Cheesecake maken zonder cheese? Het klinkt als totale gekheid, maar is dus heel lekker! De romige kwark kun je perfect vervangen door cashewnoten in combinatie met andere ingrediënten. Zo krijg je een stevige en smeuïge cheesecake waar nog geen schepje kwark of roomboter aan te pas komt. Voor deze vegan cheesecake van cashewnoten combineer ik de romige cashew-cake-vulling met het zoete van kakifruit. In deze taart geven de kaki’s een zoete twist én een vrolijk ‘Oranje boven’-kleurtje. Al met al een taart waarmee je vol trots op een verjaardag kunt aankomen óf waar je gewoon zelf lekker veel stukjes van kunt pakken.
Hoe maak je vegan cheesecake van cashewnoten?
Vegan cheesecake van cashewnoten maken klinkt misschien totaal niet logisch, maar is prima te doen én (met de juiste toevoegingen) hartstikke lekker. Je gebruikt er rauwe cashewnoten voor, die je al een tijdje van tevoren laat weken in water. Minimaal 4-8 uur laten weken is ideaal. Maar als je die tijd niet hebt, kun je de noten ook een uur in kokend water laten “koken”. Daar worden ze ook zacht genoeg van om er met een (goede!) blender doorheen te kunnen komen.
Naast de cashewnoten gebruik je voor de vulling o.a. kokosolie (om de “cheese” stevig te maken en rechtop te laten staan), agavesiroop (voor de zoetheid), vanille-extract (voor een lekker vanille-tintje) en twee kaki’s (voor een verrukkelijke kaki-smaak door de hele taart).
De cheesecake-vulling maken kost iets meer tijd dan je misschien van taarten bakken gewend bent. Maar geloof me: één hap van je taartje en je beseft dat het die paar minuten extra zeker waard was. Laat voor de bereiding de kokosolie smelten en meng dan alle ingrediënten met een stevige blender of keukenmachine door elkaar. Daarna schenk je de cheesecake-vulling op de taartbodem en laat je de taart een uur of drie in de koelkast opstijven. Yup, er komt geen oven aan te pas om deze vegan cheesecake van cashewnoten te maken!
Kakifruit voor een lekker zoet tintje
Kakifruit is niet één van de meest populaire fruitsoorten, maar dit type fruit verdient wat mij betreft meer liefde dan hij krijgt. Kakifruit is een heerlijk zoete fruitsoort. Kaki’s uit de supermarkt moeten vaak een tijdje rijpen. Maar als ze eenmaal rijp zijn, dan is de binnenkant heerlijk zacht en zoet. De smaak matcht perfect met herfstkruiden als kaneel en kardemom en doet het ook heel goed in combinatie met kokos. Bij deze vegan cheesecake van cashewnoten is kakifruit net het vleugje zoet waar ik naar op zoek was. Dat de taart er ook een oranjeachtig tintje van krijgt, maakt het nog beter.
Voor deze vegan cheesecake gebruik je kakifruit in de cheesecakevulling zelf én in de oranje saus bovenop. In de taart zelf verwerk ik twee kaki’s en in de saus erbovenop ook nog één kaki. Best een hoop kakifruit dus en juist dat maakt de taart – aldus mijn kritische testpanel a.k.a. Bart – zo lekker. Verder leg ik een paar plakjes kaki bovenop de taart. Mooi ter decoratie en uiteraard ook weer goed voor de smaak!
Tip: deze vegan cheesecake met aardbeien is ook een mega-aanrader. Lekker zoet en gezonder dan je zou denken!
En de cheesecake-bodem?
Bij cheesecakes vind ik een goed stevige bodem altijd perfect passen. Daarom maak je de bodem voor deze taart van amandelen, havermeel, kokosolie en agavesiroop. De amandelen zorgen voor een goede bite en lekkere stevigheid. Havermeel maakt de bodem ook weer niet té hard en de kokosolie zorgt ervoor dat de bodem stevig onder de taart blijft staan. Een beetje kaneel erbij en je hebt een bodem die al een feestje om te eten op zich is!
Recept vegan cheesecake met cashewnoten
Deze vegan cheesecake met cashewnoten is (naast vegan) ook glutenvrij, sojavrij en vrij van geraffineerde suikers. Zo kunnen hopelijk zoveel mogelijk mensen ervan mee snoepen! Alhoewel, of dat een voordeel is? Ik vind het zelf ook heerlijk als ik er een paar dagen achter elkaar een stukje van kan nemen omdat van verjaardagsvisite helemaal geen sprake is. De cake is lekker om te serveren als dessert, als tussendoortje of op een verjaardag. Overigens is het wel een tamelijk machtige cake. Dus ik raad aan om kleine stukjes te snijden, zodat jij en je visite niet meteen bommetje vol zitten.
Vegan cheesecake van cashewnoten met kakifruit
Equipment
- Taartvorm van ongeveer 24 cm doorsnee
- Bakpapier
- Goede keukenmachine of blender
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 100 gram amandelen met vliesje
- 15 gram havermeel
- 1 ½ el kokosolie (gesmolten)
- 90 gram agavesiroop
- 15 gram kokosrasp
- ½ tl kaneel
Voor de cheesecake-vulling:
- 250 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten (minstens 8 uur geweekt in water)
- 110 gram kokosolie (gesmolten)
- 80 gram agavesiroop
- 1 ½ rijpe kaki = ongeveer 200 gram
- 25 ml kokosmelk
- 1 tl vanille-extract
- Snufje zout
Voor de kaki-saus bovenop:
- 1 rijpe kaki
- 1 el agavesiroop
- 1 el kokosolie (gesmolten)
- ½ tl kaneel
Ter garnering:
- Plakjes kaki
- Kokos
- Steranijs
Instructies
- Zorg ervoor dat je de cashewnoten minimaal 8 uur in water hebt geweekt. Heb je daar geen tijd voor? Kook de cashewnoten dan één uur in een pan met water, zodat ze goed zacht worden.
- Begin met het maken van de cheesecake-bodem. Snijd daarvoor de amandelen doormidden of in kleine stukjes en doe die vervolgens samen met de andere ingrediënten voor de bodem (havermeel, agavesiroop, kokosolie, kokosrasp en kaneel) in de keukenmachine of blender. Let op: maak er geen glad mengsel van; het is juist de bedoeling dat je nog stukjes amandelen ziet.
- Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met plantaardige margarine. Verdeel het bodembeslag over de taartbodem en druk stevig aan. Zet de bodem alvast in de koelkast. Maak de blender of keukenmachine schoon en ga verder met de cheesecake-laag.
- Schil de kaki's voor de vulling en snijd in stukjes. Gooi de kaki-stukjes samen met de cashewnoten, kokosolie, agavesiroop, vanille-extract en een snufje zout in de blender of keukenmachine. Blend tot een glad mengsel. Het kan zijn dat je blender of keukenmachine tussendoor een kleine pauze nodig heeft.
- Haal de taartbodem uit de koelkast en schep de cheesecake-vulling erop. Verdeel met een lepel over de taartbodem. Zet de taartvorm terug in de koelkast en maak de blender of keukenmachine opnieuw schoon.
- Schil 1 losse kaki en snijd in stukjes. Doe die samen met de ingrediënten voor de kakisaus (agavesiroop, kaneel en kokosolie) in de blender en mix tot een glad mengsel. Verdeel dat over de cheesecake.
- Zet de cheesecake voor 1 uur in de koelkast.
- Snijd vervolgens een kaki in dunne plakjes en verdeel die, samen met wat kokos, over de taart. Zet de taart nog eens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Ga voorzichtig met een mes langs de randen en klik dan de springvorm open. Snijd de taart aan en geniet!
Hoe lang blijft de vegan cheesecake goed?
Bewaar de vegan cheesecake van cashewnoten altijd in de koelkast. Hij blijft op die manier zeker nog 4 dagen goed. Krijg je de taart niet op tijd op (wat mij sterk lijkt!)? Dan kun je hem eventueel ook in losse stukjes invriezen. Zo heb je nog regelmatig een lekkere snack om erbij te pakken.
Nog meer heerlijke vegan taartrecepten
Aan Heel Holland Bakt zie je mij niet meedoen. Maar taarten bakken vind ik zeker wel leuk om me regelmatig aan te wagen. Een paar andere succesnummers uit eigen oven (of koelkast) zijn deze taartrecepten:
- Vegan dadeltaart met Oreo’s
- Kersen-kruimeltaart met chocola
- Vegan chocolade-cheesecake met Oreo’s
- Vegan pompoentaart met pecannoten
- Vegan pecan pie-cupcakes
Wat is jouw favoriete taart als je er met het (taart)mes op de keel écht maar één mag kiezen?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…