Zelf ben ik altijd op zoek naar manieren om extra eiwitten aan maaltijden toe te voegen. Ik ben absoluut geen topsporter en doe ook niet aan eiwitshakes en -poeders. Maar als veganist vind ik het altijd een fijn idee om extra eiwitten in maaltijden te sneaken. Het liefst zonder daarvoor allerlei kant-en-klare dingen uit de koelkast te hoeven trekken. Als je een extra eiwitrijke pasta ook wel kunt waarderen, dan is dit recept voor jou. Deze pasta maak je met een romige saus van zijdetofu, champignons en veel groenten.
Eiwitrijke pasta met een saus van zijdetofu
Ik weet het: zijdetofu klinkt misschien niet als het meest geweldige ingrediënt voor een pastasaus. Maar dat is het dus zéker wel. Zijdetofu smaakt nergens naar en is heel goed te staafmixen tot een gladde saus. Als je daar lekkere smaakmakers aan toevoegt (zoals in dit geval sojasaus, miso en edelgistvlokken voor een soort-van-kaasachtige smaak, en oregano voor de Italiaanse twist), krijg je een verrukkelijke romige pasta.
Zijdetofu vind je bij de meeste toko’s en je kunt het ook kopen bij grotere supermarkten of bij biowinkels als Ekoplaza. Het is tofu met een groter watergehalte, waardoor het iets soepeler is. Gooi het nooit als een “blok” in je pastasaus: dan krijg je een korrelige derrie. Maar als je de zijdetofu even staafmixt met de andere ingrediënten, heb je een op en top romige pastasaus.

Pasta met paddenstoelen, groene groenten en romige saus
Deze eiwitrijke pasta is niet alleen lekker romig, maar barst ook van de groentevitamines. Door de pasta gaat namelijk 400 gram paddenstoelen (zoals shiitake, champignons of een kant-en-klare paddenstoelenmix uit de supermarkt), verse spinazie, tuinerwten en courgette. Al met al krijg je met dit gerecht met gemak je dagelijkse 350 gram groenten binnen. En de champignons en andere paddenstoelen zorgen ook nog eens voor een lekkere bite in de pastasaus.
Qua paddenstoelen gebruik ik zelf shiitake en kastanjechampignons. Dat vind ik 2 van de meest smaakvolle paddenstoelsoorten. Maar je kunt ook een kant-en-klare paddenstoelenmix uit een bakje van de supermarkt kopen. Dan heb je in één keer allerlei soorten paddenstoelen in je saus. Fijngehakte portobello’s smaken er trouwens ook erg lekker bij.

Tip: pistachenoten als topping
Voor mij is een pastamaaltijd nooit compleet zonder rijkelijk ergens mee te strooien over het pastagerecht. Bij deze pasta ga ik voor pistachenoten als topping. Goed voor de extra eiwitten en het ziet er ook gewoon feestelijk uit in combinatie met de witte saus en groene spinazieblaadjes! Wil je de pasta nog meer opleuken? Strooi er dan een beetje vegan Parmezaanse kaas overheen. Ik gebruik de vegan Parmezaanse kaas van Lidl, gemaakt van cashewnoten. Die is heerlijk en veel minder “nep” dan die van andere merken.
Wil je deze eiwitrijke pasta nog eiwitrijker maken? Dan kun je ook een schepje sojakwark door de pasta roeren. De zurige smaak van de kwark smaakt verrassend lekker bij de andere ingrediënten en doet ook wat “kazig” aan.
Recept eiwitrijke pasta met paddenstoelen
Wil je deze heerlijke eiwitrijke pasta met romige saus en lekker veel paddenstoelen zelf maken? Met dit recept is dat binnen 20 minuten al gepiept:

Eiwitrijke pasta met champignons en veel groenten
Equipment
- Kookpan
- Hapjespan of wokpan
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 150 gram pasta (evt. glutenvrij)
- 400 gram paddenstoelenmix (bijvoorbeeld shiitake en kastanjechampignons)
- 125 gram zijdetofu (geen gewone tofu!)
- 100 gram spinazie
- ½ courgette
- 100 gram tuinerwten uit de vriezer
- ½ ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el sojasaus
- 2 el edelgistvlokken
- 1 el oregano
- 3 takjes tijm
- 2 tl crispy chili-olie (als je van pittig houdt)
- 1 tl miso
Als garnering:
- Pistachenoten
- Vegan Parmezaanse kaas
Instructies
- Snipper de ui, snijd de courgette in plakjes en snijd of scheur de paddenstoelen in stukken.
- Doe de zijdetofu samen met de edelgistvlokken, miso, oregano en sojasaus in een kom. Maak er met een staafmixer of blender een gladde saus van.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Fruit ondertussen de ui en knoflook aan in een scheutje olijfolie in de hapjespan.
- Voeg de paddenstoelen en courgette toe aan de hapjespan. Roerbak 5 minuten mee en roer dan de spinazie door de pan. Schenk ook de saus van zijdetofu erbij. Roerbak nog zo'n 5 minuten. Rits dan de tijm van de takjes en roer door de saus.
- Giet de pasta af. Meng de pasta met de pastasaus en serveer de pasta met de pistachenoten en vegan Parmezaanse kaas.

Andere simpele pastarecepten
Ik ben zelf gék op pasta. En dan vooral op pasta’s die zo simpel zijn dat je ze in bijzonder weinig tijd op tafel zet. Daar is deze eiwitrijke pasta met champignons een goed voorbeeld van. Maar dit zijn nog een paar overheerlijke simpele pastarecepten:
- Vegan pasta-recept met aubergine
- Vegan ravioli uit de oven met champignons
- Vegan pasta met tomatensaus en paprika
- Vegan Mac and Cheese
Wat is jouw favoriete romige pastasaus?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Inkiekje #104 | Verrassende Valentijnscadeaus, verbouwde trappen & volksverhuizingen met plant
Van interviewen en verhalen schrijven vanaf mijn kantoorzolder tot muren verven in mijn vlekkerige joggingbroek. Dat is zo'n beetje hoe mijn weken er nu voornamelijk uitzien. Hopelijk ben je mijn inkiekjes vol verbouwfoto's nog niet zat, want ook de afgelopen weekenden klusten we er weer op los. Maar los van ons eigen kluswerk gebeurde er nog een hoop. Zo werd onze trap in een week tijd omgetoverd tot iets compleet anders, trakteerden Bart en ik elkaar dit jaar op wel heel bijzondere (vervroegde) Valentijnscadeaus, ontdekten we eindelijk of er een romance in zit tussen Pippa en de brutale buurkat en viel ik als een blok voor een flauwe woordgrap op een waszak. Spiek je mee in mijn afgelopen twee weken?
Rijstepap maken zonder suiker | 2 heerlijke recepten (rood fruit & mango)
Rijstepap is misschien wel mijn favoriete old school recept. Zelfgemaakt had ik het nog nooit gegeten, wel uit een spotgoedkoop kant-en-klaar-bakje van de Aldi of Lidl. Als kind ging er voor mij niets boven dat mierzoete vanille-toetje. En nu, jaren later, heb ik eindelijk ontdekt hoe ik zelf lekkere rijstepap kan maken. En dan zonder een berg suiker en mét fruit als lekkere smaakmaker. Het is mijn ultieme zaterdag- en zondagochtendrecept. Twaalf minuten in een pan roeren en je hebt een heerlijk vullend ontbijt dat je terugbrengt naar grootmoeders tijd. Hoe je zelf rijstepap maakt? Ik deel 2 heerlijke recepten: één met kersen en chocola en één met mango en banaan.
Nee?! NEE! | Met deze 5 tips kun jij leren nee zeggen!
Als er één woord is dat ik alleen met veel moeite over mijn lippen krijg, dan is het wel het woord ‘nee’. Het is een woord van maar drie letters lang, maar toch durf ik mensen niet vaak nee te verkopen. Het gevolg?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…