vegan Oreo muffins 7

Vegan & glutenvrije Oreo-muffins (met extra veel chocola)

 • 28 december 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Al heel lang lag een pak glutenvrije Oreo-koekjes (die van Albert Heijn!) me verlekkerd aan te staren vanuit de voorraadkast. Ik ben geen groot koekjesmonster en kan best makkelijk de pot met koekjes laten staan. Maar voor Oreo’s heb ik een speciaal plekje in mijn zoetekauwhart. Het stond dan ook al tijden op mijn baklijstje om eens Oreo-muffins te maken. Ik bedoel: muffins met Oreo en chocola klinkt toch als een combinatie waarmee je de plank niet kunt misslaan? Ik daagde mezelf extra uit door de muffins zowel vegan als glutenvrij te maken. En zie hier: het recept voor deze glutenvrije Oreo-muffins. Ze smaken intens naar chocola en je stuit regelmatig op een hapje Oreo tussendoor. Zo maak je de vegan Oreo-muffins!

Glutenvrije Oreo-muffins, hoe pak ik dat aan?

Wij hebben zelf nooit de gewone Oreo’s in huis, omdat Bart glutenvrij eet. Gelukkig heeft Albert Heijn een perfect alternatief voor de standaard Oreo-koekjes. In hun glutenvrije assortiment hebben ze deze Oreo-look-a-likes van het huismerk. Zonder gluten! Ze zijn ook veganistisch (let op: ze bevatten wel wat palmolie!). Wij hebben altijd een pak in huis liggen voor als één van ons zoete trek heeft. En uiteraard plunderde ik het pak om deze glutenvrije Oreo-muffins te maken. In elke muffin zit één Oreo-koekje verwerkt. Valt op zich nog mee, toch?

Om de Oreo-muffins glutenvrij te maken, gebruik ik een combinatie van havermeel en amandelmeel. Het havermeel maak ik zelf door glutenvrije havermout (gewoon van het huismerk uit de supermarkt) fijn te malen. Havermeel is altijd een goede basis voor cake of muffins. Het amandelmeel maakt de muffins net iets smeuïger en vettiger. Precies wat ik voor deze chocolademuffins zocht!

vegan Oreo muffins 6

Driedubbel chocola

Ik ben zelf zeker geen grote snoeper. Ik kan gerust de hele week koekjes en snoepjes laten staan. Maar er is één ding waar ik wél heel warm van loop: chocola. Hoe puurder, hoe beter! Daar komt dan ook vast de intense voorliefde voor Oreo’s vandaan. Voor deze Oreo-muffins ging ik als chocoladefanaat all the way: de muffins bevatten op drie manieren chocola:

 1. In elke muffin is één hele Oreo verwerkt.
 2. Ik roer flink veel cacaopoeder door het beslag, zodat het hele deeg naar chocola smaakt.
 3. Ik smelt een stuk chocola om dat als chocoladesaus over de Oreo-muffins te schenken.

Heb je daarnaast nog meer chocoladezin? Roer dan gerust wat extra stukjes chocolade door het beslag. Wees voorbereid: de Oreo-muffins zijn vrij stevig en vullend. Maar het is wel een van de lekkerste chocoladeachtige dingen die ik in tijden heb gegeten. Ik weet zeker dat je mede-muffinproevers die op visite komen er ook erg gelukkig mee zult maken.

Zo maak je de Oreo-muffins vegan

Aan deze Oreo-muffins komen geen eieren te pas. Toch is het beslag lekker luchtig en zijn de muffins goed gerezen. Na 25 minuten in de oven komen ze er met hoge “muffin tops” uit. Voor deze muffins gebruik ik mijn persoonlijke favoriete eivervanger: rijpe bananen. In 6 muffins zijn 2 bananen verwerkt. Hoe bruiner de bananen zijn, hoe beter! Gepureerde banaan heeft, net als ei, een bindende werking. Daarnaast maakt banaan de Oreo-muffins wat zoeter zonder dat daar een half pak suiker aan te pas komt. Verder schenk ik een klein beetje plantaardige melk bij de muffins. Zo krijgen ze al met al een lekker luchtige en smeuïge substantie. Zonder ei.

Om de muffins goed te laten rijzen, voeg ik daarnaast een flinke schep bakpoeder toe. In deze 6 muffins ging 2,5 theelepel bakpoeder. Dat is precies genoeg om ze mooi hoog uit de oven te laten komen.

vegan Oreo muffins 8

Recept vegan Oreo-muffins

Uiteraard zijn deze vegan Oreo-muffins niet het meest gezonde recept op mijn blog. Maar hé, niet alles wat je in je mond stopt, hoeft op en top gezond te zijn. Toch? Overigens valt het wat mij betreft wel mee met hoe erg deze muffins een guilty pleasure zijn. Ik heb er geen geraffineerde suikers (wel ahornsiroop) aan toegevoegd en er zit banaan in de muffins. Dus hé, de schade valt best mee. Maar hoe dan ook, deze vegan Oreo-muffins zijn hun plekje in je maag meer dan waard. Lekker voor bij de thee en stiekem ook te lekker om aan anderen uit te delen! Zo maak je de muffins:

vegan Oreo muffins 5

Vegan & glutenvrije Oreo-muffins

Romy
Ben jij gek op Oreo's én op muffins? Dan zijn deze Oreo-muffins vast een hit voor je volgende theemoment. Ze smaken intens naar chocola, bevatten stukjes Oreo en zijn onwijs smeuïg. En goed nieuws voor als je veganistisch, lactosevrij of glutenvrij eet: ze voldoen aan alle drie die criteria!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 6 muffins

Equipment

 • 1 Metalen muffinvorm
 • 6 papieren muffinvormpjes
 • Oven
 • Steelpan en kom (voor het smelten van de chocola)

Ingrediënten
  

 • 120 gram havermout (kies voor glutenvrije havermout als je glutenvrij eet)
 • 80 gram amandelmeel
 • 2 rijpe bananen
 • 7 Oreo-koekjes (Eet je glutenvrij? Kies voor de glutenvrije Oreo-koekjes van AH-huismerk)
 • 60 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
 • 25 gram cacaopoeder
 • 20 gram ahornsiroop (of agavesiroop)
 • 20 gram pure chocola
 • 1 tl vanille-extract
 • 2,5 tl bakpoeder
 • Snufje zout

Voor de chocoladesaus op de muffins:

 • 50 gram pure chocola

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Doe de havermout, amandelmeel, banaan, cacaopoeder, plantaardige melk en ahornsiroop samen in de blender. Maak er zo een glad beslag van.
 • Voeg dan het vanille-extract en het snufje zout toe en roer door.
 • Hak de chocola in kleine stukjes en snijd ook de Oreo-koekjes klein. Roer 2/3 van de Oreo-stukjes, samen met het bakpoeder, door het beslag heen. Houd de rest van de Oreo's apart.
 • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm. Schenk het beslag in de papieren vormpjes. Leg dan de overgebleven stukjes Oreo op de bovenkant van de muffins. Schuif ze daarna voor 25 minuten de oven in.
 • Check na 25 minuten met een satéprikker of de muffins goed gaar zijn. Laat ze dan een minuut of 10 goed afkoelen in de metalen vorm. Haal ze er vervolgens uit.
 • Smelt nu de chocola au bain mairie. Oftewel: breng een pan water aan de kook en doe de chocola in een bakje dat je in het water laat drijven. Laat zo de chocola smelten tot een vloeibare saus. "Drizzle" die met een lepel over de muffins door snelle heen-en-weer-bewegingen te maken.
 • Laat de muffins nog even afkoelen. En dan: eet smakelijk!
Trefwoord Bananenmuffins, Chocola, Chocoladecake, Glutenvrij, Lactosevrij, Muffins, Oreo, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan Oreo muffins 3

Hoe lang blijven de Oreo-muffins goed?

Ik kan uit ervaring vertellen: het is nog best een uitdaging om de Oreo-muffins niet allemaal tegelijk op te eten. Ze zijn zó lekker. Als ik een stapeltje heb liggen, kan ik niet wachten totdat ik er de volgende dag weer één kan eten. Maar houd jij nu wel wat Oreo-muffins over die niet snel op komen? Bewaar ze dan in een afgesloten bakje in de koelkast. Op die manier kun je er nog zeker drie dagen van genieten.

Zijn ze daarna nog niet op? Vries de muffins dan in en ontdooi ze op het moment dat je een enorme hang naar Oreo-muffins hebt. Ook dat werkt perfect, net als bij vrijwel alle soorten bananenbrood en muffins.

Bakken met chocola: dit kun je óók maken

Van alle muffins die ik met chocola heb gemaakt, zijn deze Oreo-muffins een van mijn grootste favorieten. Zijn ze tot de laatste kruimel op? Dan heb ik nog wel meer chocoladerecepten online staan. Dit zijn nog meer chocoladebaksels waarbij je in hooguit één uur iets lekkers op tafel hebt staan:

Wat maak jij het liefst met chocola?

1 15
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

New in | Blauwe waterkoker, roze dekbed & kringloopvondsten

13 augustus 2020|Lifestyle|

De afgelopen tijd deed ik een aantal leuke (online) aankopen. Een paar waren bijzonder hard nodig; een paar - ahum - ietsje minder. Zo scoorde ik voor het eerst weer een paar kringloopkoopjes, kon ik mijn kapotte waterkoker vervangen door een nieuw exemplaar en deed ik een wel heel goede vondst bij Action waar ik mijn eigen DIY-project van maakte. Kijk je mee naar mijn nieuwe en tweedehands aanwinsten?

Inspiratie | Trots zijn op jezelf (juist op KLEINE dingen!)

15 juli 2018|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Groot, groter, grootst. Dat motto lijkt vaak te gelden als het gaat om waar je trots op bent. Wat zou jij bijvoorbeeld als eerste noemen als iemand vraagt naar jouw grootste trots? Zelf zou ik ongetwijfeld gaan voor mijn masterdiploma, mijn rijbewijs en mijn nieuwe baan. En dat terwijl kleine prestaties die geen enorme mijlpaal zijn soms net zo goed trotsmakers kunnen zijn. Juist kleine overwinningen op jezelf of kleine stapjes in de goede richting zijn ook een schouderklopje waard. Dus waar ben jij trots op vandaag? Met dit artikel wil ik jou inspireren om op die vraag een antwoord te vinden.

Maandoverzicht: oktober in vogelvlucht

1 november 2016|Persoonlijk|

Zelf ben ik best wel van het terugblikken en vooruitblikken aan het einde van de maand. Ook heb ik voor mezelf de afgelopen maand een paar doelen opgesteld. Dan is het wel zo netjes om ook te laten weten of daar daadwerkelijk iets van terecht is gekomen, toch?! Daarom geef ik vandaag een maandoverzicht van oktober. Het was een maand van sollicitatiebrieven schrijven, (niet heel veel) boeken lezen en mijn gezicht insmeren. Ook stel ik voor mezelf een paar doelen waaraan ik in november wil werken. Lees je mee?