Je kent ze misschien wel uit de luxe patisseries in grote steden: cheesecake bites. Keurig recht doorgesneden en prachtig versierd. Vanuit de toonbank-etalage liggen ze je woest aantrekkelijk aan te staren. Eet me! Eet me! Alleen is de keuze aan vegan cheesecake bites niet heel groot. En als je ze al vindt, tel je er vaak goed geld voor neer. Gelukkig is er een simpele oplossing: diezelfde goddelijke vegan cheesecake bites zelf maken. Dat is niet moeilijk, maar wel erg smakelijk. Met dit recept maak je zelf de allerlekkerste vegan cheesecake bites met een verrukkelijke smakencombinatie van chocola, pindakaas en amandelen. En ze zijn nog glutenvrij ook!
Vegan cheesecake bites met chocola en pindakaas
Als er een taart is waarmee je mij op verjaardagen blij kan maken, dan is het wel cheesecake. Een vegan versie dan wel graag! Maar nog leuker dan een reuze-cheesecake vind ik het om kleine cheesecake bites te eten. Die vallen wat minder zwaar op de maag en zo’n mini vierkant taartje ziet er ook gewoon heel vrolijk uit op je taartbordje.
Voor deze vegan cheesecake bites combineer ik 2 lievelingssmaken die vast niet alleen bij mij favoriet zijn: chocola en pindakaas. Door de bodem van de cheesecake bites roer ik wat cacaopoeder. In de cheese-laag gaan een paar flinke scheppen pindakaas voor een verrukkelijke smaak. En daarna volgt een laag gesmolten pure chocola. Strooi er nog wat pinda’s overheen en je hebt alles wat je als pindakaas-en-chocola-liefhebber in een taart zoekt.
Tel daarbij op dat deze cheesecake bites bijna alleen maar uit natuurlijke producten bestaan (op de pure chocola na). Zo gebruik je er geen margarine voor, maar cashewnoten en kokosolie. En de bodem bestaat niet uit koekjes, maar uit amandelen. Zo krijg je een net-even-anders-taartje waar stiekem (naast de grote hoeveelheid chocola) ook nog wat gezonde ingrediënten in verstopt zijn.

Hoe maak je vegan cheesecake bites?
Je kunt vegan cheesecake bites met allerlei soorten ingrediënten maken. Zo kun je de cheese-laag maken met kokosroom (het vettige gedeelte uit een blik kokosmelk), met gewelde cashewnoten, met sojakwark in combinatie met agar agar (een soort gelatine) of zelfs van avocado. Ik leerde de fijne kneepjes van het vegan-cheesecake-vak uit het boek ‘Zoet zonder suiker‘ van Kim Sue Palm (boordevol vegan en glutenvrije taartjes!). Als je er ook volop mee wilt experimenteren, kan ik je dat boek zeker aanraden.
De truc is vooral dat je stevige ingrediënten gebruikt die voldoende opstijven. In plaats van de vegan cheesecake bites in de koelkast te laten opstijven, zet je ze 4 uur in de vriezer. Ook dat is een tip die ik uit het boek ‘Zoet zonder suiker’ leerde. Dan gaat het opstijven nog sneller en beter. Zet de cheesecake bites zo’n 1-2 uur voor het serveren nog even in de koelkast. Dan kunnen ze ontdooien en je zet je je tanden niet in een hard, bevroren ding.
Deze vegan cheesecake bites met chocola en pindakaas maak je o.a. met cashewnoten. Gebruik ongebrande cashewnoten en laat die 24 uur wellen in water (of 1 uur koken in water). Daarbij gebruik ik kokosroom voor romigheid en verder o.a. kokosolie om de cheese-laag stevig te laten staan. Voor de smaak zijn pindakaas en agavesiroop het hoofdingrediënt.

Wat heb je nodig voor deze taartjes?
Voor de cheesecakelaag van de taartjes heb je het volgende nodig:
- Ongebrande cashewnoten. Laat die ongeveer 24 uur wellen of kook ze ongeveer 1 uur. Dan worden ze goed zacht en komt je keukenmachine er makkelijker doorheen.
- Kokosroom. Dit is het romige gedeelte in kokosmelk. Koop hiervoor een blik kokosmelk (bijvoorbeeld van Fairtrade) en zet dat 24 uur in de koelkast. Dan drijft het vet uit de kokosmelk vanzelf naar boven en kun je het er de volgende dag zo uitscheppen.
- Kokosolie. Dat ingrediënt helpt om de cheesecake-laag lekker stevig te maken. Kokosolie smelt als je het kort verwarmt in een steelpan, en stolt vervolgens weer als je het in de koelkast of vriezer zet.
- Agavesiroop. Hiermee geef je de cheesecake bites ook zonder suiker een lekker zoete smaak. Als alternatief kun je ook ahornsiroop gebruiken. Maar agavesiroop is ietsje goedkoper, en de smaak is net zo prima.
- Pindakaas. Yup, daar danken deze vegan cheesecake bites uiteraard hun pindakaassmaak aan. Gebruik 100% pindakaas; die variant is iets vloeibaarder en dus makkelijker te gebruiken in taartrecepten.
- Plantaardige melk. Een scheutje daarvan maakt de cheese-laag lekker smeuïg en echt cheese-achtig. Elke soort plantaardige melk is prima. Zo kun je amandelmelk gebruiken, maar ook havermelk of sojamelk.
- Cacaopoeder. Ha, dat mag natuurlijk niet ontbreken voor een subtiele chocoladesmaak!
- Vanille-extract. Een klein scheutje daarvan is genoeg voor een extra lekker zoete smaak.
Daarnaast maak je de bodem met deze ingrediënten:
- Amandelen (met vliesje). Als je de keukenmachine die laat vermalen tot kruimels (niet tot gruis) krijg je een lekker stevige bodem.
- Dadels. Die geven de bodem een lekker zoet tintje en helpen om de bodem aan elkaar te laten plakken.
- Cacaopoeder. Voor een subtiele chocoladesmaak in de bodem gebruik ik ook een beetje van dit poeder in de taartbodempjes.
- Kokosolie. Dit helpt om de bodem straks in de vriezer te laten opstijven en het plakt ook de ingrediënten voor de bodem aan elkaar. Laat de kokosolie eerste even smelten in een pannetje en roer het dan door het bodembeslag.
Verder gebruik je voor de toplaag van de vegan cheesecake bites een mix van pure chocola en kokosmelk.

Recept vegan cheesecake bites met chocola en pindakaas
Heb je al lekkere (taart)trek gekregen? Deze vegan cheesecake bites vragen een klein beetje van je geduld (4 uur vriezertijd en 2 uur koelkasttijd), maar dan heb je ook wat! Zo maak je de heerlijke cheesecake bites zelf:

Vegan cheesecake bites met chocola & pindakaas
Equipment
- Brownievorm
- Keukenmachine
- Vriezer
- Koelkast
- Bakpapier
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 200 gram amandelen
- 180 gram dadels
- 45 gram kokosolie (gesmolten)
- 20 gram cacaopoeder
Voor de cheese-laag:
- 260 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
- 200 gram agavesiroop
- 140 gram kokosroom (laat hiervoor een blik kokosmelk 24 uur in de koelkast staan; dan kun je de room eruit scheppen)
- 125 gram pindakaas
- 100 ml plantaardige melk
- 85 gram kokosolie (gesmolten)
- 30 gram cacaopoeder
- 1 tl vanille-extract
Voor de chocolade-laag:
- 125 gram pure chocola
- 35 ml kokosmelk
- Fijngehakte pinda's en eventueel cacao nibs
Instructies
- Laat voordat je de cheesecake bites maakt de cashewnoten minimaal 24 uur wellen in water of kook ze 1 uur in een pan met water.
- Bekleed een bakvorm met bakpapier. Knip het bakpapier zo bij dat het netjes in de vorm past. Dan krijg je straks nette randjes bij de cheesecake bites.
- Ontpit de dadels. Doe ze samen met de amandelen, het cacaopoeder en de gesmolten kokosolie in de keukenmachine.
- Verdeel het mengsel over de bodem van de brownievorm. Strijk glad. Zet dan de brownievorm in de vriezer.
- Maak ondertussen de cheeselaag. Doe hiervoor de cashewnoten, plantaardige melk, agavesiroop, vanille-extract, kokosolie, kokosroom, cacaopoeder en pindakaas bij elkaar in de keukenmachine. Maal fijn totdat je (bijna) geen stukjes cashewnoot meer ziet.
- Haal de brownievorm uit de vriezer en schep de cheese-laag erop. Strijk glad met een lepel en zet nu voor 2 uur in de vriezer.
- Maak na 2 uur de chocoladelaag door de pure chocola au bain mairie te smelten. Roer er dan kokosmelk doorheen. Verdeel de chocola over de cheese-laag. Versier met stukjes pinda en/of cacao nibs. Zet dan terug in de vriezer voor nog eens 2 uur.
- Haal de vegan cheesecake bites 2 uur voor het serveren uit de vriezer en zet ze in de koelkast. Dan kunnen ze ontdooien en heb je straks heerlijke vegan cheesecake bites om van te genieten.

Hoe lang blijven de vegan cheesecake bites goed?
Je kunt de vegan cheesecake bites zo’n 3 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer blijven ze nog zeker 1 maand goed. Bewaar ze dan in een afgesloten bak.
Nog meer heerlijke vegan cheesecake-recepten
Dat ik een voorliefde heb voor vegan cheesecake, blijkt wel uit het groeiende aantal recepten voor dit heerlijke type taart op mijn blog. Zo deelde ik eerder al eens deze recepten:
Wat is jouw favoriete taart?
De link naar bol.com is een affiliate link.

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Vegan pompoenmuffins met pecannoten (glutenvrij!)
Het pompoenenseizoen is alweer een tijdje aangebroken. Dat je die oranje "groente" weer in normaal formaat en tegen een fatsoenlijke prijs kunt kopen, is een van mijn lievelingsdingen aan de koude maanden. Ik maak er graag pompoenrisotto, pompoencurry of pompoensoep mee. En sindskort ook pompoenmuffins. Smul ervan terwijl je geniet van een met-de-deken-op-de-bank-moment of verras er visite mee bij de thee. Met de zelfgemaakte zoete cashewdressing erbij smaken ze nóg veel beter. Kortom: misschien een goed recept om op een druilerige dag de keuken voor in te duiken!
Mini Action-shoplog | Knutselspullen, notitieboekjes en véél stickers
Wie mijn blog al langere tijd volgt, weet vast wel dat ik de schappen met knutselspullen bij Action nooit zomaar voorbijloop. Er belanden altijd minstens een paar aankopen in mijn winkelmandje. Ook afgelopen weekend kwam ik met een bescheiden tasje met knutselspullen van Action weer thuis. Dit keer nam ik onder andere vrolijke stickers, gehaakte bloemetjes én een telefoonhoesje met glitters mee. In deze mini Action-shoplog laat ik mijn vondsten zien.
*26* | Het is mijn verjaardag!
Na een jaar wachten (sorry, flauw!), is het moment daar: ik ben 26! Hoewel het niet meer zo is dat ik niet kan slapen van de spanning over cadeautjes en traktaties, voelt mijn verjaardag toch nog altijd als een bijzondere dag. Ik ben zo iemand die op 25 mei even extra stilstaat bij de mijlpalen van het afgelopen jaar en die van ieder berichtje of kaartje wel blij wordt. Deze verjaardag is ook nog eens speciaal: het is de eerste verjaardag in mijn nieuwe huis. En waarschijnlijk ook nog eens de dag voordat ik iets héél leuks en spannends ga doen. Maar daarover later meer.
Goedemorgen, dit recept ziet er heerlijk uit en ik wil deze graag maken. Pindakaas zie ik niet bij de ingrediënten staan. Hoeveel gram pindakaas gaat er in het recept? Alvast bedankt!
Goed dat je het zegt! Ik zie dat ik de pindakaas inderdaad was vergeten bij de ingrediëntenlijst. Ik heb hem meteen toegevoegd 🙂 Het gaat om 125 gram pindakaas.