Appeltaart gaat er altijd wel in. Maar how about een stukje appelcake? Deze appelcake heeft de smaak van heerlijke appeltaart, maar dan met het luchtige en smeuïge deeg van een cake. En dat is nog niet alles: deze glutenvrije appelcake maak je met een heerlijke tahin-ahornsaus, waardoor hij een extra speciaal zoet tintje krijgt. De oven hoeft maar 40 minuten te draaien om er deze appelcake uit te kunnen halen. Al trek gekregen? Dan maak je deze glutenvrije en vegan appelcake heel makkelijk zelf met dit recept.
Glutenvrije appelcake met tahin (en waarom dat zo fantastisch smaakt)
Heb jij al standaard een potje tahin in de kast staan? Als je dat nog niet hebt, dan is het zeker een aanrader om eens een potje tahin (zoals deze van Souq) te halen in de supermarkt of toko. Tahin is pure sesampasta. In de mediterraanse keuken zijn ze er gek op. En dat snap ik wel! Je kunt er heerlijke dressings en sauzen mee maken. En tahin doet het dus ook verrassend goed in zoete bakrecepten. Zeker in combinatie met dadels of ahornsiroop geeft tahin je baksel net iets extra’s.
Naast dat er tahin door het beslag heen gaat, schenk ik ook een heerlijke tahin-ahornsaus over de cake. Die maak je van tahin, ahornsiroop en plantaardige melk. Dat ziet er feestelijk uit en geeft de appelcake een heerlijk zoet tintje.
Verder is deze glutenvrije appelcake vooral een lekker luchtige en smeuïge cake met stukjes appel erdoorheen. De stukjes appel roer je eerst even door met ahornsiroop en kaneel. Daardoor krijgen ze nog meer smaak en blijven ze daadwerkelijk “plakken” in het deeg in plaats van allemaal naar de bodem te zakken. Door de hele appelcake gaan 2 appels heen. Oftewel: genoeg om heel wat appel te proeven!
Welk soort appel gebruik je voor appelcake?
Voor hartige appelrecepten gebruik je vaak een goudreinet. Die appel is vooral in het najaar verkrijgbaar. Zelf ga ik liever voor Elstar-appels, omdat die nog net wat frisser en zoeter zijn. Jonagold-appels kunnen eventueel ook. In het algemeen werken friszure en niet te melige appels het beste in bakrecepten.
Hoe maak je een vegan en glutenvrije appelcake?
Deze appelcake is vegan en glutenvrij. En oh ja, hij is ook vrij van geraffineerde suikers (doordat je ahornsiroop in plaats van gewone suiker gebruikt). Hoe je deze appelcake maakt zonder ei, boter, melk of gluten? Nou, dat is niet heel ingewikkeld.
De eieren vervang ik door een paar flinke scheppen appelmoes. Appelmoes is een heel goed bindmiddel in plaats van ei in bakrecepten. Ook matcht het natuurlijk heel goed met de appel in deze cake. verder gebruik ik wat extra baking soda en appelazijn in de cake, zodat hij goed kan rijzen. In plaats van melk gebruik ik gewoon plantaardige melk. Sojamelk, amandelmelk of havermelk is hier perfect voor. En de boter vervang ik door kokosolie en tahin.
De cake glutenvrij maken doe ik door 2 glutenvrije meelsoorten te gebruiken. De cake is vooral gemaakt van havermeel, maar er gaat ook heel wat amandelmeel doorheen. Door de combinatie van die 2 typen meel wordt de cake smeuïg cakeachtig en stevig tegelijk.
Appelcake bakken – zo doe je dat!
Deze glutenvrije appelcake kun je het beste in een brownievorm maken. Dan krijg je een plaatcake en kun je er straks mooie vierkantjes uit snijden. Ik heb zelf deze brownievorm van 22,5 x 22,5 centimeter.
Bekleed de bakvorm eerst met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden. Daarna snijd je de appels in stukjes en meng je die met ahornsiroop en kaneel. Roer vervolgens eerst de vloeibare ingrediënten (zoals appelmoes, ahornsiroop, kokosolie en tahin) door elkaar. Daarna meng je dit met de droge ingrediënten (het meel). Als laatste roer je de appelstukjes, baking soda en appelazijn door de cake. Dan kan hij de oven in! De cake is al na 40 minuten oventijd klaar. En het maken zelf kost je hooguit een kwartier.
Kortom: een lekker makkelijke appelcake die er toch kunstig genoeg uitziet om aan visite te serveren. Zeker als je de tahin-ahornsaus na het bakken over de cake schenkt.
Recept voor glutenvrije appelcake met tahin-ahornsaus
Ben je uitgekeken op de standaard grootmoeders appeltaart of wil je gewoon eens iets heel anders met appel maken? Probeer dan deze vegan en glutenvrije appelcake en maak ‘m met het recept hieronder. Extra lekker met de tahin-ahornsaus en walnoten erbij! Of serveer met (plantaardig) ijs. Daar wordt uiteraard elke cake of taart nóg beter van.
Glutenvrije appelcake met tahin-ahornsaus (ook vegan)
Equipment
- Brownievorm
- Oven
- Bakpapier
Ingrediënten
- 165 gram havermeel evt. glutenvrij
- 100 gram amandelmeel
- 125 gram kokosolie (gesmolten!)
- 120 gram appelmoes
- 115 gram ahornsiroop
- 75 ml plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk
- 50 gram tahin
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
- Snufje zout
Voor de stukjes appel:
- 2 appels (Elstar, goudreinet of jonagold)
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl kaneel
Voor de tahin-ahornsaus:
- 25 gram tahin
- 20 ml ahornsiroop
- 10 ml plantaardige melk
- Walnoten = optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed ook de brownievorm alvast met bakpapier.
- Verwijder de klokhuizen van de appels en snijd de appels in kleine stukjes. Meng de appelstukjes daarna met 1 el ahornsiroop en een ½ theelepel kaneel. Houd even apart.
- Meng dan de (gesmolten!) kokosolie met ahornsiroop, tahin, plantaardige melk, appelmoes en vanille-extract. Roer vervolgens het amandelmeel en havermeel erdoorheen, samen met de kaneel en een snufje zout.
- Spatel dan de blokjes appel door het beslag. Schep als laatste de baking soda op het beslag en schenk het appelazijn erbij. Laat die twee samen borrelen en roer goed door.
- Verdeel het beslag over de brownievorm en strijk glad. Schuif dan voor 40 minuten in de oven.
- Haal de appelcake na 40 minuten uit de oven of zodra je er een satéprikker schoon uit kunt halen. Laat nog 10 minuten afkoelen in de vorm en daarna minimaal 30 minuten buiten de bakvorm.
- Maak, zodra de cake is afgekoeld, de tahin-ahornsaus door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren. Schenk de saus met een lepel of schenkkannetje over de cake. Laat de cake dan nog 1 uur rusten voordat je hem aansnijdt.
Hoe lang kun je de appelcake bewaren?
In de koelkast blijft de glutenvrije appelcake nog best een tijdje goed. Je kunt hem sowieso 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Doe dat in een afgesloten bakje of in de brownievorm die je afdekt met aluminiumfolie.
Eventueel kun je de appelcake ook per stukje invriezen. Houd er wel rekening mee dat de structuur dan wat anders kan worden dan eerst.
Andere bakrecepten met appel
Appeltaart blijft een delicatesse, maar ik wissel dit favoriete baksel graag af met allerlei totaal andere appelbaksels. Dit zijn nog een paar bakrecepten met appel die ik je kan aanraden:
Wat is jouw favoriete appelbaksel dat géén appeltaart is?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…