Nu de lente er langzaamaan weer aankomt, snak ik vooral naar frisse en zoetige baksels. Iets citroenachtigs gaat er dus altijd in. Nadat ik eerder al een frisse citroen-maanzaadcake maakte, waagde ik me nu ook aan citroen-cupcakes die daar veel van weghebben. En die zijn dus minstens zo lekker als de grotere cake, met als pluspunt dat je aan een muffin een taartje helemaal voor jou alleen hebt. Deze vegan citroen-cupcakes zijn zoet, smeuïg en friszuur. En binnenin zijn de maanzaadjes en frambozen een heerlijke afwisseling op het zachte deeg. Kortom: dit wil je maken! Voor een vrije zondagmiddag, een luie zaterdagochtend of gewoon voor de momenten waarop je zoete trek met iets lekkers gestild móet worden.
Frisse citroen-cupcakes met maanzaad
Lemon poppyseed is niet voor niets een standaard woordcombinatie geworden. Maanzaad en citroen zijn een perfecte match. Citroen geeft baksels een licht zure en frisse smaak, en maanzaad geeft een beetje crunch (en vrolijke looks) aan een cake-achtig baksel. Deze citroen-cupcakes krijgen daarnaast iets extra’s door de frambozen. Daar heb ik een handje vol van door het beslag geroerd. Snijd de frambozen wel in kleine stukjes. Dan nemen ze minder oppervlak in het beslag in, waardoor je deeg niet in elkaar zakt. Bovendien heb je zo vaker een hapje framboos als je van de muffin eet. Wel zo lekker!
Maak je citroen-cupcakes? Dan is het wel handig om een zoete tegenhanger te gebruiken bij de citroen. Ik gebruik daarvoor een banaan, agavesiroop en vanille-extract. Met een klein beetje zoetigheid erbij voorkom je dat de muffins één en al zuur zijn en krijgen ze een licht zoet tintje. Onwijs lekker! De banaan is trouwens ook meteen een bindmiddel (als vervanger voor ei) in het muffinbeslag. Twee vliegen in één klap dus!
Hoe maak je citroen-cupcakes vegan?
Vegan bakken is op zich niet lastig, als je maar de trucjes kent. Melk kun je natuurlijk makkelijk vervangen door plantaardige melk. Vaak is een ei vervangen een iets lastigere uitdaging. Er bestaan allerlei soorten ei-vervangers, zoals banaan, lijnzaad + water, appelmoes, pindakaas of notenpasta en chiazaad + water. Maar er is niet één eivervanger die áltijd werkt. Vaak is het een kwestie van experimenteren wat voor een specifiek baksel de beste ei-vervanger is. In deze citroen-cupcakes werkt banaan als eivervanger heel goed. Banaan heeft een bindende werking en geeft de muffins daarnaast zoetigheid. Je krijgt daardoor een lekkere smeuïge en goed gebonden structuur.
Andere bindmiddelen die ik heb gebruikt in het beslag zijn (gesmolten!) kokosolie en plantaardige melk. De plantaardige melk roer ik door het sap en de rasp van de citroen. De plantaardige melk absorbeert de citroen goed, waardoor je straks door het hele beslag een lekkere citroensmaak kunt proeven.
Versiertips voor deze vrolijke cupcakes
Versieren is altijd een goed idee. Tenminste, als het op cupcakes aankomt. Bij baksels met citroen en maanzaad zie je vaak glazuur als topping. Maar dat is zeker geen must. Ook zonder een flinke schep glazuur zijn deze muffins al heel lekker. Ik gooi het graag over een originelere boeg en gebruik amandelschaafsel in plaats van glazuur. Daarnaast versier ik de citroen-cupcakes met frambozen bovenop. Uiteraard kun je ook een klein beetje glazuur gebruiken. Dat kun je maken met 80 gram poedersuiker, het sap van een halve citroen en 1 eetlepel water. Het voordeel van glazuur is dat je toppings direct blijven plakken in dit glazuurlaagje.
In plaats van frambozen en amandelschaafsel kun je ook andere toppings over de citroen-cupcakes strooien of spuiten. Denk bijvoorbeeld aan:
- blauwe bessen
- kokosrasp
- gesmolten witte chocola
- plantaardige slagroom
- amandelen
- plakjes banaan (die zou ik dan al vóór het bakken in de muffins drukken)
- pistachenootjes
- frambozenjam (zelf te maken door diepvriesframbozen in een pan te verwarmen met wat ahorn- of agavesiroop)
Hoe maak je de vegan citroen-cupcakes?
Klinkt de combinatie van citroen, maanzaad en framboos jou ook goed in de oren? Deze citroen-cupcakes heb je na maar 10 minuten kokkerellen al gemaakt. Even op de oven wachten, jezelf inhouden met aanvallen en dan kun je je tanden al in deze smeuïge en frisse muffins zetten. Dit is het recept:
Vegan citroen-cupcakes met maanzaad en frambozen
Equipment
- Metalen muffinvorm
- papieren muffinvormpjes
- Oven
- Keukenmachine = optioneel, een lepel werkt ook
Ingrediënten
- 135 gram amandelmeel
- 100 gram havermeel
- 85 ml plantaardige melk
- 75 gram agavesiroop
- 75 gram kokosolie gesmolten
- 65 gram frambozen
- 1 rijpe banaan
- 1 citroen (het sap en de rasp van de schil)
- 2 el maanzaad
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
- Amandelschaafsel = optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtstand).
- Knijp de citroen uit en rasp de schil. Meng de rasp en het citroensap met de plantaardige melk.
- Prak dan de banaan fijn en roer de geprakte banaan samen met de agavesiroop, gesmolten kokosolie en vanille-extract door de plantaardige melk. Dit kan met de keukenmachine of met een lepel.
- Roer dan amandelmeel en havermeel door de vloeibare ingrediënten en meng er dan maanzaad doorheen.
- Snijd de frambozen in kleine stukjes en roer die door het beslag. Schep als laatste baking soda op het beslag en schenk het appelazijn erbij. Laat die twee samen borrelen en roer dan door het beslag.
- Doe de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Vul ze tot ongeveer het randje van de vormpjes. Strooi eventueel amandelschaafsel over de muffins.
- Schuif de muffins voor ongeveer 20 minuten in de oven. Check met een satéprikker na 20 minuten of de muffins goed gaar zijn. Komt de satéprikker er nog nat uit? Laat de muffins dan nog iets langer in de oven staan.
- Laat de muffins nog ongeveer 10 minuten in de metalen muffinvorm afkoelen, en daarna nog zo'n 30 minuten buiten de vorm. Daarna zijn ze all yours en klaar om op te eten.
Andere heerlijke muffin-maaksels
Het zal geen verrassing zijn dat muffins maken één van mijn favoriete weekendactiviteiten is. Ik heb dan ook een hele reeks muffinrecepten op mijn blog staan. Dit zijn nog meer muffin-maaksels die ik je graag aanraad:
- Kaneelmuffins met gember
- Vegan Earl Grey-muffins met chocola
- Vegan Nutella-muffins met hazelnoten
- Bananenbroodmuffins met chocola
- Gezonde sinaasappelmuffins
Kende jij de combinatie citroen en maanzaad al?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…