Gado gado. Als je het op z’n Hollands uitspreekt, klinkt het alsof het cadeautjesfestijn is losgebarsten. Maar gado gado is toch echt iets om op te eten, niet om uit te pakken. En dit is zeker weten een gerecht waar je met plezier je tanden in zet! Deze heerlijke Indonesische maaltijd met een flinke dot satésaus gaat er bij mij altijd wel in. Bij jou ook? Probeer dan ook deze vegan gado gado. Zonder pakjes en zakjes, mét zoete mango als heerlijke toevoeging. Het gerecht is makkelijk te maken, zit tjokvol met groenten en smaakt door de vegan kipstukjes en zelfgemaakte satésaus verdomd goed naar the real deal. Voilà, het recept!
Wat is gado gado?
Gado gado is een Indonesisch gerecht gemaakt met veel groenten, dat je vaak eet in combinatie met ei en een flinke eetlepel pindasaus. Je eet het in de Indonesische keuken vaak met een gekookt ei en rauwe groenten, zoals taugé of witte kool. Daarnaast is pindasaus de smaakmaker bij dit gerecht. Traditioneel eet je het meestal met basmati-rijst of longtong.
Van zichzelf is gado gado trouwens vaak al vegetarisch of zelfs vegan (op het ei erbij na). Alleen wordt het in de westerse keuken vaak gemaakt met kip erbij. Gelukkig kun je dat ingrediënt supermakkelijk vervangen. Met tofu, tempeh of – zoals bij dit recept – vegan kipstukjes heb je met weinig aanpassingen een heerlijke vegan gado gado.
Vegan gado gado met mango (als zoete twist)
Als het op koken en bakken aankomt, kleur ik graag buiten de lijntjes. Ik houd niet zo van traditionele recepten of gerechten uit kookboeken tot op de gram nauwkeurig opvolgen. Liever geef ik er een eigen draai aan en maak ik het gerecht net even anders. Bij deze vegan gado gado doe ik dat door mango toe te voegen aan het gerecht. Ik vind gado gado met alleen pindasaus en groenten een tikkeltje saai. De mango is een heerlijk verrassend ingrediënt in het gerecht. Het geeft wat zoetigs, maar niet té. Ook in combinatie met pindasaus smaakt mango verrassend lekker (spiek maar bij deze vegetarische poké bowl met mango – daar is deze combinatie ook een heerlijke hit!).
Verder wilde ik niet het traditionele groentenrijtje afvinken bij dit gado gado-recept. Zo laat ik zelf de witte kool of spitskool liever weg, omdat mijn buik daar niet geweldig goed op reageert. Mijn favoriete groentenmix bij dit gerecht bestaat uit:
- sperziebonen
- paprika
- taugé
- wortel
Al met al best een boel groenten dus! Dat geeft het gerecht lekker veel smaak én is goed voor de vitamineboost.
Hoe maak je zelf pindasaus?
Pindasaus is de showsteler bij dit gerecht. Het maakt de vegan gado gado veel smaakvoller en lekker smeuïg. Ik gebruik zelf eigenlijk nooit meer kant-en-klare pindasaus uit zakjes sinds ik heb ontdekt dat je het heel makkelijk zelf kunt maken. Mijn favoriete (niet te pittige) pindasaus maak je door de volgende ingrediënten door elkaar te roeren totdat je een smeuïge saus krijgt:
- 2 eetlepels pindakaas
- 100 ml kokosmelk
- 1 eetlepel sojasaus (gebruik die van Fairtrade voor een glutenvrije variant)
- 1 theelepel ahornsiroop
- 1/2 theelepel sambal
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel water
- Sap van een halve limoen
Deze pindasaus smaakt lekker romig door de kokosmelk en is smeuïg en pittig tegelijk. Ik vind hem heerlijk! Zoek je iets meer pit? Die-hard! In dat geval kun je natuurlijk een schepje extra sambal gebruiken.
Welke vega-kip gebruik ik voor vegan gado gado?
Voor deze vegan gado gado gebruik ik de vegan kipstukjes van Garden Gourmet. Die heten ‘Sensational Pieces’ en zijn ook vrij van gluten (helaas niet van sporen van gluten). Ik vind ze heerlijk, ook omdat ze van zichzelf al een wat kruidige smaak hebben. Ook de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager vind ik trouwens erg lekker bij dit gerecht.
Gebruik je liever geen kant-en-klare vleesvervangers? Maak dit gerecht dan met stukjes tofu of tempeh. Vooral als je er knapperige tofu, met een lekker krokant ovenlaagje, van maakt, is dat ook heel lekker bij dit gerecht.
Het recept voor vegan gado gado
Oeh la la, bij het zien van deze foto’s, krijg ik opnieuw trek in dit gerecht. En dan te bedenken dat ik net het avondeten achter de kiezen heb terwijl ik dit typ. Maar dit is hoe je de vegan gado gado maakt:
Vegan gado gado met mango (zonder pakjes & zakjes)
Equipment
- Steelpan of kookpan
- Wokpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 140 gram basmati-rijst
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- 160 gram vega-kipstukjes check het etiket voor een glutenvrije optie
- 150 gram sperziebonen gedopt
- 100 gram mango uit de diepvries of vers
- 50 gram taugé
- 1 el sojasaus
- 1 tl sambal
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
Voor de pindasaus:
- 2 el 100% pindakaas
- 100 ml kokosmelk
- 1 el sojasaus
- 1 tl ahornsiroop of een ander zoetmiddel
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl sambal
- Sap van een halve limoen
- 1 el water
Optioneel:
- Bosui
- Stukjes pinda
- Gebakken uitjes let op: deze zijn niet glutenvrij!
Instructies
- Snijd de wortel in plakjes, halveer de sperziebonen en maak van de paprika kleine blokjes. Maak daarnaast kleine blokjes van de mango (tenzij je mango uit de diepvries gebruikt).
- Breng alvast een pan water aan de kook voor de rijst en bereid die volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de ingrediënten voor de pindasaus alvast door elkaar en zet apart.
- Snipper de ui en fruit die samen met de knoflook aan in een scheut olijfolie. Bak de wortel, sperziebonen en paprika ongeveer 5 minuten mee.
- Doe dan ook de mango, sojasaus en sambal in de pan en strooi er (naar smaak) wat peper bij. Wok nog eens 5 minuten. Bak ondertussen in een andere pan de vegan kipstukjes goudbruin in olijfolie.
- Voeg dan de taugé toe aan de groentemix en wok nog 2 minuten mee. Proef even of de groenten gaar zijn en haal ze dan van het vuur.
- Serveer de rijst met de groentemix, de vegan kipstukjes en de pindasaus. Serveer met bosui, gebakken uitjes en stukjes pinda.
Maak je dit gerecht glutenvrij?
Let er dan op dat je de gefrituurde uitjes weglaat en sojasaus gebruikt zonder tarwe. Helaas zitten in veel soorten sojasaus tarwe verstopt. Wij gebruiken altijd de sojasaus van Fairtrade of de glutenvrije variant van Kikkoman. Die zijn allebei vrij van gluten (en sporen daarvan).
Check verder het etiket van de vegan kipstukjes als je niet tegen gluten kunt. Sommige vegan kipstukjes zijn glutenvrij (hoewel ze soms wel sporen van gluten kunnen bevatten door kruisbesmetting). Is dat voor jou een no-go? Maak het gerecht dan met stukjes tofu of tempeh. Ook lekker!
Nog meer heerlijke Indonesisch-achtige gerechten
Ik ben gek op keukens van allerlei plekken op de wereld. Maar de Indonesische keuken is zeker één van mijn favorieten. Een paar andere gerechten die ik graag maak uit dit mooie stukje wereld zijn:
Hoe maak jij gado gado het liefst?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Blij Lijstje #58 | Knijpfles-vreugde, kleurenconsult & kittenpret
Je weet pas wat je hebt als je het mist. Dat is iets wat ik de afgelopen maand in meerdere contexten ervoer. Zo waardeerde ik mijn vrije luchtwegen nog meer, was ik extra blij met een 5 kilo wegende deken op bed en kon ik überhaupt nog meer waarderen dat ons bed breder is dan 1,40 meter. Daarnaast werd ik hieperdepiepblij van pindakaas in bijzondere vorm, deed ik mezelf een bijzondere ervaring cadeau én moest ik voor het eerst van mijn leven huilen van het lachen tijdens een videocall. Komt-ie: mijn Blije Lijstje.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…