Ken jij gebakken cheesecake al? Dat is niet je standaard superzachte kwarktaart uit de koelkast, maar een cheesecake die eerst een tijdje in de oven heeft gestaan. Daardoor ziet hij er extra mooi uit, heeft hij een licht knapperige bovenkant en een superromige, stevige vulling in een brosse bodem. Geïnspireerd door de échte baked cheesecakes zoals ze die in New York en andere Amerikaanse staten maken, dook ik de keuken in om deze goddelijke cheesecake in een vegan jasje te steken. En met succes! Ik deel graag mijn lievelings gebakken cheesecake met je. Vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers!

Wat is gebakken cheesecake?

Traditionele gebakken cheesecake maak je met roomkaas en eieren en bak je daarna in de oven. Het verschil met gewone cheesecake is dus de toevoeging van ei (of iets anders wat de cheesecake extra stevig maakt) én het feit dat je de cheesecake in de oven schuift. Voor een gewone cheesecake hoef je vaak geen oven te gebruiken, hooguit voor de bodem. De cheeselaag laat je opstijven in de koelkast om ‘m stevig te maken. Gebakken cheesecake heeft daardoor ook een iets andere structuur. Minder kwarkachtig, meer stevig. Gebakken cheesecake is dan ook iets minder fris en wat steviger qua structuur en smaak. Een machtig taartje dus, maar o zo lekker!

gebakken cheesecake met frambozen 7

Hoe maak je gebakken cheesecake?

De truc om een goede gebakken cheesecake te maken, is dat je de oventemperatuur laag zet én de taart tamelijk lang in de oven laat staan. Voor mijn taart gebruik ik een oventemperatuur van 170 graden (op de heteluchtstand). Ik bak de bodem eerst apart, zodat die lekker stevig wordt en daarna de vulling goed kan houden zonder in elkaar te storten. Na 15 minuten in de oven vul je de bodem met het cheese-mengsel en laat je de taart nog 40 minuten in de oven staan.

Tip: klop het cheese-mengsel vooral niet op met een mixer, maar maal het fijn met een staafmixer of keukenmachine. Als er luchtbellen inkomen, heb je namelijk kans dat de vulling in de oven “opstijgt” en dan na de oventijd weer inzakt.

gebakken cheesecake met frambozen

Zo maak je een vegan baked cheesecake

Aangezien ik vegan eet, heb ik de gebakken cheesecake vegan gemaakt. Er komen dus geen eieren en ook geen roomkaas aan te pas. Omdat ik zelf geen fan ben van namaak-roomkaas, heb ik in plaats daarvan andere (meer pure) ingrediënten gebruikt. De vegan baked cheesecake is daardoor ook wat gezonder en vrij van geraffineerde suikers.

Ik maak het cheesecake-mengsel zelf van de onderstaande ingrediënten. Die mix ik met een goede keukenmachine (ik heb deze van Kitchenaid) tot een glad mengsel.

  • Ongeroosterde cashewnoten. Zorg dat je ze minimaal 1 uur laat weken in water, zodat ze goed zacht worden.
  • Kokosroom. Dat is het romige gedeelte uit een blik kokosmelk. Laat daarvoor een blik kokosmelk 24 uur in de koelkast staan. Dan kun je het er zo uitscheppen.
  • Sojakwark. Ik gebruik die van Alpro zonder suiker. Een ander soort stevige vegan kwark zou ook kunnen, bijvoorbeeld als je niet tegen soja kunt. Gebruik wel, het liefst een ongezoete versie!
  • Kokosolie. Dit ingrediënt maakt de cheesecake-vulling iets steviger. Kokosolie stolt als je het bij een temperatuur lager dan 25 graden bewaart. Dus als je de cheesecake na het bakken in de koelkast zet, wordt hij mede dankzij de kokosolie goed stevig.
  • Maïzena. Dat helpt bij het opstijven van het mengsel.
  • Vanille-extract. Daar dankt de cheesecake-vulling zijn heerlijk zoete vanille-achtige smaak aan.
  • Agavesiroop. Dat zorgt voor een zoetig tintje tussen de stevige, romige ingrediënten door.
  • Citroensap. Voeg het sap van een halve citroen toe om de taart ietsje frisser te maken. Geen must, wel absoluut erg lekker!

Ook de bodem van de cheesecake is vegan en bovendien glutenvrij. Je maakt hem met een mix van amandel- en havermeel in combinatie met onder andere agavesiroop en kokosolie. Het resultaat is een zoete, stevige en lekker brosse bodem. Een goede tegenhanger bij de smeuïge cheesecake-vulling!

gebakken cheesecake met frambozen 4

Versier de vegan gebakken cheesecake met frambozensaus

Versieren is altijd mijn lievelingsonderdeel van taarten maken. Een taart ziet er in mijn ogen direct een stuk appetijtelijker uit als je er fruit, een heerlijke saus, gesmolten chocola of iets anders lekkers op legt. Bij deze gebakken cheesecake ga ik voor zelfgemaakte frambozensaus als topping. Het frisse van frambozen is een heerlijke tegenhanger bij de stevige cheesecake.

Maak de frambozensaus door diepvriesframbozen (geen gewone frambozen!), vanille-extract, agavesiroop en maïzena op laag vuur te verwarmen. De saus dikt dan vanzelf een beetje in, waardoor je hem heel goed over de taart kunt schenken. Gebruik geen frambozen uit het koelschap, want die bevatten niet genoeg vocht van zichzelf om er een smeuïge saus van te maken.

Tip: schenk de frambozensaus pas op de taart zodra de taart volledig is afgekoeld. Dan weet je zeker dat de cheesecake-laag al helemaal is ingedikt en niet inzakt zodra je de frambozensaus er overheen schenkt.

gebakken cheesecake met frambozen 8

Liever een no-bake cheesecake?

Ben jij meer van de klassieke kwarktaarten met de frisse, kwarkachtige vulling? Of vind je gebakken cheesecake en klassieke cheesecakes minstens zo lekker. Eat your heart out! Ik heb voor de liefhebbers ook een paar klassieke cheesecakes op een rij gezet waar geen oven aan te pas komt:

gebakken cheesecake met frambozen 2

Recept vegan baked cheesecake met frambozensaus

Sta je te popelen om een lekkere taart te maken waarmee je hoge ogen gooit en waar je maar niet genoeg van kunt krijgen? Dan is deze vegan baked cheesecake met frambozensaus er zeker een om te onthouden. Of beter nog: om gewoon nu al de keuken voor in te duiken! Dit is hoe je ‘m zelf heel makkelijk maakt:

gebakken cheesecake met frambozen 5

Gebakken cheesecake met frambozensaus (vegan & glutenvrij)

Romy
Deze gebakken cheesecake is weer eens iets anders dan je standaard kwarktaart. Je bakt hem namelijk (inclusief "cheese"-laag) in de oven. Het resultaat is een stevige, smeuïge en fantastisch lekkere taart. En hij is vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers! Met dit recept maak je hem makkelijk zelf.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 30 minuten
Oventijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 1 taart (= 8 stukjes)

Equipment

  • Springvorm van 20 cm doorsnee
  • Goede keukenmachine
  • Bakpapier
  • Oven
  • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de taartbodem en rand:

  • 150 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 90 gram amandelmeel
  • 110 gram kokosolie (gesmolten)
  • 80 gram agavesiroop
  • Snufje zout

Voor de "cheese"-laag:

  • 400 gram stevige plantaardige kwark zoals sojakwark (liefst ongezoet!)
  • 200 gram ongezouten en ongeroosterde cashewnoten
  • 130 gram kokosroom = het romige gedeelte uit een blik kokosmelk (laat hiervoor het blik 24 uur in de koelkast staan)
  • 100 gram agavesiroop
  • 75 gram kokosolie (gesmolten)
  • 30 gram maïzena
  • 2 tl vanille-extract

Voor de frambozensaus:

  • 200 gram frambozen uit de diepvries
  • 50 gram agavesiroop
  • 2 el maïzena
  • 1 tl vanille-extract

Instructies
 

  • Zorg dat je van tevoren de cashewnoten minimaal 1 uur weekt in water, zodat ze goed zacht worden.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand).
  • Doe ondertussen de ingrediënten voor het taartdeeg bij elkaar in de keukenmachine en meng tot een glad beslag. Maak daarna de keukenmachine schoon.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met plantaardige margarine.
  • Verspreid het deeg over de bodem en de randen van de springvorm (tot de bovenkant) en vorm er zo een mooie taartbodem en taartrand van.
  • Schuif de taartbodem voor 15 minuten in de oven. Maak ondertussen de "cheese"-laag voor de taart. Doe daarvoor eerst de cashewnoten en plantaardige kwark in de keukenmachine en meng door. Voeg dan de andere ingrediënten toe en maak er een zo glad mogelijk mengsel van.
    Pauzeer de keukenmachine af en toe als hij het er even moeilijk mee heeft.
  • Haal na 15 minuten de taartbodem uit de oven en vul deze met de cheesecake-laag tot aan de rand. Zet de cheesecake dan opnieuw in de oven voor 40 minuten.
  • Haal de taart daarna uit de oven. Laat 15 minuten afkoelen in de springvorm en verwijder dan de rand van de vorm. Zet de taart daarna minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Maak vervolgens de frambozensaus door de frambozen, de agavesiroop en het vanille-extract bij elkaar in een steelpan te schenken en op laag vuur te verwarmen. Roer de maïzena er beetje bij beetje doorheen, zodat de saus indikt. Na een paar minuten is de saus klaar.
  • Verdeel de saus over de bovenkant van de taart en zet opnieuw in de koelkast. Snijd de taart na ongeveer 1 uur in de koelkast aan.
Trefwoord Cheesecake, Framboos, Glutenvrij, Kwarktaart, Lactosevrij, Suikervrij, Taart, Vegan
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gebakken cheesecake met frambozen 3

Hoe lang kan ik de taart bewaren?

Deze vegan gebakken cheesecake blijft nog ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Bewaar hem in een afgesloten bak, zodat er geen vocht bij kan komen.

Klopt het dat de bovenkant van de taart bruin kleurt?

Ja, het klopt dat de bovenkant van de cheesecake-laag wat bruin kleurt. Dit komt door de hitte van de oven en is bij baked cheesecake vaak juist de bedoeling. Wil je dit voorkomen? Dan kun je eventueel na een tijdje de springvorm afdekken met aluminiumfolie en deze daarna afgedekt in de oven terugzetten.

Nog meer taartrecepten?

Heb je de taartsmaak te pakken? (Ik bedoel: elke dag is er wel iets taartwaardigs te vieren.) Dan zijn dit nog een paar heerlijke taartrecepten om te proberen:

Ben jij meer fan van gewone cheesecake of van gebakken cheesecake (of kun je – net als ik – beide opties wel waarderen)?

vegan cheesecake met frambozensaus

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept