Dahl vind ik één van de leukste dingen aan de gure najaarsdagen. Dit is namelijk topweer om een kom vol dampende dahl te serveren. Dahl is een heerlijke curry met een extra stevige structuur door de gekookte linzen. Het gerecht zit vol groenten en peulvruchten, waardoor je er zonder kant-en-klare vleesvervanger veel eiwitten uit haalt. Standaard-dahls eet ik regelmatig. Maar als ik mijn dahl een meer bijzonder tintje wil geven, is dit mijn go-to recept: vegan dahl met pompoen. Ik gebruik deels zelfgemaakte pompoenpuree in plaats van tomatenblokjes, waardoor de dahl een ultiem najaarstintje én een verrukkelijke smaak krijgt. Lees hieronder hoe je deze kom vol comfort food maakt.
Wat is dahl precies?
Dahl is een Indiaas gerecht dat qua kruiden veel weg heeft van curry. De structuur is alleen iets steviger, doordat je gekookte linzen gebruikt in dahl. Daarnaast mogen tomatenblokjes en kokosmelk niet ontbreken. Die geven dahl zijn romige smaak. Qua kruiden zie je bij dahl vaak onder andere peper, kurkuma, kerrie en cayennepoeder terug. Je kunt ook een kant-en-klaar pakje currypasta gebruiken. Maar zelf pak ik er net zo lief gedroogde kruiden uit mijn kast bij. Iets goedkoper ook!
Mijn standaard recept voor dahl deelde ik eerder al op mijn blog. Dat is mijn altijd-goed-dahl, gemaakt met linzen, paprika, tomatenblokjes en kokosmelk. Ook die dahl is vegan trouwens. Voor de vegan dahl in dit artikel voeg ik pompoen toe als extraatje en gebruik ik onder andere spinazie voor meer groenten. De pompoenpuree maakt deze dahl net even anders (en in mijn ogen vooral extra lekker!).
Vegan dahl met pompoen – nóg lekkerder dan gewone dahl
Normaal gebruik je in dahl tomatenblokjes om de saus een klein beetje in te dikken. In deze vegan dahl gebruik ik iets minder tomatenblokjes dan anders, maar voeg ik daar een flinke hoeveelheid pompoenblokjes aan toe. Dat geeft de dahl meteen een heel andere smaak.
Voor dit recept kook je de pompoenblokjes in dezelfde pan als de linzen, giet je ze vervolgens af en pureer je het dan een klein beetje met de staafmixer. Maak er geen complete puree van, maar maak de saus er enkel iets fijner mee. Dat maakt de vegan dahl straks extra smeuïg en geeft de dahl een heerlijke textuur.
Tip: gebruik bij voorkeur flespompoen of een normale bio-pompoen. Ik vind zelf hokkaido-pompoen een heel andere smaak hebben dan gewone pompoen. Niet heel lekker bij deze dahl! Ook pompoen uit de diepvries raad ik persoonlijk niet aan (maar misschien is dat een kwestie van smaak). Overigens kun je bij Albert Heijn zowel flespompoen als bio-pompoen voorgesneden in zakjes kopen. Dat scheelt je wat hardhandig snijwerk (wat altijd mijn minst favoriete onderdeel van dingen doen met pompoen is!).
Wat heb je nodig voor deze vegan dahl?
Voor deze vegan dahl met pompoen gebruik je de volgende ingrediënten:
- Gedroogde linzen. Niet die uit een blikje dus! Week de gedroogde linzen van tevoren of spoel ze anders op z’n minst goed schoon. Daarna kun je ze in ongeveer 20-25 minuten gaar koken tot een heerlijk linzenprutje (dat lekkerder is dan de naam “prutje” doet vermoeden!).
- Pompoen. Gebruik flespompoen of een normale bio-pompoen. Die smaken bij deze dahl het lekkerst! Je kunt ze eventueel kant-en-klaar gesneden in een zakje bij Albert Heijn kopen. Als iemand die een hekel heeft aan pompoenen snijden (maar wel erg houdt van pompoen eten), koop ik ze altijd in zo’n zakje.
- Tomatenblokjes. Dankzij een blik tomatenblokjes krijg je ongemerkt best wat groenten binnen met deze dahl. Ook geven de blokjes dahl een lekker dikke structuur.
- Kokosmelk. Dahl kan niet zonder kokosmelk! Kies het liefst voor de volvette variant. Die is toch wel echt het allerlekkerst bij een dahl als deze.
- Verse spinazie. Dat is optioneel overigens voor wat extra groenten. Ben je geen spinaziefan of heb je geen spinazie in de koelkast liggen? Dan zijn erwtjes uit de vriezer of een paar gehalveerde cherrytomaatjes ook lekker als alternatief.
- Wortel en paprika. Die twee groenten komen bij mij standaard in een vegan dahl terecht. De wortel kun je eventueel weglaten als je die niet in huis hebt.
- Ui en knoflook. Fruit dat smaakduo eerst aan in een pan voordat je de wortel en paprika gaat bakken. Daarmee geef je het gerecht lekker veel smaak.
- Gember, kerrie, peper, komijn, kurkuma en cayennepoeder. Ik weet het: dat is best een flinke lijst met kruiden. Maar ze geven allemaal een extra lekkere smaak aan de dahl. Verder kun je natuurlijk extra peper en zout toevoegen als je nog iets mist. Heb je een zwak voor kardemom of houd je erg van kaneel? Dan kun je één van die kruiden ook toevoegen aan de vegan dahl voor een herfstig tintje.
- Bouillon. Met bouillon geef je de dahl de juiste substantie: stevig, maar niet té. Ik gebruik zelf altijd bouillonblokjes met minder zout, maar kijk vooral wat jij lekker vindt (of wat bij jouw leefstijl past).
Het recept voor de vegan dahl met pompoen
Dahl maken is wat mij betreft geen straf. Niet alleen omdat het resultaat het waard is, maar ook omdat je weinig omkijken naar dit gerecht hebt. De dahl staat best een tijdje te pruttelen op het vuur. Als je er af en toe doorheen roert, is dat meer dan genoeg. Kun je ondertussen genieten van een (luister)boek of gewoon een gezellig gesprek voeren met je mede-eters.
Serveer deze vegan dahl met basmati-rijst of met naanbrood. Beide combinaties zijn erg lekker!
Vegan dahl met pompoen en veel groenten
Equipment
- Kookpan
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 200 gram pompoen (in blokjes gesneden) bij voorkeur flespompoen of gewone bio-pompoen
- 120 gram gedroogde rode linzen
- 1 winterpeen
- 1 rode paprika
- 200 gram tomatenblokjes
- 100 ml kokosmelk
- 75 gram verse spinazie
- 3 teentjes knoflook
- ½ gele ui
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kerrie
- 1 tl komijn
- 1 tl peper
- 1 tl kurkuma
- Cayennepoeder naar smaak
- 250 ml bouillon
Serveer met:
- Rijst of naanbrood
- Cashewnoten optioneel
Instructies
- Snijd de winterpeen in dunne halve maantjes en de paprika in stukjes. Snipper daarnaast de ui en maak de linzen goed schoon.
- Breng een pan water aan de kook en doe daar de pompoenblokjes en de linzen in. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar (totdat de linzen een zacht prutje vormen).
- Fruit ondertussen de knoflook en ui aan in olijfolie en voeg daar de wortel en paprika aan toe zodra de knoflook en ui wat glazig zien. Roerbak ongeveer 7 minuten en voeg dan de gember, kerrie, peper, komijn, kurkuma en cayennepoeder toe. Bak nog 3 minuten mee.
- Schenk dan de bouillon, tomatenblokjes en kokosmelk bij het groentemengsel en doe ook de spinazie erbij. Laat pruttelen op laag vuur en roer regelmatig door.
- Giet de linzen en pompoen af zodra die gaar zijn en gebruik de staafmixer om de grootste blokjes pompoen iets fijner te malen. Let op: maak er geen complete puree van. Een klein beetje staafmixen is genoeg.
- Schep de linzen en pompoen bij de groenten en laat nog zo'n 5-10 minuten pruttelen, zodat de dahl goed kan indikken. Wil je de dahl steviger hebben? Laat hem dan iets langer staan. Houd je juist van een wat dunnere dahl? Voeg dan een beetje extra bouillon toe.
- Serveer de dahl met rijst of naanbrood en eventueel met cashewnoten. En dan… geniet!
Nog meer lekkere curry’s
Bart weet inmiddels: als hij voor ons kookt en ik mag kiezen wat er op het menu staat, dan is dat bijna altijd dahl. En is het geen dahl, dan is het curry. Ja, daar ben ik altijd voor in! Dit zijn, naast deze vegan dahl, nog meer lekkere curry’s die ik graag serveer op een gure najaarsdag (en stiekem soms ook gewoon hartje zomer omdat ik ze te lekker vind om een paar seizoenen niet te eten!):
- Vegan butter chicken met rijst
- Jackfruit-curry met naanbrood
- Zoete kikkererwtencurry met mango
- Vegan pindacurry
- Pompoencurry met pindakaas
Wat is jouw favoriete najaarsgerecht?
Ik heb nog nooit dahl gegeten, ga ik toch eens onthouden om te maken. Is de kokossmaak erg overheersend? Ik houd niet van kokos, maar in een curry vind ik het bijvoorbeeld wel prima te doen.
Dahl is zeker een aanrader om eens te proberen 🙂 De kokossmaak is niet overheersend in dit gerecht. Het is net zo subtiel als in curry’s. Anders kun je eventueel ook een deel van de kokosmelk vervangen door sojaroom. Dat heeft dezelfde smeuïge substantie, maar helemaal geen kokossmaak.