Citroen-maanzaadcake is nou eens echt andere koek (eh, cake). Door de citroen heeft deze cake een onweerstaanbaar fris tintje. In combinatie met knapperige maanzaadjes, wat zoetigheid en blauwe bessen voor de vrolijkheid tussendoor heb je een verrukkelijke cake. En wees niet bang: zuur is de cake zeker niet. Verwacht een plak zoete en frisse cake, die zowel hartje zomer als in de typische bakseizoenen aan het eind van het jaar verrukkelijk is. Als je het bij één plak kunt houden tenminste. Want stiekem smaakt deze cake altijd naar méér.
Frisse citroen-maanzaadcake met bessen
De combinatie citroen en maanzaad is een bekende. En dat is niet gek: deze twee zijn een gouden duo en smaken verrukkelijk bij elkaar. Je mixt voor deze cake citroensap en citroenrasp met plantaardige kwark. Het resultaat is een romige en friszure (maar zeker niet te zure!) mix die je beslag straks een superlekkere en ook romige structuur geeft. De maanzaadjes krijgen als allerlaatste een plekje in de beslagkom. Die geven het baksel iets krokants. En laten we eerlijk zijn: de cakejes zien er door al die mini-bolletjes ook gewoon extra feestelijk uit.
Vaak zie je citroen-maanzaadcake met een dikke laag wit glazuur. Ook heel lekker! Voor deze citroen-maanzaadcake geef ik een iets ander tintje aan het traditionele recept. Ik gebruik een iets dunner laagje glazuur en versier de cake uitgebreid met blauwe bessen. Die zijn door het beslag geroerd én liggen bovenop de cake. Een beetje kleur ter afwisseling doet een baksel altijd goed. En oké, blauwe bessen en citroen smaken ook gewoon héél goed samen.
Zo maak je een vegan citroen-maanzaadcake
Dit recept voor citroen-maanzaadcake is vegan en glutenvrij. Dat is soms even puzzelen bij het uitdenken van een recept. Normaal heb je met een paar eieren in het beslag een goede kans van slagen dat je cake lekker luchtig uitpakt. Gelukkig kun je dat ook in een eivrije cake wel voor elkaar krijgen. In deze cake zijn plantaardige melk en soja-kwark mijn redders in nood om de cake ook zonder eieren lekker luchtig te maken. Daarnaast gebruik je in dit recept (gesmolten!) kokosolie als alternatief voor margarine. Oh ja, vergeet daarnaast niet een schepje baking soda en appelazijn toe te voegen. Die twee laten de cake extra rijzen.
Hoe je de cake daarnaast glutenvrij maakt? Ook dat is geen rocket science. Je kunt deze cake prima met gewone bloem maken (met dezelfde verhouding). Maar ik gebruik in plaats daarvan glutenvrije bloem (omdat Bart geen gluten mag). Die kun je tegenwoordig van meerdere merken in de supermarkt kopen. Ik gebruik meestal de glutenvrije bloem van Doves Farm. Het handige hieraan is dat je het in dezelfde verhouding kunt gebruiken als gewone bloem in recepten. Geen moeilijkdoenerij met recepten nodig dus!
Hoe krijg je de cake lekker smeuïg?
De ster voor de smeuïgheid is soja-kwark in dit recept. Door deels kwark te gebruiken in plaats van melk wordt je cake vaak iets smeuïger. Zo krijg je echt die zachte structuur die zo lekker is. Ik meng voor dit recept het citroensap en de citroenrasp door de soja-kwark en roer dat goed door met een lepel. Je zult merken dat je daardoor een wat dikkere structuur beslag krijgt straks. Het resultaat is – een tijdje later – een heerlijk smeuïge citroen-maandzaadcake.
Let verder op dat je de cake niet te krokant laat worden in de oven. Oftewel: zet je wekker en haal hem er op tijd uit. Toen ik deze cake voor het eerst probeerde, liet ik hem iets te lang bruin bakken in de oven, waardoor er een baksteen tevoorschijn kwam. Het is de truc om de oven op tijd uit te zetten. De cake moet wel gaar zijn (als in: je satéprikker moet er droog uit komen). Maar hij hoeft zeker geen heel bruin laagje te krijgen. Zet de cake ook het liefst in het midden van de oven. Als je hem op het bovenste raster zet, krijg je namelijk vaak een te bruine bovenkant.
Het recept voor deze makkelijke en vegan citroen-maanzaadcake
Naast dat deze citroen-maanzaadcake smeuïg, zoet, fris en een beetje knapperig (door het maanzaad) is, is hij ook reuze-makkelijk te maken. Je hoeft alleen de ingrediënten door elkaar te roeren met een lepel, alles in een cakevorm te schenken en daarna af te wachten totdat de oven je oppiept. Echt, iedereen kan bakken! Deze cake wel in elk geval. Dit is hoe je de cake in 1 uur maakt:
Vegan citroen-maanzaadcake met blauwe bessen
Equipment
- Cakevorm
- Oven
- Bakpapier
Ingrediënten
- 325 gram bloem evt. glutenvrije bloem
- 215 ml ongezoete plantaardige melk zoals amandelmelk
- 150 gram sojakwark of kokoskwark
- 125 gram agavesiroop
- 100 gram kokosolie (gesmolten)
- 65 gram blauwe bessen
- 1 citroen
- 4 tl maanzaad
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
- Snufje zout
Voor de glazuurlaag
- 100 gram poedersuiker
- 1 tl citroensap
- 3 tl plantaardige melk
- Extra citroenschijfjes en blauwe bessen (= optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Begin ondertussen alvast met het beslag maken.
- Snijd de citroen doormidden en pers het sap uit beide helften van de citroen. Rasp daarnaast de schil van de citroen. Voeg de plantaardige kwark toe aan het citroensap en de citroenrasp. Roer goed door en laat even apart staan.
- Doe de plantaardige melk, agavesiroop, de (gesmolten!) kokosolie en het vanille-extract bij elkaar in een beslagkom. Meng goed door met een lepel. Voeg dan het kwark- en citroenmengsel toe en roer opnieuw door.
- Roer vervolgens de bloem door het vloeibare mengsel. Blijf net zo lang roeren totdat je geen klontjes meer ziet. Voeg dan maanzaad en een snufje zout toe en meng goed.
- Schep de baking soda op het beslag en schenk het appelazijn over het schepje baking soda heen. Dan gaat het borrelen. Roer daarna dit mengsel door het beslag. Roer ten slotte ook de blauwe bessen door het beslag.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en verspreid het beslag over het bakblik. Schuif de cake dan voor 50 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 50 minuten of je een satéprikker droog uit de cake kunt halen. Dan is je cake helemaal klaar.
- Laat de cake eerst 10 minuten afkoelen in het bakblik en daarna nog zeker 30 minuten op een rooster totdat de cake volledig is afgekoeld. Maak dan het glazuur met de poedersuiker, plantaardige melk en het citroensap en schenk die over de cake. Versier eventueel met blauwe bessen, citroenschijfjes, kokos en extra maanzaad.
Notities
Nog meer bakideeën voor cake
Mij kun je altijd blij maken met een plak cake. Vooral zo’n smeuïge cake waar je tanden zo doorheen glijden en met een lekker zoete smaak. Precies daarom kan ik het bij deze citroen-maanzaadcake nooit bij maar één plakje houden. Oeps! Houd jij ook wel van cake en cupcakes bakken, of houd je vooral heel erg van cake en cupcakes opeten? Dan heb ik nog een paar heerlijke bakideeën online staan. Deze bijvoorbeeld:
- Vegan mangocake
- Gezondere chocoladecake
- Bananencake van bananenmeel
- Kruidkoek met rozijnen
- Earl Grey-muffins
- Bananenbroodmuffins met chocola
Eet jij de combinatie citroen en maanzaad weleens?
Een cake die er zo uitziet en waarbij je alleen maar de ingrediënten hoeft te roeren? Ik heb nog niet eens ontbeten, maar krijg er nu al trek in 🙂 B