Voor een goede chili sin carne kun je mij nog net niet wakker maken. Zo’n pan vol met bonen in pittig gekruide tomatensaus gaat er altijd wel in. En ook ‘sin carne’ (zonder vlees) kan een chili verrukkelijk smaken. De peulvruchten en kruiden geven tenslotte al genoeg smaak en kruiden af. Laatst ontdekte ik spontaan een ingrediënt dat het héél goed doet in chili’s: pindakaas! Ja, echt! Pindakaas geeft je vegan chili een extra smeuïg tintje en natuurlijk een subtiele pindasmaak. Probeer het eens! Ik verklap graag mijn favoriete recept voor vegan chili met pindakaas. Ook fijn aan deze chili: hij kost je hooguit 15-20 minuten om te maken! Chill(i)!
Vegan chili met pindakaas
Chili con carne is in mijn ogen hét gerecht dat je makkelijk vegan kunt maken.Daar heb je echt geen vegan gehakt voor nodig. Bonen en peulvruchten zijn ware eiwitbommen, dus je krijgt met een paar blikken bonen al genoeg eiwitten binnen. Scheelt je ook weer een paar euro aan vleesvervangers! Maar de standaard bonenchili kennen we inmiddels allemaal wel. Daarom bedacht ik er een heerlijk alternatief voor: vegan chili met pindakaas. Voor de liefhebbers van pindacurry, pindasaus en al het andere wat ook maar naar een vleugje pindakaas smaakt, is dit gerecht vast een schot in de roos.
Pindakaas geeft de vegan chili een flinke lading extra smeuïgheid. Daarnaast proef je de pindakaas natuurlijk terug in de chili. Niet te overheersend trouwens. Maar het zorgt ervoor dat de vegan chili niet alleen maar pittig smaakt, maar ook een lekker pinda-vleugje heeft.
Welke bonen gebruik je voor chili con carne?
Voor chili con carne (of chili sin carne) kun je eigenlijk alle soorten bonen gebruiken. Traditioneel zie je dat er vaak kidneybonen, zwarte bonen en chilibonen (what’s in a name?) in chili con/sin carne terugkomen. Maar ook andere bonen zijn heel geschikt. Zo gebruik ik zelf ook graag limabonen (“butter beans” in het Engels: de boterige grote witte bonen) in een chili. Hollandse bruine bonen kunnen trouwens ook prima. En als je fan bent van kapucijners, kun je die ook zeker in je chili con/sin carne kwijt.
In dit recept voor vegan chili gebruiken we een mix van zwarte bonen, kidneybonen en limabonen. Maar als jij andere boonsoorten lekkerder vindt of toevallig net deze blikken bonen niet hebt staan, kun je natuurlijk ook je eigen bonenmix creëren.
Gebruik je bonen uit blik of gedroogde bonen?
Zelf gebruik ik altijd bonen uit blik voor chili (en voor alle gerechten trouwens!). Niet zozeer vanwege de smaak trouwens. Maar gewoon omdat het heel veel tijd en werk scheelt als je alleen maar een blik hoeft open te trekken en niet zelf bonen hoeft te weken. Ik koop bonen altijd van het goedkope huismerk. Die zijn in mijn ogen prima voor bijna alle gerechten.
Serveersuggesties voor de vegan chili
Hoewel deze vegan chili van zichzelf al heel feestelijk is, zou ik aanraden om er rijst, naanbrood of nacho’s bij te serveren. Een combinatie van dat alles kan natuurlijk ook! Wil je er iets romigs en luchtigs bij eten? Schep er dan een flinke lepel plantaardige kwark of kokoskwark bij. Ook erg lekker! En als je een avocadoliefhebber bent, kun je er ook altijd een paar schijfjes avocado bij leggen.
Zelf ben ik niet zo’n avocado-fan, dus gebruik ik als groene toevoeging liever bosui. Verder serveer ik de vegan pindachili heel toepasselijk met fijngehakte pinda’s. Altijd lekker voor extra crunch!
Recept vegan chili met pindakaas
Wil je deze heerlijke vegan chili met pindakaas zelf maken? Met het recept hieronder tover je deze lekkere vegan chili met pinda’s zelf heel makkelijk op tafel:
Vegan chili met pindakaas (in 20 min. klaar!)
Equipment
- Hapjespan
- Kookpan
Ingrediënten
- 150 gram basmati-rijst
- 125 gram lima-bonen
- 125 gram zwarte bonen
- 100 gram kidneybonen
- 1 rode paprika
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 75 gram maïs
- 2 ½ el pindakaas
- 6 zongedroogde tomaten
- ½ gele ui
- 1 rode peper
- 1 tl oregano
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 100 ml bouillon
Als garnering:
- Bosui
- Pinda's
- Losse tomaatjes
Instructies
- Snijd de paprika en zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Snipper daarnaast de ui en snijd de rode peper heel fijn.
- Fruit de ui aan in een scheutje olijfolie en voeg dan de kerrie, komijn, paprikapoeder, oregano en rode peper toe. Bak kort mee. Doe dan ook de paprika in de pan.
- Kook de rijst ondertussen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schep na 5 minuten de paprika meebakken de pindakaas bij de pan en schenk ook de tomatenblokjes, de bonen en de bouillon erbij. Laat nog zo'n 10 minuten pruttelen en roer daarbij regelmatig om.
- Roer nu de maïs en zongedroogde tomaten door de chili. Serveer dan met de rijst en eventueel ook met bosui en stukjes pinda.
Meer recepten met bonen?
Met bonen kun je verrassend veel maken. En laten bonen nu ook nog eens een perfecte eiwitbron zijn. Ideaal dus als je vega(n) eet of een avondje geen vlees of vleesvervanger wilt eten! Wat je nog meer met bonen kunt maken? Dit zijn nog een paar heerlijke recepten:
- Gebakken gnocchi met pesto en limabonen
- Vegan pasta met kikkererwten (geen bonen, wel een lekkere variatie!)
- Vegan chili sin carne met zoete-aardappel-friet
Tip: wist je dat mijn broer Joeri Veul zelfs een compleet boek aan recepten met bonen heeft gewijd? Een dikke tip, al zeg ik het zelf! In zijn boek ‘Heilig boontje’ staan talloze receptideeën om zelf met bonen te maken.
Wat is jouw favoriete recept met bonen?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…