gezonde chocoladepannenkoeken 4

Vegan & gezonde chocolade-pannenkoeken met bessen

 • 5 februari 2023
 • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Soms heb je gewoon een ontbijt voor kampioenen nodig om een drukke dag goed door te komen. Dat staat voor mij aan maar één ding gelijk: pannenkoeken. Maar dan wel een gezondere variant! Deze smaken naar chocola, hebben een saus van mijn favoriete pure chocolade én vullen goed genoeg om zelfs de drukste werkdagen of uitstapjes met een gevulde maag door te komen. Deze chocolade-pannenkoeken zijn een van mijn grote liefdes (sorry, Bart!). Je staat er eventjes voor in de keuken, maar dan heb je wel de meest feestelijke ontbijt- of lunchstapel op je bord liggen. 

Mijn hernieuwde pannenkoekenliefde

Sinds ik bij Mr. Stacks heb geluncht met een mega-stapel pannenkoeken met rijkelijk beleg, heb ik de pannenkoekensmaak helemaal te pakken. Pannenkoeken zijn niet een ontbijtje dat ik dagelijks voor mezelf maak. Maar in het weekend neem ik soms graag de tijd om pannenkoeken-flippend in de keuken te staan. Dat op zich is al een fijne zenmakende activiteit. Het uiteindelijke eindresultaat maakt het er nóg beter op. Als je de dag goed wilt starten, hoe doe je dat dan beter dan met een feestje op de ontbijttafel?

Mij maak je voor het ontbijt of de lunch het meest gelukkig met bananenpannenkoeken. Van die lekker stevige exemplaren met havermout en sojakwark of plantaardige melk. Eerder maakte ik bijvoorbeeld al havermoutpannenkoeken met vers fruit. Ook heel lekker! Dit keer ging ik voor net zo stevige pannenkoeken, maar dan met de smaak van chocola en volledig vegan. Komt geen ei of melk aan te pas dus! 

gezonde chocolade-pannenkoeken 2

Zoete chocolade-pannenkoeken met chocoladesaus

Voor deze chocolade-pannenkoeken roer ik twee flinke eetlepels cacaopoeder door het beslag. Daarnaast ging er een scheutje vanille-extract doorheen. Dat geeft pannenkoeken in mijn ogen net wat extra’s. Ze worden er een vleugje zoeter door, maar zeker niet té.  

Omdat pannenkoeken wat mij betreft pas chocolade-pannenkoeken mogen heten zodra er echte chocola in zit, pak ik er uiteraard ook een heerlijke reep pure chocolade bij. Die smelt ik om tot de chocoladesaus die van de pannenkoeken af druipt. Doe de chocoladeblokjes even in een kommetje en smelt au bain mairie. Dan heb je binnen een paar minuten een lekkere stevige chocoladesaus om over je pannenkoeken te schenken. Wees er vooral niet te zuinig mee en smeer nog een extra laag op de pannenkoeken onderop de stapel. Daar wordt dit pannenkoekenontbijt alleen maar beter van. 

Gezonde chocolade-pannenkoeken – dat kan!

Je hoeft niet bang te zijn dat deze chocolade-pannenkoeken één grote suikerbom zijn. Ik heb ze gezoet met rijpe bananen en verder komt er geen suiker aan te pas. Goed, de chocoladesaus bevat suiker natuurlijk. Maar de pannenkoeken zelf zijn hartstikke gezond. Ik maakte ze met een combinatie van havermout (goed voor de vezels), sojakwark (maakt de pannenkoeken lekker stevig), een scheutje amandelmelk en 1,5 geprakte banaan. Daarnaast een paar druppels vanille-extract, een beetje bakpoeder en cacaopoeder dus. That’s it! 

Top de pannenkoeken af met vers fruit om ze nog lekkerder te maken. Ik vind ze vooral heerlijk met verse blauwe bessen, maar banaan, framboos, aardbei of ander fruit maakt de pannenkoeken net zo lekker. Wees creatief en strooi vooral rijkelijk met het fruit dat jouw ontbijtfeestje compleet maakt. 

gezonde chocolade-pannenkoeken 6

Recept chocolade-pannenkoeken

Heb je een keer de tijd voor een lekker uitgebreid ontbijt (goede Sinterklaasrijm!)? Pak je beste bakpan, maak wat chocolade-pannenkoekenbeslag en sla aan het bakken. Het kost dan misschien iets meer werk dan je doorsnee havermoutontbijt of boterham met chocopasta. Maar geloof me, het is het waard! En jij bent het waard! 

gezonde chocoladepannenkoeken 7

Gezonde chocolade-pannenkoeken met blauwe bessen

Romy
Ben je dol op pannenkoeken én op chocola? Dan weet ik zeker dat je dolgelukkig wordt van deze gezonde én vegan chocolade-pannenkoeken. Bak er een hele stapel van en strooi rijkelijk met pure chocoladesaus. Een ontbijtfeest gegarandeerd!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 2 personen

Equipment

 • Koekenpan
 • Spatel

Ingrediënten
  

 • 85 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 200 ml sojakwark of andere (plantaardige) kwark
 • 100 ml amandelmelk of andere (plantaardige) melk
 • 1 ½ banaan
 • 2 el cacaopoeder
 • ½ tl vanille-extract
 • 1 ½ tl bakpoeder
 • Plantaardige margarine om in te bakken

Voor op de pannenkoeken:

 • Vers fruit
 • 40 gram pure chocola (ik gebruik het liefst minimaal 70% puur)
 • Kokosrasp (optioneel)

Instructies
 

 • Doe de havermout, sojakwark, amandelmelk, 1 ½ banaan samen met de 2 el cacaopoeder en een halve theelepel vanille-extract in de blender. Maak er een glad beslag van.
 • Roer daarna het bakpoeder door het beslag heen.
 • Laat een klontje margarine smelten in een koekenpan. Schep met een soeplepel twee scheutjes beslag in de pan voor pannenkoeken zo’n 10 cm doorsnee. Laat de twee pannenkoeken tegelijkertijd gaar worden. Draai ze om met een spatel zodra de onderkant een beetje bruin wordt.
 • Leg de pannenkoeken gestapeld op een bord als beide kanten gaar zijn. Doe dan opnieuw twee scheppen beslag in de pan en ga zo door totdat het beslag op is en je een flinke stapel chocoladepannenkoeken hebt. Doe eventueel een nieuw klontje boter in de pan als de pan niet vet meer is.
 • Smelt na het pannenkoeken bakken een stuk pure chocola. Doe dit door water te koken in een pan en de chocola in een kom in de pan warm te laten worden. Blijf goed roeren. Zo ontstaat een lekker smeuïge chocoladesaus.
 • Schenk de chocoladesaus over de stapel pannenkoeken. Leg als topping wat blauwe bessen en ander fruit op de pannenkoekenstapel. Strooi er eventueel wat kokosrasp overheen voor de feestelijke uitstraling.
 • Serveren maar! Ik vind het zelf het lekkerst om de helft van de stapel in zijn geheel te eten. Dan zit er op elke hap chocoladesaus. Je kunt ze natuurlijk ook pannenkoek voor pannenkoek eten.
Trefwoord Blauwe bessen, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Pannenkoeken, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gezonde chocolade-pannenkoeken 3

Gezonde pannenkoeken als ontbijt of lunch

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar van zo’n stapel met pannenkoeken ga ik acuut watertanden. Als er ook nog een saus over de stapel heen stroomt, wordt mijn lekkere trek alleen nog maar groter. Deze gezonde chocolade-pannenkoeken zou ik dan ook wel elke dag kunnen eten. Helaas bakken ze zich niet zelf. Daarom tover ik ze graag om tot weekendontbijt. De dag pannenkoeken bakkend starten is fantastisch. Het werkt voor mij heel ontspannend en geeft me ook echt een weekendgevoel om hiermee de dag te beginnen. Nóg een reden om vaker zoiets te serveren!

Zoek je een feestelijk ontbijt waarvoor je minder lang in de keuken staat? Dan vind ik deze chocolade-havermout, dit chocolade-ontbijt uit de oven of deze ontbijtbrownie ook een aanrader. Die ontbijtjes heb je allemaal zó gemaakt en zullen vast net zo goed als een geslaagd ontbijtfeestje aanvoelen.

Wat vind jij het meest feestelijke ontbijt?

vegan pannenkoeken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandy 7 februari 2023 op 7:12 am - Beantwoord

  Wat een verrassing op zondag! Ik heb ze gemaakt en het was super lekker. Dank je wel.

  • Romy 8 februari 2023 op 10:02 pm - Beantwoord

   Superleuk om te horen 😀 Ik vind deze pannenkoekjes ook altijd een feestontbijt.

Beoordeling recept
Recente blogs

Mijn 8 favoriete hotspots in Europa

14 september 2016|Op reis|

Voor stedentrips kan je mij zelfs om drie uur ’s nachts wakker maken. Als kind hield ik nooit zo van vakanties en nog steeds ga ik niet graag een paar weken weg. Maar van korte bezoekjes aan een stad in Europa word ik wel altijd blij. Inmiddels maak ik al zo’n zeven jaar lang elk jaar ten minste een stedentrip naar een Europese stad, met het hele gezin, met een van mijn ouders of met een vriendin. Vandaag deel ik mijn 8 favoriete hotspots die ik in al die jaren citytrippen heb bezocht. Ik geef jullie daarbij meteen een kijkje in mijn vakantiefotoboek.