frambozentaart met chocola 4

Vegan frambozentaart met chocola (suiker- & glutenvrij!)

  • 19 mei 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

De combinatie van een zoete frambozensaus met de smaak van chocola is wat mij betreft hemels. En als je die twee dan ook nog samen in een taart verwerkt, heb je al helemaal een beter-wordt-het-niet-combinatie! Deze suikervrije, glutenvrije en vegan frambozentaart heeft een smeuïge bodem met de smaak van chocola, een heerlijke laag met friszoete frambozengelei en dan nog wat chocoladekruimels bovenop. En het beste van alles: je hoeft er zeker geen goede bakker voor te zijn om dit heerlijke taartje te maken.

Vegan frambozentaart met chocoladebodem

Frambozen eet ik het aller-allerliefst in de vorm van een lekkere frambozengelei. Door diepvriesframbozen stuk te koken met een scheut ahorn- of agavesiroop en maïzena erbij, krijg je een stevige, lekker zoete gelei die het perfect doet als saus op cake, op je bakje havermout of – zoals hier – in een heerlijke taart. Ik maakte eerder al eens een kersentaart met chocola. Deze vegan frambozentaart is daar een alternatief op. Maar dan met een vulling van frambozen en een verrukkelijke bodem met cacaopoeder. Kortom: je proeft chocola, framboos en nog eens chocola en framboos. Klinkt niet verkeerd, toch?!

En oh ja, voor deze taart hoef je dus niet vele repen chocola aan te slepen. Er komt geen echte chocola aan te pas, wél cacaopoeder. Door daar flink scheutig mee te zijn bij het beslag, krijgt de bodem alsnog een goddelijke chocoladesmaak. Maar dan in een ietsje gezonder jasje!

frambozentaart met chocola 14

Hoe maak je deze makkelijke frambozentaart?

Hoewel ik altijd vol bewondering naar de getalenteerde thuisbakkers bij Heel Holland Bakt kijk, ga ik zelf liever voor simpele taarten die er toch tamelijk fancy uitzien. Dat lukt zeker met deze makkelijke frambozentaart. Ik maakte hem laatst voor een fotoshoot (om als bakliefhebber in onze eigen keuken op de foto te gaan én om na een enerverende shoot onze inmiddels knorrende buiken mee te vullen) en dat was zo gepiept. De taart moet wel een tijdje in de oven én moet even opstijven in de koelkast. Maar hé, dat geeft jou mooi een moment voor jezelf om iets ontspannends te doen.

Deze frambozentaart maak je in 3 stappen:

  1. Maak de bodem door cacaopoeder, havermeel, amandelmeel, plantaardige margarine (op koelkasttemperatuur) en ahornsiroop te mixen tot een gladde massa. Dat kan met een handmixer of met de keukenmachine. Ga door totdat je geen klontjes boter meer ziet. Verspreid dan ongeveer 80% van het deeg over de taartbodem en maak er een lage opstaande rand mee. Zet de bodem dan 10 minuten in de voorverwarmde oven en maak ondertussen de frambozenvulling.
  2. Maak de frambozenvulling in een steelpan door diepvriesframbozen, ahornsiroop, maïzena en vanille-extract bij elkaar te schenken. Verwarm op middelhoog vuur en roer goed door.
  3. Haal de taart uit de oven en schep de frambozenvulling erin. Verkruimel het overgebleven beslag over de bovenkant van de taart en strooi er amandelschaafsel overheen. Zet de taart nog 35 minuten in de oven en klaar is Kees.

Zodra de taart uit de oven komt, kun je hem het beste eerst volledig laten afkoelen en dan nog 1 uur in de koelkast zetten. Dan kan de frambozenvulling goed opstijven. En daarna is dan eindelijk hét langverwachte moment daar: je kunt deze heerlijke taart aansnijden.

frambozentaart met chocola 11

Tip: gebruik diepvriesframbozen voor de taart

Over het algemeen ben ik fan van diepvriesfruit, omdat het vaak goedkoper dan vers fruit is en omdat je het lang kunt bewaren. Daarom zie je me vaker diepvriesfruit gebruiken in recepten. Maar voor deze taart is diepvriesfruit écht een must. Frambozensaus maken met verse frambozen kan wel, maar is een stuk lastiger. Je hebt namelijk het vocht uit het diepvriesfruit nodig om een lekker smeuïge frambozensaus te krijgen. Ook is de saus niet zo lekker als je er enorme frambozen in aantreft. Dus: gebruik zeker diepvriesframbozen. Je hebt voor de hele taart 400 gram frambozen nodig.

Natuurlijk kun je de taart wel nog versieren met verse frambozen voor de mooi. Maar dat is optioneel.

frambozentaart met chocola 8

Recept voor vegan frambozentaart met chocola

Deze vegan frambozentaart met chocola is een perfecte combinatie van chocola en frambozen – twee ingrediënten die wat mij betreft altijd een hit zijn als je ze bij elkaar gooit. En in deze lekker zoete en smeuïge taart al helemaal! En oh ja, de taart is – naast vegan – ook glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Dus ook met allergieën kun je er hopelijk van meegenieten. Zo maak je deze verrukkelijke feesttaart:

frambozentaart met chocola 11

Vegan frambozentaart met chocola (suiker- en glutenvrij)

Romy
Deze vegan frambozentaart is zoet én smeuïg. Friszoet door de frambozen en lekker stevig door de cacao. En het wordt nog beter: je hebt er maar een kwartier werk aan!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 8 stukjes

Equipment

  • Springvorm (ik gebruik er één van 20 cm doorsnee; een grotere kan ook als je de taartrand iets lager maakt)
  • Oven
  • Handmixer of keukenmachine
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de taartbodem:

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 95 gram ahorn- of agavesiroop
  • 70 gram plantaardige margarine op koelkasttemperatuur
  • 50 gram cacaopoeder

Voor de frambozensaus:

  • 400 gram diepvriesframbozen (niet ontdooid!)
  • 100 gram ahorn- of agavesiroop
  • 3 el maïzena
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout

Als garnering:

  • Amandelschaafsel
  • Verse frambozen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
  • Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in met plantaardige margarine.
  • Snijd de plantaardige margarine in kleine blokjes. Doe die samen met havermeel, amandelmeel, ahornsiroop en cacaopoeder in een kom. Mix met een handmixer of met de keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Spreid ongeveer 80% van het beslag uit over de bodem van de taartvorm en vorm daarmee een stevige bodem en (niet al te hoge) opstaande randjes. Schuif de taartbodem dan voor 10 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de frambozensaus door de diepvriesframbozen, ahornsiroop, maïzena, vanille-extract en een snufje zout in een steelpan te doen. Verwarm op laag vuur en roer ondertussen goed door. Ga zo door totdat je een stevige frambozensaus hebt.
    Is je saus nog iets te vochtig? Voeg dan extra maïzena toe.
  • Haal de taartvorm na die 10 minuten uit de oven en schep de frambozensaus in de taartbodem. Verkruimel het overgebleven beetje deeg tussen je vingers en strooi over de bovenkant van de taart. Verspreid als laatste amandelschaafsel over de taart.
  • Schuif de taart nog eens 35 minuten in de oven en haal hem er na die tijd uit. Laat eerst volledig afkoelen op een raster in de vorm en zet de taart dan (nog in de springvorm) nog 1 uur in de koelkast. Daarna is de taart klaar om aan te snijden.
Trefwoord Chocola, Chocoladetaart, Framboos, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Taart, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
frambozentaart met chocola 3

Andere makkelijke maar indrukwekkende taartjes

Je hebt me inmiddels vast door: ik houd van taarten die er best uitsloverig uitzien, maar die in werkelijkheid nul moeite kosten om te maken. Daar is deze vegan frambozentaart met chocola een goed voorbeeld van. Dit zijn een paar andere makkelijke maar lekkere taarten die ik je ook kan aanraden:

Wat is jouw favoriete niet-moeilijk-wel-lekker-taart?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Inkiekje #114 | Tuinmeubels gekocht, bomen beklommen & Michelin-waardig gegeten

17 juni 2024|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken beleefden we letterlijke en figuurlijke hoogtepunt. Een letterlijk hoogtepunt was toen we in het klimbos op 20 meter hoogte tussen bomen klauterden en roetsjend van ziplines naar beneden gingen. Het kind in mij was weer op en top aanwezig. Daarnaast at ik voor het eerst in mijn leven in een sterrenrestaurant (en wat voor één: hét groene restaurant De Kas), kochten Bart en ik eindelijk een tuinset voor in onze tuin en trakteerde ik mezelf op een boek dat vele ogen opende. En oh ja, dan ging ook nog mijn nieuwe schrijfwebsite na maanden van hard werken en sleutelen officieel live. Over dat alles en meer klets ik je bij in dit Inkiekje.