Chocolade, Oreo’s en sinaasappel? Met die combinatie kun je haast onmogelijk de plank misslaan. Als je net zo’n chocoladefanaat als ik ben, dan loop je vast warm voor deze vegan chocolade-cheesecake. Hij is namelijk chocolade all-over: een bodem van Oreo’s en een heerlijk romige chocoladevulling. Maar dan met een bijzonder tintje door de toevoeging van sinaasappel en kaneel. En dat zonder dat er roomkaas of kwark aan te pas komt! Je maakt de vegan chocoladecake namelijk van zijdetofu. En nee hoor, daar proef je niets van. Wil jij nog een indrukwekkend chocolade-dessert op tafel zetten zonder dierlijke ingrediënten én zonder dat de oven aan hoeft? Tover dan zeker deze goddelijke taart op tafel.

Hoe maak je vegan chocolade-cheesecake?

Voor een vegan variant op chocolade-cheesecake kun je meerdere typen ingrediënten gebruiken. Vaak wordt het gemaakt van vegan roomkaas (die vind je tegenwoordig gewoon in het schap met Paturain en andere roomkaassoorten, zelfs van het huismerk). Daarnaast zie je cheesecakes van geweekte en fijngemalen cashewnoten of van stevige kwark met agar agar of kokosolie als extra versteviging erin. Maar voor deze vegan chocolade-cheesecake gooi ik het over een andere boeg. Je gebruikt in dit recept namelijk zijdetofu voor de “cheese”. Nu denk je misschien “Jakkie, wat doet tofu in een taart?”. Maar zijdetofu is de smeuïge (bijna vloeibare) variant van tofu én het heeft van zichzelf geen smaak. Dat maakt het een ideaal ingrediënt voor romige taarten.

Let op: zijdetofu (ook wel “silken tofu”) is dus niet hetzelfde als gewone tofu uit de supermarkt. Het is tofu met relatief meer water, waardoor de structuur veel zachter en smeuïger is. Ook proef je daardoor de sojasmaak veel minder in zijdetofu. Dat maakt het een ideaal ingrediënt voor onder andere sauzen en desserts. En voor deze vegan chocolade-cheesecake!

Waar kun je zijdetofu kopen?

Niet alle supermarkten verkopen zijdetofu. Je kunt het beste naar een bio-winkel (zoals Ekoplaza) of naar een Aziatische toko gaan. Daar verkopen ze dit ingrediënt bijna altijd wel.

vegan chocolade cheesecake 19

Chocola + sinaasappel + Oreo = verrukkelijke combinatie

Chocola en sinaasappel is een smaakcombinatie waarvan ik pas sinds kort heb ontdekt hoe lekker die wel niet is. Het sap van één hele sinaasappel is al genoeg om een chocoladetaart een heel subtiel fris tintje te geven. Bij heel pure chocola smaakt dat dus ontzettend lekker. Niet voor niets zie je regelmatig chocoladerepen met een vleugje sinaasappel in de supermarkt liggen. Die mix van ingrediënten is absoluut een hit.

Daarnaast gebruik ik een ander ingrediënt dat wat mij betreft elke chocoladetaart nóg beter maakt: Oreo’s. Oreo-koekjes zien er niet alleen feestelijk uit op een taart, maar je kunt ze ook perfect gebruiken als taartbodem. Deze taart hoef je dan ook niet in de oven te schuiven. Je hoeft alleen maar een paar Oreo-koekjes te verpulveren (of de keukenmachine dat voor je te laten doen). Meng met wat gesmolten kokosolie, laat opstijven in de koelkast, en je hebt een fantastisch lekkere taartbodem.

Tip: in dit recept gebruik ik de “Oreo”-koekjes van het merk Sweet Switch. De koekjes van dit merk zijn vrij van geraffineerde suikers, vegan en glutenvrij. Een andere glutenvrije optie zijn de Oreo-koekjes van AH-huismerk uit het glutenvrije schap.

vegan chocolade cheesecake 20

Ook handig: de vegan chocolade-cheesecake is no-bake

Mijn meeste taartenbaksels komen uit de oven. Appeltaart bakken zonder oven is knaplastig. Hetzelfde geldt voor muffins of cake-achtige chocoladetaarten. Maar deze vegan chocolade-cheesecake hoeft nog geen seconde de oven in. Je laat hem opstijven in de koelkast in plaats van ‘m te bakken in de oven. Dat duurt wel iets langer: de opstijftijd voor de bodem is zo’n 30 minuten en voor de taart zelf 3 uur. Maar hé, in die tijd kun je gewoon je eigen ding doen, terwijl je alvast fantaseert over je stukje cheesecake straks. Ik vind zelf no-bake-taarten juist ideaal. Je kunt ze heel makkelijk de avond voor een verjaardag maken en ze blijven vaak best lang goed in de koelkast.

Als je deze vegan chocolade-cheesecake niet direct op krijgt (wat ik me kan voorstellen, want hij is vrij machtig!), kun je hem gerust nog een dag of 4 in de koelkast bewaren. Doe dat het liefst wel afgedekt in een tupperware-bak of in de originele taartvorm met aluminiumfolie over de bovenkant. Dan blijft de taart het lekkerst.

vegan chocolade cheesecake 19

Het recept voor de vegan chocolade-cheesecake

Deze vegan chocolade-cheesecake is dankzij de sinaasappel en kaneel zeker niet standaard. En los van de romige chocoladevulling is de Oreo-bodem ook al een feestje op zich. Als je zin hebt in een stevige chocolade-achtige taart die je al van tevoren kunt maken, dan is deze no-bake chocolade-cheesecake perfect. Dit is hoe je deze heerlijke taart eenvoudig zelf maakt:

vegan chocolade cheesecake 17

Vegan chocolade-cheesecake met sinaasappel en Oreo’s

Romy
Deze vegan chocolade-cheesecake is net even anders dan anders. Hij heeft een subtiele sinaasappelsmaak én een heerlijke bodem van Oreo's. En de "cheese"-laag is gemaakt van een verrassend ingrediënt: zijdetofu. Daar proef je niets van. Het enige wat je proeft, is chocolade all-over.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 8 stukjes

Equipment

  • Ovenvorm (ik gebruik er één van 24 cm doorsnee)
  • Bakpapier
  • Keukenmachine = optioneel

Ingrediënten
  

Voor de bodem:

  • 125 gram Oreo-koekjes of een glutenvrije of suikervrije variant daarop
  • 30 gram kokosolie gesmolten
  • Plantaardige margarine om de taartvorm in te vetten

Voor de cheesecake-laag:

  • 300 gram zijdetofu let op: géén gewone tofu (zijdetofu is o.a. verkrijgbaar bij de toko of Ekoplaza)
  • 250 gram pure chocola
  • 50 gram kokosolie gesmolten
  • 50 gram agavesiroop of ander zoetmiddel
  • 1 sinaasappel
  • 2 tl kaneel
  • Snufje zout

Voor de versiering:

  • Oreo's
  • Geraspte chocola
  • Amandelschaafsel
  • Pistachenoten of andere noten
  • Abrikozenjam

Instructies
 

  • Vet de randen van de taartvorm in met plantaardige margarine en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe de Oreo-koekjes samen met de (gesmolten!) kokosolie in de keukenmachine of snijd de koekjes zo fijn mogelijk en roer de kruimels dan met de hand door de kokosolie.
  • Verspreid het Oreo-mengsel over de bodem van de taartvorm, druk goed aan met de achterkant van een lepel en strijk glad. Zet de bodem in de koelkast terwijl je de cheesecake-laag maakt.
  • Smelt 250 gram pure chocola samen met 50 gram kokosolie au bain mairie (dus in een kom in een pan met water). Roer ondertussen regelmatig door.
  • Doe dan het chocolademengsel samen met de zijdetofu, agavesiroop, kaneel, een snufje zout en het sap van 1 sinaasappel in de keukenmachine en maak er een glad mengsel van. Heb je geen keukenmachine? Dan werkt een staafmixer ook.
  • Schep nu de cheesecake-laag op de Oreo-bodem in de bakvorm. Zet ongeveer 3 uur in de koelkast, zodat de taart kan opstijven.
  • Versier de taart dan met nootjes, geraspte chocola , extra Oreo-koekjes, abrikozenjam en amandelschaafsel.
  • Ga je de taart aansnijden? Snijd dan eerst met een mes voorzichtig langs de randen van de bakvorm. Verwijder dan de zijkanten van de springvorm en snijd de taart aan.
    Snijd er een zo groot of klein stuk van als je wilt. Wees gewaarschuwd: de taart is verslavend lekker.
Trefwoord Cheesecake, Chocola, Chocoladetaart, Glutenvrij, Lactosevrij, Sinaasappel, Suikervrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan chocolade cheesecake 12

Nog meer baksels met chocola?

Als je mij aan het bakken zet, dan is de kans heel groot dat er iets van chocola in de bakvorm gaat. Ik ben verslingerd aan chocola (hoe puurder, hoe beter wat mij betreft!). Daarom staat dit ingrediënt regelmatig op de ingrediëntenlijsten bij mijn bakrecepten. Ook in deze baksels is voor chocola een hoofdrol weggelegd:

Kende jij de combinatie van chocola en sinaasappel al?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ria 25 februari 2024 op 9:37 pm - Beantwoord

    Romy, hij ziet er prachtig uit ! Het water loopt me in de mond en wat staat het leuk op die mooie schaal. Geniet ervan, hij is vast hij héérlijk !.

Beoordeling recept