vegan Oreo muffins 7

Vegan & glutenvrije Oreo-muffins (met extra veel chocola)

 • 28 december 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Al heel lang lag een pak glutenvrije Oreo-koekjes (die van Albert Heijn!) me verlekkerd aan te staren vanuit de voorraadkast. Ik ben geen groot koekjesmonster en kan best makkelijk de pot met koekjes laten staan. Maar voor Oreo’s heb ik een speciaal plekje in mijn zoetekauwhart. Het stond dan ook al tijden op mijn baklijstje om eens Oreo-muffins te maken. Ik bedoel: muffins met Oreo en chocola klinkt toch als een combinatie waarmee je de plank niet kunt misslaan? Ik daagde mezelf extra uit door de muffins zowel vegan als glutenvrij te maken. En zie hier: het recept voor deze glutenvrije Oreo-muffins. Ze smaken intens naar chocola en je stuit regelmatig op een hapje Oreo tussendoor. Zo maak je de vegan Oreo-muffins!

Glutenvrije Oreo-muffins, hoe pak ik dat aan?

Wij hebben zelf nooit de gewone Oreo’s in huis, omdat Bart glutenvrij eet. Gelukkig heeft Albert Heijn een perfect alternatief voor de standaard Oreo-koekjes. In hun glutenvrije assortiment hebben ze deze Oreo-look-a-likes van het huismerk. Zonder gluten! Ze zijn ook veganistisch (let op: ze bevatten wel wat palmolie!). Wij hebben altijd een pak in huis liggen voor als één van ons zoete trek heeft. En uiteraard plunderde ik het pak om deze glutenvrije Oreo-muffins te maken. In elke muffin zit één Oreo-koekje verwerkt. Valt op zich nog mee, toch?

Om de Oreo-muffins glutenvrij te maken, gebruik ik een combinatie van havermeel en amandelmeel. Het havermeel maak ik zelf door glutenvrije havermout (gewoon van het huismerk uit de supermarkt) fijn te malen. Havermeel is altijd een goede basis voor cake of muffins. Het amandelmeel maakt de muffins net iets smeuïger en vettiger. Precies wat ik voor deze chocolademuffins zocht!

vegan Oreo muffins 6

Driedubbel chocola

Ik ben zelf zeker geen grote snoeper. Ik kan gerust de hele week koekjes en snoepjes laten staan. Maar er is één ding waar ik wél heel warm van loop: chocola. Hoe puurder, hoe beter! Daar komt dan ook vast de intense voorliefde voor Oreo’s vandaan. Voor deze Oreo-muffins ging ik als chocoladefanaat all the way: de muffins bevatten op drie manieren chocola:

 1. In elke muffin is één hele Oreo verwerkt.
 2. Ik roer flink veel cacaopoeder door het beslag, zodat het hele deeg naar chocola smaakt.
 3. Ik smelt een stuk chocola om dat als chocoladesaus over de Oreo-muffins te schenken.

Heb je daarnaast nog meer chocoladezin? Roer dan gerust wat extra stukjes chocolade door het beslag. Wees voorbereid: de Oreo-muffins zijn vrij stevig en vullend. Maar het is wel een van de lekkerste chocoladeachtige dingen die ik in tijden heb gegeten. Ik weet zeker dat je mede-muffinproevers die op visite komen er ook erg gelukkig mee zult maken.

Zo maak je de Oreo-muffins vegan

Aan deze Oreo-muffins komen geen eieren te pas. Toch is het beslag lekker luchtig en zijn de muffins goed gerezen. Na 25 minuten in de oven komen ze er met hoge “muffin tops” uit. Voor deze muffins gebruik ik mijn persoonlijke favoriete eivervanger: rijpe bananen. In 6 muffins zijn 2 bananen verwerkt. Hoe bruiner de bananen zijn, hoe beter! Gepureerde banaan heeft, net als ei, een bindende werking. Daarnaast maakt banaan de Oreo-muffins wat zoeter zonder dat daar een half pak suiker aan te pas komt. Verder schenk ik een klein beetje plantaardige melk bij de muffins. Zo krijgen ze al met al een lekker luchtige en smeuïge substantie. Zonder ei.

Om de muffins goed te laten rijzen, voeg ik daarnaast een flinke schep bakpoeder toe. In deze 6 muffins ging 2,5 theelepel bakpoeder. Dat is precies genoeg om ze mooi hoog uit de oven te laten komen.

vegan Oreo muffins 8

Recept vegan Oreo-muffins

Uiteraard zijn deze vegan Oreo-muffins niet het meest gezonde recept op mijn blog. Maar hé, niet alles wat je in je mond stopt, hoeft op en top gezond te zijn. Toch? Overigens valt het wat mij betreft wel mee met hoe erg deze muffins een guilty pleasure zijn. Ik heb er geen geraffineerde suikers (wel ahornsiroop) aan toegevoegd en er zit banaan in de muffins. Dus hé, de schade valt best mee. Maar hoe dan ook, deze vegan Oreo-muffins zijn hun plekje in je maag meer dan waard. Lekker voor bij de thee en stiekem ook te lekker om aan anderen uit te delen! Zo maak je de muffins:

vegan Oreo muffins 5

Vegan & glutenvrije Oreo-muffins

Romy
Ben jij gek op Oreo's én op muffins? Dan zijn deze Oreo-muffins vast een hit voor je volgende theemoment. Ze smaken intens naar chocola, bevatten stukjes Oreo en zijn onwijs smeuïg. En goed nieuws voor als je veganistisch, lactosevrij of glutenvrij eet: ze voldoen aan alle drie die criteria!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 6 muffins

Equipment

 • 1 Metalen muffinvorm
 • 6 papieren muffinvormpjes
 • Oven
 • Steelpan en kom (voor het smelten van de chocola)

Ingrediënten
  

 • 120 gram havermout (kies voor glutenvrije havermout als je glutenvrij eet)
 • 80 gram amandelmeel
 • 2 rijpe bananen
 • 7 Oreo-koekjes (Eet je glutenvrij? Kies voor de glutenvrije Oreo-koekjes van AH-huismerk)
 • 60 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
 • 25 gram cacaopoeder
 • 20 gram ahornsiroop (of agavesiroop)
 • 20 gram pure chocola
 • 1 tl vanille-extract
 • 2,5 tl bakpoeder
 • Snufje zout

Voor de chocoladesaus op de muffins:

 • 50 gram pure chocola

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Doe de havermout, amandelmeel, banaan, cacaopoeder, plantaardige melk en ahornsiroop samen in de blender. Maak er zo een glad beslag van.
 • Voeg dan het vanille-extract en het snufje zout toe en roer door.
 • Hak de chocola in kleine stukjes en snijd ook de Oreo-koekjes klein. Roer 2/3 van de Oreo-stukjes, samen met het bakpoeder, door het beslag heen. Houd de rest van de Oreo's apart.
 • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm. Schenk het beslag in de papieren vormpjes. Leg dan de overgebleven stukjes Oreo op de bovenkant van de muffins. Schuif ze daarna voor 25 minuten de oven in.
 • Check na 25 minuten met een satéprikker of de muffins goed gaar zijn. Laat ze dan een minuut of 10 goed afkoelen in de metalen vorm. Haal ze er vervolgens uit.
 • Smelt nu de chocola au bain mairie. Oftewel: breng een pan water aan de kook en doe de chocola in een bakje dat je in het water laat drijven. Laat zo de chocola smelten tot een vloeibare saus. "Drizzle" die met een lepel over de muffins door snelle heen-en-weer-bewegingen te maken.
 • Laat de muffins nog even afkoelen. En dan: eet smakelijk!
Trefwoord Bananenmuffins, Chocola, Chocoladecake, Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Oreo, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan Oreo muffins 3

Hoe lang blijven de Oreo-muffins goed?

Ik kan uit ervaring vertellen: het is nog best een uitdaging om de Oreo-muffins niet allemaal tegelijk op te eten. Ze zijn zó lekker. Als ik een stapeltje heb liggen, kan ik niet wachten totdat ik er de volgende dag weer één kan eten. Maar houd jij nu wel wat Oreo-muffins over die niet snel op komen? Bewaar ze dan in een afgesloten bakje in de koelkast. Op die manier kun je er nog zeker drie dagen van genieten.

Zijn ze daarna nog niet op? Vries de muffins dan in en ontdooi ze op het moment dat je een enorme hang naar Oreo-muffins hebt. Ook dat werkt perfect, net als bij vrijwel alle soorten bananenbrood en muffins.

Bakken met chocola: dit kun je óók maken

Van alle muffins die ik met chocola heb gemaakt, zijn deze Oreo-muffins een van mijn grootste favorieten. Zijn ze tot de laatste kruimel op? Dan heb ik nog wel meer chocoladerecepten online staan. Dit zijn nog meer chocoladebaksels waarbij je in hooguit één uur iets lekkers op tafel hebt staan:

Wat maak jij het liefst met chocola?

1 15

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Gaan jouw planten dood? 12 tips waarmee dat niet meer gebeurt

11 april 2023|Interieur|

Voordat ik op mezelf woonde, was ik vrij resoluut: "In mijn huis komen geen planten." Niet omdat ik ze niet mooi vind (integendeel!), wel omdat de groene vingers bij mij niet aanwezig waren. Mijn enige vorm van plantenervaring was met een overleden cactus en een verzopen pindaplant. Je begrijpt: ik had geen al te hoge verwachtingen van mijn eigen plantenverzorgings-skills. Gelukkig bleek in de praktijk al snel dat iedereen planten levend kan houden. Zelfs ik! Het is vooral een kwestie van proberen, de juiste planten kopen en heel veel googelen. Dit zijn 12 tips die wij toepassen als planten dood dreigen te gaan of als de groene decoratie er even niet al te florissant bij staat.

Ik ging naar de kringloopwinkel en ik nam mee… (deel II)

4 maart 2018|Lifestyle|

Tweedehands vondsten, ik ben er gek op. Extra bijzonder vind ik het als een halfuurtje rondkijken bij de plaatselijke kringloopwinkel me onverwachte 'schatten' oplevert. Ook de afgelopen tijd heb ik weer wat leuke dingen opgeduikeld in onze plaatselijke kringloopwinkel en die laat ik je graag zien. Zo kon ik voor een prikkie mijn dvd-verzameling flink uitbreiden, kwam ik een mooi cadeau voor mijn oma tegen en vond ik de perfecte wie-mooi-wil-zijn-moet-pijn-lijden-schoenen voor weinig geld. Nieuwsgierig? Lees snel verder om mijn aankopen te bekijken.