Cheesecake is een oude bekende. Maar ken je ook bevroren cheesecake? Dit is een ideale snack voor zonovergoten dagen, omdat frozen cheesecake bites voor de nodige verkoeling zorgen. Tegelijkertijd hebben ze de romige smaak van schepijs en de bodem van een heerlijk stevige cheesecake. En er zitten in deze cheesecake bites ook nog eens verrassend veel gezonde ingrediënten verstopt! Je maakt ze vooral met walnoten, dadels, plantaardige kwark en bessen. Een gezonde en toch verleidelijke snack dus! Zo maak je de cheesecake bites zelf om nu of later van te genieten.
Wat zijn frozen cheesecake bites?
Frozen cheesecake bites zijn stukjes bevroren cheesecake, waarvoor je de gemaakte “cheesecake bites” in de vriezer schuift in plaats van in de koelkast. Zo krijg je geen gewone romige cheesecake, maar een heerlijk cakeje in bevroren toestand. Ideaal voor als je een ijsliefhebber bent of graag extra verkoeling hebt op een zomerse dag!
Er bestaan natuurlijk allerlei varianten van frozen cheesecake bites. Ik maak graag een gezonde variant met blauwe bessen. De bodem van de cheesecake is lekker stevig en bestaat uit walnoten en dadels. Heel gezond dus en tegelijkertijd goed voor een lekkere bite! Daarop gaan twee lagen met een smeuïg blauwe-bessen-mengsel. De eerste laag maak je met plantaardige kwark en blauwe bessen; de bovenste laag bestaat alleen uit een bessenmengsel. Het resultaat is een vrolijk paarse bevroren traktatie die minstens zo lekker is als dat hij eruitziet.
Gezonde snack voor warme dagen (vegan & glutenvrij)
Op warme dagen is een ijsje altijd heel verleidelijk. De vegan Cornetto’s liggen ook mij met hun beste Casanova-skills regelmatig aan te staren vanuit de vriezerla. Maar sinds ik een paar gezondere varianten op ijs heb ontdekt, grijp ik daar zelfs liever naar en blijven de Cornetto’s vaker onaangeraakt. Deze frozen cheesecake bites zijn een perfect voorbeeld van een verrukkelijke snack die gezonder is dan je zou denken. Er gaan namelijk geen geraffineerde suikers en ook geen flinke hoeveelheid roomkaas in. Wel gebruik ik agavesiroop en plantaardige kwark. En oh ja, ook nog meer dan 200 gram blauwe bessen voor 9 van deze frozen cheesecake bites. Er zitten dus zelfs nog vitamines in verstopt. Ook in de walnoten en dadels zitten veel gezonde stoffen.
Verder zijn deze frozen cheesecake bites vegan en glutenvrij. Ik gebruik geen gewone kwark of roomkaas, maar plantaardige kwark. Een stevige soja- of kokoskwark werkt daarvoor het beste. Ook aan de bodem van de cheesecake bites komt geen boter te pas. Daarvoor gebruik ik dadels en agavesiroop als “plakmiddel”.
Doordat de bodem bestaat uit dadels en agavesiroop in plaats van meel of verkruimelde koekjes, zijn de cake bites automatisch glutenvrij. Handig! Zo kunnen ook mensen met dieetwensen ervan meegenieten.
Hoe maak je deze frozen cheesecake bites met bessen?
Veel werk heb je er niet aan om deze cheesecake bites te maken. Oké, het duurt even voordat je ze op tafel kunt zetten, maar dat heeft vooral te maken met de vriezertijd. Terwijl de vriezer jouw mengsel omtovert tot bevroren lekkernijen, kun jij je gewoon op andere dingen storten. Hoe je de frozen cheesecake bites maakt? Omdat ze uit 3 lagen bestaan, gaat dat in 3 stappen:
- Maak de bodem door walnoten, (fijngehakte) dadels, kokosrasp en agavesiroop samen in de keukenmachine te gooien. Maal fijn totdat je nog wel kleine stukjes walnoten ziet, maar ook een plakkerig bodemmengsel hebt. Verspreid dit mengsel over de bodem van een ingevette brownievorm en zet die in de koelkast.
- Maak ondertussen de “cheese”-laag (zonder cheese) door plantaardige kwark, kokosolie, agavesiroop, kokosrasp, vanille-extract, bessen en limoensap in de keukenmachine te doen. Blend ook dit tot een glad mengsel. (Let op dat je tussen de stappen de keukenmachine schoonmaakt, zodat er geen stukjes walnoot in je cheesecake-laag drijven.) Zet de brownievorm dan 1 uur in de koelkast.
- Blend vervolgens blauwe bessen, agavesiroop en kokosolie tot een paarse toplaag. Verspreid die over de cheesecake bites, strooi er kokosrasp overheen en zet de cheesecake bites dan nog minstens 2,5 uur in de vriezer.
Let op: de cheesecake bites worden heel erg “frozen”, dus ze komen vrij hard uit de vriezer. Je kunt ze makkelijker snijden door je mes even onder een hete kraan te houden of door de cheesecake bites 5-10 minuten buiten de vriezer te zetten voordat je ze aansnijdt.
Recept voor vegan frozen cheesecake bites met bessen & kokos
Ben jij gek op alles wat maar aan ijs doet denken? Houd je van bessen én van kokos? En snak je nu of later vandaag naar een lekkere maar ook niet al te gezonde snack? Dan zijn dat drie goede redenen om voor dit recept de keuken in te duiken. Maak deze vegan frozen cheesecake bites die doen denken aan de perfecte mix van ijs en cheesecake.
Vegan frozen cheesecake bites met blauwe bessen
Equipment
- Brownievorm of ovenschaal
- Keukenmachine
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 175 gram medjoul-dadels (ontpit afgewogen)
- 140 gram walnoten
- 30 gram kokosrasp
- 1 el ahornsiroop
Voor de cheesecake-laag:
- 200 gram plantaardige kwark
- 75 gram blauwe bessen uit de vriezer
- 50 gram kokosolie (gesmolten)
- 15 gram kokosrasp
- 3 el agave- of ahornsiroop
- 1 tl vanille-extract
- Sap van ½ limoen
Voor de toplaag:
- 140 gram blauwe bessen uit de vriezer
- 30 gram agave- of ahornsiroop
- 30 gram kokosolie (gesmolten)
Optioneel:
- Kokosrasp
- Verse blauwe bessen
Instructies
- Snijd de dadels in kleine stukjes en doe ze samen met de walnoten, kokosrasp en ahornsiroop in de keukenmachine. Laat de keukenmachine de ingrediënten grof vermalen tot een stevig deeg. Het is prima als je nog stukjes dadel en walnoot ziet. Dat zorgt juist voor een goede bite.
- Vet een brownievorm of ovenschaal in met plantaardige margarine. Verspreid dan het walnoten-dadelmengsel over de bodem van de vorm. Druk goed aan en strijk glad. Zet de brownievorm nu in de koelkast.
- Maak de keukenmachine schoon en doe nu de ingrediënten voor de vulling (plantaardige kwark, kokosolie, agavesiroop, vanille-extract, blauwe bessen, limoensap en kokosrasp) in de bak van de keukenmachine. Maak ook hier een zo glad mogelijk mengsel van.
- Haal de brownievorm uit de koelkast en verspreid het bessenmengsel over de cheesecake-bodem. Zet de vorm dan terug in de koelkast. Laat daar ongeveer 1 uur staan.
- Maak dan de keukenmachine nog eens schoon en doe daar de ingrediënten voor de topping (blauwe bessen, agavesiroop en kokosolie) in. Vermaal tot een glad mengsel en schenk over de cheesecake.
- Strooi eventueel nog losse kokosrasp over de cheesecake bites. Schuif ze dan in de vriezer voor minimaal 2,5 uur. Laat ze dan ongeveer 5 minuten buiten de vriezer staan en houd een mes onder de hete kraan. Snijd vervolgens 9 stukjes van de cheesecake, en geniet van de cheesecake bites. Bewaar ze in de vriezer!
Notities
Nog meer vegan cheesecake maken?
Mijn liefde voor (vegan) cheesecake is groot. Zeer groot. Sinds ik vegan eet, vind ik het een leuke uitdaging om de bekende vegan cheesecakes in een vegan jasje te steken. Wil je in plaats van deze bevroren cheesecake bites een echte, romige en smeuïge cheesecake maken in de koelkast? Dan word je vast blij van deze recepten op mijn blog:
- Vegan chocolade-cheesecake met sinaasappel
- Vegan cheesecake van cashewnoten
- Vegan aardbeientaart met custard
- Vegan chocoladetaart met hazelnoten
Wat is jouw favoriete type cheesecake?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…