Geen melkproducten meer eten en drinken valt me op zich alles mee. Maar af en toe zijn er wel gerechten die ik mis. De nummer één? Cheesecake! Als je mij écht blij wilt maken met een stukje taart, dan haal je cheesecake in huis. Maar ja, dat is natuurlijk één en al melk, en dat staat bij mij gelijk aan een flink opgeblazen buik. Gelukkig is voor alles een alternatief te bedenken. Na heel wat uitproberen heb ik een recept voor vegan cheesecake bedacht waar ik zelf dolgelukkig van word. Het is een lekker stevige vegan cheesecake gemaakt van cashewnoten (yes, dat is verrassend lekker!) met een subtiele banaansmaak en een heerlijke saus van aardbeien. Kortom: een taart die té lekker is om voor speciale gelegenheden te bewaren.

Cheesecake in een vegan jasje

Gelukkig zie ik steeds meer heerlijke opties voor vegan cheesecake voorbijkomen online. Vaak is vegan cheesecake gemaakt van vegan roomkaas van Violife. Maar je kunt het ook op een heel andere manier aanpakken: met cashewnoten. Bij mijn broertje had ik al vaker heerlijke taarten met een cashewvulling gegeten, en het bleek dat dat veel lekkerder smaakt dan het klinkt. Als je maar de juiste smaken met elkaar combineert en wat zoetspul door de cheesecake gooit, dan komt er vanzelf een heerlijke taart uit rollen.

Voor deze vegan cheesecake maak ik een bodem van dadels, pecannoten en kokosolie, en een vulling van cashewnoten en banaan. Een heerlijk smeuïge combinatie met een zoete smaak! Uiteraard is een cheesecake pas een cheesecake met een goede saus bovenop. Ik kies voor een zelfgemaakte aardbeiensaus waarvoor je alleen diepvriesaardbeien, maïzena en ahornsiroop nodig hebt. Het resultaat is een verrukkelijke en stevige cheesecake met een zoet tintje.

Let op: de cheesecake is flink machtig. Dus snijd liever een niet té groot stuk, want na één stukje zit je waarschijnlijk aardig vol.

vegan cheesecake 9

Hoe maak je vegan cheesecake van cashewnoten?

Het klinkt misschien als een gekke combinatie: cheesecake van cashewnoten. Maar echt, het is hartstikke lekker! De cashewnoten geven de vulling een heerlijke romige smaak. En als je het combineert met de juiste ingrediënten, wordt de cheesecake alsnog lekker zoet.

Om vegan cheesecake van cashewnoten te maken, moet je eerst de cashewnoten een tijdje laten weken in water. Gebruik altijd ongebrande en ongezouten cashewnoten. Die hebben een minder overheersende cashewsmaak. Week de cashewnoten minimaal 24 uur in koud water of kook ze 1 uur in warm water. Ik ga voor die laatste optie, omdat dat veel tijd scheelt (en ik meestal de dag van tevoren nog niet heb bedacht dat ik zin heb in cheesecake).

Vervolgens gooi ik de geweekte cashewnoten (250 gram!) in de keukenmachine samen met 135 gram gesmolten kokosolie, 75 gram ahornsiroop, 2 bananen en 1 tl vanille-extract. De gesmolten kokosolie helpt om de cheesecakevulling te laten opstijven. Je gooit de vloeibare kokosolie in de keukenmachine en zet de cheesecake vervolgens in de koelkast om op te stijven. Op koelkasttemperatuur stolt de kokosolie, waardoor de vulling stevig wordt. Na ongeveer 2 uur opstijven is de vegan cheesecake klaar om aan te snijden.

vegan cheesecake

Zo maak je de bodem

De bodem van cheesecake kun je op allerlei manieren maken. Je kunt er verkruimelde koekjes voor gebruiken in combinatie met plantaardige boter of kokosolie. Je kunt werken met geroosterde havermout en margarine of je kunt een bodem maken van noten en plakspul. Als je maar iets droogs met iets kleverigs combineert en het geheel goed aandrukt.

Voor deze cheesecake maak ik een bodem van pecannoten, dadels en kokosolie. Dat alles gooi ik samen in de keukenmachine totdat de pecannoten zoveel mogelijk verpulverd zijn. Je hebt nu een droge en plakkerige substantie. Bekleed de bodem van een taartvorm met bakpapier, gooi daarop het mengsel voor de bodem en strijk de bodem glad met een lepel. De kokosolie zal in de koelkast stollen, waardoor je taartbodem goed stevig wordt.

vegan cheesecake 6

Tips voor een perfecte vegan cheesecake

Ga je deze vegan cheesecake maken? Let dan op het volgende om de cheesecake sowieso te laten slagen:

  • Gebruik ongeroosterde en ongezouten cashewnoten. Die hebben de minst overheersende cashewsmaak.
  • Laat de cashewnoten lang genoeg weken. Doe dat minimaal 24 uur in koud water of kook de cashewnoten 1 uur in een pannetje. Zo worden ze goed zacht en komt de keukenmachine er makkelijker doorheen.
  • Gebruik een stevige keukenmachine. Wij hebben deze van KitchenAid (affiliate link) en die heeft weinig moeite om de geweekte cashewnoten te vermalen. Heb jij een niet al te sterke blender of keukenmachine? Blijf er dan even bij staan en kijk of hij door de noten heen komt. Pauzeer desnoods even tussendoor als je blender of keukenmachine er zichtbaar een zware kluif aan heeft, zodat hij niet oververhit raakt.
  • Het kan even duren voordat de cheesecake-vulling goed geblend is. Ga uit van ongeveer 4-5 minuten. Ga door totdat je geen stukjes cashewnoot meer ziet. Het moet echt een smeuïge substantie worden.
  • Smelt de kokosolie eerst als die op dit moment hard is. Dat doe je in een steelpannetje en is zo gepiept. Schenk de olie dan in de blender of keukenmachine. Het stollen van de kokosolie helpt straks om de cheesecake te laten opstijven.
  • Laat de cheesecake zeker 2 uur in de koelkast staan voordat je er puntjes van snijdt. De taart wordt dan voldoende hard om hem te kunnen aansnijden.
  • Schenk de aardbeiensaus het liefst pas bij het serveren over de taart (of over de losse puntjes). Dan is hij lekker vers en druipt de saus mooi van de taartpuntjes af.
vegan cheesecake 3

Het recept voor de vegan cheesecake

Deze vegan cheesecake is vegan, glutenvrij en suikervrij. En hij is ontzettend makkelijk te maken! Je hoeft de oven er niet eens voor aan te zetten; de koelkast doet het werk voor je. Dit is hoe je de vegan cheesecake van cashewnoten maakt:

vegan cheesecake 8

Vegan cheesecake (van cashewnoten) met aardbeiensaus

Romy
Deze vegan cheesecake is heerlijk romig, zoet en stevig. Een taart die té lekker is om alleen voor feestjes te bewaren! Je maakt hem zonder oven en hij is ook nog glutenvrij en suikervrij. Serveer met aardbeiensaus om de taart nóg lekkerder te maken.
4.50 (2 stemmen)
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 10 puntjes

Equipment

  • Taartvorm (ik gebruik er één van 20 cm doorsnee)
  • Bakpapier
  • Stevige keukenmachine

Ingrediënten
  

Voor de bodem:

  • 100 gram pecannoten (ongeroosterd en ongezouten)
  • 150 gram medjoul-dadels (ontpit)
  • 2 el kokosolie (gesmolten)

Voor de cheesecake-vulling:

  • 250 gram cashewnoten (ongeroosterd en ongezouten)
  • 135 gram kokosolie (gesmolten)
  • 75 gram ahornsiroop
  • 2 rijpe bananen
  • 1 tl vanille-extract

Voor de aardbeiensaus:

  • 150 gram aardbeien (ontdooide diepvriesaardbeien of verse aardbeien)
  • 1 el maïzena
  • 1 el ahornsiroop

Instructies
 

  • Week van tevoren de cashewnoten minimaal 24 uur in koud water of laat ze 1 uur koken in een pan met water, zodat ze goed zacht worden.
  • Doe alle ingrediënten voor de taartbodem bij elkaar in de keukenmachine. Laat de keukenmachine de noten en dadels fijn malen totdat je een substantie hebt die zowel wat kleverig als ietwat droog is.
  • Bekleed de taartbodem met bakpapier en vet de randen in met een beetje kokosolie of plantaardige margarine. Verdeel het deeg over de bodem van de taartvorm. Druk goed aan met een lepel en strijk glad.
  • Maak de keukenmachine schoon en doe dan alle ingrediënten voor de cheesecake-vulling in de keukenmachine. Maak er een gladde massa van en zorg ervoor dat er geen cashewstukjes meer te zien zijn. Dat kan een paar minuten duren. Is jouw keukenmachine niet al te sterk? Geef hem dan zo nodig een pauze tussen het vermalen door, zodat het apparaat niet oververhit raakt.
  • Schenk de cheesecake-vulling in de taartvorm bovenop de taartbodem. Strijk glad met een lepel. Zet de cheesecake dan voor minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Bereid de aardbeiensaus net voordat je de cheesecake uit de koelkast haalt. Roer daarvoor de aardbeien, maïzena en ahornsiroop door elkaar en gooi ze samen in de keukenmachine of gebruik de staafmixer om er een gladde saus van te maken.
  • Haal de cheesecake uit de koelkast. Snijd met een mes voorzichtig langs de randen, zodat de cake loskomt van de taartvormranden.
  • Schenk de saus in het midden van de cheesecake en versier de cake eventueel met vers fruit en kokosrasp. En dan: aansnijden maar! Houd het mes heel even onder de warme kraan voordat je de taart aansnijdt. Dan kun je er mooie rechte stukken van snijden.
Trefwoord Aardbei, Cake, Cheesecake, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan cheesecake 12

Ta da, nog meer taartrecepten!

Ben jij in een taartenmaakbui of heb je een feestje te vieren en wil je daarom iets extra feestelijks kunnen aansnijden? Op mijn blog heb ik nog een paar taart- en cakerecepten staan. Probeer deze bijvoorbeeld ook:

Wat is jouw favoriete taart?

cheesecake van cashewnoten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 11 juni 2023 op 11:40 am - Beantwoord

    Lijkt me inderdaad erg machtig, maar cheesecake is ook gewoon erg machtig op de kaas-manier. Ik vraag me af of je hierbij ook iets met agaragar kan doen, om het te laten opstijven in plaats van vet.

    • Romy 12 juni 2023 op 8:06 am - Beantwoord

      Met agar agar kun je inderdaad ook goede cheesecakes maken 🙂 Ik moet daar zelf nog wat handigheid in krijgen, maar weet dat het in combinatie met bijvoorbeeld sojakwark of vegan roomkaas goed kan werken.
      Zelf houd ik stiekem het allermeest van die lekker machtige en stevige cheesecakes 😉 Dan snijd ik gewoon een iets kleiner stukje af.

  2. Nykke 20 februari 2024 op 4:54 pm - Beantwoord

    4 sterren
    Vandaag geprobeerd of mijn staafmixer cashewnoten kan pureren. Ik heb ze eerst voorgeweekt in kokendheet water, dan kun je ze daarna met gemak mixen!
    Ik vond het roommengsel wel wat flauw, wellicht had ik er wat meer duiker in kunnen doen?!
    Ik weet het niet. Ik ga allicht eens proberen om de hrle taart te maken!

    • Romy 20 februari 2024 op 5:49 pm - Beantwoord

      Leuk om te horen dat je het roommengsel hebt gemaakt! En top dat je staafmixer er goed doorheen kwam!
      Je zou inderdaad eventueel meer agavesiroop of suiker kunnen toevoegen. Overigens maakt de aardbeiensaus bovenop de taart ook al wat zoeter 🙂

Beoordeling recept