Lasagne is zo’n gerecht dat hier thuis altijd met luid gejuich ontvangen wordt. Meestal maak ik een vegan paddenstoelenlasagne of een tomatenvariant met linzen. Maar een creatieve twist is nooit weg. Daarom laat ik je graag onze nieuwe favoriet zien: een vegan groene lasagne met pesto en veel groenten. Laat je niet afschrikken door de Hulk-achtige kleur. Deze lasagne verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar heeft de eretitel ‘overheerlijk’ zeker wél verdiend. Verwacht een intense pestosmaak in combinatie met lekkere groene groenten: erwten, edamame-boontjes en spinazie. Je hoeft maar 10 minuten in een pan te roeren. Daarna maakt de oven deze verrukkelijke lasagne voor je en kun je al na 35 minuten aanschuiven. Een feestmaal is het zeker!
Vegan groene lasagne met erwten, spinazie en edamame
Een stevige lasagneschotel gaat er hier altijd wel in. Maar het liefst eet ik groenten van het seizoen, dus snak ik in het voorjaar en de zomer vooral naar een lekker luchtige lasagne met frisse groene groenten. Deze groene lasagne heeft precies dat! De lasagne heeft de heerlijke smaak van pesto en bevat daarnaast allerlei lekkere groene groenten (spinazie, erwten en courgette). En voor de eiwitten roer ik ook edamame-boontjes door de saus. Lekker voor een goede bite en een perfecte match met de andere ingrediënten!
Het bijzondere aan deze vegan groene lasagne is dat ook de bechamelsaus vrolijk groen is. Ook door de bechamelsaus gaan namelijk erwten. Zo krijg je uiteindelijk een ovenschaal met een gerecht vol smaak én met een door en door groen tintje. Het gerecht doet de naam ‘groene lasagne’ zeker eer aan. En dankzij de pesto in het gerecht barst het van de smaak.
Hoe maak je een vegan bechamelsaus van erwten?
De vegan bechamelsaus bij deze groene lasagne is niet moeilijk om te maken. Je gebruikt voor een romig tintje soja-room en plantaardige melk en roert daarnaast een paar andere ingrediënten door de saus. Het volgende heb je nodig voor de groene bechamelsaus (voor 2 porties):
- 125 gram tuinerwten uit de vriezer (spoel ze vooraf even onder warm water af, zodat ze snel ontdooien)
- 100 ml plantaardige melk (zoals amandel- of sojamelk)
- 75 ml sojaroom of andere vegan kookroom
- 3 el edelgistvlokken
- 1 tl mosterd (kun je eventueel weglaten!)
Die ingrediënten blend je met een staafmixer tot een gladde saus. Daarnaast schenk je de saus over de lasagnebladen. Zo worden ze lekker zacht en zijn ze eerder gaar. Ook geeft de bechamelsaus de groene lasagne natuurlijk een heerlijk romig tintje en extra veel smaak. En oh ja, deze bechamelsaus is ook een stuk gezonder dan de normale variant waar veel margarine aan te pas komt.
Andere vegan ovenschotels
Eerder deelde ik op mijn blog al meerdere vegan pasta-ovenschotels waar Bart en ik allebei dol op zijn. Als jij de maak-het-met-de-oven-smaak ook helemaal te pakken hebt, kan ik je deze vegan ovenschotels ook zeker aanraden:
Hoe bouw je de lasagne op?
Een goede lasagne heeft uiteraard geen gebrek aan lagen. Dat geldt ook voor deze heerlijke groene lasagne. Ik maak zelf een variant voor 2 personen in een tweepersoons-ovenschaal. Maak je de lasagne voor 4 personen? Dan kom je waarschijnlijk met evenveel lagen uit, maar is het handig om een bredere ovenschaal te nemen.
Voor de lasagne schep je onderin een laag van de groentemix, daarbovenop een laag lasagnebladen en daarop dan een laagje van de groene bechamelsaus. Schep daar nog eens een laag groenten op, dan weer een laag lasagnebladen en vervolgens nog eens het laatste beetje bechamelsaus. Verdeel ten slotte het laatste beetje groenten over de bovenste laag bechamelsaus en leg daarop nog een paar plakjes courgette. Eventueel kun je er vegan kaas overheen strooien, maar wat mij betreft is dat niet per se nodig om deze vegan lasagne heerlijk te laten smaken.
Tip: glutenvrije lasagnebladen
Omdat Bart glutenvrij eet, maak ik lasagne bijna altijd glutenvrij. Dat hoeft zeker geen probleem te zijn. Zelfs in de supermarkt liggen gewoon lasagnevellen zonder gluten. Ik kocht eerder altijd deze lasagnebladen van Albert Heijn (gemaakt van maïsmeel en rijstebloem). Maar omdat die niet heel vezelrijk is, kies ik tegenwoordig liever voor voor een andere lasagnesoort. Onze nieuwe favoriet is deze gele linzenlasagne van Ekoplaza. Daar zitten meer vezels in én er zitten ook nog ongemerkt veel eiwitten in verstopt (door de linzen).
Recept voor deze vegan groene lasagne
Is lasagne ook bij jou thuis altijd een hit? Dan word je vast en zeker blij van van deze groene variant met lekker veel pesto, heerlijke groenten en een smeuïg sausje. Dit is hoe je het gerecht in hooguit 40 minuten maakt:
Vegan groene lasagne met pesto, erwten en edamame
Equipment
- Oven
- Ovenschaal (voor 2 of 4 personen, afhankelijk van hoeveel mensen mee-eten)
- Staafmixer
- Hapjespan
Ingrediënten
- 6 lasagnebladen evt. glutenvrij
- 175 gram diepvriesspinazie
- 100 gram tuinerwten uit de diepvries
- 100 gram edamame-bonen uit de diepvries
- 1 courgette
- 3 el pesto
- 2 teentjes knoflook
- 50 ml plantaardige melk
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 tl peper
Voor de vegan bechamelsaus:
- 100 gram tuinerwten uit de diepvries
- 100 ml plantaardige melk
- 75 ml soja-room of andere vegan kookroom
- 3 el edelgistvlokken
- 1 tl mosterd = optioneel
Optioneel:
- Stukjes walnoot
- Verse basilicum
- Vegan geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd 2/3 courgette in blokjes en 1/3 courgette in dunne plakjes. Fruit de knoflook aan in olijfolie. Voeg daar, zodra de ui glazig ziet, de diepvriesspinazie, de blokjes courgette (dus niet de plakjes!) en de pesto, Provençaalse kruiden en peper aan toe. Roer dan de tuinerwten door de saus en bak nog 1 minuut mee. Zet het vuur af zodra de spinazie volledig ontdooid is.
- Maak de bechamelsaus door de ingrediënten daarvoor met de staafmixer tot een glad mengsel te vermalen. Laat de tuinerwten vooraf even ontdooien. Dat kun je doen door er wat heet water overheen te schenken. Dan komt je mixer er makkelijker doorheen.
- Begin met het maken van de lasagne. Schep voor de eerste laag 1/3 van het groentemengsel in de ovenschaal. Leg daar vervolgens lasagnebladen op. Besmeer die met de helft van de bechamelsaus. Schep dan nog eens 1/3 van de groentemix in de ovenschaal en bedek opnieuw met lasagnebladen. Schenk daar de resterende bechamelsaus overheen en bedek die met het laatste beetje groenten. Verdeel daarna de plakjes courgette over de ovenschaal.
- Schuif de lasagne 35 minuten in de oven. Let op: afhankelijk van de gebruikte lasagnebladen en het aantal lagen kan het zijn dat jouw lasagne er iets langer over doet om gaar te worden. Check na 35 minuten of je een satéprikker makkelijk door de lasagnebladen kunt prikken. Dan is de lasagne gaar.
- Versier de lasagne eventueel met walnoten, verse basilicum en wellicht nog vegan kaas. Snijd er zoveel stukken van als je maar wilt. Of nou: eerlijk delen is wel zo eerlijk 😉
Nog meer pesto-recepten?
Word jij ook zielsgelukkig van de goddelijke pesto-smaak? Naast je standaard pasta pesto, zijn dit nog meer heerlijke gerechten waar een flinke schep (of twee of drie) pesto doorheen gaat:
- Groene risotto met erwten en asperges
- Parelcouscous met pesto en zongedroogde tomaat
- Gebakken gnocchi met pesto en limabonen
- Vegan pasta pesto met kikkererwten
Eet jij weleens groene lasagne?
Oe, dit klinkt interessant! Zou je de edelgistvlokken ook kunnen weglaten?
Goede vraag! Ik zou ze zelf wel toevoegen, omdat ze de saus iets dikker maken én veel smaak afgeven. Het is sowieso een heel lekker ingrediënt om in huis te hebben trouwens 🙂
Met een goed recept erbij kun je er heerlijke kaassauzen zonder kaas mee maken. En je kunt ze ook heel goed gebruiken als o.a. een topping bij salades of door dressings. Een zak ervan gaat bij ons altijd al snel op 🙂 En bij Holland & Barrett kun je ze relatief betaalbaar scoren.
Goede tips, dankjewel! Wij hebben het inderdaad nog niet in huis, haha.