bananenbroodmuffins met chocola 5

Vegan bananenbroodmuffins met chocola (glutenvrij & simpel!)

  • 26 maart 2023
  • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Bananenbrood is mijn go-to lunch de laatste tijd. Mijn lunches zijn absoluut het allerlekkerst als een plak bananenbrood er onderdeel van is. Maar laatst bedacht ik iets nieuws: bananenbrood in muffinvorm. Dat ziet er net wat feestelijker uit voor bij de thee of bij de lunch, maar heeft de smaak van bananenbrood. Deze bananenbroodmuffins bevatten daarnaast wat stukjes van een chocoladereep die ik nog had liggen. Want tja, pure chocola maakt alles beter toch?! Als je nog iets lekkers en semi-gezonds zoekt om bij de thee te serveren, hopelijk word je net zo blij van deze simpele bananenbroodmuffins als ik. Je hebt ze zó gemaakt!

Move over bananenbrood, hallo bananenbroodmuffins!

Oké, niet echt hoor. Mijn geliefde plakje bananenbrood zal ik nooit helemaal de deur wijzen. Maar soms is zo’n heel bananenbrood gewoon net te veel, bijvoorbeeld als ik die week een paar keer niet thuis lunch. En als er visite komt, vind ik het toch wel leuk om iets feestelijkers te serveren dan een plak bananenbrood met pindakaas. Deze bananenbroodmuffins combineren het beste van die twee werelden: wél de smaak van bananenbrood, maar in een feestelijkere (muffin)vorm. Plus een laagje chocola bovenop en wat verdwaalde stukjes chocola in de muffins. Banaan + chocola is altijd een goed idee!

Verder hebben de bananenbroodmuffins veel weg van mijn lievelingsrecept voor bananenbrood. Ik gebruik een mix van amandelmeel en boekweitmeel en gooi daarnaast drie (rijpe!) bananen door het beslag. Een paar losse plakjes bewaar ik voor bovenop de muffins, zodat je ook aan de buitenkant kunt afzien dat de muffins lekker banaanrijk zijn.

bananenbroodmuffins met chocola 4

Semi-gezonde snack (oké, met wat chocola erbij)

Voor het bakken van deze muffins gebruik ik geen suiker en ook geen flinke homp margarine. Uiteraard is er wel wat chocola in en op de muffins beland, dus de bananenbroodmuffins verdienen vast niet het label “reuze-gezonde snack”. Maar semi-gezond zijn ze wel. Ik gebruik bananen en ahornsiroop als zoetmiddel in plaats van gewone suiker. Verder heb je voor dit recept dus geen margarine nodig. De bananen, het meel en de plantaardige melk zorgen samen voor genoeg binding. En door het amandelmeel smaken de muffins alsnog lekker smeuïg.

In de muffins kun je meteen een halve tros overrijpe bananen van je fruitschaal kwijt. Bart had bij een weekendje weg met vrienden laten vallen dat ik wel van bananen houdt, waarna een overenthousiaste vriend 15 (!) bananen voor mij had gehaald. Een week later waren we nog steeds ons best aan het doen om die grote voorraad weg te werken. Met liefde uiteraard! In bananenbrood of bananenbroodmuffins kun je met gemak een paar bananen kwijt. In deze bananenbroodmuffins gebruik ik drie bananen, dus je krijgt per muffin ongemerkt een halve banaan binnen.

bananenbroodmuffins met chocola 7

Zo maak je de muffins vegan en glutenvrij

Dat is geen hogere wiskunde gelukkig. Ei vervangen is in dit soort muffins niet zo moeilijk. Banaan heeft van zichzelf een bindende werking, dus dat is al een topingrediënt om te gebruiken. Daarnaast gebruik ik plantaardige melk om het beslag te binden. Ik ga voor amandelmelk, maar je kunt ook prima een ander type plantaardige melk kiezen dat je in de kast hebt staan. Verder roer ik een beetje extra bakpoeder door het beslag, zodat de muffins uit hun vormpjes rijzen en een goede “muffin top” krijgen.

De muffins zijn ook glutenvrij. Ik gebruik twee glutenvrije meelsoorten: boekweitmeel en amandelmeel. Vaak werk ik in baksels ook met havermeel, maar ik vind boekweitmeel superfijn voor bananenbroodachtige creaties. Met deze meelsoort kun je echt luchtige dingen maken. Ik vind van alle glutenvrije meelsoorten die ik heb geprobeerd, boekweitmeel het meest lijken op glutenmeel.

Tip: zo “drizzle” je de chocola

Heel lang heb ik een tikkeltje jaloers gekeken naar de mooie chocolade-“drizzle”-creaties van anderen. Hoe doen ze dat toch: zulke nette streepjes chocoladesaus maken? Inmiddels heb ik gelukkig zelf ontdekt hoe dat werkt. Je smelt de chocola eerst au bain mairie. Zelf gebruik ik daarvoor altijd pure chocola, gewoon een reep (of een chocoladeletter) die ik nog heb liggen (je hebt er geen speciale smeltchocola voor nodig). Daarna is de truc om met een theelepel razendsnel van links naar rechts te gaan over de muffins heen. Zet de muffins daarvoor even op een snijplank die vies mag worden. Er gaat uiteraard wat chocola naast. Schep verder je lepel niet in je enthousiasme té vol met chocoladesaus. Dan is het makkelijker “drizzlen”.

Verder is het slim om te wachten totdat de muffins iets zijn afgekoeld en dan pas de chocola te schenken. Dan heb je minder kans dat de “drizzles” later uitlopen door de hitte.

bananenbroodmuffins met chocola 10

Recept voor glutenvrije & vegan bananenbroodmuffins

Je maakt deze bananenmuffins met extra chocola als volgt:

bananenbroodmuffins met chocola 4

Vegan bananenbroodmuffins met chocola (ook glutenvrij!)

Romy
Geen plakje bananenbrood, maar bananenbroodmuffins! Ook erg lekker en net iets feestelijker in een vrolijk muffinvormpje. Deze bananenbroodmuffins zijn glutenvrij, vegan en vooral heel lekker. Zéker met wat chocoladesaus bovenop!
5 (1 stem)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 6 tot 7 muffins

Equipment

  • Metalen muffinvorm
  • papieren muffinvormpjes
  • Oven
  • Steelpan en kommetje (voor de chocoladesaus)

Ingrediënten
  

  • 125 gram amandelmeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • 3 rijpe bananen
  • 125 ml plantaardige melk (ik gebruik ongezoete amandelmelk)
  • 35 gram pure chocola
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract

Voor de chocoladesaus:

  • 30 gram pure chocola

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. (Ik gebruik de heteluchtstand en zet de muffins dan in het midden van de oven.)
  • Prak 2,5 banaan (dus houd een halve banaan apart) met een vork en meng ze met de ahornsiroop, plantaardige melk en het vanille-extract. Roer vervolgens het amandelmeel, boekweitmeel en kaneel erdoorheen.
  • Roer het beslag goed door tot een fijne substantie of gebruik een foodprocessor om je daarbij te helpen.
  • Snijd vervolgens de 35 gram chocola in kleine stukjes en roer die, samen met het bakpoeder, door het beslag.
  • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en giet het beslag in de papieren vormpjes. Strijk de bovenkant glad met een lepel.
  • Hak de overgebleven banaan in dunne plakjes en verdeel die over de bovenkant van de muffins.
  • Schuif de bananenbroodmuffins voor 25 minuten in de oven. Prik met een satéprikker in een muffin. Zodra die er schoon uitkomt, zijn de muffins gaar.
  • Laat de muffins nog zo'n 15 minuten afkoelen in de muffinvorm. Maak ondertussen de chocoladesaus. Smelt hiervoor de 30 gram chocola au bain mairie.
  • Haal de muffins uit de vorm en zet ze op een snijplank of placemat die (tijdelijk) vies mag worden. Maak snelle bewegingen met een theelepeltje om de chocoladesaus over de muffins heen te schenken. Laat de chocoladesaus nog even stollen en dan… aanvallen!
Trefwoord Banaan, Bananenbrood, Bananenmuffins, Chocola, Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
bananenbroodmuffins met chocola

Als je dit lekker vindt, houd je misschien ook van…

Banaan en ik zijn een topmatch. Ik eet elke dag wel iets banaanachtigs. Soms gewoon een gesneden banaan door mijn havermout, soms bananenbrood, muffins of een ander baksel. Als deze bananenbroodmuffins bij jou een succes zijn, word je hier misschien ook blij van:

Hoe groot is jouw liefde voor banaan? 🙂

muffins met banaan

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Sigrid 25 april 2023 op 8:38 am - Beantwoord

    5 sterren
    Hallo Romy,
    Deze muffins zijn echt top! Ik heb ze nu al een paar keer gemaakt en iedere keer ben ik er blij mee! Ik vind ze veel handiger dan bananenbrood, omdat je het zo makkelijk pakt en meeneemt. En ze zijn heerlijk!
    Heel fijn dat je glutenvrije én vegan recepten deelt, dankjewel!

    • Romy 5 mei 2023 op 11:25 pm - Beantwoord

      Zo ontzettend leuk om te horen! Ik werd helemaal blij van je reactie 🙂 Dank je wel voor je enthousiaste reactie, en geniet van de bananenbroodmuffins!

Beoordeling recept




Recente blogs