Als ik uit alle taarten bij de bakkerij mag kiezen, dan ga ik sowieso voor chocoladetaart. Geen twijfel over mogelijk! Het liefst een smeuïg exemplaar waarvan elke hap moeiteloos naar binnen glijdt en uiteraard met wat extra’s bovenop. Toen ik laatst vroeg naast mijn bed stond op zaterdagochtend (ochtendmens hier!), besloot ik mijn tijd goed te gebruiken. Ik dook de keuken in om zelf een chocoladetaart te maken. Maar dan een vegan exemplaar dat niet in de oven hoeft (wel een tijdje in de koelkast!) en dat ook nog soort-van-gezond is. Klinkt niet verkeerd toch?! En ik kan je zeggen: dat is deze taart zeker niet. Ik verklap je graag het recept voor deze verrukkelijke vegan chocoladetaart!
Chocolade-cheesecake zonder cheese – dat kan!
Toen ik vorig jaar stopte met melk gebruiken, bleek dat minder moeilijk dan gedacht. Ik was bang dat ik de kaas over mijn pasta en de bakken kwark op de vroege morgen zou missen. Maar dat viel me alles mee, en inmiddels snak ik zelfs niet meer naar kaas op mijn pasta en ben ik helemaal gelukkig met mijn sojakwark. Er is alleen één ding dat ik wel enorm kan missen: cheesecake. Van die romige taarten waar je gebaksvorkje soepel doorheen glijdt. En dan het liefst in chocoladesmaak. Je weet wel: zo’n machtige taart waar je al na vijf happen propvol van zit, maar waar je toch van blijft eten omdat het naast machtig ook gewoon allemachtig lekker is.
Wat bleek? Vegan chocoladetaart maken kan ook prima zonder kwark, mascarpone of roomkaas. En überhaupt zonder boter en melk. Ik was helemaal blij toen ik deze taart uit de koelkast halen. Inmiddels heb ik hem al een paar keer gemaakt (ook voor mijn verjaardag). En ik durf wel te zeggen dat je de cheese-smaak hierin écht niet mist!
Bekijk ook mijn recept voor vegan cheesecake. Ook een heerlijk taartrecept!
Hoe maak je vegan chocoladetaart?
Natuurlijk zijn er meerdere manieren om vegan chocoladetaart te maken. Je kunt bijvoorbeeld vegan roomkaas (zoals deze van Violife) gebruiken in combinatie met agar agar (een vervanger voor gelatine). Of je kunt er zijdetofu voor gebruiken (de supersmeuïge tofu, die – eenmaal geblend – een smeuïge substantie wordt). Ik gebruik zelf voor deze vegan chocoladetaart geweekte cashewnoten met kokosolie.
Geblende cashewnoten hebben een romige smaak en stevige structuur. Zorg er wel voor dat je ze minimaal 8 uur weekt in koud water. Of ga voor het snellere alternatief en kook ze 30 minuten in water. Werkt ook! Op beide manieren worden de cashewnoten zacht, waardoor je keukenmachine of blender er makkelijker doorheen komt. Dat bespaart je een oververhitte keukenmachine of ellenlang wachten totdat het cashewmengsel een vloeibare substantie is geworden.
De kokosolie is daarnaast een perfect bindmiddel. Vanaf 25 graden (bijvoorbeeld als je het even opwarmt in een pannetje) is het vloeibaar. Maar als je het in de koelkast zet, wordt het juist hard. Door de chocoladevulling in de taart twee uur in de koelkast te laten opstijven, krijg je dus een echt stevige taart.
Verder gebruik ik in de vulling kokosmelk. Maar dan niet het hele pakje zoals je dat in de supermarkt koopt, maar enkel de kokosroom. Daarvoor koop ik een blik volvette kokosmelk. Schud het vooral niet door. Als je het blik dan aan de bovenkant opent, zie je bovenop de kokosroom liggen. Dat kun je er prima uit scheppen en in de taart gebruiken. Het vocht onderop heb je voor deze taart niet nodig (maar kun je goed gebruiken in een smoothie of in je havermout als alternatief voor melk).
Met die ingrediënten heb je alleen nog geen chocoladesmaak. Daarvoor gebruik ik rauw cacaopoeder (ik koop zelf altijd deze van Albert Heijn). Als je dat in combinatie met een zoetmiddel (ahornsiroop, agavesiroop of een andere vloeibare suikervervanger) gebruikt, krijg je een heerlijke chocoladesmaak.
Zo maak je een lekkere taartbodem
Een goede taart staat natuurlijk op een stevige bodem. Daarvoor kun je koekjes (Oreo’s bijvoorbeeld) verkruimelen en dan in combinatie met plantaardige boter of kokosolie aandrukken tot een bodem. Maar ik koos voor mijn favoriete bodemingrediënt voor deze vegan chocoladetaart: pecannoten. Die meng ik met havermeel (voor de stevigheid), kokosolie (om alles aan elkaar te “plakken”), ahornsiroop (voor het zoete) en cacaopoeder (voor een licht chocoladetintje) tot een stevige bodem. Je hebt daar wel een keukenmachine voor nodig of je moet de pecannoten zelf heel fijn snijden en ze dan goed doorroeren. Druk de bodem daarna goed aan in de taartvorm (bekleed met bakpapier). Daarmee heb je alvast een stevige basis voor je chocoladetaart.
Maak van je vegan chocoladetaart een feestje met deze versiering
Een kale taart vind ik ook maar zo saai. En taarten moeten een feestelijke tintje hebben, nietwaar? Daarom maak ik er graag met versiering een nog groter feestje van om taart te eten. Voor deze taart mocht wat chocola uiteraard niet ontbreken. Ik smelt pure chocola au bain mairie in een pan en schenk dat in het midden van de taart. Daarnaast leg ik wat hazelnoten en mokkaboontjes op de chocoladesaus. Zo krijg je een Nutella-achtige taart waar ook lekker wat aan te kauwen valt.
Natuurlijk kun je ook allerlei andere soorten toppings gebruiken om van de taart echt jouw feestje te maken. Denk ook aan:
- vers fruit (frambozen, aardbeien, blauwe bessen, etc.)
- geraspte of gesneden chocola
- andere soorten noten (bijvoorbeeld pinda’s, amandelen of pecannoten)
- pindakaas of chocoladepasta
- kokosrasp of kokossnippers
- koekkruimels of hele koekjes (Oreo’s bijvoorbeeld!)
Houd het zo zuinig als je wilt of ga juist voor lekker uitbundig als je daar zin in hebt!
Recept voor vegan chocoladetaart
Deze vegan chocoladetaart hoeft niet in de oven en je hebt er ook niet veel voor nodig. Dit is hoe je de taart maakt met wat hulp van een keukenmachine/blender en je koelkast:
Vegan chocoladetaart met hazelnoten (semi-gezond!)
Equipment
- Taartvorm (ongeveer 20-24 cm)
- Bakpapier
- Keukenmachine of een goede blender
- steelpan
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 100 gram pecannoten
- 30 gram havermeel (Dit is ook zelf te maken door havermout fijn te malen.) Gebruik glutenvrij havermeel als je glutenvrij eet.
- 30 gram kokosolie (gesmolten)
- 20 gram cacaopoeder
- 20 gram ahornsiroop of agavesiroop
Voor de chocoladevulling:
- 250 gram cashewnoten (ongeroosterd en ongebrand)
- 180 gram volvette kokosmelk uit blik (Je hebt die uit blik nodig, omdat je alleen de kokosroom gebruikt, niet de vloeistof. In blik zijn die twee makkelijk van elkaar te scheiden.)
- 75 gram kokosolie (gesmolten)
- 75 gram ahornsiroop
- 30 gram cacaopoeder
- 1 tl vanille-extract
Voor de garnering (optioneel!):
- 50 gram pure chocola
- 35 gram hazelnoten of andere noten (evt. te vervangen door koekkruimels)
- 20 gram mokkaboontjes
Overig:
- Plantaardige margarine om de taartbodem in te vetten
Instructies
- Week ter voorbereiding de cashewnoten 8 uur in koud water of kook ze minimaal 30 minuten in een pannetje met water, zodat ze goed zacht worden. Dan kan je blender er straks makkelijker doorheen komen.
- Vet de randen van de taartbodem in met margarine. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier.
- Begin met het maken van de bodem. Is de kokosolie nog niet gesmolten? Smelt die dan in een steelpan op het vuur, zodat de olie vloeibaar wordt. Doe de pecannoten, kokosolie en ahornsiroop samen met het havermeel en cacaopoeder in een keukenmachine. Vermaal totdat de noten iets kleiner gesneden zijn, maar maak er geen volledig vloeibare substantie van. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je de noten heel fijn snijden met een mes en daarna alle ingrediënten met de hand door elkaar roeren.
- Schep het mengsel voor de taartbodem op de bodem van de taartvorm. Druk het goed aan en strijk de bodem glad met een lepel. Zet alvast in de koelkast en laat even rusten totdat je klaar bent met de chocoladevulling.
- Maak daarna je keukenmachine schoon om er de taartvulling in te maken. Pak het blik kokosmelk (let op: niet schudden!) en open het aan de bovenkant. Bovenop het blik zie je de kokosroom liggen; onderop ligt de vloeistof. Schep er 180 gram kokosroom uit en doe dat alvast in de keukenmachine of blender.
- Voeg de geweekte cashewnoten, de (gesmolten!) kokosolie, de ahornsiroop, het vanille-extract en het cacaopoeder toe aan de keukenmachine of blender. Laat je blender er dan een gladde massa van maken. Let op: dit kan even duren, omdat cashewnoten natuurlijk vrij hard zijn. Heeft je keukenmachine het er moeilijk mee? Pauzeer hem dan even, roer het mengsel door met een lepel en zet de keukenmachine dan opnieuw aan.
- Haal dan de taartbodem uit de koelkast en schep het chocolademengsel op de bodem. Strijk glad met een lepel en zet voor minimaal 2 uur in de koelkast. Dan kan de taart opstijven.
- Maak na 1,5 uur de chocoladedecoratie voor op de taart. Smelt daarvoor de chocolade au bain mairie in een pannetje. Schenk het mengsel op de taart in het midden. Druk de hazelnoten, mokkaboontjes of andere decoratie in de chocoladesaus. Zet opnieuw voor minimaal 1 uur in de koelkast. Dan kan de chocola hard worden.
- Haal na het wachten de taart uit de koelkast. Snijd met een mes voorzichtig langs de randen van de taart. Verwijder dan de randen van de taartvorm. En dan: stukken snijden en aanvallen maar!
Notities
Nog meer bakken met chocola?
Chocola is één van mijn favoriete dingen in het leven. Zeker als het op baksels aankomt. Het liefst gooi ik het in alles wat ik bak, maar ik probeer me in te houden. Als jij ook zo’n fan bent van bakrecepten waarin chocola de hoofdrol speelt, dan word je – naast deze vegan chocoladetaart – vast ook blij van de volgende chocoladerecepten:
- Vegan chocolademuffins met dadelsaus
- Gezonde chocoladecake (glutenvrij!)
- Zoete-aardappelbrownies
- Dadeltaart met chocola en Oreo’s
- Glutenvrije & vegan Oreo-muffins
Wat is jouw favoriete type chocoladetaart?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…