Heb je zoete trek, maar ook zin in iets verantwoords? Dan staan dadels bekend als een perfecte snack. Maar wist je dat je diezelfde dadels ook kunt omtoveren tot iets nóg lekkerders: dadelbrood. Voor als je uitgekeken bent op standaard bananenbrood maar ook geen plak cake wilt eten, is dadelbrood perfect. Dit vegan dadelbrood met walnoten is heerlijk zoet, zacht van smaak, licht kruidig en ook nog gezond. Er komt geen suiker aan te pas en het brood is glutenvrij en vegan. Daar kun je nog eens je zoete trek mee stillen én enorm van smullen.

Dadelbrood met walnoten: weer eens iets anders dan bananenbrood

Bananenbrood is een van de hypes waar ik maar al te graag aan mee. Ik schuif bijna elk weekend wel een exemplaar in de oven om een aantal dagen van te genieten. Maar soms wil zelfs ik als bananenbroodliefhebber eens iets anders. Niet alle broden kunnen wat mij betreft aan mijn favoriete bananenbrood tippen. Maar dit dadelbrood met walnoten komt heel dicht in de buurt. Door de dadels smaakt het brood heerlijk zoet en heeft het ook een wat smeuïge structuur. Het brood is iets steviger dan cake of bananenbrood, maar dankzij de dadels toch ook wat zacht en plakkerig op een lekkere manier.

Dadelbrood met walnoten is niet voor niets een veelvoorkomende combinatie. Die twee smaken fantastisch bij elkaar. Walnoten geven het dadelbrood een klein beetje bite tussendoor. En de zoete smaak van dadels past perfect bij het hartige van walnoten. Ik gebruik trouwens zowel fijngemalen (en kort in water en plantaardige melk gekookte) dadels als stukjes dadel in het brood. Dan heb je soms nog een lekkere sticky verrassing in het verder vooral smeuïge brood.

Kun je niet tegen walnoten of vind je die nootsoort niet zo lekker? Dan kun je ook heel goed pecannoten gebruiken of de walnoten weglaten.

vegan dadelbrood 11

Welke dadels gebruik je voor het dadelbrood?

Voor dadelbrood werken lekker zachte dadels het beste. Ik gebruik zelf altijd medjoul-dadels. Dit zijn grote dadels (lees: minder snijwerk) die heerlijk smeuïg zijn en een superzoete smaak hebben. Daarmee zijn ze goed te gebruiken als natuurlijke suikervervanger óf in een recept voor dadelbrood dus. Deze dadels worden niet voor niets veel gebruikt in cake en andere baksels.

Let op: dubbelcheck even of je dadels met pit hebt of niet. Ik weeg ze zelf voor het recept zonder pit af. Dus ontpit ze sowieso voordat je het dadelbrood maakt. Dan weet je zeker dat je de goede verhoudingen gebruikt.

vegan dadelbrood 5

Wat heb je nodig voor dit glutenvrije en vegan dadelbrood?

Voor dit dadelbrood heb je uiteraard een flinke portie dadels nodig. Daarnaast is de ingrediëntenlijst niet bijzonder lang. Het kan zijn dat je tahin niet zomaar in de kast hebt staan. In dat geval: het is het zéker waard om daar een potje van te kopen. Dit is pure sesampasta en het smaakt heerlijk in hartige gerechten, maar ook in sommige baksels – vaak in combinatie met dadels. Er bestaan zelfs tahin-brownies en tahin-muffins. Ook in dit vegan dadelbrood smaakt de combinatie met tahin bijzonder goed. Kortom: dat potje tahin in je winkelmandje gooien is het zéker waard.

Maar genoeg tahin-promotie, dit is wat je nodig hebt voor het vegan dadelbrood met walnoten:

  • Dadels. Duh. Anders mag het geen dadelbrood heten. Ik gebruik zelf dus medjoul-dadels vanwege de heerlijk zoete smaak en zachte structuur van binnen. Trouwens, bij dadels kan ik zeker aanraden om voor de iets duurdere variant op de fruitafdeling (of van de toko) te gaan in plaats van het supermarkthuismerk. Ik vind zelf het smaakverschil die paar euro helemaal waard.
  • Havermeel. Met deze glutenvrije en vezelrijke meelsoort geef je het brood een stevige basis. Ik vind het zelf een perfect alternatief voor bloem als je glutenvrij of glutenarm wilt bakken. Let op: check wel even op het etiket of het havermeel daadwerkelijk glutenvrij is. Dat staat er altijd op vermeld als het zo is. Ik koop zelf altijd dit havermeel van Holland & Barrett, vaak in de aanbieding met een paar zakken tegelijk.
  • Amandelmeel. Waar havermeel stevigheid geeft, maakt amandelmeel het dadelbrood iets smeuïger. Dit is een meer vettige meelsoort die daarmee perfect is voor cake-achtige baksels.
  • Plantaardige melk. Daarin kook ik (samen met wat kokosolie) de fijngehakte dadels heel kort. Zo worden de dadels nog iets zachter en kun je ze straks heel goed fijn malen in de keukenmachine of staafmixer. Ik gebruik zelf sojamelk of amandelmelk. Havermelk werkt ook prima.
  • Kokosolie. Dat is een goed bindmiddel in het brood als alternatief voor margarine. Ook de kokosolie meng je met de plantaardige melk en dadels en roer je in het pannetje. Daardoor smelt de olie en krijg je een goede vloeibare basis om in het dadelbrood te gebruiken.
  • Bananen. Die zijn een perfect alternatief voor ei in dit recept. Gebruik wel rijpe bananen. Die hebben de beste bindende werking én smaken lekker zoet.
  • Tahin. Oh, de combinatie van dadels met tahin is zó goed. Als je dit eenmaal hebt geproefd, ben je het vast met me eens. Ook in deze vegan sticky toffee cake is het die combinatie die de cake zo lekker maakt. Tahin is trouwens pasta gemaakt van 100% sesampitten en je kunt het voor allerlei dingen gebruiken. Denk aan pastasauzen, dressings, zelfgemaakte hummus en zelfs allerlei baksels.
  • Sinaasappel. Het sap van een sinaasappel is een lekkere smaakmaker in dit dadelbrood. Knijp een halve sinaasappel uit en gebruik het sap (en eventueel ook rasp van de schil) in je baksel. Dat geeft het dadelbrood net iets extra’s.
  • Walnoten. Die zijn optioneel uiteraard. Maar als je van walnoten houdt en zo nog hebt staan in de kast, is dit een heerlijke toevoeging aan het dadelbrood. De mix van dadels en walnoten is zó goed. Vervang de walnoten eventueel door pecannoten als je die lekkerder vindt.
  • Vanille-extract. Voor dat beetje extra zoetigheid en smaak, is een piepklein scheutje van dit extract perfect.
  • Kaneel. Dat is natuurlijk dé smaaktoevoeging aan heel veel baksels. Ook in dit dadelbrood mag een schepje kaneel niet ontbreken.
  • Baking soda + appelazijn. Om het brood te laten rijzen in de oven, voeg je baking soda en appelazijn toe. Doe dat op het allerlaatst en laat het beslag dan heel even staan voordat je het in de cakevorm zet. Dat zorgt voor een goed rijs-effect.
vegan dadelbrood 13

Recept dadelbrood met walnoten

Oké, genoeg gepraat over smeuïge dadelbroden, heerlijke smaakcombinaties en meer van dat. Aan de bak! Dit is het recept voor het dadelbrood met walnoten:

vegan dadelbrood 6

Vegan dadelbrood met walnoot en tahin (gezond!)

Romy
Dit dadelbrood met tahin is een perfecte verantwoorde snack met een heerlijke zoete smaak. De combinatie van dadels, walnoot en tahin is zó goed. En je hebt het brood ook nog eens razendsnel gemaakt.
5 (1 stem)
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Mediterraan
Porties 12 plakken

Equipment

  • Keukenmachine of staafmixer
  • steelpan
  • Oven
  • Cakevorm en bakpapier

Ingrediënten
  

  • 250 gram Medjoul-dadels (ontpit afgewogen)
  • 225 ml plantaardige melk zoals amandelmelk, sojamelk of havermelk
  • 175 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 125 gram amandelmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 50 gram kokosolie
  • 50 gram walnoten = optioneel
  • ½ sinaasappel (het sap en evt. de rasp)
  • 3 el tahin
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl baking soda
  • 1 el appelazijn

Instructies
 

  • Wel de dadels van tevoren, zodat ze alvast iets zachter worden.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand) en bekleed de cakevorm met bakpapier.
  • Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe ze samen met de (gesmolten!) kokosolie, plantaardige melk, bananen, vanille-extract, tahin en het sap van een halve sinaasappel in de keukenmachine. Of gebruik een staafmixer om er een glad beslag van te maken. Let op: het is prima als er nog stukjes dadel te zien zijn in het beslag. Dat is juist lekker voor extra bite.
  • Voeg nu het havermeel en amandelmeel toe en doe ook de kaneel erbij. Meng opnieuw met de keukenmachine of met een lepel tot een glad beslag.
  • Snijd dan de walnoten in stukjes en roer die samen met de overgebleven stukjes dadel door het beslag. Schep daarna ook de baking soda bij het beslag en schenk daar de appelazijn bij. Roer dan direct door het beslag.
  • Laat het beslag 5 minuten rusten en schep het dan in de met bakpapier beklede cakevorm. Schuif de cakevorm voor 1 uur in de oven. Check na 55 minuten alvast of het brood gaar is. Het is klaar zodra je er een satéprikker schoon uit kunt halen.
  • Laat het dadelbrood nog 10 minuten in de cakevorm en daarna nog 30 minuten op een raster buiten de cakevorm afkoelen voordat je er plakken van snijdt.
Trefwoord Cake, Dadels, Glutenvrij, Lactosevrij, Sinaasappel, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Walnoten
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vgan dadelbrood 10

Nog meer heerlijke, verantwoorde baksels

Ik vind het altijd een leuke uitdaging om baksels te maken die heerlijk smaken maar toch niet zo ongezond zijn als je zou denken. Dit zijn nog een paar (semi)gezonde baksels waar ik zelf met alle plezier elke doordeweekse dag van smul:

Snoep jij ook zo graag dadels?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Romy 11 juli 2024 op 4:59 pm - Beantwoord

    5 sterren
    Wat is deze onwijs lekker, zeg! Die ga ik zeker vaker maken. Dankjewel voor het delen van het recept!

    • Romy 11 juli 2024 op 6:26 pm - Beantwoord

      Wat onwijs leuk om te horen 🙂 Superleuk dat je het laat weten!

5 from 1 vote
Beoordeling recept