Pompoen, wortel en champignons zijn drie dingen die ik in de herfst áltijd in de koelkast heb liggen. Bij bijna elk gerecht vind ik die drie een goede match. Voor dit gerecht gooide ik ze, samen met diverse kruiden, in de oven. Geroosterd smaken veel groenten extra lekker, en dat geldt zeker voor dit gerecht. De parelcouscous met pompoen en wortel smaakt aan de ene kant lekker kruidig door de ui, knoflook en andere kruiden. Aan de andere kant maakt de mango het wat zoeter. Ik deed er ook nog wat plantaardige feta bij. Zo heb je een perfect vegan herfstrecept voor een knusse donkere avond.
Oh la la, ovengroenten!
Ik begrijp nog steeds niet hoe het kan dat ik in mijn eerste half jaar op mezelf wonen de oven nooit heb aangeraakt. Inmiddels kan ik niet meer zonder. Voor het avondeten vind ik een oven echt een uitkomst. Als je gesneden groenten met wat olijfolie en kruiden in de oven schuift op een bakplaat, smaken ze zó veel lekkerder dan uit een wokpan. Het scheelt je ook nog een kwartier roerbakken en omscheppen. Voor deze parelcouscous met pompoen maakte ik dan ook dankbaar gebruik van mijn geliefde oven.
Ik koos voor een lekkere mix van groenten:
- Rode paprika
- Wortel
- Champignons
- Pompoen
- Ui
De champignons bakte ik overigens wel apart in een pan, samen met de mango. Champignons zijn één van de groenten die ik in de pan gebakken wél het lekkerst vindt. Dan slinken ze wat en hebben ze naar mijn mening meer smaak. De andere groenten legde ik op een grote bakplaat met bakpapier. Voeg knoflook toe voor extra smaak, leg er wat ui bij en bak de groenten dan in een klein half uur met je favoriete kruiden. Ik ging dit keer voor een typische herfstmix van onder andere kaneel, cayenne en gemberpoeder.
Parelcouscous met pompoen en andere groenten
Couscous kende ik al wel, maar parelcouscous had ik tot een paar maanden geleden nog nooit gegeten. Shame on me! Ik ben tegenwoordig mega-fan van die vrolijke crèmekleurige “bolletjes”. Ik vind ze zelf lekkerder dan gewone couscous. Je hebt iets meer te kauwen doordat parelcouscous wat groter is. Tegelijkertijd zijn de bolletjes lekker zacht en luchtig. Parelcouscous kun je perfect eten in een salade, in een poké bowl of – zoals bij dit vegan herfstrecept – in combinatie met een heleboel groenten.
Om de parelcouscous wat romiger te maken, roer ik er ook een schep vegan zuivelspread doorheen. Ik heb sinds kort de cashewspread van Albert Heijn-huismerk ontdekt en gooi die sindsdien overal doorheen. Die spread is echt fantastisch. Het smaakt oprecht roomkaasachtig, heeft best prima voedingsstoffen (het is grotendeels gemaakt van cashewnoten) en de structuur is ook top. Verder topte ik de parelcouscous af met wat vegan feta. Die van Dodoni en Jumbo-huismerk vind ik het lekkerst. Los zou ik ze niet snel eten, maar door een gerecht heen hebben ze zeker wat weg van fetakaas.
Tip: gebruik mango in dit gerecht
Ik ben niet vies van fruit door warm eten. Ook bij dit gerecht kon ik het niet laten om er wat mango in te sneaken. Het geeft de parelcouscous een zoeter tintje, wat ik zelf superlekker vind. Ben je niet zo’n mangofan? Dan kun je ook prima perzik of eventueel rozijnen gebruiken. Zelf kies ik trouwens voor mango uit de diepvries. Die kun je het hele jaar door krijgen voor een prikkie. Als je het in warme gerechten gebruikt, kun je de mango zelfs bevroren en al in de pan kieperen. Dan ontdooit het vanzelf. Echt een aanrader om bij dit gerecht te serveren!
En als we het toch over mango’s hebben: ik ben überhaupt dol op mango in warm eten. Die voorliefde zie je bijvoorbeeld ook terug in deze vegetarische poké bowl en in deze curry met mango.
Vegan herfstrecept: parelcouscous met pompoen, wortel & mango
Equipment
- Bakplaat
- Oven
- Bakpapier
- Koekenpan
- Kookpan
Ingrediënten
- 150 gram parelcouscous
- 150 gram pompoen (gewone bio-pompoen of flespompoen)
- 2 wortels
- 5 grote kastanjechampignons (of 7 kleinere)
- 1 rode paprika
- 1 gele ui
- 75 gram mango (uit de diepvries)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl Provençaalse kruiden
- 1 tl kaneel
- 1 tl peper
- 1 el sojasaus
- Mespunt cayennepoeder
- 50 gram (vegan) feta
- 1 el olijfolie
Optioneel:
- 1 lente-ui
- 2 el vegan zuivelspread (zoals de cashewspread van AH-huismerk)
- Handje walnoten of pecannoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Hak de pompoen in stukjes van ongeveer 1 cm. Snipper de ui, snijd de wortel in plakjes en de paprika in kleine stukjes.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid de groenten over de bakplaat uit. Strooi de Provençaalse kruiden, peper, cayennepoeder, kaneel en gemberpoeder over de groenten. Verdeel ook de knoflook over de ovenplaat. Besprenkel met olijfolie.
- Schuif de groenten voor ongeveer 25 minuten de oven in.
- Bereid ondertussen de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet daarna apart.
- Hak de champignons in de tussentijd in dunne plakjes. Doe ze samen met de stukjes mango in een koekenpan. Roerbak in wat olijfolie totdat de champignons zijn geslonken en lekker zacht zijn.
- Schep de ovengroenten, de champignons en de mango door de parelcouscous. Roer er eventueel een schep zuivelspread doorheen. Schenk daarna een beetje sojasaus over de kommen met parelcouscous. Serveer met (vegan) feta, lente-ui en eventueel wat stukjes walnoot.
Meer inspiratie voor vegan herfstrecepten
Dit vegan herfstrecept is een van mijn lievelingsgerechten om te maken op dit moment. De gebakken wortel en pompoen doen me direct denken aan de herfst en ik word ook erg blij van de vrolijke oranje kleuren in deze parelcouscous met pompoen. Maar uiteraard eet ik nog meer dingen dan alleen dit gerecht in de herfst.
Dit zijn nog meer favoriete vegan herfstrecepten van mij:
Wat is jouw lievelings herfstrecept?
Dit recept is over-over-over heerlijk!!
Wat superleuk om te horen 🙂 Dank je wel voor je bericht!