Toegegeven: cake maken met courgette klinkt een beetje gek. Maar geloof me: van de courgette proef je straks echt niets terug in de cake. Wat je wel proeft, is een heerlijk intense chocoladesmaak en de smeuïgheid van amandelmeel in deze cake. En dat terwijl de cake helemaal niet zo ongezond en suikerrijk is als je misschien denkt. Lang leve de toevoeging van courgette! Ontdek hoe je met dit recept een lekker zoete chocolade-courgettecake maakt. Met weinig moeite, zonder gluten en ook nog volledig vegan!
Chocolade-courgettecake: lekkerder dan het klinkt!
Als je deze chocolade-courgettecake ziet, zou je niet denken dat er een hele courgette in gaat, toch? Toch is dat wel degelijk het geval. Courgette kun je heel goed gebruiken als een bindend basisingrediënt in cake. Deze groente heeft van zichzelf nauwelijks smaak, dus in combinatie met flink wat cacaopoeder en andere ingrediënten proef je geen vleugje courgette terug in de cake. Dat terwijl er toch stiekem wat vitamines in verstopt zitten. Ook hoef je door de courgette geen margarine of ei te gebruiken én kom je op deze manier nog eens van de te enthousiast ingeslagen courgettes in je koelkast af.
Voor deze chocoladecake met courgette hoef je de courgette trouwens niet vooraf te koken of bakken. Het enige wat je te doen staat, is de courgette even raspen of met de keukenmachine pureren tot een papperig goedje. Ik bereid je alvast voor: het resulterende courgette-papje ziet er niet bijzonder smaakvol uit. Maar dat komt straks echt helemaal goed. Kijk maar naar de foto’s hierboven waarop het baksel er toch echt verrassend chocoladecake-achtig uitziet.
Liever een chocoladecake zonder courgette maken? Probeer dan dit recept voor gezondere chocoladecake. Ook die is vegan en glutenvrij.

Hoe maak je deze chocoladecake met weinig suiker?
Deze chocolade-courgettecake is zeker geen suikerbom. Er gaat maar 50 gram chocola in de hele cake en verder is de cake vrij van geraffineerde suikers. Hoe je de cake dan toch lekker zoet krijgt? Daarvoor gebruik je ahornsiroop of agavesiroop. Dat zijn natuurlijke, vloeibare zoetstoffen die je baksel lekker zoet maken zonder geraffineerde suiker.
Daarnaast roer ik dus 50 gram pure chocola door de cake. Dat is overigens geen must. De chocoladecake dankt zijn chocoladesmaak vooral aan het cacaopoeder. Je hebt dus op zich niet eens chocola nodig om een courgetteprutje om te toveren tot een heuse chocoladecake. Ook het vanille-extract maakt de cake al iets zoeter.

Wat heb je nodig voor deze chocolade-courgettecake?
Geen suiker, gluten of dierlijke ingrediënten sowieso. Deze chocoladecake met courgette is vegan, glutenvrij en suikerarm. Om deze heerlijke cake te maken, heb je alleen het volgende nodig:
- Amandelmeel. Voor cakes is dit mijn favoriete meelsoort. Lekker smeuïg en een tikkeltje vettig. Zo krijg je straks een echt smeuïge cake. Zeker niets droogs aan!
- Havermeel. Deze meelsoort maak je makkelijk zelf door havermout fijn te malen. Ook ideaal om de cake glutenvrij te maken! Vermaal dan glutenvrije havermout of koop een speciale glutenvrije havermeel in de winkel. Die hebben ze bijvoorbeeld bij Holland & Barrett.
- Courgette. Yes, daar is-ie: de ster in deze cake! Je proeft hem niet, maar hij zorgt wel mooi voor een bindend effect in de cake. En hij bezorgt je ongemerkt nog wat vitamines ook!
- Plantaardige melk. Om de cake lekker smeuïg en goed gebonden te krijgen, heb je meer nodig dan alleen courgette. Plantaardige melk is je beste hulpje daarbij! Gebruik sojamelk, amandelmelk of (glutenvrije) havermelk. Het liefst een ongezoete variant, zodat de cake niet te zoet wordt.
- Cacaopoeder. Dit ingrediënt heb je nodig voor de intense chocoladesmaak. Het poeder verricht wonderen en geeft elk baksel in een handomdraai een heerlijke chocoladesmaak. Je hebt er wel altijd een zoetmiddel bij nodig; anders wordt het erg bitter. In deze cake is dat ahornsiroop.
- Ahornsiroop. Daar heb je ‘m: de zoetmaker in dit gerecht. Vrij van geraffineerde suikers! Ahornsiroop heeft een wat diepere, intensere smaak dan bijvoorbeeld agavesiroop. Daarom raad ik zeker aan om specifiek ahornsiroop te gebruiken als suikervervanger in de cake.
- Kokosolie. Met kokosolie “plak” je de cake aan elkaar en maak je de cake goed stevig. Smelt de kokosolie even in een steelpan als hij nog niet gesmolten is.
- Vanille-extract. Dat voeg ik toe voor een klein beetje extra zoetigheid en smaak.
- Baking soda en bakpoeder. Daarmee laat je de cake rijzen in de oven. De chocoladecake is niet superluchtig (het blijft chocoladecake!), maar dit duo zorgt wel voor een fijne structuur.
- Pure chocola. Om het helemaal af te maken, roer ik nog een paar stukjes pure chocola door de cake. Geen must, wel erg lekker! Als je geen geraffineerde suikers eet, kun je de chocola natuurlijk weglaten.

Recept courgettecake met chocola
Heb jij toevallig nog een courgette liggen of durf je wel een spannend bakexperiment aan te gaan? Laat me je alvast verzekeren: deze chocolade-courgettecake is zoveel lekker dan hij klinkt én is een aanrader om vlug de keuken voor in te duiken. Zo maak je deze heerlijke cake:

Vegan chocolade-courgettecake (makkelijk en lekker!)
Equipment
- Cakeblik
- Bakpapier
- Oven
Ingredients
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 1 courgette (ga uit van 185 gram geraspte courgette)
- 150 gram ahornsiroop
- 135 gram plantaardige melk
- 75 gram kokosolie (gesmolten)
- 60 gram cacaopoeder
- 50 gram pure chocola = optioneel
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 1 tl vanille-extract
- Snufje zout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand) en bekleed het cakeblik alvast met bakpapier.
- Rasp de courgette zo fijn mogelijk of maak er met de staafmixer puree van. Meng de courgette dan met de (gesmolten) kokosolie, plantaardige melk, ahornsiroop en het vanille-extract.
- Roer het amandel- en havermeel, het cacaopoeder en het snufje zout door het beslag en meng totdat je een egaal beslag hebt. Spatel dan eventueel de stukjes pure chocola door het beslag voor extra zoetigheid en roer als laatste bakpoeder en baking soda door het beslag.
- Verdeel het cakebeslag over het met bakpapier beklede bakblik en schuif in de oven voor ongeveer 50 minuten. Check met een satéprikker of de cake volledig gaar is, en laat zo nodig iets langer bakken.
- Laat de cake nog ongeveer 10 minuten afkoelen in het bakblik en dan nog minimaal 30 minuten tot 1 uur buiten het bakblik. Snijd aan zodra de cake volledig is afgekoeld, en eet er zoveel plakken van als je wilt!

Nog meer semi-gezonde baksels bakken?
Ik heb een zwak voor bakcreaties, zoals deze chocolade-courgettecake, die wel heel lekker zijn maar tegelijkertijd minder ongezond zijn dan je zou denken. Dit zijn nog meer relatief gezondere baksels met weinig of zelfs geen geraffineerde suiker:
- Vegan dadelbrood met walnoten
- Gezonde kokosmuffins met blauwe bessen
- Vegan bananenbrood met chocola
- Vegan bananenbroodmuffins met chocola
- Vegan mangocake
Heb jij al eens gebakken met courgette?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Glutenvrije muffins met chocola (gezonder & superlekker!)
Op een woensdagochtend om zeven uur al chocolademuffins maken - dat is zoiets wat alleen op verjaardagen kan. Ik had op mijn 29e verjaardag nergens zoveel zin in als in een hele reeks muffins die naar niets anders dan fantastische chocolade smaken. Daarvoor zit je met deze gezondere chocolademuffins 100% goed. Ze zijn heerlijk smeuïg en hebben een intense pure chocoladesmaak. Tegelijkertijd zijn ze een stukje gezonder dan je zou denken. Toegevoegde suiker en margarine zit er niet in en ze zijn ook nog glutenvrij. Maar los van of ze gezond zijn of niet, het allerbelangrijkste: ze zijn fantastisch lekker. Zo maak je de glutenvrije muffins met chocola zelf!
11 leuke items voor je werkplek (+ een inkijkje in mijn thuiswerkplek)
Alweer een paar maanden slijt ik mijn dagen voornamelijk achter een computer aan mijn eettafel. Dat is overigens véél leuker dan het klinkt. Mijn eettafel is namelijk mijn thuiswerkplek als freelance tekstschrijver en dat bevalt me uitstekend. Zeker nu ik eindelijk een goede bureaustoel heb en mijn werkplek een goede ergonomische upgrade heb gegeven. Het leek me leuk om wat inspiratie voor je thuiswerkplek te delen. Ik laat je 11 vrolijke items zien. En ik show ook meteen mijn thuiskantoor mét nieuwe bureaustoel.
Meer uitdaging in je leven? 11 concrete ideeën!
Al van kinds af aan heb ik veel behoefte aan uitdaging. Ik herinner me nog dat ik eind basisschool een periode niet goed sliep omdat ik simpelweg mijn hoofd niet genoeg gebruikte. Nog steeds stort ik me het liefst regelmatig op een nieuwe uitdaging. Nieuwe dingen leren, iets spannends ondernemen, cursussen doen of gewoon bijzondere mijlpalen beleven – daar blijf ik graag continu mee bezig. Toch is het niet altijd eenvoudig om uitdagingen te vinden. Maar hoe krijg je meer uitdaging in je leven? Ik geef 11 lekker concrete tips die voor mij goed werken.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…