Ken jij jackfruit al? Ik weet niet onder welke steen ik heb geleefd, maar ik ontdekte dit fruit met de structuur van kippenvlees pas een tijdje geleden. Sindsdien ben ik eraan verslaafd. Jackfruit-curry staat hier nu regelmatig op het menu. Het is een heerlijk simpele maaltijd zonder poeha en uitsloverij, maar met heel veel smaak én groenten. Deze vegan jackfruit-curry heeft een romig tintje door de kokosmelk en pindakaas en is ideaal voor wie van niet té spicy houdt. Serveer met naanbrood voor een heerlijke feestmaaltijd die zowel op natte herfstdagen als hartje zomer lekker smaakt.
Wat is jackfruit?
Jackfruit is een tropische vrucht die qua structuur veel weg schijnt te hebben van “pulled pork”. Van buiten is de vrucht groen en stekelig. Binnenin tref je een heerlijk zacht en “dradig” vruchtvlees aan, dat steeds vaker als vega(n) alternatief in bijvoorbeeld curry’s wordt gebruikt. Jackfruit is een heel gezond alternatief voor kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt. Er zitten alleen heel weinig eiwitten in. Dus wil je een plantaardige maaltijd volwaardig maken, dan zou ik er altijd wat peulvruchten, noten, pindakaas of notenpasta bij serveren.
In veel supermarkten kun je wel blikken met jackfruit scoren. Koop dan altijd de groene jackfruit, niet de gele. Geel jackfruit is namelijk heel zoet van smaak en past daarom beter bij desserts. Ik koop zelf altijd het jackfruit van Fairtrade. Die is zowel in een pulled variant als in grotere stukjes te koop. Voor dit gerecht gebruik ik pulled jackfruit. Die is al wat kleiner gesneden. Maar de grotere stukjes zijn net zo prima qua smaak en structuur. Die kun je eventueel altijd nog zelf iets fijner snijden.
Hoe maak je een lekkere jackfruit-curry?
Omdat jackfruit van zichzelf geen eiwitbom is, gebruik ik zelf graag lekker veel erwten en peulvruchten in een vegan jackfruitcurry. Voor deze curry kies ik voor een mix van sperziebonen en tuinerwten. Daarnaast gaan er een heel blik tomatenblokjes en een rode paprika in de curry. Zo krijg je al met al een flinke hoeveelheid groenten binnen met één kom curry. Roer verder twee grote scheppen pindakaas door de curry en schenk er rijkelijk kokosmelk bij. Dat geeft de curry een romige substantie en een subtiele pindasmaak. Misschien ligt het aan mijn grote pindakaasfetisj, maar ik vind dat pindakaas bijna elke curry nóg smaakvoller maakt.
Verder zijn rozijnen een lekkere toevoeging aan de jackfruit-curry. Jackfruit heeft een licht zoetige smaak. Daar matchen de rozijnen perfect bij. Ze geven het gerecht ook iets lekkers om op te kauwen.
Ten slotte is een curry natuurlijk geen curry als je de kruidenpotjes er niet bij pakt. Ik gebruik voor deze curry geen kant-en-klare currypasta, maar maak zelf een lekker kruidenmengsel. Ik kies voor een mix van deze kruiden (naast een halve ui en twee teentjes knoflook):
- 1 tl kerrie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 1 tl gemberpoeder
- ½ tl citroengras = optioneel
- ½ tl cayennepoeder
- extra peper en zout (naar smaak)
Heb je de curry liever iets pittiger? Voeg dan rode peper toe of wees iets scheutiger met cayennepoeder. Houd je juist van mild? Laat dan gerust het cayennepoeder weg.
Tip: serveer de jackfruit-curry met naanbrood
Deze jackfruit-curry kun je combineren met wat je maar in de kast hebt liggen. Serveer er rijst bij of juist noedels of couscous. Maar mijn persoonlijke favoriet is de combinatie van vegan jackfruit-curry met naanbrood. Ik heb sinds kort deze vegan naan-broodjes bij Albert Heijn ontdekt en vind ze helemaal het einde. Ze hebben een licht kruidige smaak door de knoflook en bevatten dus geen melk. Bak ze één minuutje in een droge koekenpan en je hebt heerlijk brood om bij de curry te serveren. Het handige is dat je bij de combinatie met naanbrood ook maar één pan nodig hebt om jackfruit-curry te maken. Zo houd je er na afloop ook nog weinig afwas aan over. Altijd fijn!
Wil je de maaltijd glutenvrij maken? Maak dan zelf naanbrood, bijvoorbeeld met dit recept van Marike Bol. Er bestaat ook kant-en-klaar glutenvrij naanbrood van AH-huismerk, maar ik heb me laten vertellen dat dat niet te pruimen is. Een alternatief zijn eventueel glutenvrije pitabroodjes van BFree. Ze kosten helaas wel flink wat, maar zijn erg lekker.
Het recept voor de jackfruit-curry
Genoeg gekletst over curry’s, tropische vruchten en lekker glutenvrij naanbrood. Dit is het recept waarmee je deze jackfruit-curry zelf binnen 30 minuten op tafel hebt staan:
Vegan jackfruit-curry met naanbrood & veel groenten
Equipment
- Grote wokpan, roerbakpan of braadpan
Ingrediënten
- 4 naanbroden (of zoveel als je wilt)
- 1 blik jackfruit (1 blik = 400 gram, inclusief vocht)
- 1 rode paprika
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 200 gram sperziebonen
- 100 gram tuinerwten
- 200 ml kokosmelk
- Handje rozijnen
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el 100% pindakaas
- 1 tl kerrie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 1 tl gemberpoeder
- ½ tl citroengras = optioneel
- ½ tl cayennepoeder
- Peper en zout (naar smaak)
- Olijfolie
Instructies
- Dop ter voorbereiding de sperziebonen en snijd ze allemaal in twee of drie stukjes. Snipper daarnaast de ui en snijd de paprika in blokjes.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de paprika en sperziebonen toe zodra de ui en knoflook wat glazig zien. Bak 5 minuten mee.
- Doe dan de jackfruit bij de pan en strooi ook de kruiden (kerrie, kurkuma, komijn, gember, peper, cayennepoeder en citroengras) over het groentemengsel. Zet het vuur iets lager en schep goed om. Roerbak zo'n 5 minuten.
- Schep dan de pindakaas in de pan en schenk de tomatenblokjes en kokosmelk erbij. Roer ook een handje rozijnen door de curry. Laat zo'n 10 minuten pruttelen op laag vuur en schep af en toe om.
- Roer als laatste de tuinerwten door de curry en laat de curry nog heel even staan. Proef of de curry goed gekruid is en voeg zo nodig wat extra peper of zout toe.
- Verwarm ondertussen de naan in een droge koekenpan in ongeveer 1-2 minuten.
- Serveer dan de curry met het naanbrood en eventueel met wat verse peterselie en amandelschaafsel. Enjoy!
Andere heerlijke curry-inspiratie
Als je mij laat kiezen wat er op tafel moet staan vanavond, dan is dat negen van de tien keer risotto of curry. Curry wint het daarbij meestal van de risotto. Ik ben er dol op! Dat blijkt ook wel uit de flinke voorraad curry-recepten die inmiddels in mijn receptenarchief te vinden zijn. Zo kan ik je ook onder andere deze curryrecepten aanbevelen:
- Mijn favoriete recept voor linzen-dahl
- Curry met mango
- Vegan butter chicken
- Vegan pindacurry
- Pindarisotto (een combinatie van mijn twee lievelingsgerechten: curry en risotto!)
Eet jij weleens jackfruit door je avondeten?
Rozijnen in de curry lijkt mij persoonlijk een overbodige toevoeging. Maar het kan. Ik doe zelf altijd heel lui een potje kruidenpasta in de curry. Maar dus nooit iets zoets.