De zomerzon lijkt foetsie, de wind waait harder en een deel van de bladeren ligt alweer op de grond. Oftewel: de herfst is hier. En daarmee ook mijn favoriete kookseizoen. Ik ben niet alleen gek op appeltaart, pompoensoep en pecan pies, maar ook op avondgerechten met heerlijke herfstkruiden. Grote favoriet van dit moment is deze herfstrisotto. Dit is een mix van zo’n beetje al mijn lievelings eetbare dingen: risotto, ras el hanout-kruiden, rozijntjes, kaneel, amandelen en veel groenten. De risotto smaakt door de herfstkruiden en rozijnen een tikkeltje zoetig, maar heeft tegelijkertijd een warm gekruid tintje. Een heerlijk herfstgerecht om op gure herfstdagen bij op te warmen.
Hoe maak je een herfstrisotto?
Risotto is sowieso een typisch najaarsgerecht. Er zijn dan ook allerlei varianten van herfstrisotto mogelijk. Zo vind ik pompoenrisotto, risotto met paddenstoelen en mijn paprikarisotto met rozijnen ook heel herfstig. Maar deze herfstrisotto met ras el hanout is wat mij betreft herfst ten top. Je trekt er een paar busjes met warme kruiden voor uit de kast, bakt typische herfstgroenten (zoals wortel en paprika) en gooit er rozijnen, amandelen en een heerlijk roomsausje bij. Voor je het weet, staat er een dampende kom met comfort food op je placemat en komt de zoete kaneelgeur je tegemoet.
Overigens noem ik dit gerecht wel herfstrisotto, maar serveer ik het ook gerust als het buiten 25 graden is of als de lente zich net aandient. Sommige gerechten vind ik zo lekker dat ik de ongeschreven wanneer-mag-je-ze-eten-regels uit foodblogland graag aan mijn laars lap.

Wat gebruik je voor de herfstrisotto?
Voor de herfstrisotto heb je het volgende nodig:
- Risotto-rijst. Dit is geen gewone rijst, maar rijst die veel vocht kan opnemen. Ik gebruik altijd arborio-rijst. Dat is de standaard risotto-rijst die je in de meeste supermarkten wel kunt krijgen.
- Paprika’s en wortel. Bij de herfstrisotto vind ik paprika en wortel het lekkerst om als groenten te gebruiken. Ik ga voor een mix van rode en gele paprika, omdat je zo verschillende smaken (en een vrolijke kleurencombinatie) hebt. Houd je niet zo van wortel of paprika of heb je ze nu niet in je koelkast liggen? Dan smaken courgette, cherrytomaatjes en champignons ook erg lekker bij deze risotto.
- Edamame-bonen (beter bekend als sojabonen). Sinds ik deze bonen in het vriesvak van Albert Heijn heb ontdekt, moet ik moeite doen om ze niet door ál mijn gerechten heen te gooien. Deze bonen zijn een goede bron van eiwitten, hebben een licht knapperig tintje en zijn een lekkere toevoeging aan veel maaltijden. Bovendien zijn de boontjes uit de diepvries al na even mee-wokken klaar.
- Ui en knoflook. Dat gouden duo mag natuurlijk niet ontbreken om het gerecht meer smaak te geven.
- Plantaardige room. Die gebruik ik, naast de bouillon, om de risotto een romiger tintje te geven. Wij hebben deze soja-kookroom van Albert Heijn standaard in de koelkast staan. Die is mijn grote favoriet! Je kunt ook andere plantaardige room gebruiken, zoals de haverroom van Oatly of de plantaardige kookroom van Blueband.
- Rozijnen. Bij vrijwel elk mediterraanse gerecht vind ik rozijnen een onmisbare toevoeging. Dat zoete tintje is heerlijk in combinatie met warme kruiden als kaneel en ras el hanout. Bovendien kreeg ik ooit getipt dat gedroogd fruit (zoals rozijnen) goed is voor je stoelgang. Dat advies gebruik ik met alle plezier als excuus om nóg vaker rozijnen door mijn gerechten te roeren.
- Bouillon. Zonder bouillon geen risotto natuurlijk. Zelf gebruik ik trouwens vaak bouillon-blokjes met minder zout of ik gebruik een iets kleiner deel van een bouillonblokje dan aanbevolen om het niet té zout te maken.
- Miso-pasta. Dit ingrediënt is geen must, maar voor de smaak kan ik het je zéker aanraden. Miso-pasta is pasta gemaakt van sojabonen met een heel kenmerkende umami-smaak. Als je eenmaal een potje in huis hebt, zal je al snel merken hoe lekker het smaakt bij heel veel soorten gerechten. Het is echt zo’n smaakmaker die de smaken van elk gerecht (van Aziatische woknoedels tot een herfstrisotto) opkrikt.
- Handje amandelen. De amandelen zorgen voor een beetje crunch, voor extra eiwitten en voor een mooi opgemaakt gerecht. Ook geen must, maar wel een goede en lekkere eiwitbron als extraatje.
Verder gebruik ik een mix van warme kruiden, waarbij ras el hanout de ster van het gerecht is. Die kruidenmix geeft onwijs veel smaak af. Daarnaast heb je dan ook weinig meer nodig. Deze kruiden roer ik zelf door de herfstrisotto:
- ras el hanout;
- kaneel;
- kerriepoeder;
- peper;
- chilipoeder (optioneel).

Welke ras el hanout-kruiden gebruik je?
Ik gebruik zelf een standaard potje ras el hanout-kruiden van Lidl. Die zijn lekker betaalbaar en ook gewoon heel lekker. Ook de merken Verstegen en Souq hebben lekkere ras el hanout-kruiden. Ik kies zelf altijd voor een fijngemalen variant, zonder “korreltjes” tussendoor. Daar worden Bart en ik allebei niet zo blij van.
Overigens kun je ras el hanout-kruiden ook prima zelf maken, hoewel je dan wel een flink aantal kruidenpotjes in huis moet hebben. Je moet er namelijk nogal wat kruidensoorten voor combineren. Op de website van Jumbo vind je een recept om zelf ras el hanout-kruiden te maken.

Het recept voor de vegan herfstrisotto
Heb je je kruidenpotjes en ingrediënten klaarstaan om een heerlijke vegan herfstrisotto vanuit je pan op tafel te toveren? Dan is dit hoe je de vegan herfstrisotto maakt:

Vegan herfstrisotto met ras el hanout, paprika & rozijnen
Equipment
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 150 gram risotto-rijst
- 1 gele paprika
- ½ rode paprika
- 1 wortel
- 100 gram edamame-bonen (ik gebruik diepvries-edamame-boontjes van AH)
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml soja-room
- Handje rozijnen
- 550 ml bouillon
- 2 tl ras el hanout-kruiden
- 1 tl kaneel
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl peper
- 1 tl miso-pasta = optioneel, maar wel lekker!
- Snufje chilipoeder
- Handje amandelen
Instructies
- Snipper de ui, snijd de wortel in dunne plakjes en hak de paprika's in kleine stukjes.
- Schenk een beetje olijfolie in een wok- of hapjespan en fruit daarin de ui en knoflook aan. Voeg na 2 minuten ook de risotto-rijst, kaneel, ras el hanout, kerrie, chilipoeder en peper toe en bak 1 minuut mee. Zo kan de risotto de kruiden beter opnemen.
- Doe in een andere wok- of hapjespan ook een scheutje olijfolie en roerbak daarin de paprika en wortel in ongeveer 10 minuten. Ga ondertussen door met het maken van de risotto.
- Voeg nu 1/3 van de bouillon toe aan de risotto en wacht totdat de risotto de bouillon grotendeels heeft opgenomen. Schenk er dan opnieuw 1/3 bouillon bij en even later nogmaals 1/3 bouillon.
- Schenk als alle bouillon is opgenomen de soja-room bij de pan. Voeg ook de miso, edamame-boontjes en rozijnen toe. Laat de risotto nog heel even staan en het vocht opnemen, terwijl je af en toe roert.
- Verdeel de risotto over twee kommen zodra deze al het vocht heeft opgenomen. Serveer met fijngehakte amandelen en eventueel wat peterselie. Eet smakelijk!
Notities

Nog meer heerlijke herfstrecepten
Deze herfstrisotto is één van mijn lievelingsgerechten om wel heel vaak op tafel te zetten in de herfst. Maar ik moet bekennen dat ik van veel herfstklassiekers wel blij wordt. Van heerlijke herfsthavermoutontbijtjes (zoals deze gebakken havermout met appel en kaneel) tot verrukkelijke ovenschotels of soepjes. Dit zijn een paar herfstrecepten die jij misschien ook met plezier op tafel zet op gure najaarsdagen:
- Parelcouscous met pompoen en mango
- Vegan pompoencurry met pindakaas
- Vegan butter chicken met rijst
- Vegan paddenstoelenlasagne
- Rijst met stroganoff en paddenstoelen
Wat is jouw favoriete herfstgerecht?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Nieuwe header | Vaker Vrolijk in een nieuw jasje
Yes, het moment is daar! Ik vond het tijd om mijn blog een frisse, nieuwe jas aan te trekken. Al bijna sinds het beg
Ik ben benieuwd wat jij vindt…