vegan chili met chocola 2

Vegan chili met chocola (verrassend lekker chili-recept!)

  • 22 mei 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Chocola in je avondeten klinkt misschien niet heel standaard. Maar geloof me: deze combinatie met chocola en chili is verrassend goed. Chocola verdiept de smaken in de chili en geeft een héél subtiel zoet tintje. Dat is dan weer een heerlijke tegenhanger bij de pittige pepers die daarnaast door de chili heen gaan. Als je een keer een net-even-anders-chili wilt maken, probeer dan zeker dit recept voor chocolade-chili. Het recept is binnen 20 minuten te maken en barst ook nog eens van de groenten én eiwitten. Ontdek hoe je deze vegan chili met chocola zelf makkelijk maakt!

Chili met chocola: dé verrassende combinatie

Het was mijn culinaire broer die me voor het eerst liet kennismaken met chili met chocola. Ik keek hem eerst verbaasd aan toen hij over deze smaakcombinatie vertelde, maar al snel was ik net zo hooked als hij. In Mexico gebruiken ze regelmatig chocola of cacaopoeder in chili’s. Het verdiept de smaken in de chili, zeker als je heel pure chocola gebruikt. Bovendien geeft de chocola een subtiel romig en héél licht zoet tintje mee aan de chili. Kortom: lekkerheid alom!

Voor deze chili gebruik ik het liefst chocola met 80% of meer cacao. Écht puur dus! Dat matcht het beste met de chili. De chocolade roer je trouwens pas in de laatste minuten door de chili. Door de hitte smelten de chocoladeblokjes al snel, waardoor de saus de chocoladesmaak heel goed opneemt. Laat je overigens niet afschrikken door de nogal donkere kleur van de chili. Dat komt dus door de chocola. En geloof me: dit gerecht is lekkerder dan de kleur doet vermoeden!

vegan chili met chocola 4

Welke bonen gebruik je bij deze vegan chili?

In principe kun je voor chili’s alle soorten bonen gebruiken. Maar zelf vind ik donkere bonen er het lekkerst bij smaken. Bij deze chili met chocola ga ik meestal voor zwarte bonen en borlotti-bonen of gewone Hollandse bruine bonen. In plaats daarvan kun je ook kidneybonen, pintobonen, kapuzijners of eventueel zelfs linzen gebruiken. Let op: koop liever geen blik chilibonen in de supermarkt. Ik dacht tot een paar jaar geleden altijd dat dit bonen voor chili zijn. Maar het zijn eigenlijk pintobonen in een sausje met onder andere tomatenpuree, maïszetmeel en suiker. Niet kopen! Dan is het veel lekkerder om het sausje dat in het blik zit lekker zelf te maken. Zoals je bij deze chili met chocola doet!

Zelf gebruik ik trouwens gewoon bonen uit blik. Die zijn het goedkoopst én ze besparen je een heleboel werk om bonen een uur of langer te laten koken. Bovendien zitten ook in blikbonen gewoon veel eiwitten en goede stoffen verstopt. Net zo prima voor de voedingswaarden dus! Ik koop altijd de blikken bonen van het huismerk. Dat scheelt weer in je weekboodschappenbudget.

vegan chili met chocola

Deze kruiden gebruik ik in chili met chocola

Chili staat natuurlijk bekend om de vele kruiden en zijn pittige tintje. Ook in deze chili met chocola mogen de kruiden dan ook niet ontbreken. Voor deze chili gebruik ik een mix van komijn, kurkuma, kerrie, oregano en citroengras. Allemaal kruiden die je ook in veel Tex Mex-mixen terugziet!

Daarnaast roer ik crispy chili-olie door de chili voor het bekende vleugje pit. Gebruik er zoveel of juist zo weinig van als je zelf wilt. Heb je geen crispy chili-olie in huis? Dan kun je dat óf 1) als de wiedeweerga halen bij de supermarkt, óf 2) een alternatief zoals sambal of cayennepeper gebruiken.

Recept vegan chili met chocola

Durf je de vegan chili met chocola wel aan? Mooi! Je maakt dit heerlijke gerecht op deze manier:

vegan chili met chocola 2

Vegan chili met chocola (verrassend lekker!)

Romy
Wil je in 20 minuten een lekkere, gezonde en eiwitrijke chili maken? Probeer dan zeker deze chili met chocola. Een verrassende combinatie die het beste van twee werelden biedt: pittig én een vleugje zoet.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mexicaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Hapjespan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram basmati- of zilvervliesrijst
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 200 gram borlotti-bonen of bruine bonen (uit blik, schoongespoeld)
  • 150 gram zwarte bonen (uit blik, schoongespoeld)
  • 2 rode puntpaprika's
  • 5 zongedroogde tomaten
  • 35 gram pure chocola
  • ½ rode ui
  • ½ limoen
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el oregano
  • 2 tl crispy chili-olie
  • 1 tl verse gember (fijngehakt of uit een potje)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kerrie
  • ½ tl citroengras
  • Snufje zout

Optioneel:

  • Verse peterselie

Instructies
 

  • Snijd de paprika in reepjes en snipper daarnaast de ui.
  • Fruit de ui 1 minuut aan in een hapjespan en bak dan nog 1 minuut de gember mee. Voeg daarna de tomatenpuree, crispy chili-olie, oregano, kerrie, komijn, kurkuma en citroengras toe. Bak 1 minuut mee.
  • Doe de paprika bij de pan en roerbak nog eens 5 minuten.
  • Breng ondertussen een pan water aan de kook en bereid daarin de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schenk, als je de paprika 5 minuten hebt gebakken, de tomatenblokjes en de zwarte bonen en borlotti-bonen bij de pan. Doe ook de chocola erbij (fijn hakken is niet nodig; het smelt vanzelf). Laat zo'n 5 minuten pruttelen.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in kleine reepjes en roer die door de pan. Proef even of je nog zout of peper mist. Schenk als laatste het sap van een halve limoen bij de chili en haal dan de pan van het vuur.
  • Giet de rijst af en serveer de chili met de rijst en eventueel met verse peterselie.
Trefwoord Bonen, Chili, Chocola, Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Tomaten, Vegan, Vegetarisch, Zwarte bonen
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan chili met chocola 2

Nog meer pittige recepten?

Ik ben vast niet de enige die wel van een beetje pit in gerechten houdt. Kun jij dat ook wel waarderen? Probeer dan ook zeker een van deze recepten:

Welke bonen gebruik jij het liefst in chili?

simpele chili sin carne met groenten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Zo kan creativiteit je een oppepper geven!

16 januari 2017|Persoonlijke groei|

Creatieve uitspattingen zijn altijd al wel aan mij besteed geweest. Van sieraden maken tot zandschilderen en van verhalen schrijven tot een scrapbook maken. Ik heb het allemaal wel eens gedaan of geprobeerd. Buiten het feit dat ik gewoon graag creatief bezig ben, merk ik ook dat creativiteit me echt een oppepper kan geven. Het helpt me bijvoorbeeld om frustraties te uiten, maar ook om mooie herinneringen of gevoelens vast te leggen. Hoe kun je je creativiteit inzetten om iets vrolijker te worden? Vandaag deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips om zelf creatief aan de slag te gaan.

9 vegetarische recepten die ik nog wil maken

2 november 2019|Recepten|

Nee hoor, een geboren culinair wonder ben ik niet. Wel doe ik regelmatig dappere pogingen om toch iets smakelijks op tafel te zetten. Naar mijn eigen bescheiden mening heb ik een redelijke groei doorgemaakt als je je bedenkt dat ik vijf maanden alleen maar vegetarische AVG'tjes met diepvriesgroenten maakte. Ik heb zelfs een nieuwe hobby gevonden in het ontdekken van vegetarische recepten die ik nog eens wil proberen. Met een Pinterest-bord gevuld met meer dan 200 recepten kan ik nog wel even vooruit. Dit is een selectie van 9 vegetarische recepten die ik écht nog eens wil gaan maken.

Je gedachten stopzetten, hoe dan?! (5 tips!)

13 januari 2018|Persoonlijke groei|

Soms lijkt het wel alsof mijn hoofd nooit stil is. Of ik nu hard aan het werk ben of juist rustig ga wandelen, er schieten dagelijks talloze gedachten door mijn hersenpan. Gedachten over toevallige voorbijgangers, over mijn plannen voor die dag of over blogideeën die me niet meer loslaten. Best leuk hoor, al dat denken. Maar wat zou een pauzeknop op z'n tijd fijn zijn! Gewoon even je gedachten stopzetten! Tot nu toe heb ik die alleen nog niet weten te ontdekken. Ben je net zo'n denker als ik? Dan kun je er wellicht iets met deze 5 tips om je gedachten stop te zetten.

Ga naar de bovenkant