Koekjes bakken. Die woorden alleen al doen me direct twintig jaar teruggaan naar mijn kindertijd. Bij vriendinnen thuis bakte ik graag zandkoekjes. Van die oude bekende, best saaie, koekjes die pas echt lekker waren met een hoop knalroze glazuur erop en suikerballetjes waar je voortanden nog net niet acuut van afbreken. En opeens was daar het moment twintig jaar later waarop ik dacht: ik wil weer koekjes maken. Maar dan zonder zuurstokroze taferelen. Het werden deze vegan havermoutkoekjes met blauwe bessen en chocola. Verrassend gezond voor een koekje, minstens zo simpel om te maken als zandkoekjes en vooral vele malen lekkerder!
Stevig van buiten, zacht van binnen
Is dat niet die reclame van de Tikkels-dropjes? Van drop houd ik niet zo, maar van havermoutkoekjes met een zachte binnenkant dan weer wel. Gelukkig zit dat bij deze koeken helemaal goed. De buitenkant wordt lekker krokant in de oven, ook doordat er (niet fijngemalen) havervlokken in zitten. De binnenkant is dan weer lekker chewy en zacht. Dat komt onder andere door het amandelmeel (wat een meer vettige en smeuïge meelsoort is) en de pindakaas. Dit koekje is dan ook allesbehalve een droge hap. De binnenkort is muffin-achtig, maar dan wat steviger. Perfect als je het mij vraagt!
Havermoutkoekjes met blauwe bessen en chocola
Als enthousiaste havermoutontbijter had ik al tijden geleden bedacht om eens aan de havermoutkoeken te gaan. Ze zijn lekker stevig én een tikkeltje crunchy, en je kunt erin gooien wat je maar lekker vindt. Banaan, noten, zaden, fruit, stukjes chocola, rozijnen… Aangezien ik een blauwe-bessen-liefhebber ben, was mijn keuze snel gemaakt. Blauwe bessen en havermoutkoekjes zijn een verrukkelijke combinatie. In de oven splashen ze een klein beetje open, waardoor je iets zoets en zuurachtigs proeft in het koekje. Een lekkere afwisseling! Verder gaat er pindakaas door mijn koekjes en chocola on top. What else?
Daarnaast gebruik ik voor het koekjesdeeg onder andere havermout, havermeel (wat hetzelfde is als fijngemalen havermout), amandelmeel, pindakaas en banaan. Door het beslag gaan een paar pecannoten voor wat extra bite. Met een scheutje vanille-extract erbij worden de koekjes nóg lekkerder.
Zelf havermoutkoekjes maken: kinderspel
Havermoutkoeken ken je misschien uit de supermarkt. Oaties, haverkoekjes – ze liggen in allerlei varianten in de schappen. Om eerlijk te zijn vind ik havermoutkoekjes vers het aller-allerlekkerst. Da’s écht andere koek. Letterlijk. Ze zijn dan misschien iets minder lang houdbaar dan uit de supermarkt. Maar ze zijn zó lekker dat ze bij ons prima binnen drie dagen opgaan. En ja, daar speel ik zelf ook zéker een rol in. Ik ben helemaal niet zo’n koekiemonster en eet gerust wekenlang geen koek. Maar voor dit soort gezonde havermoutkoekjes grijp ik wel heel graag gretig in de koektrommel.
Zelf havermoutkoekjes maken is ook zeker niet lastig. Ik sta 15 minuten in de keuken voor het maken ervan en hoef daarna maar 25 minuten op de oven te wachten.
Wat ook een feest is aan koekjes maken: je kunt qua versiering net zo losgaan als je op jonge leeftijd deed met de zandkoekjes. Gesmolten chocola, zaden, fruit of desnoods geliefde roze glazuur – kan allemaal. Ik denk dat dit soort koekjes ook heel leuk zijn om met kinderen te maken en te versieren. En doordat er geen ei in de koekjes zit, kunnen ze zelfs zorgeloos hapjes beslag naar binnen werken. Als je nog maar iets overhoudt voor de koekjes zelf 😉
Zo maak je de vegan havermoutkoekjes
Deze havermoutkoekjes zijn veganistisch, lekker crunchy en heerlijk zoet. Houd je van pindakaas, blauwe bessen en banaan (ik wel!)? Dan zijn dit vast koekjes waar jij, net als ik, graag voor in de koektrommel graait. Ze zijn, op de chocoladedip na, ook nog aardig gezond. Stiekem eet ik ze daarom zelfs weleens bij de lunch naast mijn broodje pindakaas. Zo maak je de koekjes:
Vegan havermoutkoekjes met blauwe bessen & chocola
Equipment
- Bakplaat
- Bakpapier
- Oven
- Blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 120 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 50 gram pindakaas (100% pindakaas of pindakaas met stukjes)
- 30 gram amandelmeel
- 2 rijpe bananen
- 35 gram blauwe bessen
- ½ tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- 1 ½ tl bakpoeder
- 30 gram ahornsiroop
- 10-15 pecannoten in stukjes
- 35 gram pure chocola om te smelten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Neem 80 gram van de havermout en vermaal met de blender of keukenmachine tot havermeel. Houd de andere 40 gram apart.
- Blend ook de twee bananen tot een papje. Schenk de banaan bij het havermeel, het amandelmeel, de overgebleven havermout en de pindakaas. Voeg verder vanille-extract, ahornsiroop en kaneel toe. Roer goed door met een lepel.
- Meng daarna de stukjes pecannoot en de blauwe bessen met het beslag. Het klopt dat het deeg wat stevig en plakkerig is. Dit zorgt er straks voor dat de koekjes lekker smeuïg van binnen zijn.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier. Vorm van het beslag bolletjes en druk die een klein beetje plat op de bakplaat. Maak de koekjes niet te dun en zorg ervoor dat de blauwe bessen goed tussen het deeg zitten.
- Schuif de havermoutkoekjes voor 20 minuten in de oven. De koekjes mogen uit de oven zodra ze een klein beetje bruinig worden.
- Smelt dan de chocola au bain mairie (in een kommetje in een pan met kokend water). Schenk de chocoladesaus over de koekjes en strooi er eventueel wat kokosrasp of stukjes noot overheen.
- Laat de koekjes en chocola daarna een tijdje afkoelen, zodat je ze kunt eten zonder chocoladevingers te krijgen. En dan: snack smakelijk!
Notities
Hoe lang blijven de havermoutkoekjes goed?
Je kunt deze vegan havermoutkoekjes een dag of drie bewaren. Ik bewaar ze in een afgesloten koektrommel in de kast. In de koelkast worden ze al snel wat zacht, dus bewaar ik ze liever niet gekoeld. Hoe verser je ze eet, hoe lekkerder ze zijn!
Andere havermoutrecepten?
Dat ik dol ben op havermout, is een understatement. Ik start mijn dagen zeker vier keer per week met havermoutontbijtjes. En dankzij deze koeken ben ik zelfs met havermout gaan snacken tussendoor. Ook lekker!
Zoek je meer havermoutinspiratie? Dit zijn nog een paar havermoutrecepten die ik graag serveer als ontbijt of als (enigszins) gezonde snack:
- Havermoutmuffins met appel
- Gezond chocolade-taartje van havermout
- Gezonde chocoladecake
- Chocolade-havermoutpannenkoeken
- Glutenvrije muffins met stroopwafel
Wat voor koekjes zitten bij jou standaard in de koektrommel?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Waarom ik trots ben op mijn lichaam (en jij dat ook zou moeten zijn)
Heel lang keek ik met een vergrootglas naar mijn spiegelbeeld. Ik had op alles wel wat aan te merken. Mijn knieën waren te grof, mijn ellenbogen te knokig, mijn hals te dun, mijn borsten te klein en mijn voeten te lomp. De laatste tijd zie ik dit anders. Mijn lichaam is niet perfect. Er zijn ook zeker dagen waarop ik baal van mijn opgeblazen buik, mijn knieën of iets anders. Maar over het algemeen kan ik oprecht trots zijn op mijn lijf. Op wat het heeft doorstaan, op wat het doet en zelfs op hoe het eruitziet. Ook al voel ik me heus niet elke dag mooi, er is heel veel wat ik waardeer aan mijn lijf. En echt, dat zou jij ook mogen doen.
Inkiekje #62 | Van IJ-hallen naar cocktailbar naar eindelijk VAKANTIE
Net voor onze vakantie ontdekte ik dat mijn filmrol zó vol staat dat ik met gemak na een week alweer een Inkiekje kon vullen. Het was dan ook een bruisende week. Of nou ja, bruisend voor mij als introvert met een voorliefde voor de granny lifestyle. Ik was op mijn 29e voor het eerst in mijn leven in een cocktailbar (waar het blijkbaar ook als niet-alcoholdrinker prima vertoeven is), telde de dagen af tot onze vakantie, verbaasde me over een onbenullig supermarktproduct waar ik me gek genoeg door liet verleiden, en beleefde het hoogtepunt van de afgelopen twee maanden: een bezoekje aan de IJ-hallen. Ik neem je graag mee: van IJ-hallen naar coctailbar naar vakantie (inclusief de nodige inpakstress die daar bij mij a
Ik ben benieuwd wat jij vindt…