vegan havermoutkoekjes recept

Vegan havermoutkoekjes met blauwe bessen & chocola

  • 12 februari 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Koekjes bakken. Die woorden alleen al doen me direct twintig jaar teruggaan naar mijn kindertijd. Bij vriendinnen thuis bakte ik graag zandkoekjes. Van die oude bekende, best saaie, koekjes die pas echt lekker waren met een hoop knalroze glazuur erop en suikerballetjes waar je voortanden nog net niet acuut van afbreken. En opeens was daar het moment twintig jaar later waarop ik dacht: ik wil weer koekjes maken. Maar dan zonder zuurstokroze taferelen. Het werden deze vegan havermoutkoekjes met blauwe bessen en chocola. Verrassend gezond voor een koekje, minstens zo simpel om te maken als zandkoekjes en vooral vele malen lekkerder!

Stevig van buiten, zacht van binnen

Is dat niet die reclame van de Tikkels-dropjes? Van drop houd ik niet zo, maar van havermoutkoekjes met een zachte binnenkant dan weer wel. Gelukkig zit dat bij deze koeken helemaal goed. De buitenkant wordt lekker krokant in de oven, ook doordat er (niet fijngemalen) havervlokken in zitten. De binnenkant is dan weer lekker chewy en zacht. Dat komt onder andere door het amandelmeel (wat een meer vettige en smeuïge meelsoort is) en de pindakaas. Dit koekje is dan ook allesbehalve een droge hap. De binnenkort is muffin-achtig, maar dan wat steviger. Perfect als je het mij vraagt!

vegan havermoutkoekjes recept

Havermoutkoekjes met blauwe bessen en chocola

Als enthousiaste havermoutontbijter had ik al tijden geleden bedacht om eens aan de havermoutkoeken te gaan. Ze zijn lekker stevig én een tikkeltje crunchy, en je kunt erin gooien wat je maar lekker vindt. Banaan, noten, zaden, fruit, stukjes chocola, rozijnen… Aangezien ik een blauwe-bessen-liefhebber ben, was mijn keuze snel gemaakt. Blauwe bessen en havermoutkoekjes zijn een verrukkelijke combinatie. In de oven splashen ze een klein beetje open, waardoor je iets zoets en zuurachtigs proeft in het koekje. Een lekkere afwisseling! Verder gaat er pindakaas door mijn koekjes en chocola on top. What else?

Daarnaast gebruik ik voor het koekjesdeeg onder andere havermout, havermeel (wat hetzelfde is als fijngemalen havermout), amandelmeel, pindakaas en banaan. Door het beslag gaan een paar pecannoten voor wat extra bite. Met een scheutje vanille-extract erbij worden de koekjes nóg lekkerder.

Zelf havermoutkoekjes maken: kinderspel

Havermoutkoeken ken je misschien uit de supermarkt. Oaties, haverkoekjes – ze liggen in allerlei varianten in de schappen. Om eerlijk te zijn vind ik havermoutkoekjes vers het aller-allerlekkerst. Da’s écht andere koek. Letterlijk. Ze zijn dan misschien iets minder lang houdbaar dan uit de supermarkt. Maar ze zijn zó lekker dat ze bij ons prima binnen drie dagen opgaan. En ja, daar speel ik zelf ook zéker een rol in. Ik ben helemaal niet zo’n koekiemonster en eet gerust wekenlang geen koek. Maar voor dit soort gezonde havermoutkoekjes grijp ik wel heel graag gretig in de koektrommel.

Zelf havermoutkoekjes maken is ook zeker niet lastig. Ik sta 15 minuten in de keuken voor het maken ervan en hoef daarna maar 25 minuten op de oven te wachten.

vegan havermoutkoekjes recept
vegan havermoutkoekjes recept

Wat ook een feest is aan koekjes maken: je kunt qua versiering net zo losgaan als je op jonge leeftijd deed met de zandkoekjes. Gesmolten chocola, zaden, fruit of desnoods geliefde roze glazuur – kan allemaal. Ik denk dat dit soort koekjes ook heel leuk zijn om met kinderen te maken en te versieren. En doordat er geen ei in de koekjes zit, kunnen ze zelfs zorgeloos hapjes beslag naar binnen werken. Als je nog maar iets overhoudt voor de koekjes zelf 😉

Zo maak je de vegan havermoutkoekjes

Deze havermoutkoekjes zijn veganistisch, lekker crunchy en heerlijk zoet. Houd je van pindakaas, blauwe bessen en banaan (ik wel!)? Dan zijn dit vast koekjes waar jij, net als ik, graag voor in de koektrommel graait. Ze zijn, op de chocoladedip na, ook nog aardig gezond. Stiekem eet ik ze daarom zelfs weleens bij de lunch naast mijn broodje pindakaas. Zo maak je de koekjes:

vegan havermoutkoekjes 8

Vegan havermoutkoekjes met blauwe bessen & chocola

Romy
Deze vegan havermoutkoekjes zijn crunchy van buiten en lekker zacht van binnen. Houd jij van stevige koeken die een tikkeltje zoet zijn, maar niet te? En die ook nog gezonder zijn dan je zou denken? Dan zijn deze havermoutkoekjes met blauwe bessen vast een verwennerij waar je graag je tanden in zet. 
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 9 koekjes

Equipment

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Oven
  • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 120 gram havermout (evt. glutenvrij)
  • 50 gram pindakaas (100% pindakaas of pindakaas met stukjes)
  • 30 gram amandelmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 35 gram blauwe bessen
  • ½ tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 30 gram ahornsiroop
  • 10-15 pecannoten in stukjes
  • 35 gram pure chocola om te smelten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Neem 80 gram van de havermout en vermaal met de blender of keukenmachine tot havermeel. Houd de andere 40 gram apart.
  • Blend ook de twee bananen tot een papje. Schenk de banaan bij het havermeel, het amandelmeel, de overgebleven havermout en de pindakaas. Voeg verder vanille-extract, ahornsiroop en kaneel toe. Roer goed door met een lepel.
  • Meng daarna de stukjes pecannoot en de blauwe bessen met het beslag. Het klopt dat het deeg wat stevig en plakkerig is. Dit zorgt er straks voor dat de koekjes lekker smeuïg van binnen zijn.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier. Vorm van het beslag bolletjes en druk die een klein beetje plat op de bakplaat. Maak de koekjes niet te dun en zorg ervoor dat de blauwe bessen goed tussen het deeg zitten.
  • Schuif de havermoutkoekjes voor 20 minuten in de oven. De koekjes mogen uit de oven zodra ze een klein beetje bruinig worden.
  • Smelt dan de chocola au bain mairie (in een kommetje in een pan met kokend water). Schenk de chocoladesaus over de koekjes en strooi er eventueel wat kokosrasp of stukjes noot overheen.
  • Laat de koekjes en chocola daarna een tijdje afkoelen, zodat je ze kunt eten zonder chocoladevingers te krijgen. En dan: snack smakelijk!

Notities

Wil je de koekjes glutenvrij maken? Gebruik dan glutenvrije havermout.
Trefwoord Blauwe bessen, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Koekjes, Lactosevrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan havermoutkoekjes recept

Hoe lang blijven de havermoutkoekjes goed? 

Je kunt deze vegan havermoutkoekjes een dag of drie bewaren. Ik bewaar ze in een afgesloten koektrommel in de kast. In de koelkast worden ze al snel wat zacht, dus bewaar ik ze liever niet gekoeld. Hoe verser je ze eet, hoe lekkerder ze zijn!

Andere havermoutrecepten?

Dat ik dol ben op havermout, is een understatement. Ik start mijn dagen zeker vier keer per week met havermoutontbijtjes. En dankzij deze koeken ben ik zelfs met havermout gaan snacken tussendoor. Ook lekker!

Zoek je meer havermoutinspiratie? Dit zijn nog een paar havermoutrecepten die ik graag serveer als ontbijt of als (enigszins) gezonde snack:

Wat voor koekjes zitten bij jou standaard in de koektrommel?

vegan havermoutkoekjes

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

3 favoriete vegetarische recepten van de afgelopen tijd

29 augustus 2019|Recepten|

Zoals ik eerder al op mijn blog verklapte, ben ik geen culinair wonder. Ik ben niet zo iemand die op gevoel wat dingen bij elkaar gooit die vervolgens verrukkelijk bij elkaar blijken te smaken. Gelukkig vind ik het wel leuk om te leren, waardoor ik alsnog langzaamaan culinaire stapjes vooruit zet. De afgelopen tijd maakte ik een paar vegetarische recepten voor 1 persoon die verrassend goed uitpakten. Daarom besloot ik ze te delen in dit artikel met snelle vegetarische recepten voor 1 persoon. Want als ik ze kan maken, kun jij dat ook!

Wat staat er op mijn bucketlist?

26 februari 2017|Persoonlijk|

Wat zou ik nog graag een keer in mijn leven willen doen? Ik schreef het voor mezelf op in een boekje en besloot om mijn bucket list ook met jou te delen. Ik stel regelmatig haalbare doelen op, maar vind het ook fijn om een aantal grotere doelen te hebben zonder daar een vast tijdstip voor te hebben. Ik heb niet de behoefte om een berg te beklimmen of uit een vliegtuig te springen. Ook een wereldreis staat bij mij niet op het programma. Maar wel staan er andere mooie dingen op mijn bucketlist waarvan ik niet kan wachten om ze te realiseren. Vandaag geef ik je een kijkje in een deel van mijn bucketlist.

Vegan zoete-aardappel-curry met kikkererwten & pinda’s

20 maart 2024|Recepten|

Een lekkere curry is nooit verkeerd op een frisse dag, toch? Stiekem ben ik zelfs zo verzot op curry's dat ik ze gerust ook op snikhete zomerdagen nog eet. Maar hét curryseizoen is nu en daar maak ik dankbaar gebruik van door lekker vaak een stomende en heerlijk geurende curry te serveren. Deze vegan zoete-aardappel-curry bijvoorbeeld! Hij zit tjokvol groenten, is heerlijk smeuïg, barst van de eiwitten én is lekker simpel te maken. Oh ja, en er zit een vleugje pindakaas in. Need I say more? Lees hoe je de curry zelf maakt in maar 30 minuten.

Ga naar de bovenkant