Laatst had ik op vrijdagavond een spontaan creatief idee. Ik was er zó enthousiast over dat ik op zaterdagochtend om 7 uur stuiterend mijn bed uitkwam. Dadeltaart ken je misschien al wel: een lekker zoete taart met stukjes koek tussendoor! Maar ik bedacht iets nóg lekkerders: dadeltaart met Oreo’s en chocola. Drie van mijn lievelingsdingen bij elkaar (Oreo’s, dadels en chocola) en dat dan in een taartvorm gegoten… Geloof me: het is nog lekkerder dan het al klinkt. Deze vegan dadeltaart maak je zonder oven en je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig. Supersimpel en snel dus, en daarmee een perfecte taart voor als je snel iets op een feestje wilt serveren! Ik verklap je het recept graag.
Wat is dadeltaart?
Dadeltaart is een taart die grotendeels gemaakt is van geplette dadels (ietwat oneerbiedig gezegd). Je snijdt dadels in heel kleine stukjes en bakt ze kort in een steelpan wat margarine en karamelsiroop. Daarna roer je er stukjes koek en pecannoten en een flinke lading suiker doorheen, om vervolgens de taart twee uur in de koeling te schuiven. Daarna is-ie klaar om te eten!
Althans, dat is hoe dadeltaart meestal wordt gemaakt. Misschien ken je dadeltaart wel op deze manier van Bagels & Beans. Daar staat een verrukkelijke variant van dadeltaart op het menu. Dat inspireerde me om mijn eigen draai aan dadeltaart te geven. Ik vervang de Maria-biscuits door Oreo-koekjes (mijn ultieme guilty pleasures uit de koektrommel), gebruik kokosolie in plaats van margarine en werk met ahornsiroop in plaats van karamelsiroop. Daarnaast kon ik het niet laten om een laag chocola over de dadeltaart te schenken. Wordt-ie extra lekker van!
Dadeltaart is niet alleen een lekkere, maar ook een mega-simpele taart om te maken. Het is een no-bake taart. Oftewel: een taart die je niet in de oven hoeft te schuiven. Je laat de taart alleen even in de koelkast opstijven en dan is-ie al klaar om te eten. Perfect voor als je iets lekkers wilt maken voor een feestje, maar geen zin hebt om uren in de keuken te staan!
Hoe maak je vegan dadeltaart?
Dadeltaart vegan maken is totaal niet moeilijk. Je gebruikt in traditionele dadeltaart namelijk meestal ook geen ei. Je kunt dadeltaart met een krokante bodem maken, maar zelf vind ik hem ook zonder bodem heel lekker (én lekker simpel te maken!). Ik gebruik geen roomboter in de dadeltaart, maar kokosolie. Dat hebben wij altijd in huis en het schijnt iets gezonder te zijn dan roomboter of margarine. Ook kun je het voor allerlei dingen gebruiken (ook om hartige gerechten in te bereiden bijvoorbeeld!). Verder is kokosolie vegan en roomboter niet (tenzij je plantaardige roomboter koopt).
Daarnaast gebruik ik pure chocolade voor de dadeltaart. Check even op het etiket of er inderdaad geen melk in is verwerkt. Maar de meeste pure chocolade die ik ken, is volledig plantaardig. Daarnaast zijn Oreo-koekjes altijd vegan – yay!
Wil je deze dadeltaart ook glutenvrij maken? Gebruik dan glutenvrije Oreo-koekjes van Albert Heijn-huismerk (uit het glutenvrije schap). Let op, als je volledig vegan eet: deze koekjes bevatten volgens mij wel bepaalde E-nummers die niet vegan zijn. Ze zijn sowieso wel melkvrij.
Zalige combinatie: vegan dadeltaart met chocola en Oreo’s
Ik zei het net al: deze drie ingrediënten bij elkaar zijn een droom voor mij. Bijna letterlijk zelfs! Nadat mijn hoofd zich vulde met het plan om vegan dadeltaart met Oreo’s te maken, heb ik er die nacht zelfs over gedroomd. Ik kan je vertellen: de combinatie is minstens zo lekker als het klinkt. De stukjes fijngehakte Oreo-koekjes geven de dadeltaart een heerlijk zoete smaak. De laag gesmolten chocola bovenop de taart is ook een heerlijke én lekker knapperige toevoeging. Laat die laatste dus zeker niet achterwege voor de full experience. Je hoeft alleen een stuk chocoladereep te smelten, dat uit te smeren over de taart en het dan in de koelkast twee uur te laten uitharden. Daarna heb je een verrukkelijke taart die je zo kunt aansnijden.
Een heerlijke taart met maar 5 ingrediënten
Heb je intense taarttrek (ook zonder feestreden), maar wil je niet lang bezig hoeven te zijn met beslag maken of lagen creëren. Dan is dit de simpelste taart die je maar kunt bedenken. Je hebt 5 ingrediënten nodig en staat er ook maar heel kort voor in de keuken. Ik was zelf binnen 20 minuten klaar. Het enige wat je nodig hebt voor de vegan chocolade-dadeltaart is dit:
- 275 gram dadels (bij voorkeur mejdoul-dadels – die hebben extra veel smaak!)
- 10 Oreo-koekjes (+ eventueel extra voor bovenop)
- 35 gram gesmolten kokosolie
- 85 gram pure chocola
- 2 el ahornsiroop
That’s it!
Zo maak je de vegan dadeltaart
Het is een kwestie van de dadels, kokosolie en ahornsiroop even samen warm maken in een pannetje en dan alles door elkaar roeren en laten opstijven. Heel simpel dus! Dit is het recept voor de vegan dadeltaart:
Vegan dadeltaart met chocola en Oreo’s (maar 5 ingrediënten!)
Equipment
- Taartvorm (ik gebruik er één van 18 cm doorsnee)
- Bakpapier
- steelpan
Ingrediënten
- 275 gram medjoul-dadels (ontpit)
- 10 Oreo-koekjes (gebruik de glutenvrije Oreo-koekjes van AH-huismerk voor een glutenvrije variant)
- 85 gram pure chocola
- 40 gram kokosolie
- 2 el ahornsiroop
- Plantaardige margarine (om de bakvorm in te vetten)
Optioneel, voor bovenop de taart:
- Extra Oreo-koekjes
- Kokosrasp
- Vers fruit
Instructies
- Bekleed de onderkant van de taartvorm met bakpapier. Vet de randen in met margarine.
- Snijd de dadels in kleine stukjes en hak ook de Oreo-koekjes in brokken (van ongeveer 1 centimeter breed).
- Doe de kokosolie en ahornsiroop samen in een steelpan en verwarm op laag vuur. Smelt op die manier de kokosolie. Roer dan de stukjes dadel door het mengsel en verwarm nog even mee totdat je een kleverige massa krijgt.
- Haal de pan van het vuur en roer de stukjes Oreo door het dadelmengsel.
- Schep het mengsel in de taartvorm en druk aan alle kanten goed aan. Zorg ervoor dat de bovenkant zoveel mogelijk is gladgestreken.
- Smelt nu de pure chocola au bain mairie. Schenk de chocola over de dadeltaart in de bakvorm en strijk waar nodig glad met een lepel. Zet de taart dan voor minimaal 2 uur in de koelkast, zodat de taart kan opstijven en de chocola stolt.
- Strooi ter versiering wat kokosrasp over de taart en maak de taart af met vers fruit en extra Oreo-koekjes. Snijd de dadeltaart in stukjes (zo groot of klein als je wilt!) en geniet!
Niet gezond, wel fantastisch lekker!
Dadeltaart klinkt op zich heel gezond. Nu snap ik ook wel dat je mijn taart niet helemaal onder de categorie “gezonde snack” kunt scharen door de grote hoeveelheid Oreo’s. Maar sommige taarten zijn té lekker om een gezonde variant op te verzinnen, toch?! En het gaat allemaal over balans, nietwaar? Als je verder gezond eet, kan dat Oreo-taartje op z’n tijd echt geen kwaad. Geniet er vooral lekker van – zonder schuldgevoel! Want lekker – dát is deze taart absoluut.
Hoe lang kun je de dadeltaart bewaren?
Je kunt de dadeltaart prima nog een dag of 3-4 in de koelkast bewaren. Ook dan is hij nog heerlijk en de structuur blijft hetzelfde. Bewaar de taart in een afgesloten bakje of dek de taartvorm af met aluminiumfolie. Dan blijft de vegan dadeltaart het langst goed.
Andere lekkere zondagsbaksels
Bij ons thuis heb ik zondag bekroond tot bakdag. Vaak sta ik wel in de keuken om één van mijn bakplannen uit te voeren. Zoek je nog meer lekkers naast deze vegan dadeltaart met chocola? Probeer dan ook eens deze baksels (waar overigens ook een paar gezonde opties tussen zitten):
- Chocolade-bananenbrood zonder suiker
- Gezondere chocoladecake (glutenvrij!)
- Vegan Oreo-muffins met chocola (ook een méga-aanrader!)
- Glutenvrij pindakaasbrood
- Chocolade-pannenkoeken voor bij het ontbijt
Heb jij al eens dadeltaart op?
.
Lekker en lekker makkelijk want zonder oven snel te maken!
Normaal ben ik niet zo van de dadels, maar dit lijkt me toch best lekker 🙂