Bananenbrood is wat mij betreft een snack die er altijd goed ingaat. Het is gezonder dan een plak gewone cake of een chocoladereep. Maar de smaak is er zeker niet minder om én bananenbrood is nog lekker vullend en voedzaam ook. Dit bananenbrood maak je voor de verandering niet met tarwebloem, maar van speltmeel. Een heel voedzame meelsoort die voor mensen met gevoelige darmen vaak ook fijner is dan tarwemeel. Met onderstaand recept maak je dit verrukkelijke en vegan bananenbrood van speltmeel in iets meer dan een uur. Eet er lekker de hele week van of vries het brood per plak in, zodat je er nog langer van kunt genieten.
Simpel en gezond bananenbrood van speltmeel
Bananenbrood is in principe gewoon cake. Vaak gaat er dan ook flink wat boter en suiker in. Niets mis mee als lekkere snack! Maar het liefst bak ik zelf bananenbroden zonder geraffineerde suiker en met voedzamer meel dan gewone bloem, zodat ik er gerust elke dag mee kan lunchen. Daarvoor zit je met dit gezonde bananenbrood van speltmeel wel goed. Het bananenbrood bevat geen geraffineerde suiker, maar ahornsiroop. Dat is een natuurlijke suikervervanger die wat weg heeft van honing qua smaak.
Verder gebruik ik dus speltmeel in dit bananenbrood in plaats van witte bloem of tarwemeel. Het bananenbrood wordt er minstens zo lekker van als met tarwebloem. En als je last hebt van prikkelbare darmen, is speltmeel soms een fijnere meelsoort dan tarwebloem.

Tip: bananenbrood is ideaal om van tevoren te maken
Bananenbrood bakken is voor mij haast vaste prik elke week. Bananenbrood is typisch iets wat je in het weekend alvast kunt bakken om daarna de hele week van te genieten. In de koelkast blijft bananenbrood zeker nog 4 dagen goed. Maar je kunt het bananenbrood ook in plakken invriezen en dan steeds in de ochtend een plak uit de diepvries halen. Dan heb je altijd een heerlijke en gezonde snack bij de hand om de lekkere trek mee te stillen.
Hoe kun je het bananenbrood het beste bewaren?
Ik zou het bananenbrood altijd de eerste 2 dagen buiten de koelkast bewaren, omdat het dan zijn luchtige, smeuïge structuur behoudt. Wikkel het in aluminiumfolie of plastic of stop het in een grote tupperware- of glazen bak. Na die 2 dagen kun je bananenbrood het beste bewaren in de koelkast. In de koelkast blijft het nog zo’n 4 dagen goed. Als je het bananenbrood langer dan 4 dagen kunt bewaren, kun je het per plak invriezen.

Wat heb je nodig voor dit bananenbrood van speltmeel?
Zelf een bananenbrood van speltmeel maken om de hele week van te smullen? Je hebt er gelukkig niet veel ingrediënten voor nodig. De ingrediënten zijn als volgt:
- Speltmeel. Uiteraard. Dat is de enige meelsoort in dit bananenbrood. Tip: koop speltmeel in grootverpakkingen bij De Notenshop. Ik koop het daar altijd in kilozakken, omdat je er een stuk minder kwijt bent dan aan speltmeel uit de supermarkt of speciaalzaak.
- Bananen. In totaal maar liefst 5 stuks! Ja ja, dit bananenbrood mag met recht een bananenbrood heten. Je gebruikt 4 bananen voor het bananenbroodbeslag zelf. De andere banaan snijd je in plakjes om over de bovenkant van het bananenbrood te verdelen.
- Kokosolie. Dat gebruik ik in plaats van margarine. Veel heb je er niet voor nodig: 125 gram voor een heel bananenbrood. Zorg dat je de kokosolie vooraf smelt in een pannetje, zodat je het in een vloeibare substantie kunt gebruiken.
- Ahornsiroop. Als je bananenbrood een lekker zoete smaak wilt geven, heb je iets van een suikervervanger nodig. Ik ga voor ahornsiroop. De smaak daarvan vind ik iets dieper dan die van agavesiroop. Heb je geen ahornsiroop in huis? Dan kun je ook agavesiroop gebruiken. Ook dadelsiroop werkt eventueel goed.
- Walnoten. Om het bananenbrood wat op te leuken en voor een lekkere crunch tussen het zachte cakedeeg te zorgen, roer ik ook walnoten door het beslag heen. Verkruimel ze in stukjes, zodat je regelmatig een knapperige hap tussen je cakebeslag proeft.
- Vanille-extract. Twee theelepels daarvan zijn al genoeg om het bananenbrood een iets zoeter, vanille-achtig tintje te geven.
- Kaneel. In bananenbrood mag kaneel wat mij betreft niet ontbreken. Dit kruid geeft het bananenbrood een lekker warme smaak en past goed bij de smaken van banaan, ahornsiroop en walnoot.
- Bakpoeder en baking soda. Daarnaast gebruik ik een mix van bakpoeder en baking soda om het bananenbrood mooi te laten rijzen in de oven. Baking soda is altijd een heel sterk rijsmiddel. Bakpoeder helpt (door het zuur dat erin zit) om de baking soda nog meer te activeren.
- Snufje zout. Omdat dat bijna elk baksel (nog) beter maakt.

Andere smakelijke bananenbrood-recepten
Dit vegan bananenbrood van speltmeel is zeker niet het eerste bananenbroodrecept dat ik op mijn blog deel. Heb jij de bananenbrood-baksmaak ook helemaal te pakken? Dan zijn dit nog meer lekkere bananenbroodrecepten om eens te proberen:
Recept vegan bananenbrood van speltmeel
Heb je al lekkere trek gekregen in dit smakelijke vegan bananenbrood van speltmeel? Ontdek hoe je het met maar 10 minuten werk (gevolgd door een tijdje al dan niet geduldig wachten totdat de oven klaar is) zelf maakt:

Gezond bananenbrood van speltmeel (vegan en simpel)
Equipment
- Cakevorm
- Staafmixer of blender
- Oven
- Bakpapier
Ingrediënten
- 265 gram speltmeel
- 5 bananen
- 140 gram ahornsiroop of agavesiroop
- 125 gram kokosolie (gesmolten!)
- 50 gram walnoten = optioneel
- 2 tl kaneel
- 2 tl vanille-extract
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- ½ tl zout
Optioneel:
- Pure chocola
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand). Bekleed de cakevorm alvast met bakpapier.
- Maal 4 van de 5 bananen fijn met een staafmixer of blender. Roer het bananenmengsel samen met de kokosolie, de ahornsiroop en het vanille-extract tot een gladde substantie.
- Roer dan het speltmeel, kaneel en zout door het vloeibare mengsel totdat je een glad beslag hebt. Spatel vervolgens de walnoten, de baking soda en het bakpapier door het beslag.
- Schuif de bakvorm voor ongeveer 50-55 minuten in de oven. Check na 50 minuten of de cake goed gaar is. Zodra je er een satéprikker schoon uit kunt halen, weet je zeker dat het bananenbrood goed gaar is.
- Laat het bananenbrood nog 10 minuten in de bakvorm afkoelen en daarna nog zeker 30 minuten buiten de bakvorm. Snijd het daarna aan en smul ervan zoveel als je wilt.

Waar koop je speltmeel?
Speltmeel is in steeds meer supermarkten te koop. Maar je kunt het ook in speciaalzaken en online kopen, ook in grotere verpakkingen. Ik koop het zelf graag bij De Notenshop of bij Holland & Barrett, omdat ze daar goedkopere grootverpakkingen speltmeel hebben.
Hoe vries je bananenbrood in?
Je kunt bananenbrood het beste per plak invriezen. Wikkel elke plak in plastic folie of stop het in een diepvrieszak. Dan blijft het bananenbrood zeker nog 4 maanden goed in de vriezer.
Hoe rijp moet een banaan zijn voor bananenbrood?
Voor bananenbrood werken zo rijp mogelijke bananen het beste. Kies dus het liefst voor bananen die geel zijn en al wat bruine spikkels hebben. Ook overrijpe bananen die al wat bruin dreigen te worden, kun je goed kwijt in bananenbrood.
Met wat voor meel maak jij bananenbrood het liefst?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Een magisch moment… tijd voor dé zomerjas!
Ik vind het een bijna magisch gevoel wanneer ik weer in een zomerjas de straat op kan. Het duurt bij mij (als echte koukleum!) namelijk minstens tot april voordat ik mijn winterjas officieel aan de wilgen durf te hangen. Maar het moment dat je wist dat zou komen, is eindelijk hier... Het is niet alleen bloesem- en magnoliatijd, maar ook tijd om me weer in een zomerjas te hullen! En dat werd dit jaar al helemaal een feestje, aangezien ik een fuchsiaroze zomerjas heb uitgezocht waar ik zelf helemaal weg van ben. Ik laat hem graag aan je zien onder de roze magnoliaboom.
Action shoplog | Stickers, notitieboekjes & nog meer stickers
Action heeft twee afdelingen waar ik haast nooit met een gesloten portemonnee langs kan lopen: de knutselafdeling en de afdeling met pennen en notitieboekjes. Altijd blijft er wel iets aan mijn winkelmandje vastplakken. En zoals je begrijpt moet ik het dan ook maar afrekenen. Zo komt het dus dat ik voor schoonmaakmiddel naar de winkel ga en vervolgens met een lading stickers en een voorraad nieuwe notitieboekjes (en vooruit, het schoonmaakspul was ik ook niet vergeten!) Action weer uit ga. Ik weet ook niet waar het misgaat. Maar als je mijn aankopen ziet, kun je je er vast iets bij voorstellen.
*27* Hoera, ik ben jarig!
En dan mag je opeens 27 kaarsjes uitblazen. Althans, ik schrijf dit artikel nog als 26-jarige. Maar als jij dit leest, mag ik toch echt een jaartje bij mijn leeftijd optellen. Uiteraard ga ik dit niet vieren met een groots discofeest (doe ik sowieso al nooit!) en staat er ook geen gezellig kringgesprek op het programma. Maar de verse taart staat klaar, mijn lieve vriend is er en ik voel me ondanks alles superjarig. Of ik me ook 27 voel? Mwah, daar ga ik nog maar even aan wennen.
Echt top! Lekker zacht en smaakvol, niet droog.
Heerlijk smeuïg! Dankjewel
Superleuk om te horen 🙂 Dank je wel voor je enthousiaste reactie!
lekker recept, ik had weinig agave siroop heb wat honing gebruikt, van mij zou het wel iets zoeter mogen nog