chocolade smoothie bowl

Chocolade smoothie bowl met banaan (verkoelend & simpel!)

 • 31 augustus 2022
 • 8 Reacties
Categorieën: Recepten

Het is warm en je moet iets eten bij het ontbijt. Wat doe je dan? Op die dagen ga ik voor een verkoelende smoothie bowl! Deze chocolade smoothie bowl is dan mijn eerste keuze. Hij is gemaakt van bevroren bananen met sojakwark en cacaopoeder, en heeft daardoor de structuur van mousse of pudding. Koel is de smoothie bowl ook en hij smaakt één en al naar chocola. Als je van chocola houdt (wie niet?), dan is dit vast een ontbijtrecept waar je net zo gelukkig van wordt als ik.

Chocolade smoothie bowl, maar dan gezond!

Heel eerlijk: op zomerse dagen snak ik vooral naar ontbijtjes die zoet en koel zijn. Daarbij denk ik meteen aan ijs, taart, muffins. Maar ik houd het tegelijkertijd graag gezond. Daarom vind ik deze chocolade smoothie bowl een uitkomst. Je eet vooral heel veel fruit (er zitten 2 hele bananen in), maar dan met de smaak van chocola. En door de lepel pindakaas (love pindakaas!) proef je tegelijkertijd iets Snickers-achtigs. Ik ben fan! 

Je kunt het verder zo gek en zo gezond of minder gezond maken als je zelf wilt qua toppings. Ik ga graag voor een mix van voedzaam en gewoon lekker. Daarom vind je op mijn smoothie bowl onder andere vers fruit, maar ook een flinke schep kokos en een verdwaald stukje echte chocola. Zonder dát is de chocolade smoothie bowl voor mij niet compleet.

chocolade smoothie bowl 5

Zo krijg je een mousse-structuur

Hoe krijg je smoothie bowls stevig en mousse-achtig in plaats van vooral vloeibaar? Dat is een vraag waar ik ook heel lang het antwoord niet op wist. Google bleek weer eens een bron van inspiratie. Zo ontdekte ik via de blog van Purely Kaylie (haar receptblog is een aanrader!) dat bevroren banaan daarvoor hét middel is. Ik was gewend om gewone bananen in de blender te gooien. Wel lekker, maar je krijgt er ook een wat dunne structuur van.

De truc om er mousse van te maken is dit: 

 • Gooi je bananen de avond van tevoren in de vriezer. 
 • Kies wel de rijpste bananen uit je fruitschaal en haal ze uit de schaal. Niemand wordt blij van ijskoude bananen met een laag ijs moeten schillen. 
 • Verder is het handig als je de banaan in kleine stukjes hakt. Dan hoeft je blender niet zoveel moeite te doen om door de banaan heen te komen. Ja, ik spreek uit ervaring. 
 • Stop ze in een diepvriesbakje of zakje in de vriezer.
 • Haal ze de volgende dag uit de vriezer en gebruik ze direct voor je smoothie bowl.

Trouwens: bananen invriezen is ook meteen een goede tip (naast bananenbrood maken!) als je bananen wel erg rijp dreigen te worden. Dan hoef je ze niet meteen op te maken en heb je altijd wat banaan voor smoothie(bowl)s in je vriezer liggen.

Verder is het handig om niet te veel (plantaardige) melk of kwark bij je smoothie te gooien. Als je dat wel doet, krijg je eerder een drinkbare smoothie. Door én bevroren bananen te gebruiken én maar een klein scheutje melk of kwark erbij te gieten, krijg je een stevige mousse. Zo vind ik smoothie bowls persoonlijk op hun best.

chocolade smoothie bowl

Wat voor toppings kies je bij deze smoothie bowl?

Ook al weet ik dat de looks van een gerecht weinig zeggen over de smaak, ik vind het altijd helemaal leuk om iets vrolijks te maken van mijn eten. Daarom strooi ik graag rijkelijk met toppings (oké, ook voor de smaak natuurlijk). Zo ook bij deze chocolade smoothie bowl. Je kunt gebruiken wat je maar in huis hebt. Combineer de smoothie bowl met extra vers fruit, leg er stukjes chocolade op of gebruik je favoriete ontbijtgranen (granola, muesli of wat je maar wilt). 

Zelf ging ik bij deze chocolade smoothie bowl voor:

 • Aardbeien en blauwe bessen
 • Extra banaan (nooit genoeg banaan!)
 • Een blokje chocola (waarom niet?)
 • Cacao nibs
 • Pecannoten (pinda’s, hazelnoten of cashewnoten kunnen ook!)
 • Kokosrasp (fantastisch als ontbijttoevoeging voor de echte kokosfans!)
 • Gepofte quinoa (de gezellige mini-bolletjes op de foto)

Ook lekker is een extra schep pindakaas, wat chocoladepasta of een lepel kokoskwark. Maar kijk vooral waar jij zin in hebt. Het is jouw ontbijtfeestje!

chocolade smoothie bowl 3

Recept voor deze chocolade smoothie bowl

Heb jij al zin gekregen om je lekkere chocoladetrek te stillen met deze verrassend gezonde chocolade smoothie bowl? Je hebt voor de bowl zelf maar 4 ingrediënten nodig. Gooi ze bij elkaar in de blender en dan staat je ontbijt al haast klaar. Zo maak je dit chocolade-ontbijt, dat het trouwens ook erg goed doet als toetje of vullende snack:

chocolade smoothie bowl 5

Chocolade smoothie bowl (met banaan)

Romy
Chocoladeliefhebbers opgelet! Deze chocolade smoothie bowl smaakt één en al naar chocola (naar Snickers zelfs een beetje), maar is gemaakt met heel veel fruit. Een gezond, vullend én mega-snel ontbijtje voor warme dagen! Probeer het recept vooral zelf.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de smoothie bowl:

 • 2 bevroren bananen (in stukjes ingevroren)
 • 1 el cacaopoeder
 • 1 el 100% pindakaas
 • 100 gram soja-kwark of andere (plantaardige) kwark

Als toppings:

 • ½ banaan
 • Handje blauwe bessen
 • Paar aardbeien
 • Paar pecannoten of andere noten

Optioneel voor de topping:

 • Stukje pure chocola
 • 1 tl kokosrasp
 • Cacao nibs
 • Gepofte quinoa

Instructies
 

 • Haal de bevroren banaan uit de vriezer. Doe deze samen met het cacaopoeder, de pindakaas en de soja-kwark in een blender. Gebruik een stevige blender of staafmixer, omdat de bevroren banaan best hard is. Blend totdat je een smeuïge mousse-achtige substantie hebt.
 • Versier de smoothie bowl daarna met de toppings van jouw keuze.
Trefwoord Chocola, Glutenvrij, Lactosevrij, Smoothie, Smoothie bowl, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
ontbijtrecept

Nog meer ontbijtideeën voor de zomer

Ik hoor vaak dat mensen in de zomer minder trek hebben ‘s ochtends of zelfs met alleen een glas water op de deur uit gaan. Nou, mij niet gezien. Sorry! Ik heb op vakantie al het gevoel dat ik omval als we om 10 uur buiten de deur gaan ontbijten. Rond 9 uur moet en zal mijn ontbijtje erin zitten, als je wilt dat ik enigszins functioneer. Gelukkig ben ik dol op ontbijten, dus dat is een goede match. 

En jij? Wat eet jij op deze zomerse ochtend?

chocolade smoothie bowl 8

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 31 augustus 2022 op 10:02 am - Beantwoord

  Ik snap smoothies niet. Maar ik hield als baby ook al niet van baby-potjes, dus ik denk dat het iets is met de structuur van gesmoesjt fruit. Ik ben eerlijk gezegd namelijk ook niet heel erg wild van bijvoorbeeld milkshakes of yogurt-met-fruit-drinks.
  Weet je wat: ik gooi gewoon alle fruit in hapklare stukken in een bak yogurt, minus banaan en pindakaas (is beter voor mijn taille) en dan ben ik ook blij. Én ik hoof geen blender schoon te maken! 😀 Maar dan niet voor het ontbijt, want dan heb ik toch liever iets hartigs dan zoets. Zo zie je maar: gelukkig zijn we allemaal anders. Want de banaan en pindakaas combi is dan wel weer favoriet bij het ontbijt van mijn gozer.

  • Romy 12 september 2022 op 10:05 pm - Beantwoord

   Het fruit in brokken in yoghurt of kwark stoppen kan natuurlijk ook. Ik vind dat zelf soms wel lekker en heb soms juist zin in kwark die één en al naar chocola of fruit smaakt (zonder dat je daarvoor een kant-en-klaar bakje chocoladevla o.i.d. in huis haalt).
   Grappig trouwens, ik wil zelf juist totaal geen hartige dingen eten bij het ontbijt, maar vind dat bij de lunch dan weer wel heerlijk. Inderdaad, zo is ieders smaak weer totaal anders 🙂

 2. Johanna 31 augustus 2022 op 10:20 am - Beantwoord

  De foto is erg mooi!

 3. Darina 31 augustus 2022 op 12:53 pm - Beantwoord

  Ziet er weer heerlijk uit!

 4. Rianne 31 augustus 2022 op 6:07 pm - Beantwoord

  Grappig dat jij dit als ontbijt eet met alle toppings 🙂 Voor mij is dit met warm weer een lekker toetje en noem ik het bananenijs 🙂 Net als jij bevroren banaan in stukjes met een klein scheutje sojamelk en cacaopoeder in een hoge kom plaatsen en dan evt nog pindakaas toevoegen of amandelaroma, staafmixer erdoor en dan aftoppen met soja slagroom en nougatine mmmm 🙂

  • Romy 12 september 2022 op 10:03 pm - Beantwoord

   Dat klinkt ook als een héél goed idee! Je brengt me op een idee om mezelf hier binnenkort maar eens op te trakteren als toetje 🙂

 5. Elke 4 september 2022 op 10:48 am - Beantwoord

  Ik ga me toch eens toeleggen op overnight oats. Onze magnetron loopt op zijn laatste benen en het is elke ochtend weer een gedoe om hem juist in te stellen. Aangezien ik dat toestel enkel nog gebruik voor mijn havermout is het een beetje overkill om een nieuwe aan te schaffen. Bedankt voor de inspiratie! Ik moet het wel zonder banaan en pinda doen, wat de mogelijkheden een beetje beperkt.

  • Romy 12 september 2022 op 9:52 pm - Beantwoord

   Dan zijn overnight oats of smoothie bowls zeker een goede optie 🙂 Je zou trouwens ook eens warme havermoutpap kunnen maken in een steelpannetje. Wij hebben ook geen magnetron en ik bereid warme havermout op die manier. Het verwarmen is ook op die manier hooguit drie minuutjes werk 🙂

Beoordeling recept
Recente blogs