. In combinatie met de avocado zorgt dit voor heerlijke smeuïge brownies met een intense chocoladesmaak. Van de avocado proef je dus niets.

Overigens maak ik de brownies zelf graag extra lekker door er stukjes pure chocola doorheen te roeren. Dan proef je af en toe nog een extra vleugje chocoladesmaak. Als je de brownies graag vrij van geraffineerde suikers houdt, kun je de chocolade ook weglaten. De zoete smaak danken de brownies al aan ahorn- of agavesiroop. Dat zijn natuurlijke, ongeraffineerde suikervervangers.

avocado brownies 6

Wat heb je nodig voor deze vegan en glutenvrije brownies?

Deze avocado-brownies zijn glutenvrij en vegan. En je kunt ze dus ook geraffineerde-suikervrij maken. Voor de brownies heb je het volgende nodig:

  • Avocado. Zonder dat ingrediënt avocado-brownies maken is tenslotte bijzonder lastig. Gebruik rijpe avocado’s. Aan 2 kleine of 1 heel grote avocado heb je genoeg.
  • Amandelmeel. Dit is een glutenvrije meelsoort die wat vettiger en meer cakeachtig is dan de meeste meelsoorten. Ideaal dus voor brownies! Ze krijgen er een lekker smeuïge structuur door.
  • Havermeel. Naast de amandelmeel, gebruik ik havermeel om de avocado-brownies hun stevigheid te geven. Wil je de brownies glutenvrij? Gebruik dan speciale glutenvrije havermeel. Het staat altijd expliciet op de verpakking vermeld als havermeel vrij van gluten is.
  • Cacaopoeder. Daar danken de brownies hun chocoladesmaak aan. Gebruik 100% cacaopoeder, dus geen Nesquick. Dit vind je vaak in het koffieschap.
  • Plantaardige melk. Om de brownies nog iets smeuïger te maken en het beslag goed aan elkaar te laten “plakken”, voeg je een flinke scheut plantaardige melk toe. Gebruik een ongezoete variant. Je kunt elk type plantaardige melk kiezen dat je wilt, bijvoorbeeld sojamelk, erwtenmelk, amandelmelk of havermelk.
  • Agavesiroop of ahornsiroop. Dat gebruik je als zoetmiddel om de brownies hun lekker zoete smaak te geven. Zelf vind ik ahornsiroop door de diepe smaak het allerlekkerst. Maar agavesiroop is een goede tweede optie die iets betaalbaarder is.
  • Vanille-extract. Daar voeg ik een beetje van toe voor een nog iets zoetere smaak.
  • Baking soda en appelazijn. Die twee vormen samen een goed rijsmiddel voor de brownies. Ze helpen om het beslag iets luchtiger te maken en een beetje te laten opstijgen in de oven.
  • Pure chocola. Als lekker extraatje roer ik stukjes pure chocola door het browniebeslag en strooi ik een paar stukjes daarvan bovenop de brownies. Geen must, wel erg lekker!

Als je de brownies extra kunstig wilt serveren, kun je er pistachenoten overheen strooien. In stukjes gehakt geven die een feestelijk effect.

avocado brownies 9

Tip: serveer de brownies warm

Een tijdje geleden ontdekte ik hoe verrukkelijk het is als je brownies voordat je je tanden erin zet heel even in de magnetron opwarmt. Ongeveer 45 seconden op 800 watt is voldoende om de brownies heerlijk warm te krijgen. De chocoladestukjes smelten dan en de brownies worden extra smeuïg. Een dikke tip dus, als je een magnetron bij de hand hebt, om de brownies warm te eten. Eventueel met een bolletje ijs erbovenop als je er een heerlijk dessert van wilt maken!

avocado brownies 3

Recept vegan avocado-brownies

Heb je ook lekkere trek in brownies en spreekt het je wel aan om die in een gezonder jasje te steken? Dan moet je deze avocado-brownies zeker eens proberen! Met dit recept maak je ze lekker zelf:

avocado brownies 4

Vegan avocado-brownies (glutenvrij en gezonder)

Romy
Deze heerlijke avocado-brownies zijn een gezondere variant op gewone brownies, maar wel minstens zo lekker. Ze zijn vegan, glutenvrij en ook makkelijk vrij van geraffineerde suikers te maken. Maak ze zelf in maar 45 minuten.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 9 brownies

Equipment

  • Oven
  • Brownievorm van ongeveer 20×20 cm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine of handmixer

Ingrediënten
  

  • 125 gram eetrijpe avocado's (ongeveer 2 avocado's, ontpit en geschild)
  • 150 gram amandelmeel
  • 65 gram havermeel (evt. glutenvrij)
  • 160 ml plantaardige melk
  • 155 gram agave- of ahornsiroop
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn
  • 40 gram pure chocola (= optioneel)
  • Pistachenoten (= optioneel als garnering)
  • Snufje zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
  • Doe de avocado samen met de agave/ahornsiroop, plantaardige melk en vanille-extract in de keukenmachine. Of mix met een handmixer tot een geheel.
  • Spatel dan het havermeel, amandelmeel, cacaopoeder en snufje zout erdoorheen.
  • Hak de chocola in kleine stukjes en roer die door het beslag. Schep dan de baking soda op het beslag en schenk het appelazijn erbij. Roer nog een laatste keer door.
  • Bekleed de brownievorm met bakpapier en schep het beslag erin. Strijk de bovenkant glad. Zet dan voor 30 minuten in de oven. Check na die 30 minuten met een satéprikker of de brownies goed gaar zijn.
  • Laat de brownies nog ongeveer 15 minuten in de brownievorm afkoelen en daarna nog minimaal 30 minuten buiten de vorm.
Trefwoord Avocado, Brownies, Chocola, Glutenvrij, Lactosevrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
avocado brownies 8

Nog meer chocoladerecepten

Ben je net als ik een ware chocoladejunkie? Dan word je vast blij van deze chocoladebaksels:

Wat zijn jouw favoriete brownies?

gezonde brownies

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Een ode aan de zomersproetjes

27 juni 2019|Persoonlijk|

Ik weet nog dat ik als kind regelmatig gefascineerd in de spiegel keek. Die gekke vlekjes, wat deden ze daar toch? Elke zomer leken ze opeens als een ware invasie te komen opzetten. En 's winters verdwenen ze weer subtiel naar de achtergrond. Sproetjes. Ik ben ze al mijn hele leven rijk. Niet een paar, maar een heel gezicht vol. En eigenlijk ben ik dat sproetenhoofd van mij best wel gaan waarderen, in tegenstelling tot wat ik er ooit van vond. Tijd voor een kleine ode aan de zomersproetjes!

Winactie: mijn vrolijke kerstcadeau voor jou

26 december 2016|Positiviteit|

Bij veel mensen liggen er rond kerst mooi ingepakte cadeautjes rond de kerstboom. Wij vieren het zelf niet met cadeaus, maar het leek me wel leuk om dit jaar aan één van jullie een kerstcadeau te geven. Gewoon om jullie te bedanken voor alles. Dat doe ik in de vorm van een winactie, waarbij je een vrolijk pakketje kunt winnen. Kans maken? Lees dan snel verder.

Vaker Vrolijk tag: 10 vrolijke vragen aan jezelf

31 januari 2017|Persoonlijk, Positiviteit|

Regelmatig zie ik tags voorbijkomen op andere blogs en ik vind ze altijd erg leuk om te lezen. Daarom leek het me leuk om eens zelf een tag te bedenken. Het werd (hoe toepasselijk!) de Vaker Vrolijk tag. De tag bestaat uit 10 vragen waarmee ik je wil inspireren om je op de vrolijke en mooie dingen in het leven te focussen. Gewoon om ietsje vaker vrolijk te zijn! Vandaag geef ik zelf antwoord op mijn 10 vragen. Wat is bijvoorbeeld de beste keuze geweest in mijn leven? En wat is de laatste keer dat ik om mezelf moest lachen? Pak een kop thee en lees gezellig mee.

Ga naar de bovenkant