Ken jij de potjes met stemgember nog? Mijn oma had ze vroeger altijd in de koelkast staan en ik mocht er regelmatig wat van snoepen toen ik jong was. Toen ik laatst een potje zag staan in de supermarkt, moest ik dat uit pure nostalgie meenemen. Je blijkt er bijzonder lekkere dingen mee te kunnen bakken, zo bewijzen deze kaneelmuffins met stemgember. Als je die mierzoete gemberblokjes lekker vindt, dan kunnen deze kaneelmuffins bijna niet tegenvallen. Ze zijn glutenvrij, vegan en zijn extra lekker door de gember en walnoten!
Stemgember in muffins?
Stemgember is gemaakt van jonge gemberwortel op siroop. Je kunt het in de supermarkt in potjes kopen van bijvoorbeeld Go-Tan of van Albert Heijn-huismerk. Het staat vaak bij de bakproducten, omdat het – niet geheel verrassend – heel lekker is in baksels en op desserts. Mijn lieve oma at stemgember vaak bij de yoghurt of bij blokjes kaas. Ik vind het zelf vooral heel lekker bij bakrecepten. De kleine stukjes stemgember smaken bijvoorbeeld heerlijk in bananenbrood of in muffins. De truc is om de stukjes goed klein te snijden en om er niet te veel van te gebruiken. Stemgember heeft namelijk best een aanwezige smaak.
Toevallig had ik net het advies gekregen van een prikkelbare-darmspecialist om meer gember in gerechten te verwerken. Nu had ze het uiteraard vooral over gember zonder suiker in warme gerechten, maar dat deed me opeens weer denken aan de potjes stemgember. Leek me een goed excuus om daar muffins mee te maken! Ik vind stemgember vooral heel lekker in combinatie met warme kruiden als kaneel of kardemom. Daarnaast gebruik ik in deze muffins flink wat appelmoes om de muffins een zoet en subtiel appelachtig tintje te geven. De combinatie is heerlijk, tenminste als je net zo’n stemgemberfan bent als mijn oma en ik.
Vegan kaneelmuffins: een heerlijk (en) simpel recept
Naast de stukjes gember, strooi ik ook enthousiast met kaneel door het muffinbeslag. Niet gek, anders zou je het geen “kaneelmuffins” mogen noemen natuurlijk. Voor 7-8 muffins gebruik ik twee theelepels kaneel. De combinatie van kaneel en appel is volgens mij altijd een dikke hit. Ook in dit recept vind ik ze heel lekker smaken bij elkaar.
De appelmoes doet ook meteen dienst als eivervanger. Het is een prima bindmiddel ter vervanging van ei in vegan recepten. Roer daarnaast extra bakpoeder door het recept. Dan rijzen de kaneelmuffins ook mooi.
Al met al is dit recept supersimpel. Ik gebruik één beslagkom en roer simpelweg alles door elkaar. Je hebt er niet eens een blender of keukenmachine voor nodig. Gewoon eventjes roeren, de oven voorverwarmen en de gevulde muffinvormpjes in de oven schuiven. Dan heb je snel een lekkere traktatie staan om de hele week van te snoepen (of om – wellicht met enige tegenzin – met je visite te delen).
Wat heb je nodig voor de kaneelmuffins met stemgember?
Stemgember en kaneel – dat had je vast al kunnen raden. Daarnaast heb je nog wat andere producten nodig.
Voor 7-8 muffins gebruik ik het volgende:
- Havermeel en amandelmeel. Dat zijn mijn twee favoriete meelsoorten om glutenvrij te bakken (dat doe ik overigens vanwege Barts glutenintolerantie; ik kan zelf wel tegen gluten). Ik gebruik voor deze muffins vooral veel amandelmeel, omdat dat de muffins lekker smeuïg en zacht maakt. Havermeel geeft de muffins meer stevigheid. Let wel op dat je glutenvrije havermeel gebruikt als je glutenvrij moet eten. Die kun je bijvoorbeeld kopen van Terra Sana.
- Kaneel. Uiteraard mag dat niet ontbreken in kaneelmuffins. Ik roer twee hele theelepels door het beslag.
- Gemberpoeder. Als we toch op de gembertoer gaan, gooi dan ook gerust een klein beetje gemberpoeder door de muffins. Ik ben er zelf vrij zuinig mee en gebruik een halve theelepel, maar die geeft de muffins wel een lekker kruidig tintje.
- Appelmoes. Dat doet dienst als eivervanger en smaakt ook nog eens erg lekker bij de kaneelmuffins. Het geeft ze een subtiel zoet appelachtig tintje. Gebruik trouwens wel 100% appelmoes; daar is geen suiker aan toegevoegd. Anders worden de muffins naar mijn smaak iets té zoet.
- Ahornsiroop. Dit is mijn favoriete zoetmiddel als vervanger van suiker. Je kunt overigens ook prima agavesiroop gebruiken of je kunt kiezen voor honing (dat is alleen uiteraard niet vegan).
- Stemgember. Duh, dat máákt het recept! Koop de stemgember het liefst in een potje op siroop. Roer ze wel zonder al te veel siroop door het muffinbeslag en dep ze zo nodig even droog. Anders wordt het beslag te vochtig. De siroop hoef je overigens niet weg te gooien. Dat is bijvoorbeeld heerlijk om over je (soja)yoghurt te schenken of om door Aziatische gerechten te roeren.
- Plantaardige melk. Ik gebruik amandelmelk, maar ook andere (plantaardige) melksoorten werken prima.
- Bakpoeder. Daarmee laat je het beslag nog wat beter reizen, waardoor de vegan kaneelmuffins mooi boven de muffinvormpjes uittorenen.
- Vanille-extract. Een klein scheutje daarvan doet wonderen voor vrijwel elk muffinbeslag. Het geeft een zoetige vanilletint aan elk baksel.
- Walnoten. Die roer ik naast de stukjes stemgember door het muffinbeslag. Ik vind het zelf altijd lekker als muffins niet volledig zacht zijn, maar ook een beetje bite hebben. Laat de walnoten gerust weg of vervang ze door andere noten of rozijnen als je dat lekkerder vindt.
- Zout. Een klein snufje mag niet ontbreken.
Daarmee heb je alles in huis om deze lekkere kaneelmuffins te maken. Tijd voor het recept!
Recept voor vegan kaneelmuffins met stemgember
Deze kaneelmuffins kosten niet veel moeite om te maken, maar zijn wel heel lekker smeuïg, een tikkeltje zoet en lekker kruidig. Zonder de gember zullen de muffins ook al lekker smaken, bijvoorbeeld als je er wat extra noten of rozijnen doorheen roert. Maar als liefhebber vind ik deze variant met stukjes stemgember al helemaal heerlijk.
Zo maak je deze kaneelmuffins:
Recept vegan kaneelmuffins met stemgember
Equipment
- Metalen muffinvorm
- papieren muffinvormpjes
- Oven
Ingrediënten
- 140 gram amandelmeel
- 75 gram havermeel
- 150 gram 100% appelmoes
- 100 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk, sojamelk of rijstmelk)
- 50 gram stemgember (op siroop, uit een potje)
- 2 el ahornsiroop of agavesiroop (2 el = ongeveer 30 gram)
- 2 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- 1/2 tl gemberpoeder
- 2 tl bakpoeder
- Snufje zout
- Amandelschaafsel (voor bovenop de muffins)
Optioneel:
- 20 gram walnoten (voor door het beslag)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand).
- Haal ondertussen de gember uit het potje en dep droog met een keukenpapiertje, zodat er niet te veel siroop meekomt. Snijd de gemberblokjes in kleine stukjes.
- Doe de appelmoes, plantaardige melk en ahornsiroop samen met een theelepel vanille-extract in een beslagkom en roer goed door. Voeg dan het havermeel, amandelmeel, kaneel, gemberpoeder en het snufje zout toe. Meng tot een glad beslag zonder klonten.
- Hak de walnoten (als je die gebruikt) in kleine stukjes. Roer dan de stukjes stemgember en walnoot door het beslag. Proef even of het beslag zoet genoeg is. Voeg zo nodig extra ahornsiroop toe.
- Roer als laatste het bakpoeder door het beslag.
- Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en vul elk muffinvorm tot de rand met beslag. Strooi het amandelschaafsel over de muffins en druk eventueel nog wat kleine stukjes stemgember in de muffins ter garnering. Schuif de muffins dan voor ongeveer 25-30 minuten in de oven.
- Check na 25-30 minuten met een satéprikker of de kaneelmuffins gaar zijn. Zodra je de prikker er droog uit kunt halen, zijn de muffins gaar. Laat ze dan nog 10 minuten in de muffinvorm afkoelen op een raster. Daarna kun je ze uit de vorm halen en aanvallen.
Meer muffins maken?
Ha, daar ben ik altijd voorstander van. Hoe meer muffins, hoe beter! Heb je na deze kaneelmuffins de smaak te pakken of heb je zin in iets anders? Dit zijn nog een paar (vegan en glutenvrije!) muffinrecepten die ik graag en vaak maak:
- Oreo-muffins met extra veel chocola
- Gezonde pompoenmuffins met zelfgemaakt glazuur
- Bananenbroodmuffins met stukjes walnoot
- Vegan aardbeienmuffins met chocola
Houd jij van stemgember of kun je zo’n potje moeiteloos laten staan in de supermarkt?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Outfit | Tussen de bloemen in een bloemenjurk van Tantilly
Met het dragen van zomerjurkjes wacht ik echt niet tot de zomer. Ik bedoel: daar zijn ze veel te leuk voor. Wel is de zomer een extra goede reden om ze nog vaker aan te trekken. Vorige week mocht ik een zomerjurk in een voor mij nieuwe kleur aan mijn kledingkast toevoegen: roestbruin. De postbode bracht namelijk een prachtige (duurzame) jurk langs, die bijna dezelfde kleur als mijn haar bleek te hebben. Ik was zo enthousiast dat ik er een paar dagen later al blij in poseerde tussen de bloemen.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…