Het is altijd een goed moment om de tropen in huis te halen. Passievrucht doet mij direct denken aan een tropisch eiland en zomerse drankjes op drukke terrasjes. Naast dat je er indrukwekkende toetjes en taarten mee kunt maken, blijkt deze tropische vrucht ook fantastisch om door bananenbrood te gebruiken. Dit bananenbrood met passievrucht heeft een zoete, intense smaak, heeft een lekkere bite door de pitjes tussendoor en doet een beetje denken aan tropische cocktails of van die zoete Dubbeldrank-drankjes. Maar dan niet té zoet! Kortom: dit brood wil je proeven, of het nu tropische temperaturen zijn of niet. Lees hieronder hoe je het passievrucht-bananenbrood heel makkelijk zelf maakt.

Vegan bananenbrood met passievrucht

Bananenbrood bakken is veel mensen niet vreemd. Het is volgens mij één van de populairste (semi)gezonde baksels en je vindt er talloze varianten op. Maar eentje was ik nog nooit tegengekomen, terwijl hij me juist zo lekker leek: bananenbrood met passievrucht. Ik bedoel: we kunnen allemaal soms wel wat tropische vibes gebruiken toch. Daarom combineer ik voor dit recept een lekker smeuïg en voedzaam bananenbrood met passievrucht. Je roert het vruchtvlees van 2,5 passievrucht door het beslag. Daarnaast versier ik het bananenbrood bovenop met een paar flinke scheppen passievrucht. Nooit genoeg tropische smaken!

Bakken met passievrucht kan uitdagend lijken. Passievrucht is een vrij vochtige vrucht. Dus je kunt zeker niet zomaar passievrucht aan een standaard bananenbrood-recept toevoegen. Ik heb dit brood een paar keer gemaakt om het perfect te krijgen. De truc is om zo min mogelijk extra vocht toe te voegen. Dus een stuk minder plantaardige melk dan je misschien gewend bent. Dan blijft het brood stevig en smeuïg tegelijk.

bananenbrood met passievrucht

Vegan, glutenvrij en suikervrij bananenbrood

Al mijn baksels zijn vegan en de meeste ook glutenvrij (vanwege Barts allergie). Dit bananenbrood met passievrucht is ook nog suikervrij. Althans, vrij van geraffineerde suikers. Het brood is door de passievrucht en banaan al vrij zoet, dus je hoeft zeker niet uitgebreid zoetigheid toe te voegen. Ik gebruik naast de zoetigheid uit het fruit alleen nog wat agavesiroop en vanille-extract. Als je niet zo van agavesiroop houdt of het niet in huis hebt, kun je ook een andere vloeibare suikervervanger gebruiken. Ahornsiroop of erythritolsiroop bijvoorbeeld.

Verder gebruik ik een mix van amandelmeel en havermeel om het passievrucht-bananenbrood glutenvrij te maken. Dubbelcheck wel op het etiket of het havermeel echt vrij van gluten is. Alleen als er expliciet op staat dat het van glutenvrije haver is gemaakt, is havermeel glutenvrij. Anders kun je eventueel zelf havermeel maken door glutenvrije havermout te vermalen in een goede foodprocessor (ik heb deze van KitchenAid).

En het bananenbrood met passievrucht vegan maken? Dat doe ik door in plaats van ei andere bindmiddelen te gebruiken. Voor dit brood werkt (gesmolten) kokosolie samen met een scheutje plantaardige melk goed. Bovendien heeft banaan van zichzelf een bindende werking. Het wordt regelmatig als eivervanger in vegan baksels gebruikt. Ideaal dus! Verder roer ik een theelepel baking soda met een eetlepel appelazijn door het beslag. Dat maakt het brood luchtiger.

bananenbrood met passievrucht 11
bananenbrood met passievrucht 8

Hoe maak je dit bananenbrood met passievrucht? Heel simpel en snel!

Dit bananenbrood met passievrucht is totaal niet ingewikkeld om te maken. Bij veel cake-achtige baksels op mijn site is het een kwestie van alle ingrediënten door elkaar roeren, het beslag in muffinvormpjes of in een cakevorm schenken, en dan de oven zijn magie laten verrichten. Bij dit bananenbrood met passievrucht is dat niet anders.

Ik gebruik zelf een keukenmachine om de banaan fijn te malen en het beslag goed te mengen. Maar je hebt er zeker geen apparaten bij nodig. Als je de banaan goed fijnprakt met een vork en alles daarna goed door elkaar spatelt, lukt je beslag ook zeker wel.

bananenbrood met passievrucht 9

Tips om dit bananenbrood lekker te maken

  • Gebruik altijd zo rijp mogelijke bananen. Hoe meer bruine puntjes, hoe beter. Dat maakt het bananenbrood zoeter, maar helpt ook om het beslag goed te binden.
  • Roer altijd eerst de natte ingrediënten door elkaar en doe dan de droge ingrediënten erbij. Bij veel cake-achtige recepten werkt dat het beste. Je weet dan ook zeker dat de banaan goed fijngemalen is en dat je geen klontjes krijgt.
  • Gebruik het liefst verse passievrucht, geen diepvries-passievrucht. Bij die laatste krijg je er namelijk extra vocht (van het ontdooien) bij cadeau. Het kan zijn dat de verhoudingen daardoor niet meer kloppen en dat je beslag te nat wordt.
  • Kies altijd voor geur- en smaakloze kokosolie. De kokosolie is puur bedoeld om het beslag te laten binden en heeft dus geen smaakfunctie. Laat kokosolie met een stevige kokossmaak liever staan en dubbelcheck op de pot of je een kokosolie zonder geur en smaak te pakken hebt.
  • Laat het beslag even staan nadat je de baking soda en appelazijn hebt toegevoegd. Dat duo helpt enorm om het beslag luchtiger te maken en te laten opstijgen in de oven. Voeg ze altijd samen toe, laat het dan even borrelen en roer daarna het mengsel door het beslag. Laat het beslag dan minimaal 5 minuten staan voordat je het in de cakevorm gooit. Op die manier kan de baking soda alvast zijn werk een beetje doen.
bananenbrood met passievrucht 4

Het recept voor vegan bananenbrood met passievrucht

Heb je al trek gekregen in dit tropische bananenbrood met passievrucht? Gelukkig hoef je hooguit een uur te wachten totdat het met al zijn heerlijke geuren voor je neus staat. Dit is hoe je het bananenbrood in no-time zelf maakt:

bananenbrood met passievrucht 7

Vegan bananenbrood met passievrucht (glutenvrij, suikervrij)

Romy
Geef je bananenbrood een tropisch tintje door er passievrucht aan toe te voegen. Dit bananenbrood met passievrucht geeft je direct wat tropische Hawaï-vibes. Het is vegan, glutenvrij en suikervrij!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 12 plakken

Equipment

  • Cakevorm
  • Oven
  • Bakpapier
  • Keukenmachine = optioneel

Ingrediënten
  

  • 200 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 150 gram amandelmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 2 ½ passievrucht alleen de pulp (let op: niet uit de diepvries!)
  • 90 gram agavesiroop
  • 75 gram kokosolie gesmolten
  • 50 ml plantaardige melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn

Optioneel:

  • Extra passievrucht-pulp voor bovenop het brood
  • Kokossnippers

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Bekleed de cakevorm alvast met bakpapier.
  • Prak de bananen fijn met een vork en haal de pulp uit de passievruchten. Voeg daar de (gesmolten!) kokosolie, plantaardige melk, agavesiroop en vanille-extract aan toe. Meng met een foodprocessor of met een lepel, en spatel goed door.
  • Voeg dan havermeel en amandelmeel toe aan het mengsel en roer door totdat je geen klontjes meer ziet.
  • Schep dan de baking soda op het beslag en schenk het appelazijn erbij. Laat die twee samen borrelen en roer dan door het beslag. Laat het beslag nog ongeveer 5 minuten staan en schep het dan in de cakevorm.
  • Schuif het bananenbrood met passievrucht voor ongeveer 45 minuten in de oven. Check na 45 minuten met een satéprikker of het gaar is. Haal het uit de oven zodra de satéprikker schoon uit het bananenbrood komt.
  • Laat dan nog 5 minuten in de bakvorm afkoelen en daarna nog zeker 30 minuten buiten de bakvorm. Daarna is het bananenbrood met passievrucht stevig genoeg om aan te snijden.
  • Versier het eventueel met extra passievruchtpulp en kokosrasp. En dan… genieten!
Trefwoord Banaan, Bananenbrood, Cake, Glutenvrij, Lactosevrij, Passievrucht, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
bananenbrood met passievrucht 5

Andere bijzondere bananenbrood-recepten

Aangezien ik zelf dol ben op bananenbrood, heb ik al heel veel bananenbrood-baksels op mijn brood staan. Naast dit bananenbrood met passievrucht, vind ik dit ook heerlijke bananenbroodrecepten:

Eet jij weleens passievrucht?

vegan bananenbrood met passievrucht

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept